fbpx Skip to content

Steve Jobs 1955. február 24-én született San Franciscóban. Az Apple társalapítója, aki több iparágban is jelentős nyomot hagyott maga után, ma lenne 66 éves, amiről Tim Cook idén is megemlékezett.

Steve a napvilágot Abdulfattah Jandali és Joanne Scheible gyermekeként látta meg. A fiatalok a Wisconsin-i Egyetemen találkoztak, és akkori helyzetükben a kis jövevény örökbe adása mellett döntöttek. Így lett Steve végül Paul és Clara Jobs gyermeke.


A garázs, ahonnan az Apple indult

Steve híres volt arról, hogy a valóságot a saját szemszögéből nézte, így sokszor azt a saját kedve szerint formálta – jusson eszünkbe például az iPhone 4 esetén az “antennagate”, ami után elhíresült a “rosszul fogod” szófordulat.

Steve Jobs Dimitri Medvegyevnek mutatja az iPhone 4-et, amit mindössze 4 ujjával tart a készülék tetejét és alját fogva, a képen felirattal: "See? This is how you should hold the iPhone 4. (Látja? Na így kell fogni az iPhone 4-et!)".

Mivel egyfajta “valóságtorzító mezővel” rendelkezett, így sok nemből tudott igent csinálni.

Volt ugyan, hogy saját cégét is elvették tőle egy időre, de ekkor megalapította a NeXT-et, amit szintén képes volt sikerre vinni. Majd amikor visszatért a már haldokló Apple-höz, azt újból nyereségessé tette. Vezetői stílusa és maximalista hozzáállása miatt eléggé kiemelkedett az átlag közül, és emiatt sok kritikát is kapott.

Az iPod és az iTunes megváltoztatta a zenehallgatásai szokásainkat, az iPhone pedig azt, ahogyan az okostelefonokra tekintünk, az iPaddel pedig a táblagépek esetén is megszabta az Apple az irányt.

Steve Jobs kezében az első iPoddal.

Steve 2011. október 5-i halála az elhúzódó hasnyálmirigyrákja miatt gyakorlatilag várható volt, mégis sokakat megdöbbentett – főleg mert Tim Cook pedig épp előtte egy nappal, október 4-én tartotta az iPhone 4s-ről, iOS 5-ről és az iCloudról szóló keynote-ot. Érdemes egyébként visszanézni ezt a termékbemutatót, mert valahogy volt egy furcsa hangulata, amit talán az okozott, hogy az Apple vezetősége ekkor már pontosan tudta, hogy Steve-nek tényleg alig van ideje hátra.

Az utolsó keynote, amit még Steve tartott, a 2011-es WWDC-n, június 6-án tartott volt, amit ide kattintva lehet megnézni a Podcastok appban.

Később az Apple az azóta megépült, még Steve Jobs idejében tervezett, új központjában, az Apple Parkban található előadótermet Steve-ről nevezte el, és itt mutatták be 2017 szeptemberében többek között az iPhone 8, 8 Plus és iPhone X készülékeket is.

Steve Jobs Theater drón videón

Tim Cook idén is megemlékezett Steve születésnapjáról:

Steve ma ünnepelné a 66. születésnapját. Egy olyan évben, amikor annyi minden távol tartott minket egymástól, a technológia mégis határtalan módokon össze tudott hozni minket. Mindez bizonyságot tesz Steve életéről és az örökségéről, amit hátrahagyott, és továbbra is inspirál engem minden egyes nap.

Korábbi cikkünk Steve életéről, képekkel: Steve Jobs élete képekben.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok