fbpx Skip to content

Az Apple tegnap csak úgy a semmiből kiadott egy sajtóközleményt, melyben eljövendő iOS és iPadOS funkciókról írnak, és egy új felület is látszódik, ami elképzelhető, hogy az iOS 15 lesz.

Ez meglehetősen szokatlan tőlük, főleg egy hónappal a WWDC, az éves fejlesztői konferenciájuk előtt, ahol be szokták mutatni operációs rendszereik újításait. Vajon miért történhetett ez és mik az újdonságok? Nézzük meg!

Annyi új kisegítő lehetőségről rántotta le most az Apple a leplet, hogy azzal szinte ki is lehetne tölteni egy prezentációt. Talán pont ezért döntött úgy az Apple, hogy külön kiemeli őket, mert a prezentáció során nem maradt volna rájuk idő.

Vagy lehet hogy csak arról van szó, hogy annyi izgalmas újítás érkezik majd a WWDC-n, hogy az Apple-nél nem akarták, hogy ezek a kisegítő lehetőségek elkerüljék a sajtó figyelmét. Ha ez volt az indoklásuk, jól tették, mert ezek a funkciók tényleg sokaknak hasznosak lehetnek.

SignTime: jeltolmácsok Apple Store-okhoz és az Apple Támogatáshoz

A SignTime egy új webes funkció lesz az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és Franciaországban, ahol a jelbeszéddel élők időpont foglalás nélkül intézhetik Apple Store-beli vásárlásaikat és meglévő eszközeikkel kapcsolatos kérdéseiket és panaszaikat az Apple Támogatáson át.

Az Apple azt ígéri, hogy a funkció a jövőben több országban is elérhető lesz és ez a 3 ország csak a kezdet.

Maga a funkció természetesen a FaceTime-on (ArcIdő) egy mókás csavar: SignTime (JelIdő), ami szerintem egy olyan poén, ami még pont belefér az Apple részéről.

AssistiveTouch Apple Watch-ra

Az Apple Watch csak nagyon nehezen volt használható azok számára, akik nem rendelkeztek két kézzel. Ezen változtat most az Apple az AssistiveTouch-csal.

Az óra képes lesz felismerni a tenyér ökölbe szorítását, a mutató- és hüvelykujj összeérintését, a csukló rázását vagy épp a finom mozgatását. Ezeket a gesztusokat pedig átalakítja a rendszer és lehetővé válik a felhasználói felület kezelése.

Ha tényleg olyan jól működik ez a funkció, mint ahogy az az Apple videójában látszik, akkor egy új piac számára lesz elérhető az Apple Watch és azok is jól járnak, akik valamilyen oknál fogva csak ideiglenesen nem tudják használni a másik kezüket.

Szemmozgás-követés iPaden

Az iPadOS támogatni fogja a harmadik féltől származó szemmozgás-követő eszközöket, így lehetővé válik majd a rendszer használata csak nézéssel. A mozgó tekintet a kurzort mozgatja majd, ha pedig egy pontra koncentrál a felhasználó, azzal érintést imitálhat majd.

Sajnos erről a funkcióról még nem osztott meg az Apple videót, de emögött nem feltétlenül az áll, hogy a funkció nem lesz meggyőző vagy hogy még nincsenek kész vele, hanem inkább az lehet az ok, hogy itt harmadik fél által gyártott kiegészítőre hagyatkoznak a mozgás követéssel.

Képfelfedezés VoiceOverrel

Az iOS 14 már elhozta a képfelismerés alapú felolvasást VoiceOverrel, ezt azonban az Apple a következő szintre emeli.

A vakok vagy gyengénlátók ezentúl arra is képesek lesznek, hogy végigjárják a kép különböző részeit és nem csak az egész kép leírását fogja felolvasni a VoiceOver. Így például ha a bal felső sarokban egy képen fák láthatóak, ha a felhasználó odabök, VoiceOver el tudná mondani, hogy a kép azon részén fák láthatóak.

Ráadásul ha egy látó fel akarja címkézni egy kép részeit, arra is van lehetősége, így még könnyebb lesz megosztani az élményt.

Kétirányú hallókészülékek és Audiogram támogatás

Az Apple kiterjeszti a Made for iPhone programot, hogy beletartozhassanak olyan hallókészülékek, amikben mikrofon is található. Így a nagyothallók és hallássérültek még könnyebben telefonálhatnak majd vagy folytathatnak FaceTime hívásokat. Az első ilyen kiegészítők valamikor az év második felében érkeznek majd.

Az iOS emelett fel fogja tudni ismerni az audiogramokat, amik az egyfajta hallástesztek eredményei és azok alapján képes lesz majd finomhangolni a fülhallgatók beállításait. Ezt jelenleg a Beállítások → Kisegítő lehetőségek → Hang és vizuális → Fejhallgató alkalmazkodása alatt kézzel kell megtenniük a felhasználóknak.

Az audiogramot papírról fotózva vagy PDF-ből is fel fogja tudni ismerni majd a rendszer.

Háttérhangok

Normál mindennapjaink teli vannak olyan zajokkal, amik elterelik az ember figyelmét és sokakat meg is viselnek ezek. Érdekes módon amint ezt leírtam, valamiért felpörgött MacBook Pro-m ventilátora, talán azért, hogy jelezze, nekem is van ilyen az életemben.

