fbpx Skip to content

Az Aktiválási zár kikapcsolása sok felhasználó számára nem feltétlenül egyértelmű, és így egyes esetekben még kényelmetlenséget is tud okozni, főleg akkor, ha elmulasztjuk kikapcsolni, és úgy adjuk el a régi készülékünket.

Sajnos a visszaélések miatt az Apple már régen megszüntette azt az aloldalát, ahol ellenőrizni tudtuk a készülék sorozatszámát vagy IMEI/MEID-számát megadva, hogy aktív-e az adott eszköz esetén a zárolás. A kikapcsolás lehetőségeit viszont az Apple most már egy új aloldalon is felsorolja, hogy azt mindenki könnyen megtalálhassa.

Egyáltalán mi az az Aktiválási zár?

Az Aktiválási zár már az iOS 7 óta védelmet biztosít a készüléknek, ha idegen kezekbe került, és megnöveli annak esélyét, hogy vissza tudjuk azt szerezni. Amikor bekapcsoljuk az iPhone keresése szolgáltatást iPhone-on (vagy iPad, iPod touch, Apple Watch vagy Apple T2 biztonsági chippel felszerelt Mac esetén), akkor az Apple aktivációs kiszolgálói biztonságosan eltárolják az Apple ID azonosítónkat, amit a készülékhez társítanak. Ettől kezdve meg kell adni az Apple ID-jelszót vagy a készülék jelkódját, ha valaki ki szeretné kapcsolni a Lokátort, törölni szeretné a készülék tartalmát, vagy újraaktiválni és használni szeretné a készüléket. Az Aktiválási zár automatikusan bekapcsolódik, amikor beállítjuk a Lokátor szolgáltatást.

A funkciónak köszönhetően megnőtt annak az esélye, hogy visszakapjuk a készülékünket, hiszen az Apple ID-nk jelszava nélkül nem lehet kikapcsolni rajta az iPhone keresését, illetve kilépni rajta a bejelentkezett iCloud-fiókból sem. Illetve ezen túl természetesen még az időközben megjelent offline keresés is sokat segíthet.

Az Aktiválási zár ráadásul az ellen is véd, ha a nem becsületes megtaláló megpróbálja számítógéppel visszaállítani az iOS-t, mert bár a visszaállítást magát ugyan nem akadályozza meg, de a készülék használatba vételéhez szükséges aktiválást már igen, hiszen az illető nem tudja majd beírni az Apple ID-nk email címe mellett annak a jelszavát sem. Ennek hiányában az aktiválás nem megy végbe, és nem tudja használni a készüléket.

Az oldal magyar változata jelenleg két főbb opciót kínál az Aktiválási zár kikapcsolására: ha tudjuk az Apple ID-t és a jelszót illetve ha elfelejtettük az Apple ID jelszavát.

Ha tudjuk az Apple ID-t és a jelszót

Ha tudjuk az Apple ID-t és a jelszót, akkor kövessük az Apple következő támogatási dokumentumában leírt lépéseket: Az Aktiválási zár kikapcsolása.

Ha elfelejtettük az Apple ID jelszavát

Ha elfelejtettük az Apple ID jelszavát, és nincs kéznél olyan készülék, amin azzal be vagyunk lépve, akkor a teendőnk a jelszó visszaállítása az iForgoton.

Ha további segítségre van szükségünk

Ha a fenti két opció egyike sem segít a mi esetünkben, akkor a magyar oldal az Apple Támogatáshoz irányít minket:

Ezzel szemben ha az oldalt átállítjuk Magyarországról United States-re a bal alsó sarokban, akkor egy újabb opció nyílik meg:

Itt láthatjuk, hogy mit kell tudni ebben az esetben.

Először is: mi kell legyünk az adott készülék tulajdonosa, tudnunk is kell igazolni a készülék tulajdonjogát, és az erről szóló papíroknak tartalmaznia kell az adott eszköz sorozatszámát vagy IMEI/MEID-számát is.

A folyamat törölni fog minden, a készüléken található adatot – ez gyakorlatilag ugyanaz, mint ha mi magunk törölnénk távolról a készüléket. Itt az Apple még azt is kiemeli, hogy ha ezek után visszaállítunk egy korábbi biztonsági mentést, ami még a zárolt készülékről készült, akkor az az Aktiválási zárat is visszakapcsolja.

Az Apple nem képes MDM által felügyelt eszközt feloldani. Amennyiben a készülékünk egy cég vagy oktatási szervezet tulajdona, akkor a feloldással kapcsolatban is őket kell megkeresnünk.

Ezeken felül az adott eszköz nem lehet Elveszett módban.

Az oldalon tovább görgetve a felhasználási feltételekben tehát elsősorban a fentieket kell elfogadnunk, de az Apple ezen felül még azt is kiemeli, hogy a beküldött feloldási kérelem nem visszavonható, illetve hogy fenntartják a jogot arra, hogy visszautasítsák vagy megszakítsák az adott feloldási kérelmet:

Amennyiben betettük a pipát, és rányomtunk a Continue opcióra, a következő lépésben az e-mail címünket és a feloldani kívánt készülék sorozatszámát vagy IMEI/MEID-számát kell megadnunk a megjelenő CAPTCHA mellett:

Ezek beírása után a Continue-ra nyomva kapunk egy visszaigazoló e-mailt arról, hogy a kérelmet az Apple megkapta. A további lépésekről is várhatóan ez az e-mail fog minket tájékoztatni – de ennél tovább értelemszerűen nem léptünk a folyamatban.

Kikerülhető-e másképp az Aktiválási zár?

A legtöbb esetben nem, amelyik esetben pedig mégis, az nem tekinthető valódi megoldásnak, mert általában a mobilhálózat nem fog működni az adott készüléken, vagy még az Apple ID-nkkal sem fogunk tudni belépni rajta. Az egyetlen igazi megoldás tehát az, ha a készüléken hivatalos módon kerül feloldásra az Aktiválási zár.

Használt készülék vásárlása esetén minden esetben végezzünk el rajta egy visszaállítást számítógép segítségével, és aktiváljuk is, hogy ki tudjuk kerülni azt, hogy egy esetleg trükkösen aktivált készülékbe fussunk bele. Ehhez az IPSW-t már előre le tudjuk tölteni, hogy azzal ne kelljen vacakolni, a visszaállítás meg általában 10 perc alatt megvan, amihez internetkapcsolat szükséges a számítógépen illetve majd a készüléken is. Csak akkor vegyünk meg egy használt készüléket, ha a visszaállítás és az aktiválás is gond nélkül végigment.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok