fbpx Skip to content

2021 kezdetével hazánkban megváltoztak az általános jogszabályok a jótállásra vonatkozóan, amiről 2020 végén, októberben írtam is egy részletes cikket. Most januárban több helyről is jelezték nekem, hogy az emberek nem értik ezeket a változásokat, vagy nem értik pontosan, így nyissak egy újabb cikket erről.

Ez a cikk gyakorlati tapasztalatokra fog épülni, tehát a jogszabályokba nem szeretnék részletesebben belemeni, inkább abba, hogy hogyan is működik ez gyakorlatban ma, illetve majd 3 év múlva hazánkban. Amennyiben részletesebben olvasnál a jogszabályokról, érdemes végig menni először ezen a cikken: Apple: garancia, jótállás, AppleCare és AppleCare+ 2021-ben.

Tehát mit is kapunk 2021-ben nagyvonalakban a jogszabály szerint. 2021. január 1-jétől az alábbiak szerint változott a kötelező jótállás:

  • 10 és 100 ezer Ft között: marad az 1 év kötelező jótállás.
  • 100 és 250 ezer Ft között: 2 év kötelező jótállás lesz.
  • 250 ezer Ft fölött: 3 év kötelező jótállás lesz.

Mit jelent ez gyakorlatban az Apple részéről? A jótállás a cégnél mindig is garanciát jelentett. Ezt eléggé sarkítva írom le, mert a jótállás sehogy sem garancia, de a cég garanciaként értelmezte a jótállást, ha a vásárló megfelelt bizonyos feltételeknek. Ez egy teljesen egyéni és korrekt hozzáállás volt a cégtől, amit máshol jóformán sosem kapunk meg és egyedülálló a piacon.

Szemfülesek olvashatták, hogy ha a vásárló megfelel bizonyos feltételeknek, mik ezek a feltételek?

  • Hivatalos vásárlás legyen, tehát olyan helyen került forgalomba a termék, ami Apple Premium Reseller, vagy Apple.hu. Ilyen például az iSTYLE, MediaMarkt, telefonszolgáltatók és így tovább… Ezeknek a listáját itt találod. Érdekes módon az Alza is hivatalos Resellernek mondja magát, de effektíve nem található a fenti listán. Ez lehet hiba, de lehet más forrás is, mert az Alza alapjában véve külföldi cég. Hogy itt érvényes-e a plusz “garancia”, az jó kérdés. Ezzel kapcsolatban nincs tapasztalatunk.
  • A következő pont, hogy magánszemély vásárolja meg a terméket és ne céges vásárlás legyen. Sokan szeretnek az ÁFÁ-val játszani, amit hivatalosan meg is tehetnek, de rájuk a jótállás jogszabálya nem érvényes, kizárólag magánszemélyre. Tehát, ha cégként, adószámmal vesszük a készüléket, nincs 2. évi “garanciánk”!
  • Végezetül, de nem utolsó sorban a számla megléte. Ugyan nem kötelező, de nem árt ha meg van a számla, az Apple bekérheti. Általában a számlát olyan vásárlásnál kérik be, ami nem egyértelmű. Például iSTYLE vagy Apple.hu vásárlásnál nem szokta a cég, de bekérheti. Meg van hozzá a joga.

Tehát kizárólag a fenti esetekben adja meg az Apple a 2. évi garanciánkat, és 2021-től egyes esetekben 3. évi garanciánkat. Ezért is válik érdekessé a 2021-es jogszabály változás, mert a legtöbb iPhone, iPad, és Mac termék már a 3 éves kategóriába tartozik, hiszen 250.000Ft feletti vásárlás.

Mit is jelent ez gyakorlatban?

Nos, a 3 év nagyon kecsegtető, és megnyugtató, de azért nem olyan egyszerű ez, mint amennyire gondoljuk. Míg az első évben tényleg hivatalos garancia van, addig a 2. és 3. évben ez már jótállás. Ugyan az Apple garanciaként kezeli ezt is, de sokan nem tudják mi tartozik bele a garanciális feltételekbe.

Nézzük meg mi nem tartozik bele a garanciális feltételekbe, legyen szó 1, vagy 2, vagy esetleg 3 évről.

Készülék sérülése. Tehát leejtés, törött kijelző, esetleg leejtés által nem működő funkciók, valamint beázás! Sokan nem tudják, de az Apple bizony nem ad garanciát a beázásra. Tehát mondhatja, hogy vízálló a készülék, de ha nyáron a Balatonba megúsztatjuk, és semmi baja nem lesz, majd télen bizony nem működik a Face ID és az a beázás miatt történt, az Apple nem fogja cserélni, csak teljes készülék cserével, ami jócskán 100.000Ft feletti.

Akkumulátor elhasználódás. Az ügyfél azzal megy be a szervizbe, hogy a készülék gyorsan merül, már most, a hivatalos 1 éves garancia lejárta előtt is. Természetesen a szervizes kolléga ellenőrzi, és kiderül, hogy napjában 3-5x volt töltve, vagyis alapjában véve nem rendeltetésszerűen volt használva. Ez sem garanciális hiba. Tehát lehet ütni az asztalt, de nem átlagos felhasználásnak minősül, az Apple pénzért fogja cserélni az akkumulátort, és csak is azt, nem pedig a teljes készüléket. Itt érdemes megjegyezni, hogy az akkumulátor elhasználódása inkább jellemző 2,5 évnél, ami akárhogy is lesz garanciális a jogszabályok miatt, az Apple nem fog ingyen egy vadi új akkumulátort adni, mert az bizony normális elhasználódás, ilyen az akkumulátor. Bizonyos esetekben cseréli az Apple az akkumulátort ingyen, ha például bizonyítottan cellahibás. 30-70%-on egyszer csak kikapcsol a készülék, akkor az cellahibára utalhat. Ilyenkor garanciális keretek között kapunk új akkumulátort.

Garanciális hiba lehet majd…

Ezeken kívül egyébként nagyrészt a legtöbb hibát garanciában cseréli az Apple, az persze már más tészta, hogy általában elenyésző azon hibák száma, amik nem az akkumulátorral, vagy esetleg alaplappal kapcsolatosak. Az alaplap hibák pedig egy újabb érdekes pont, aminél már fontos lehet a 3 éves garanciánk, de ilyen például az egyre inkább előjövő Face ID hiba is, ami a 3-4 éves iPhone készülékeknél fordul elő.

Többször hallom már vissza a szervizekből, hogy az iPhone X-ek esetén rengeteg alaplapi hibával fordulnak hozzájuk az emberek. Ilyen például az, hogy a készülék melegszik, nem kapcsol be, esetleg kikapcsol azonnal, piros kijelző, Hori kollégánk is belefutott ebbe a hibába. Az iPhone X természetesen már nem garanciális, a jogszabályoknak megfelelő hivatalos vásárlás esetén sem, mivel több mint 2 éves, sőt talán több mint 3 éves, de a legtöbb inkább 2,5 éves, mert ugye nem 1 hónapig forgalmazta őket az Apple.

Szóval ezzel a hibával jelenleg az Apple nem foglalkozik garanciális körülmények között. Ez egy jogos dolog, már nem érvényes a készülékre sem az 1, sem a 2 éves garancia, a készülék teljes cseréjével lehet ezt a hibát orvosolni, amit nem olcsó: több, mint egy használt darab ára. Így a megoldás persze egy nem hivatalos, garancián túli szerviz, ahol megoldják az alaplapi hibát, ha tudják. A fenti probléma egyébként rendkívül gyakran előfordul a Face ID nem működésére is. Sok készüléket hoznak Face ID hibával, ami hasonlóan garanciális hibának minősülne, ha ugye 2021-ben került volna forgalomba a készülék és vásároltuk volna meg.

Szóval egyes hibák esetén valóban szükséges a 3. év, ezt a jogalkotó jól gondolta és emiatt is fontos a 3. évig tartó jótállás, avagy az Apple részéről a garancia.

Használt készülék adásvétele

Két év múlva, majd amikor az iPhone 12 tulajdonosok egy része megválik a készülékétől, egészen érdekes lesz a használt piac is, mivel jóformán garanciális iPhone-okkal találkozunk majd. Emiatt sokkal szívesebben vásárolja meg a használt készüléket is az, aki erre vágyik és persze picivel jobb áron is adhatjuk el, ha megvan hozzá az eredeti számla, és hivatalos forrásból van. Szóval ez is egy szempont lehet a jövőre nézve.

Csereprogram az Apple-től!

Kijelző kopás. Sajnos ki kell térnem egy sarkalatos pontra, ami miatt elmondható, hogy teljesen hektikus az Apple garanciális ügyintézése, és ez több dolog miatt van. 2012 óta érhetőek el a Retina MacBook Pro-k, amiken az Apple egy speciális, tükröződés elleni védőréteget használ, ez sajnos bizonyos esetekben kopik. Nem igazán tudjuk, hogy mitől, mert például a Szifon.com csapat egyik tagjánál se nagyon láttunk ilyet, míg emailben sorra kaptuk a hibás készülékekről a képeket. Erre az Apple végül készített egy visszahívást, amiben bizonyos évjáratoknál ingyenesen cseréli a teljes kijelzőmodult a cég. Ez remekül hangzik, miért került akkor ide? Azért, mert például az újabb gépeknél az Apple ezt a hibát nem ismeri el. Sokszor nem cseréli ki a cég a kopott kijelzőket, holott garanciális hibának minősül. Példának okáért a 2017-es gépben kicseréli ezt a kijelzőt, a 2019-es gépnél nem. Pedig a kijelző ugyanaz.

A visszahívás egyértelműen egy jó dolog, mivel garanciális időn túl is cserélheti az adott alkatrészt az Apple, tehát akár 3-5 évvel később is. Volt már erre példa, és ebben az esetben az Apple elismeri a hibát, tehát nem kér sem hivatalos vásárlást, sem számlát, ez tulajdonképpen a legjobb forgatókönyv egy hibára. Ezekről évről-évre minden alkalommal írunk is itt a Szifon.com-on, legutóbb például arról a csereprogramról, ami az iPhone 11 érintésérzékelési problémákat produkáló kijelzőjéhez kapcsolódik.

0% THM és részletfizetés a szolgáltatóknál

Külön érdemes kiemelni a hitelkártyás vásárlást és szolgáltatónál lévő részletfizetési lehetőségeket. Sokaknak a szőr feláll a hátukon, ha a fentiekről van szó, mert kizárólag rossz élményük van ezzel kapcsolatban vagy rossz dolgokat hallottak róla. A legfontosabb talán az, hogy az is hivatalos vásárlásnak minősül, ha a szolgáltatótól vesszük részletre a készüléket, és ilyenkor megkapjuk adott esetben a 3 éves jótállást is. 0%-os THM-et pedig az iSTYLE, az iCentre is ad, illetve a MediaMarkt is sokszor promózza magát így, és ezek is mind-mind hivatalos vásárlásnak minősülnek. Így lényegében nem kell trükközni, nem egyben, hanem hónapokra lebontva fizetjük ki az összeget, de minden “extrát” megkapunk hozzá.

Szürkeimport, avagy Kis Béla GSM boltja

Végül, de nem utolsó sorban, vegyük számba az úgynevezett szürkeimportot, ami egy egészen nagy szelet az úgynevezett tortából. Hazánkban több rétegről beszélhetünk. Van ugye az “évente váltok iPhone-t” réteg, akinek végeredményben nem számít az ár. Van az, aki már jobban elgondolkozik, ő az alapján választ, hogy neki kell-e az új készülék valamilyen újdonsága. Ők picit árérzékenyebbek, de ugyanúgy hivatalos úton vásárolnak. Végül pedig vannak azok, akik teljes mértékben árérzékenyek, tehát vagy részletre, vagy pedig olcsóbban, valamilyen weben oldalon rátalálva próbálják megvásárolni a hőn áhított terméket. Nyilván őket sem kell lebecsülni, mert ők csak próbálják felmérni azt, hogy nekik megéri-e a készülék és mennyit hajlandóak fizetni. Ők is vásárolnak tokokat, fóliákat, ők is eladják majd, azoknak, akik nem tehetik meg, hogy újat vásároljanak.

iPhone 12 és iPhone 12 Pro teszt és vélemény cover

Ezt az utolsó réteget szolgálja ki a szürkeimport avagy a GSM boltok. De ilyen szürkeimport egyébként az egyes nagyobb áruházak, cégek, akinek nem nevezünk nevén, jóformán mindenki, aki nem hivatalos viszonteladó, amiről már szót ejtettem fent. Ők segítik azokat, akiknek esetleg nincs lehetőségük megvásárolni a teljes összeggel a készüléket, ami alapjában véve nem lenne gond, csak így valahol a vásároló nem igazán tudja, mit kap később ezzel.

Az, hogy valami olcsóbb, nem jelenti azt, hogy rosszabb. Nem fogok külön belemenni, hogy miért olcsóbb egy ilyen termék Kis Béla boltjában, mint az Apple-nél, de olyan árkülönbségek vannak már az iPhone 12-nél, ami mellett nehezen lehet elmenni. Például a 360.000Ft-os telefont 300.000Ft-ért megkapva már komoly különbség, és valószínűleg sokan elgondolkoznak rajta, jogosan.

Ettől függetlenül sajnos Kis Béla nem tájékoztatja az ügyfelet, hogy bizony így a legtöbb, a jogszabályok kínálta előnyt nem fogja megkapni a vásárló. Jogilag járna neki, de sajnos Kis Béla cégénél nem, mivel ebben az esetben az Apple nem foglalkozik azzal a készülékkel az 1 éves garanciális időn túl, mivel úgymond nem az Apple-től vettük, hanem Kis Bélától, megkerülve az Apple-t. Ez is egy jogos érv, nem az Apple-től vásároltunk, miért ott kapnánk akkor segítséget? Egy TV-vel sem megyünk el a Sony-hoz, hanem a MediaMarktnak panaszkodunk, ha 3 év után nincs kép, és ők kommunikálnak a Sony-val. Csak hogy Kis Béla nem fog kommunikálni az Apple-lel, mert ő széttárja a kezét, pedig jogilag rá is érvényesek lennének a fenti szabályok. Amivel egyébként (talán) nincs (akkora) gond, mert mi ugye olcsóbban vettünk valamit, ami egyébként drágább lenne, tehát végeredményben olcsó húsnak híg a leve kategóriát súroljuk.

Szóval a szürkeimport egy “szükséges rossz” valahol, de kellő tájékozottságot igényel. Spórolhatunk, de azután ne verjük az asztalt az Apple-nél, hogy igen én csaltam, de kérem azt, ami jár nekem. És ez nem is most lesz probléma, hanem 2,5 év múlva, amikor ugye tényleg probléma lesz a készülékkel valami miatt. Akkor ne akarjuk verni az asztalt, vagy verjük Kis Béla GSM boltjának az asztalát.

AppleCare és AppleCare+

Kétféle AppleCare létezik jelenleg. Az egyiket AppleCare-nek a másik pedig az AppleCare+-nak hívja az Apple. A sima változat lényegében egy garancia meghosszabbítás, +2 évet kapunk Mac termékek, és +1 évet iPad esetén a hivatalos garancián felül. Tehát egy MacBook Pro esetén 3 évig lesz garanciális a készülék, egy iPad pedig 2 évig. Ez sajnos nem vásárolható meg hazánkban iPhone-ra, és Apple Watch-ra hivatalosan.

Az AppleCare+, ahogy a nevében is benne van, rendelkezik egy plusz szolgáltatással is. Ez pedig az, hogy a garancia ideje alatt kétszer, a saját hibánkból bekövetkezett meghibásodás miatt is javítja, cseréli a készüléket az Apple, minimális összegért cserébe. Például, ha vízkár éri az iPhone-t, vagy leejtjük, vagy esetleg az akkumulátora elhasználódik, az garancián túli hibának minősül. Azonban ha van AppleCare+ rajta, akkor minimális összegért, 15-25.000Ft-ért az Apple kicseréli a teljes készüléket egy teljesen újra. Az AppleCare+ kizárólag a vásárlás napjától számított maximum 60 napig vásárolható meg, ezután nincs rá lehetőségünk!

Az AppleCare+ iPhone, iPad esetén az eredeti garancia mellé plusz 1 évet ad, tehát összesen 2 évig lesz garanciális a készülékünk. Mac gépek esetén +2 évet ad, tehát azok összesen 3 évig lesznek garanciálisak.

Fontos!

  • Az AppleCare+ hivatalosan nem vásárolható meg hazánkban, azonban ebben a cikkben leírtuk, hogy hogyan teheted ezt meg, illetve mi is segítünk külön díj ellenében! Ehhez írj nekünk a [email protected]!
  • Az AppleCare+ megvásárolható céges készülékre (így 2 év garanciánk lesz, ami kiterjed saját kárra is) Ez cégeknek például fontos lehet, mert így a céges telefon úgymond biztonságban van.
  • Hazánkban az AppleCare+ érvényesíthető, de azonnal nem kapunk másik készüléket. Ezt kizárólag Apple Store-okban kapjuk meg, hazánkban pedig nincs Apple Store, csak Apple Premium Resellerek (APR-ek).
  • Évente 2x szervizeltethetjük a készüléket 2 éven keresztül iPhone, iPad, Apple Watch esetén, és 3 éven keresztül Mac esetén.

Konklúzió

Nyilván mindenki a saját pénztárcájához van kötve, én például ezért vettem részletre a Telekomtól, mert nem akartam kifizetni 480.000Ft-ot egy készülékért egyben, de hivatalos utat akartam bejárni. Én ezért fizettem ki az AppleCare+-t a telefonra, órára, laptopra, még fogcsikorgatva is, mert tudtam, ezzel kapom meg a “szolgáltatások Ferrariját”. Szóval valamit valamiért, de jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogy mit kapunk majd 2,5 év múlva.