Ezeket a hangokat ez Apple az óceán morajával, esőcseppekkel, egy forrás csobogásával és más absztrakt hangokkal fedné el, így segítve a felhasználót a koncentrálásban, a nyugalom megtartásában vagy épp a pihenésben.

Korábban az Apple már kísérletezett ilyen környezeti hangokkal a HomePodon, jó látni, hogy nem hagytak fel a dologgal és hamarosan bármelyik iOS eszköz képes lesz háttérhangok lejátszására.

Apróságok

És ez még nem minden! (Ahogy Horst Fuchs mondta a WS Teleshop műsorában. ?) Az Apple ugyanis még egy rakás, egyéb apróságra is gondolt, amikkel jobban használhatóvá teszik beépített alkalmazásaikat:

  • hangokkal is működtethető lesz a Kapcsolóvezérlés, ezzel segítve a beszédképtelen és korlátozott mozgásra képes felhasználókat
  • alkalmazásszinten állítható lesz a szövegméret és a színszűrők
  • új Memoji díszítések jelennek meg a hallókészülék, légző-cső és fejvédő palettába vételével
  • az Apple Fitness+ szolgáltatás szövegezése jobban figyel majd arra, hogy ne sértse meg a kerekesszékben ülő felhasználókat, minden edzésben jelelve lesznek az alapvető kifejezések (köszönés, buzdítás, stb.) és részletes leíró feliratozás is érkezik
  • a Parancsok alkalmazás a kisegítő lehetőségekre fókuszáló parancsokat külön helyen gyűjti majd
  • a Today at Apple tanfolyam jelnyelv oktatásokat is fog tartani amerikai és brit angol jelnyelven május 20-án és az Apple Store-okban május 30-ig nagyobb figyelmet szentelnek a kisegítő lehetőségekre
  • az App Store-ban megjelenik egy App Store-sztori Lucy Edwards-ról, aki egy vak TikTok felhasználó és be fog számolni benne kedvenc alkalmazásairól
  • az Apple TV alkalmazás olyan műsorokra fogja felhívni a figyelmet, amik készítésében hátrányos helyzetűek is részt vettek
  • az Apple Books-ban megjelenik majd többek közt Judith Heumann író és hátrányos helyzetűekért kiálló aktivista olvasási tanácsai, valamint több, témába vágó kollekció is lesz
  • az Apple Maps új túrákkal bővül, melyekben a Gallaudet University segített az Apple-nek, akik élen járnak a siketek, nagyothallók és siketnémák támogatásában

iOS 15 felület?

Ami feltűnhetett a cikkben lévő képernyőfotókon, hogy nem teljesen úgy néznek ki, mintha iOS 14-en készültek volna.

A felső navigációs sáv átlátszó és a táblázatok cellái nem széltől szélig érnek. Ezek olyan beállítások, amiket a fejlesztők jelenleg is könnyen bekapcsolhatnak, sőt, az Apple gyári alkalmazásai közül sok jelenleg is így működik az iPaden, de ezúttal iPhone-on látjuk őket.

A Háttérzajok funkciónál még a szöveggel egy cellába ágyazott csúszka is egyedien néz ki, jelenleg a csúszkák külön cellákban helyezkednek el.

Hogy ez azt jelenti-e, hogy az iOS 15 is így fog kinézni, persze nem borítékolható. Az is elképzelhető, hogy ezek a képernyőfotók nem egy valódi iOS-en készültek, csak grafikusok vágták össze és hibáztak.

De ezek a változások pont olyan kicsik, amiket az Apple mostanában csinál évről évre az iOS-ben, ezért egyáltalán nem lenne meglepő, ha most az iOS 15-öt látnánk.

Neked mi a véleményed az új kisegítő lehetőségekről? És elégedett lennél, ha ennyit változna az iOS design idén?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for pAnk pAnk says:

    “hangokkal is működtethető lesz a Kapcsolóvezérlés, ezzel segítve a beszédképtelen és korlátozott mozgásra képes felhasználókat”

    Ez mit jelent pontosan?

  2. Avatar for Jadeye Jadeye says:
    • Sound Actions for Switch Control replaces physical buttons and switches with mouth sounds — such as a click, pop, or “ee” sound — for users who are non-speaking and have limited mobility.
  3. Micsoda szenzáció, nem ér végig a világosabb rész a képernyőn… Amíg el nem olvastam az utolsó mondatot, fel sem tűnt :slight_smile:

  4. Avatar for gunar gunar says:

    Ha valóban végig olvastad, akkor látnod kellett volna, hogy ezek jelenleg tippek csak és nem szenzációk.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for kopemagus Avatar for pAnk Avatar for Jadeye Avatar for gunar

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for pAnk pAnk says:

    “hangokkal is működtethető lesz a Kapcsolóvezérlés, ezzel segítve a beszédképtelen és korlátozott mozgásra képes felhasználókat”

    Ez mit jelent pontosan?

  2. Avatar for Jadeye Jadeye says:
    • Sound Actions for Switch Control replaces physical buttons and switches with mouth sounds — such as a click, pop, or “ee” sound — for users who are non-speaking and have limited mobility.
  3. Micsoda szenzáció, nem ér végig a világosabb rész a képernyőn… Amíg el nem olvastam az utolsó mondatot, fel sem tűnt :slight_smile:

  4. Avatar for gunar gunar says:

    Ha valóban végig olvastad, akkor látnod kellett volna, hogy ezek jelenleg tippek csak és nem szenzációk.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for kopemagus Avatar for pAnk Avatar for Jadeye Avatar for gunar