fbpx Skip to content

Annak érdekében, hogy egy használt készülék vásárlásakor már előzetesen tájékozódhassunk az aktiválási zárolás állapotáról, külön aloldal volt elérhető az iCloud.com/activationlock címen. Ezen az oldalon a készülék sorozatszámának vagy IMEI-számának megadása után lekérdezhető volt a zárolás állapota.

Pár nappal ezelőtt azonban az Apple egyelőre ismeretlen okból levette ezt az oldalt, és eltávolította az erre mutató szövegeket és linkeket a támogatási dokumentumokból, de a dolog hátterében feltehetőleg visszaélések állnak. Nézzük, mit lehet tudni erről.

Az Apple még az iOS 7-ben tette elérhetővé az Activation Lock, magyarul az aktiválási zár szolgáltatást. Ennek segítségével az adott készülék az Apple ID-nkhoz rendelődik, így annak aktiválása csak az Apple ID-nk és a jelszó megadása után lehetséges. Az Apple ezzel a készüléklopások visszaszorítására törekedett, és mivel a készülék aktiválási zárolásának állapota az Apple szerverein kerül tárolásra, így ez a zárolás a hétköznapi felhasználók által gyakorlatilag nem kerülhető ki, egy lopott készülék pedig maximum alkatrészként használható fel – persze a legdrágább alkatrésze, az alaplap kivételével.

Jelenleg azonban ez az aloldal nem érhető el, és mivel az Apple a vonatkozó támogatási dokumentumokból is eltávolította az erre mutató szövegeket és linkeket, az egyértelműsíti, hogy nem csak valami hibáról van szó, hanem szándékosan szedték le.

Visszaélés lehet a dolog hátterében

Várhatóan azonban az lehet mögötte, hogy egyes esetekben visszaélésre használták fel az oldalt, hogy lopott készülékhez kérdezzenek le olyan sorozatszámot, amely esetén nincs bekapcsolva az aktiválási zár, majd ezt a sorozatszámot írják be speciális eszközökkel az adott készülékbe, ami után az már aktiválható.

Az elmúlt hónapokban többször is érkeztek már hírek arról, hogy aktiváláskor olyan Apple ID-t kért a készülék, amit nem az adott felhasználó állított be – ez pedig várhatóan szintén a sorozatszámokkal való visszaélés eredménye. Az Apple szerverei az adott sorozatszámhoz mindig a legutóbb használt Apple ID-t mentik el. Ha tehát két különböző készülék ugyanazzal a sorozatszámmal kommunikál az Apple szervereivel, akkor a másodjára beállított eszköz Apple ID-ja kerül be az aktiválási zár alá – ezzel az első felhasználót kiütve onnan.

Felmerült véleményként, hogy az Apple egyébként ezt a visszaélést némileg megnehezíthette volna azzal, ha Apple ID-s bejelentkezéshez köti az aktiválási zár állapotának lekérdezését, és korlátozza a napi szinten beküldhető lekérdezések számát – ám sajnos mivel nagyon egyszerű új Apple ID-t készíteni, így ettől csak kissé lett volna nehezebb a dolguk azoknak, akik ezzel visszaélnek.

Így viszont most azokkal is sikerült kitolni, akik saját maguk védelmében szerették volna lekérdezni egy megvásárolni szándékozott készülék adatait. Mostantól tehát sokkal jobban oda kell figyelni használt készülékek vásárlásakor.

Tippek használt készülék vásárlása esetén

Sajnos tehát ez egyben azt is jelenti, hogy egy használt készülék megvásárlása előtt nem tudjuk annak állapotát lekérdezni. Ilyenkor két eset lehetséges.

Ha a készülék jelenleg is aktivált állapotú, akkor a legegyszerűbb, ha a vásárláskor a Beállítások, Általános, Visszaállítás menüpontban rányomunk az Összes tartalom, beállítás törlése opcióra, majd utána megpróbáljuk aktiválni a készüléket. Ha a készüléken be van kapcsolva az iPhone keresése opció, akkor az iOS figyelmeztetni fog minket arra, hogy az összes tartalom és bállítás törlése nem futtatható le, előtte ki kell kapcsolni az iPhone keresését, amit az eladó tud megtenni az iCloud menüpontban az Apple ID jelszavának megadásával. Az iPhone keresésének kikapcsolása az aktiválási zárat is kikapcsolja.

A másik eset, ha a készülék már a beállítási képernyővel fogad minket. Ekkor mindenképpen lépegessünk végig a folyamaton, és ha az iOS az Apple ID-t kéri az aktiváláshoz, akkor azt írassuk be az eladóval. Ha az eladó ezt nem tudja megtenni, akkor semmiképp se vegyük meg a készüléket, hiszen nem fogjuk tudni aktiválni és használni!

A használt készülékek vásárlása kapcsán érdemes még az alábbi cikkünket is elolvasni: Gyakori kérdések: mire figyeljünk használt készülék vásárlásánál?

Olvasd el a hozzászólásokat is

4 Comments

  1. Köszi az infót!
    Mi van ha akarok venni egy Apple TV-t használtan és nincs semmi lehetőség a fentiek átvételkori kipróbálására…

  2. @Agent_H: Azon szerintem nincs aktivációs zár.

  3. (A moderálási elveinkben leírtaknak megfelelően nem engedélyezzük az “eldobható” email címek használatát, az ilyen hozzászólásokat a blogmotor automatikusan elutasítja. Ha azt szeretnéd, hogy megjelenjenek a hozzászólásaid, változtasd meg a regisztrációdnál megadott címet.)


Add a Comment