Remélem ezzel tudtam segíteni azoknak, akik tervezik a vásárlást, és nem volt egyértelmű számukra, hol és hogyan vegyék meg, vagy mit kérdezzenek meg a kereskedőtől.

Nem volt rajta AppleCare+ és túl drága lenne megjavíttatni? Kereteztesd be!

Ha már csak porfogó az adott készüléked, adj neki új életet: kereteztesd be, és akaszd ki dekorációként a falra!

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Ha van Apple Care±om és eltörik a telefon, akkor ki kell mennem Bécsbe?

  2. Nem, de ez benne van a cikkben. :slight_smile:

  3. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    csak az azonnali csere esetén, mert az itthon nem megy. itthon pár nap az átfutása.

  4. Van itt egy kis tévedés. A 2021-től kötelező 3 év jótállást nem az Apple adja, hanem annak a vállalkozásnak a kötelessége, aki a fogyasztóval szerződéses viszonyba lép, vagyis annak, aki a terméket eladja. Ha az eMag, vagy az Alza, vagy akárki, akkor az eMag-nak, Alza-nak, akárkinek. Ilyen szempontból mindegy, hogy a készülék szürke import, vagy sem. Az, hogy a szürke importos készüléket miként javíttatja meg az eladó, az a vevő szempontjából nem lényeges.
    A szürke import a Kiss Béla féle GSM boltnál gáz, mert az nem biztos, hogy 3 év múlva még működik, vagy hogy 3 év múlva még ugyanaz a cég működteti. Ez egy eMag, Alza esetén nem gond.

    Kis összevetés az Apple féle garanciáról és a jogszabály általi kötelező jótállásról (melyet nem az Apple ad): ha az Apple cserél egy készüléket, akkor - lehet nem tudom pontosan - 90 napos jótállást ad, azonban a jogszabályok szerint a kereskedő által cserélt készüléknél újraindul a jótállás. 2020 végéig biztosan így volt, tehát egy év járt a cserekészülékre. Az a baj, hogy a vevők fejében össze lett keverve a kereskedői jótállás és az Apple garancia, ezért - nem is mindig tudatosan - az utóbbit veszik igénybe, így lemondja pl. a cserekészülék hosszabb jótállási idejéről.

  5. Mi a helyzet azzal, ha a szolgáltatónál a listaár vagy a legolcsóbb csomaggal értendő ár eléri a 250 ezret, de a csomagom miatt akkora kezdvezményt kapok, hogy már becsúszik alá, ebben az esetben bukom a 3. évet? Nézegetem egy ideje a 12 minit, az én csomagomban 235 ezer, és nem is opció, hogy olcsóbb csomagra váltsak ez miatt, ez a minimum, ami elég az igényeimnek, törődjek bele? :smiley: Most először remélem, hogy kicsit drágább lesz az új széria (ha egyáltalán lesz belőle mini), csak annyival, hogy 250 fölé menjen kedvezménnyel is.

  6. Ebben nincs tévedés, én azt írtam le hogy ez hogyan működik. A fentiekben igazad van, ezt mi is tudjuk, ez a jogi cikkben benne van, itt most nagyon sarkítva konyha nyelven kellett leírnom, hogy mi történik, miért viheti be János a telefonját az iSTYLE szervizbe, ha hivatalos helyről vette, például MédiaMarkt, és miért nem, ha Kis Béla boltjába. Ettől még persze beviheti a médiába, de sokkal könnyebb utat is választhatja, az iSTYLE-al. Ami egy teljesen logikus lépés

    Kis összevetés az Apple féle garanciáról és a jogszabály általi kötelező jótállásról (melyet nem az Apple ad): ha az Apple cserél egy készüléket, akkor - lehet nem tudom pontosan - 90 napos jótállást ad, azonban a jogszabályok szerint a kereskedő által cserélt készüléknél újraindul a jótállás. 2020 végéig biztosan így volt, tehát egy év járt a cserekészülékre. Az a baj, hogy a vevők fejében össze lett keverve a kereskedői jótállás és az Apple garancia, ezért - nem is mindig tudatosan - az utóbbit veszik igénybe, így lemondja pl. a cserekészülék hosszabb jótállási idejéről.

    Ebben is igazad van, erre nem tértem ki, de ez úgy van, hogy ha jótállási időben viszed vissza a készüléket, akkor megkapod a plusz 1 évet. Ha garanciális 1 éves időn belül akkor 90 napot. De ebben nem vagyok 100%-ig biztos, ezt nyilván érdemes megkérdezni az Apple.hu-tól.

  7. Ha becsúszik nem kapod meg a 3 évet. Sajnos ez ilyen. :slight_smile:

  8. Avatar for zoli83 zoli83 says:

    Én tegnapi nap vettem az uj SS Watch 5 AppleCare+ havi díjjal aminek a díja 3.99$ USD havonta. Magyar UniCredit kártyával… szóval lehet venni! :slight_smile: amerikai oldalon!

  9. Nem is mondtam hogy nem lehet venni, hivatalosan nem lehet venni. A Szifon.com-on ebben a cikkben leírtuk hogy kell venni. Mondjuk eddig magyar kártyával nem ment, ez újdonság, vagy szerencse. :slight_smile:

  10. Huh srácok… ebben a cikkben nagyon sok a téves infó. Nagyon remélem, hogy ez nem fog senkit megtéveszteni vásárlás előtt…

    Mit jelent ez gyakorlatban az Apple részéről? A jótállás a cégnél mindig is garanciát jelentett.

    Jogi értelemben nincs olyan, hogy garancia. Jótállás van és (kellék)szavatosság. Így ennek a mondatnak semmi értelme, pláne, hogy a jótállást és a garanciát a köznyelvben szinonimaként használjuk.

    Amit itt a zavart okozhatja, hogy létezik “Apple egyéves korlátozott jótállás”, ami egy Apple által önként vállalt jótállás. A legfrissebb verziójában már végre leírják, hogy ez a magyar jótállási szabályokon felül biztosított, szóval jogod van a magyar jogszabályok szerinti jótállásra.

    Hivatalos vásárlás legyen

    Nem, jótállást az eladó kell, hogy biztosítsa, az egyetlen szempont a vételár. Bárhol veszel a jogszabály hatálya alá tartozó terméket a kormányrendelet szerinti jár neked a jótállás, legyen az a sarki GSM bolt vagy a Media Markt. Ez csak az “Apple egyéves korlátozott jótállás” esetén számíthat, de annak a feltételei nem éppen jobbak, mint a magyar jogszabályok szerinti.

    A következő pont, hogy magánszemély vásárolja meg a terméket és ne céges vásárlás legyen.

    Ez a kellékszavatosság esetén igaz, jótállás esetén nem. A kormányrendelet nem tesz különbséget a cég és a magánszemély vásárló között a jótállási szabályok esetén.

    Míg az első évben tényleg hivatalos garancia van, addig a 2. és 3. évben ez már jótállás.

    Nincs olyan, hogy változik a jótállás tartama az idő elteltével. Ha 1 év jár, akkor 1 év, ha 3 év, akkor 3 év. Ugyanazok a szabályok vonatkoznak akkor is ha 10 nap után romlik el az iPhone és akkor is ha 2 év 11 hónap és 29 nap után.

    Spórolhatunk, de azután ne verjük az asztalt az Apple-nél, hogy igen én csaltam, de kérem azt, ami jár nekem. És ez nem is most lesz probléma, hanem 2,5 év múlva, amikor ugye tényleg probléma lesz a készülékkel valami miatt. Akkor ne akarjuk verni az asztalt, vagy verjük Kis Béla GSM boltjának az asztalát.

    Boltban megvenni valamit amit ott árulnak nem éppen nevezhető csalásnak és ilyen esetben is megilletnek a jótállási jogok, amit továbbra is az eladó köteles biztosítani.
    Adott esetben ez a Kis Béla GSM-mel szemben még akár könnyebben is érvényesíthető, hiszen egy magyar céggel szemben könnyebben indítasz békéltető testületi eljárást vagy akár pert, mint mondjuk az Apple ír leányvállalata ellen. Persze simán benne van az is, hogy mire elromlik a telefonod az eladó már jogutód nélkül megszűnt, a tulaj meg már Nagy Béla GSM-ként nyomja.

  11. Úgy látom más is érti, hol téved/téves a cikk.

  12. A cikk DIREKT nem megy bele a jogi dolgokba az elején leírtam. Tapasztalatokra épül, van másik cikkünk a jogi dolgokra. Így működik jelenleg Magyarországon a garanciáztatás, lehet ezt bárhogy nevezni.

  13. Én úgy tudom, hogy szokásosan 1 év garanciát kapsz (jótállást, bármit) ha cégként veszed a készüléket. Ha magánszemélyként megkapod a 3 évet (250k felett)

    Itt nem értetted a cikk elejét, ahhoz hogy az Apple-nél tudd garanciális javítást kérni, hivatalos vásárlás kell hogy legyen, amit az Apple “elismer”.

  14. Mi az hogy ha jótálláson belül, akkor 1 év, ha garancián belül, akkor 90 nap? A kereskedőnek jótállási időn belül 1 évet kell adnia a cserekészülékre, és olyan meg nincs, hogy garancia, max az Apple-nál.

    Miért egyszerűbb iStyle szervizbe vinni? Nincs egyszerűbb, mint 3 éven keresztül a kereskedőnek vinni, aztán ő oldja meg, ahogy akarja. Ha nem tudja megoldani, akkor csere. Az iStyle szerviz pedig az Apple garanciáját alkalmazza, ami - ahogy a cikkben is le lett írva - kedvezőtlenebb.

  15. Nem tudom, ezért nem írtam ezt le, mert pontosan nem tudom hogyan működik ez, és most nem fogom felhívni az iSTYLE-t. :smiley: Egyébként azért érdemes az Apple-höz vinni, mert eredeti alkatrészt kapsz. Nyilván Kis Béla nem az Apple árán fogja javítani a készülékedet, valszeg 3rd party cuccot kapsz majd bele. HA megy nincs vele gond, ez csak nekem számít akkor.

  16. Te nem érted. Miért kéne nekem fogyasztónak az Apple-től garanciális javítást kérnem? Nekem az eladótól kell a javítást/cserét kérnem. És nem érdekel, hogy az eladó ezt hogy oldja meg.

    Még rég nem volt az Apple hivatalosan Magyarországon, mégis volt jótállás, hiszen törvényi kötelezettség.

  17. Igen, de az eladó nem az Apple-höz fogja vinni javíttatni a készüléket hanem Sufni GSM boltba. HA téged ez nem érdekel, akkor ennyi. Ott veszed meg ahol akarod, és ott javíttatod ahol akarod. Már értem hogy akkor mi ment félre a cikkel kapcsolatban. Erre nem tértem ki a cikkben.

    Jogilag persze annak kell javítania, ahol vetted, de alapjában véve ha az Apple javítja az a legjobb, mert eredeti alkatrészt kapsz.

  18. Igen, de az eladó nem az Apple-höz fogja vinni javíttatni a készüléket hanem Sufni GSM boltba.

    Van egy közel 3 éves telefonod. Ingyen cserélnek benne kijelzőt, ami lehet, hogy nem gyári.
    Vagy beviszed az iCentre-be és fizetsz 100k-t a kijelző cserére.
    Itt mindenki eldöntheti mi a jó neki.

    Én úgy tudom, hogy szokásosan 1 év garanciát kapsz (jótállást, bármit) ha cégként veszed a készüléket. Ha magánszemélyként megkapod a 3 évet (250k felett)

    Ebben igazad van, bocsánat, itt én írtam hülyeséget. Céges vásárlásnál 1 év szavatosság van csak.

  19. És? Ha bedöglik, majd viszem vissza újra. Ha cseréli, újra indul a jótállásom, miközben tele van a net az Apple féle “garanciában cserélt, tehát 90 napig garis” cuccokkal. Ami átbaszás!

    Egyetértek abban, hogy - ha lehet - ne vásároljunk Kiss Béla GSM boltokban, viszont ha nagy boltban vásároltunk (akár hivatalos Apple kereskedő, akár nem az, de nagy és ismert név, pl. Alza, 200volt, miegymás), akkor ne az Apple szervizbe menjünk, hanem a kereskedőhöz.
    Miért?
    Egy év garancia kontra 3 év jótállás
    Csere készülékre 90 nap garancia kontra újrainduló jótállás
    Csere esetén - néha - refurbished készülék kontra vadi új készülék
    Fődarab cseréje esetén 90 nap garancia kontra újrainduló jótállás.

  20. Ez így ebben a formában jogos és igaz. 220 volt amúgy is-is. Ők hivatalos forrásból is szereznek be és mellette szürke importból. 2,5 év múlva nyilván hozzájuk tudsz majd fordulni és javítás esetén ők majd nem a hivatalos alkatrészt rakják bele. Ezzel kell csak együtt élni és ennyi. :slight_smile:

  21. Természetesen jótállási időn túl, illetve saját hibás elromlás esetén irány a szerviz!

  22. Mondjuk azért teljesen nem vagyok biztos a számokban, mert mondom ebben nem lettem kioktatva, de nekem az Apple féle garancia tökéletesen megfelel, ha problémám van. Általában a garanciális időn belül 1x szokott csak megtörténni. Én amúgy is veszek AppleCare±t de az más tészta.

  23. Ami még érdekes kérdés, hogy mi van az apple.hu-n vásárolt termékekkel.

    Jogom van a 3 év jótállásra, de hova viszem a készüléket? Az eladó az Apple ír leányvállalata. Jelzem az Apple Támogatás oldalon és utána az iStyle/iCentre szerviz javítja az “Apple nevében”?
    Mivel eddig az egy éves Apple jótállás keretében csak bevittem az iCentre-be ezért sokat nem számított, de így már egy elég érdekes helyzetet teremt ha 2 és fél év után elromlik valamim.

  24. Igen, ebben az esetben magánszemély esetén simán viszed a hivatalos szervizbe 3 évig. Cégként 1 évig teheted meg. Itt ugye az a szomorú, hogy általában azon dolgok romlanak el 2,5 év után, amikre alapból sincs gari, mert elhasználódik pl aksi.

  25. koszi ez nincs benne a cikkben.

  26. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    @martonv dehogynem, mégpedig itt:

    Hazánkban az AppleCare+ érvényesíthető, de azonnal nem kapunk másik készüléket. Ezt kizárólag Apple Store-okban kapjuk meg, hazánkban pedig nincs Apple Store, csak Apple Premium Resellerek (APR-ek).

  27. Avatar for zoli83 zoli83 says:

    Hivatalosan vettem apple oldaláról ugyan egy van párom órájára is…En is néztem el fogadja de el fogadta es egy legalább be van biztosítva havi renszeressgel pedig automatikusan le vonja a számláról.

  28. Avatar for nord nord says:

    Mivel az USA-ban nettó árak vannak, ezért amikor megjön az órád, ne csodálkozz, ha a 27% áfa miatt ugyanannyira jön ki a vételár, mintha itthon vetted volna. :wink:

  29. Csak az AppleCare±t vette onnan :slight_smile: nem az órákat.

  30. Ezt én is olvastam, csak szerintem pontosításra szorult volna, hogyan megy nálunk ez, ha APR-be viszem. “Azonnal nem kapunk készüléket” - akkor mikor? 2 hét múlva? Ki dönti el? APR-be vihetem vagy Apple Supportot hívjam? Ilyesmik.

  31. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    ez semmiben sem működik másként, mint a normál garanciális ügyintézés. több nap az átfutása, de hogy mennyi, arról a kiválasztott szervizpartner tud információval szolgálni, esetenként változó. az Apple Supportot szerintem hiába hívod, mert úgyis be kell vinned valahová.

  32. Ennél pontosabbat nem tudunk :slight_smile: Ezért sem írtam le.

  33. Sziasztok! Akkor már csak egy kérdés merül fel bennem…Mi van akkor, ha APR-nél veszem a terméket, és az első éven belül kell javíttatnom. Megmondom nekik, hogy márpedig én a jogszabályi jótállást kérem, és az újraindulót, nem pedig az Apple-féle 90 naposat? Elég furcsa elképzelni ezt a szituációt…

  34. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    a 90 nap kizárólag akkor van, ha már 90 napon belül van az eredeti 1 éves korlátozott gyártói jótállás vége. tehát ha az Apple a korlátozott gyártói jótállás keretében cseréli a készüléket, akkor vagy 90 nap jótállást kapsz rá, vagy marad az eredeti jótállás lejárati ideje, amelyik a hosszabb.

    ha tehát az eredeti jótállás lejár mondjuk 5 napon belül, és kicserélik, akkor a csere napjától számítva kezdődik a 90 nap, tehát 85 nappal kitolódik az eredeti 1 év lejárati dátuma.

    ha a vásárlás után mondjuk 2 hónappal bedöglik, és kicserélik, akkor marad az eredeti 1 éves lejárati dátum.

  35. Avatar for Dzsuri Dzsuri says:

    Ha szolgáltatónál veszed és a csomagodban pl az iPhone 12 beesik 250.000 Ft alá, akkor is 3 évet fogsz kapni jótállásból, mert te az adott csomaghoz kaptál a készülékből kedvezményt a 2 éves hűségidő vállalásod miatt. Felmondod a szerződést, akkor a kedvezményt ki kell fizetni, aztán ugyan ott vagy, mintha listaáron vettél volna készüléket. Mindig a listaár mérvadó. Ha biztosítást kötsz, akkor is a lista ár alapján vannak az ársávok. Egyébként meg a garancia levelén is a lista ár szerepel, Telenornál biztos. :slight_smile:

    Egy jó listaár még a végére, mert olyan kevésszer írtam le. :smiley:

  36. A jogszabályi jótállás és az “Apple korlátozott jótállás” két külön dolog. Utóbbi csak egy “kiegészítő”, az nem írja felül a jogszabály általit
    90 napig él az “ Apple korlátozott jótállás”, emellett a jogszabály által előírt jótállás is működik természetesen.

  37. Értem, köszi! Bár eddig ugye erről volt szó, hogy a jogszabályi jótállás tulajdonképpen jobb, mint az Apple általi. Na de akkor miben? Illetve a jogszabály (pláne az új) alapján újraindul a jótállás ha pl. fődarab csere van, nem? ergo ez a 90 napozás ígyis-úgyis érvényét vesztette, persze csak ha jól értem.

  38. Nem jobb, az Apple többet ad a saját jótállása alatt, például “világgaranciát”, 90 napig él ez is.

  39. Épp a napokban dilemmáztam ezen. Rendeltem M1 MacBook Pro-t CTO konfigurációval az iStyle-nál. Ott választhatok Apple Care-t (80e) és Bbox baleseti biztosítással kiegészített garanciakiterjesztést (120e). Utóbbinál egy külsős céggel kerülök jogviszonyba, aki saját honlapján ugyanezt a szolgáltatást már jóval olcsóbban (80e) kínálja. Nyilván a biztosítás része miatt megnyugtató volna ez az opció. De vajon mi a garancia, hogy ők nem tűnnek el 2 év múlva, vagy mondjuk egy tropára ment akkumulátort hajlandók-e cserélni 1 év múlva, vagy ha javítás van, akkor azt egyáltalán hivatalos Apple szervízzel végzik-e? Van valakinek ebben tapasztalata? Van még egy hónapon eldönteni.
    OFF: Nem értem, miért nincs itthon Apple Care+? Trükkös megoldások nem jók, saját kisvállalkozásomra szeretném elszámolni a vásárlást, ha már ott használom a gépet és onnét adózok.

  40. Avatar for n55 n55 says:

    Sziasztok, sajnos nekem még mindig nem világos, hogy mi lesz a különbség a 2. év utáni garanciális ügyintézésben egy hivatalos (pl. emag, edigital, euronics), és egy nem teljesen hivatalos (pl. 220volt) forgalmazónál vásárolt eszköz esetén. Bár régi, de személyes tapasztalatok alapján azért az edigital, emag kategória sem állt soha a garanciális ügyintézés magaslatán.

  41. Lényegében annyi, hogy a hivatalos vásárlás esetén az Apple-höz viheted a készüléked, eredeti alkatrész javításra, certificated szervizre, garanciával.

    Addig a nem hivatalosnál, ugye az adott céghez viszed be, aki majd valahol javíttatja, de biztos nem Apple-nél.

    Ettől függetlenül ugyanúgy viheted a hivatalos vásárlás esetén is az adott céghez, mert a jogod megvan hozzá. Tehát, ha Telekomba vásároltad a készüléket, akkor viheted oda is garanciális ügyintézésre és az iSTYLE-ba. Inkább érdemes persze az iSTYLE-ba vinné a fenti okok miatt.

  42. Avatar for Czo Czo says:

    Ha szorol szora nezed/veszed a jogszabalyt, akkor csak es kizarolag minden esetben a vasarlas helyere viheted, hiszen vele kotottel szerzodest. Az mar egy plussz “lehetoseg”, hogy beviheted kozvetlenul is, az meg plane az Apple ajandeka, hogy itthon bevihetsz kulfoldit es kulfoldon is bevihetsz itthonit.

  43. Avatar for n55 n55 says:

    Köszi, tehát sarkítva a dolgot, egy emag-nál vásárolt telefonnal 2,5 év után besétálhatok az istyle szervízbe (feltéletezve azt, hogy az emag akkor is hivatalos forgalmazó lesz)

  44. Nekem úgy tűnik, ha bemész az iStyle szervizbe, akkor alapból a törvényben rögzített jótállás helyett az Apple korlátozott garanciája szerint kezelik a készüléket, erre nem figyelmeztetve az ügyfelet.

    Szerintem az emberek a tudtuk nélkül választják a rosszabb feltételeket. Mert az rosszabb feltétel, hogy ha az Apple általi egy évből már csak 89 nap van hátra, akkor csere esetén 90 nap jótállást kap az ügyfél.

    Folyamatosan azt hangoztatjátok, hogy de hát csak akkor jár gyári alkatrész. Ez nem biztos. Ráadásul ha a kereskedő nem tudja megjavítani az eszközt, akkor köteles kicserélni.

  45. Nincs különbség. Ő dolguk a problémád megoldása, és neked mindegy, hogy azt ők hogy oldják meg. Itthoni szerviz, külföldi szerviz, csak cserélni tudnak, mindegy, nem a te problémád,

  46. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    de, biztos. mert az Apple senki más számára nem ad ki alkatrészt. ha nem vagy hivatalos szervizpartner, akkor egyszerűen nem tudsz tőlük alkatrészt venni. sehogy.

  47. Akkor tegyük már ezt rendbe. Nincs előírva törvényileg, hogy 1 év jótállást kapsz a javitott vagy a cserélt készülékre hanem, ez áll a Polgári Törvénykönyvben:
    “A dolognak a kicseréléssel vagy a kijavítással érintett részére a kellékszavatossági igény elévülése újból kezdődik. Ezt a szabályt kell alkalmazni arra az esetre is, ha a kijavítás következményeként új hiba keletkezik.”
    A jótállás meg a szavatosság nem ugyanaz!! Az 1 év szavatosságot megkapod valószínűleg egy apple szervizben is mert ez a törvény, DE ahhoz először szavatosságra hivatkozva kell kérned a javítást vagy cserét ahol viszont neked kell bizonyítanod, hogy a hiba már fent állt a szerződés kötéskor is és csak arra az alkatrészre lesz 1 év szavatosság amit javítani kellett. Jótállás csak azzal idővel hosszabbodik meg amennyi ideig szervízben volt a készülék. Az Apple 90 napos jótállás viszont egy plussz amit nem kapsz meg egy sima szervizben!
    Folyamatosan írod, hogy helytelen cikk de közben te magad kevered a jótállást meg a kellékszavatosságot! Itt pedig a jótállással kapcsolatos jogszabály:

  48. Avatar for n55 n55 says:

    De le van az valahová írva, hogy gyári alkatrésszel kell, hogy javítsák? Persze az is egy nézőpont, hogy mindegy mit és hol csinálnak vele, amíg tökéletesen működik, csak majd én várok heteket, hogy küldözgessék külföldi szervizekbe, és én bizonyítsam, hogy bár működik ez a kijelző, de nem olyan minőségű. mint a gyári.

  49. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    mármint kik?

    az Apple és hivatalos szervizpartnerei értelemszerűen gyári alkatrésszel javítják, semmi mással nem javíthatják, és így nincs is olyan, hogy neked kéne bizonygatnod, hogy nem olyan minőségű, mint a gyári, hiszen gyári.

    a garancián túli szervizek nem tudnak gyári alkatrészt használni, mert az Apple nem ad ki alkatrészt, így ha nem hivatalos szerviz javítja, azzal azonnal buktad az Apple jótállását a díjmentes javítással együtt, és utána minden egyes javíttatási igénnyel ahhoz tudsz fordulni, ahol javíttattad, aminek költségei lehetnek. neked is az az érdeked, hogy gyári alkatrész legyen, mert a mindenféle utángyártott alkatrész esetén nem garantálható a megfelelő működés és a minőség sem.

  50. Ehhez még ennyit hozzáadok:

    Ha megjelent ez az üzenet, akkor az iPhone akkumulátora nem ellenőrizhető, és nem állnak rendelkezésre információk az akkumulátor állapotáról. Ez a probléma akkor léphet fel, ha nem új, eredeti akkumulátort szereltek be a készülékbe. Az üzenet iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone XR és újabb készüléken jelenhet meg.

  51. Avatar for n55 n55 says:

    Azokra a hivatalos/félhivatalos viszonteladókra gondolok, akikhez a 3 év jótállás miatt a 2. év után viszem a telefont, és valahogy megoldják a javítását. Nekem természetesen az az érdekem, hogy gyári alkatrészt kapjak, de ha az első év után ez bizonytalan, akkor kicsit csökkennek ennek a 3évnek az előnyei.

  52. Most ezt nem értem. Vannak a hivatalos eladók és nem hivatalos. A hivatalossal viszed az iSTYLE-ba javítani a nem hivatalossal csak első évben viheted az iSTYLE-ba.

  53. Avatar for n55 n55 says:

    Még ha lassan is, de felfogtam, és összeraktam az elhangzott válaszokból, amire kíváncsi voltam, tehát ha hivatalos forgalmazónál veszem, akkor 3 évig vihetem istyle (vagy más hivatalos) szervízbe közvetlenül. köszi mindenkinek!
    (és hivatalosnak azt veszem, ami az apcom oldalán jelenleg szerepel)

  54. Avatar for Czo Czo says:

    En is hozzafuznek meg annyit (noha, ezek tobb eves tortenetek), hogy ha van visszahivasi program valamire es a szerviz 3. feltol szarmazo alkatreszt talal, akkor megtagadja a javitast. Harom konkret esetem is van, az egyik 2015-ben egy iPhone 5, ahol a bekapcsologomb csereprogramos javitasanal talaltak 3. feltol szarmazo akkut, a masik pedig 2db iPhone 6s, az egyiknel mar ki volt cserelve az akku kulso szervizben es nem lehetett elni az iStyle kedvezmenyes akkucsere programjaval, a masik 6s szinten akkuhibas volt, viszont ott elotte a delikvens betorte az elolapot, igy az Apple megtagadta az ingyenes akkucseret, mert mas mar hozzanyult a keszulekhez es kicserelte az elolapot.

  55. Ha nekem szól…
    Igen, tudom mi a különbség a kellékszavatosság és a kötelező jótállás között. Papírom van róla.
    És igen, újra indul a jótállás.

    És igen, védeni kell a mundér becsületét, de azzal presszionálni az embereket, hogy csak akkor kapsz rendes alkatrészt, ha jó helyről vásárolsz - miközben minden eladott Apple eszköz az Apple gyáraiból kerül ki, és minden eladott Apple eszközből bevétele van a cégnek - nem biztos, hogy szimpatikus. De legyen.

    Viszont akkor egy kérdés: ha “hivatalos” helyen vásárolt 300eFt-os cuccot visz be az ügyfél az iStyle szervizébe a vásárlást követő másfél évvel, akkor a jogszabály általi 3 éves jótállást alkalmazza a szerviz, vagy az Apple 1 éves korlátozott jótállását?

  56. A magyarországon lévő jogszabály érvényes! Az Apple korlátozott garancia egy világszintü garancia tehát az 1 év alatt viheted te akár singapurba is javítatni. De 1 év után csak oda ahol vetted, itt azért azzal vigyáznék, hogy oda vinném vissza az elejétől fogva ahol vettem , nehogy ez miatt veszítse el a jótállást. Amúgy itt le van írva feketén-fehéren. Szerintem, ha apple.hu-n rendelsz akkor van csak 1 év jótállás, de ebben nem vagyok biztos ezért őket kell felhívni.

  57. Ha van róla papírod, akkor tudnod kéne, hogy nem írhatja felül negatív irányba egy cég a fogyasztóvédelmi törvényeket. Nem is írja felül, ez egy kiegészítés a törvényeken felül.

  58. Légyszíves oszd már meg kérlek, hogy hol van ez törvénybe leírva, hogy újra indul a jótállás mert én ilyen szabályzást nem találtam, csak a kellékszavatossággal kapcsolatban. A jótálláshoz le van írva feketén-fehéren, hogy csak azzal az idővel hosszabbodik amennyi ideig nem tudtad használni a készüléket.

  59. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    az teljességgel a te döntésed, hogy hová viszed szervizbe, és hogy ennek milyen következményei lesznek a készüléked esetén. sehol másutt nem kapsz eredeti alkatrészt, csak és kizárólag akkor, ha hivatalos szervizpartneren keresztül történik a készülék javítása.

    ha az adott bolt, ahová visszaviszed, amikor problémád van, nem az Apple hivatalos szervizpartnereihez juttatja el a készülékedet, hanem saját szervizében vagy bárhol másutt javítja/javíttatja meg, akkor azzal csak magaddal tolsz ki, mert nem tudnak az Apple-től eredeti alkatrészt vásárolni, így kérdéses a minősége.

    ha meg az adott bolt maga is egy hivatalos szervizpartnerhez viszi el, akkor az egész ügyintézés még sokkal hosszabb, mint ha te magad vinnéd be közvetlenül egy hivatalos szervizpartnerhez.

  60. Mármint ezt fordítva gondoltad…

    Kellékszavatossági jogokat az a Vásárló is érvényesíthet, aki nem minősül fogyasztónak.

    KÖTELEZŐ JÓTÁLLÁS NINCS A VÁLLALKOZÁSKÉNT VÁSÁRLÓK RÉSZÉRE

    Az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállásról szóló 151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet alapján a Polgári Törvénykönyv szerinti fogyasztó és vállalkozás közötti szerződés keretében eladott, a rendelet 1. mellékletben felsorolt új tartós fogyasztási cikkekre jótállási kötelezettség terjed ki.

    Lényeges momentum tehát, hogy csak fogyasztói szerződésekre vonatkozik a jogszabály kiemelt védelme, vagyis az átlagfogyasztóknak biztosít többletjogosítványokat. A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 8:1.§ 3. pontja alapján fogyasztó a szakmája, önálló foglalkozása vagy üzleti tevékenysége körén kívül eljáró természetes személy. Vagyis gazdálkodó szervezet, egyéni vállalkozó, egyéni cég jogilag nem természetes személy, így fogyasztónak sem minősülhet.

  61. Nekem egy olyan kerdesem lenne, hogy hogyan mukodnek ezek a dolgok egyutt a diakkedvezmennyel, amit bizonyos uzletek itthon is tamogatnak (iStyle eseten is egy M1-es MBP-n 100K+ osszeget lehet sporolni)?

    Illetve ezen belul is arra lennek leginkabb kivancsi, hogy mi tortenik akkor, ha pl. csaladon belul vasarolná valaki a gepet (ervenyes diakigazolvannyal), viszont en hasznalnam azt es en szeretnem elintezni a gepre (M1 MBP) az AppleCare+ szolgaltatast (tudom, itthon hivatalosan nincs erre lehetoseg, viszont volt ebben a cikkben is egy referencia arra, hogy hogyan lehet megoldani)? Okozhat-e ekkor (az AppleCare+ ervenyesitesekor) gondot, hogy nem az en nevemre szol a szamla?

    Valamint, ami ennel is fontosabb, hogy ha a kesobbiekben szukseg lenne az AppleCare+ igenybe vetelere (barmi problema eseten), akkor szukseges-e a jelenlete barmilyen (levelezes/szemelyes atadasa-atvetele az eszkozoknek) formaban annak a szemelynek, akinek a nevere szol a szamla?

    Az esetleges segitseget elore is koszonom. :slight_smile:
    Udv.,
    Zsolt

  62. Avatar for gunar gunar says:

    Igazából az itt felmerülő kérdésekre majd jövő ilyenkor kezdenek az első válaszok jönni, amikor ugye az első hosszabbgaris vasak, 1 év után elromlanak és érvényesíteni akarja a tulaja hivatalos szervizben a gariját.

  63. 100K+ ? Gondolom akkor munkára vásárolsz MBP közel 1,7 millióért. Ott már nem tudom megéri-e diákigazolvánnyal játszani, de ezt Te tudod. Az Apple leírja egyértelműen, hogy tilos továbbértékesíteni. Ha nem igazolvánnyal veszed akkor más. Én cégre szoktam készüléket venni és privátra az AC-t, így még sose volt probléma. Nem hiszem, hogy baj lenne mert az Apple Care-t a készülékre veszed így, ha el vagy tovább adod a készüléket is marad rajta az AC. Vagyis ezt úgy értsd, hogy ha eladod a készüléket az AC-t is vele tudod. Az iPhone-nál pl automatikus volt és baj se volt még belőle. De Mac-nél lehet át kell íratni a AC-t is.

  64. Az Apple Care szabályok nem változtak az ugyanúgy működik mint eddig is.

  65. Elnezest kerek, a 100K+ figyelmetlenseg volt. :slight_smile:

    Koszonom szepen a gyors valaszokat!

  66. Olyankor mi van, ha van egy iPhone 12 szolgáltatótól, és van apple care+ is: betörik a telefon kijelzője, beviszem szervízbe, kicserélik. Ilyenkor új IMEI számút telefont adnak, vagy marad a régi? Azért lehet ez fontos, mert ha lejár 2 év után a care+, akkor még nagyjából egy évig érvényes jótállás ad a szolgáltató. Ilyenkor lehet valahogy bizonyítani, hogy Apple által cserélt, vagy úgymond bukom a care+ miatt a 3. év jótállást?

  67. Avatar for Czo Czo says:

    Masik lesz az IMEI es a sorozatszam is. Kapsz egy papirt, amin rajta lesz a csere tenye.

  68. Köszi, és a szolgáltatónak azt el kell fogadnia?

  69. Avatar for Czo Czo says:

    Errol a szolgaltato tud adni felvilagositast, tekintve, hogy a cserelt keszulekhez neki mar semmi koze nincs.

  70. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    mivel a szolgáltató eleve a hivatalos szervizpartnerekhez irányít, ha bármi szervizelési kérdésed van, így akkor egyúttal a szerviz bármilyen döntését, így a készülékcserét is el kell fogadják.

    de igazából épp emiatt szerintem ez mindegy is, mert még a 3. évben is a hivatalos szervizpartnerhez kell menned vele, nem a szolgáltatóhoz, ők meg (adott esetben az eredeti számlát is bekérve) látni fogják a rendszerben, hogy a készüléket az Apple már kicserélte, és hogy mi lett az új IMEI-szám.

  71. Avatar for kotta kotta says:

    Sziasztok,
    Iphone SE 2020, normál használat mellett 1 év 2 hónap után az akkuumlátor 87% -os, de sokszor előfordul, hogy már délben töltőre kell rakni. Regisztráltam időpontot az apple.hu -n, apple szervízben mondják: 3 hónap munkagarancia van a kicserélt (eredeti, gyári apple) akkumlátorra.
    Apple support: A szervizek adják a garanciát.
    Szerviz: Apple vállalja a garanciát.

    Fogyasztóvédelem, GVH, nem tudom kihez kéne menni, hogy észhez térítse őket.
    Magyarországon forgalomba hozott 10.000HUF fölötti értékű eszközre 1 év a garancia. Vonatkozik ez a cserealkatrészre is.

    Szerintetek?

  72. Nem, 90 nap jótállást kapsz bármilyen cserekor az Apple-nél.

  73. Avatar for kotta kotta says:

    Magyarországi jogszabályok szerint:
    Magyarországon forgalomba hozott 10.000 - 100.000HUF értékű elektronikai eszközre 1 év a garancia.

    Lehet, hogy Apple szeretne máshogy eljárni (a példa is mutatja), de attól még az itt eladott eszközök / alkatrészek esetén az itteni jogszabályok vonatkoznak rájuk is.

    Nem véletlen az egymásra mutogatás a magyar szervizek és Apple részéről.

    Hozzáteszem a “we can do” nem hivatalos Apple szervizek mindegyike (min.) 6 hónap garanciát ad a kicserélt akkuumlátorra és jellemzően drágábbak mint az Apple hivatalos szervízek.
    Mondjuk lehet ezért drágábbak… :smiley:

  74. Avatar for gunar gunar says:

    A fogyasztóvédelem amennyiben jól tudom, mint olyan, beolvadt valami másba, ott email-ben lehet kommunikálni és kb pont soha semmit nem fognak tenni a fogyasztókért. Pont ma reggel volt róla szó a Rádió 1-en, Balázséknál mint egy téma. A csaj vett egy “gyári” töltőt valamihez, amit hazavitt és nem működött, majd visszavitte a boltba ahol vette és reklamált, hogy kér egy másikat, nem volt, akkor adják vissza árát, de nem akarták. Erre ő a fogyasztóvédelemmel próbált fenyegetőzni, a boltban kinevették, hogy nyugodtan mehet.
    Kiderült mint olyan megszűnt-beolvadt és az előbb említett módon lehet “megoldani”.
    Ezután felhívtak egy valakit valahol aki a sz@rt próbálta színesre és illatosra festeni a rádió 1 műsorában, kevés sikerrel. Ergo ha én most egy kezdő ügyvéd lennék, kevés lehetőséggel, hát simán utána néznék ennek és amennyiben igaz, még pár hasonszőrűvel (kezdőkkel) összefogva mint jogvédő iroda specializálódnánk ilyen ügyekre, lenne meló bőven, mert törvények azért vannak, ha nincs is akik érvényre juttatnák, mivel sokan nem fognak perre menni még nagyobb dolgokért sem mint egy vacak töltő. Nem vagyok jogász, csak ötletelek és talán adok valakiknek egy jót. :smiley:

  75. Az baj, hogy pont a kisember szopja be ezt, mert ugye ő semmit sem tud tenni. HA van egy kis pénze az embernek, akkor meg kell venni az AppleCare+ az Apple esetén, mert mindent el lehet intézni az alatt, vagy pedig biztosítást kell kötni. Ez konkrétan jelenleg a “fogyasztóvédelem”, mert itt lesz esélyed, hogy kicserélik, megjavítják a dolgokat.

    A csaj, akiről beszélsz Gunár valszeg nem az alzán, emagon vett töltöt vagy ilyen nagy cégeknél, hanem kis béla GSM boltjában. Mert a nagy cégek ezt megoldják adnak egy másikat vagy a pénzt.

    Én például 3/4 év után most cseréltetem az M1-ben az aksit az AppleCare+ alatt. Mert 84%-os és szerintem gáz. Vertem az asztalt és kicserélik pont. Ráadásul topcase csere, tehát az egész alsó részt billentyűzettel mindennel cserélik (kivéve alaplap). Tehát boldog vagyok az egész dologgal.

  76. Avatar for gunar gunar says:

    Nem tudom hol vette, de az emag-ot ne feszegessük, mert egy rohadtul gusztustalan cég az én tapasztalatom szerint. Vettem pár éve egy tabletet a kisfiamnak, ami ütésállóként lett eladva, nem vártam tőle sokat ilyen téren, de gondoltam talán jobban bírja majd a gyerek használatát mint a sima verziók (Archos Sense 101x) , pár hónap múlva repült egyet szegény és hát elrepedt rajta az érintő lap, a kijelző túlélte. Mivel garis volt beküldtem a szervízbe az emagon keresztül, pedig simán az akkor még létező szervizükbe is be tudtam volna vinni, DE nem lehet, csak az említett módon. Na mindegy bekerült hozzájuk és vártam, eltelt 2 hónap és nekem kellett telefonálnom mi van a tabbal. Akkor már próbálkoztak, hogy ők küldtek nekem árajánlatot de én állítólag nem fogadtam el (emailben) mondtam nem jött (minden más email megjött tőlük ez nem) így nem volt mit. Jó küldtek egyet a teljes kijelző + érintő cserére annyiért mint a tablet ára, ja nem kicsit többért. Mire telefonon megkérdeztem ezt hogyan gondolják mikor garis a vas és ütésállóként adták el, arról nem is beszélve hogy az érintője törött csak a kijelzője hibátlan. Próbáltak hülyíteni azután is hogy közöltem szakmabeli vagyok kb és nem eszem a sületlenséget + utána néztem a dolognak és ennél a típusnál nincsen ragasztva, simán cserélhető külön is. De ők nem tudják és különben is ennyiért csinálják, ha nem kell visszaküldik. Visszajött a tablet. Utána meg akartam változtatni a véleményemet amit adtam a vásárlás után, hát ameddig negatívat adtam nem ment át a szűrőjükön, de ahogy nem volt benne semmi negatív az egészről már meg lehetett változtatni a régi véleményezést. Ne ezért gusztustalan banda az emag szvsz.
    Mindegy közben vettem egy Samsung Galaxy Tab Active 2 -t (60e-ért pár hónaposan) és az már kb 2 éve bírja a strapát, pedig repül néhányszor. Szóval ennyit az emagról.
    Bocs az offért itt csak hát hasonlókat olvastam is mikor ez zajlott velük és hallottam is, ne ezért írtam le, okuljon más is belöle.

  77. Sziasztok!

    Hasonló módon szerettem volna AppleCare+ biztosítást kötni, mint iPhone-ra, de sajnos nem tudtam.

    Sikerült már valakinek?

    Apple támogatás, telefon régió francia, támogatás appban ország francia.

    Sajnos azt írja, hogy nem vagyok jogosult. Van valakinek erre javaslata, ötlete? AirPods3 2 napja vettem.

    Köszi előre is a segítséget!

  78. Sajnos ugyan azt írja a serial alapján is, hogy nem jogosult.

  79. Avatar for Czo Czo says:

    Elerheto abban a regioban az AppleCare+ arra az eszkozre? Nem mindenre erheto el nem mindegyik AppleCare nem mindegyik regioban. Sott, ha meg is sikerult kotni, az elore kifizetett evek utan nem minden regioban van lehetoseg mindenfele eszkozt atrakni a havonta fizetett kategoriaba.

  80. Működött szuperül. Sikerült megcsinálni, köszönöm a segítséget!

    Jótanács a többieknek: olyan helyen vegyetek airpods-ot (ha szeretnétek rá applecare±t), ahol a vásárlás dátumát jelentik az apple felé.

  81. Avatar for Czo Czo says:

    Ez egy gyonyoru szep ujabb ok arra, hogy az ember hivatalos helyrol vasaroljon.

  82. Hivatalos helyről vásárolt. :slight_smile: De ettől még szar lehet sajnos.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Czo Avatar for kkocsis Avatar for SidCorky Avatar for manca99 Avatar for kotta Avatar for n55 Avatar for zoli83 Avatar for Szifon Avatar for economist Avatar for ZotyareX Avatar for Dzsuri Avatar for macsandr Avatar for martonv Avatar for nord Avatar for Zakika_123 Avatar for kleinguru Avatar for Jadeye Avatar for 83miki83 Avatar for SzifonAdmin Avatar for gunar Avatar for ef-dani

Népszerű hozzászólások

  1. Ha van Apple Care±om és eltörik a telefon, akkor ki kell mennem Bécsbe?

  2. Nem, de ez benne van a cikkben. :slight_smile:

  3. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    csak az azonnali csere esetén, mert az itthon nem megy. itthon pár nap az átfutása.

  4. Van itt egy kis tévedés. A 2021-től kötelező 3 év jótállást nem az Apple adja, hanem annak a vállalkozásnak a kötelessége, aki a fogyasztóval szerződéses viszonyba lép, vagyis annak, aki a terméket eladja. Ha az eMag, vagy az Alza, vagy akárki, akkor az eMag-nak, Alza-nak, akárkinek. Ilyen szempontból mindegy, hogy a készülék szürke import, vagy sem. Az, hogy a szürke importos készüléket miként javíttatja meg az eladó, az a vevő szempontjából nem lényeges.
    A szürke import a Kiss Béla féle GSM boltnál gáz, mert az nem biztos, hogy 3 év múlva még működik, vagy hogy 3 év múlva még ugyanaz a cég működteti. Ez egy eMag, Alza esetén nem gond.

    Kis összevetés az Apple féle garanciáról és a jogszabály általi kötelező jótállásról (melyet nem az Apple ad): ha az Apple cserél egy készüléket, akkor - lehet nem tudom pontosan - 90 napos jótállást ad, azonban a jogszabályok szerint a kereskedő által cserélt készüléknél újraindul a jótállás. 2020 végéig biztosan így volt, tehát egy év járt a cserekészülékre. Az a baj, hogy a vevők fejében össze lett keverve a kereskedői jótállás és az Apple garancia, ezért - nem is mindig tudatosan - az utóbbit veszik igénybe, így lemondja pl. a cserekészülék hosszabb jótállási idejéről.

  5. Mi a helyzet azzal, ha a szolgáltatónál a listaár vagy a legolcsóbb csomaggal értendő ár eléri a 250 ezret, de a csomagom miatt akkora kezdvezményt kapok, hogy már becsúszik alá, ebben az esetben bukom a 3. évet? Nézegetem egy ideje a 12 minit, az én csomagomban 235 ezer, és nem is opció, hogy olcsóbb csomagra váltsak ez miatt, ez a minimum, ami elég az igényeimnek, törődjek bele? :smiley: Most először remélem, hogy kicsit drágább lesz az új széria (ha egyáltalán lesz belőle mini), csak annyival, hogy 250 fölé menjen kedvezménnyel is.

  6. Ebben nincs tévedés, én azt írtam le hogy ez hogyan működik. A fentiekben igazad van, ezt mi is tudjuk, ez a jogi cikkben benne van, itt most nagyon sarkítva konyha nyelven kellett leírnom, hogy mi történik, miért viheti be János a telefonját az iSTYLE szervizbe, ha hivatalos helyről vette, például MédiaMarkt, és miért nem, ha Kis Béla boltjába. Ettől még persze beviheti a médiába, de sokkal könnyebb utat is választhatja, az iSTYLE-al. Ami egy teljesen logikus lépés

    Kis összevetés az Apple féle garanciáról és a jogszabály általi kötelező jótállásról (melyet nem az Apple ad): ha az Apple cserél egy készüléket, akkor - lehet nem tudom pontosan - 90 napos jótállást ad, azonban a jogszabályok szerint a kereskedő által cserélt készüléknél újraindul a jótállás. 2020 végéig biztosan így volt, tehát egy év járt a cserekészülékre. Az a baj, hogy a vevők fejében össze lett keverve a kereskedői jótállás és az Apple garancia, ezért - nem is mindig tudatosan - az utóbbit veszik igénybe, így lemondja pl. a cserekészülék hosszabb jótállási idejéről.

    Ebben is igazad van, erre nem tértem ki, de ez úgy van, hogy ha jótállási időben viszed vissza a készüléket, akkor megkapod a plusz 1 évet. Ha garanciális 1 éves időn belül akkor 90 napot. De ebben nem vagyok 100%-ig biztos, ezt nyilván érdemes megkérdezni az Apple.hu-tól.

  7. Ha becsúszik nem kapod meg a 3 évet. Sajnos ez ilyen. :slight_smile:

  8. Avatar for zoli83 zoli83 says:

    Én tegnapi nap vettem az uj SS Watch 5 AppleCare+ havi díjjal aminek a díja 3.99$ USD havonta. Magyar UniCredit kártyával… szóval lehet venni! :slight_smile: amerikai oldalon!

  9. Nem is mondtam hogy nem lehet venni, hivatalosan nem lehet venni. A Szifon.com-on ebben a cikkben leírtuk hogy kell venni. Mondjuk eddig magyar kártyával nem ment, ez újdonság, vagy szerencse. :slight_smile:

  10. Huh srácok… ebben a cikkben nagyon sok a téves infó. Nagyon remélem, hogy ez nem fog senkit megtéveszteni vásárlás előtt…

    Mit jelent ez gyakorlatban az Apple részéről? A jótállás a cégnél mindig is garanciát jelentett.

    Jogi értelemben nincs olyan, hogy garancia. Jótállás van és (kellék)szavatosság. Így ennek a mondatnak semmi értelme, pláne, hogy a jótállást és a garanciát a köznyelvben szinonimaként használjuk.

    Amit itt a zavart okozhatja, hogy létezik “Apple egyéves korlátozott jótállás”, ami egy Apple által önként vállalt jótállás. A legfrissebb verziójában már végre leírják, hogy ez a magyar jótállási szabályokon felül biztosított, szóval jogod van a magyar jogszabályok szerinti jótállásra.

    Hivatalos vásárlás legyen

    Nem, jótállást az eladó kell, hogy biztosítsa, az egyetlen szempont a vételár. Bárhol veszel a jogszabály hatálya alá tartozó terméket a kormányrendelet szerinti jár neked a jótállás, legyen az a sarki GSM bolt vagy a Media Markt. Ez csak az “Apple egyéves korlátozott jótállás” esetén számíthat, de annak a feltételei nem éppen jobbak, mint a magyar jogszabályok szerinti.

    A következő pont, hogy magánszemély vásárolja meg a terméket és ne céges vásárlás legyen.

    Ez a kellékszavatosság esetén igaz, jótállás esetén nem. A kormányrendelet nem tesz különbséget a cég és a magánszemély vásárló között a jótállási szabályok esetén.

    Míg az első évben tényleg hivatalos garancia van, addig a 2. és 3. évben ez már jótállás.

    Nincs olyan, hogy változik a jótállás tartama az idő elteltével. Ha 1 év jár, akkor 1 év, ha 3 év, akkor 3 év. Ugyanazok a szabályok vonatkoznak akkor is ha 10 nap után romlik el az iPhone és akkor is ha 2 év 11 hónap és 29 nap után.

    Spórolhatunk, de azután ne verjük az asztalt az Apple-nél, hogy igen én csaltam, de kérem azt, ami jár nekem. És ez nem is most lesz probléma, hanem 2,5 év múlva, amikor ugye tényleg probléma lesz a készülékkel valami miatt. Akkor ne akarjuk verni az asztalt, vagy verjük Kis Béla GSM boltjának az asztalát.

    Boltban megvenni valamit amit ott árulnak nem éppen nevezhető csalásnak és ilyen esetben is megilletnek a jótállási jogok, amit továbbra is az eladó köteles biztosítani.
    Adott esetben ez a Kis Béla GSM-mel szemben még akár könnyebben is érvényesíthető, hiszen egy magyar céggel szemben könnyebben indítasz békéltető testületi eljárást vagy akár pert, mint mondjuk az Apple ír leányvállalata ellen. Persze simán benne van az is, hogy mire elromlik a telefonod az eladó már jogutód nélkül megszűnt, a tulaj meg már Nagy Béla GSM-ként nyomja.

  11. Úgy látom más is érti, hol téved/téves a cikk.

  12. A cikk DIREKT nem megy bele a jogi dolgokba az elején leírtam. Tapasztalatokra épül, van másik cikkünk a jogi dolgokra. Így működik jelenleg Magyarországon a garanciáztatás, lehet ezt bárhogy nevezni.

  13. Én úgy tudom, hogy szokásosan 1 év garanciát kapsz (jótállást, bármit) ha cégként veszed a készüléket. Ha magánszemélyként megkapod a 3 évet (250k felett)

    Itt nem értetted a cikk elejét, ahhoz hogy az Apple-nél tudd garanciális javítást kérni, hivatalos vásárlás kell hogy legyen, amit az Apple “elismer”.

  14. Mi az hogy ha jótálláson belül, akkor 1 év, ha garancián belül, akkor 90 nap? A kereskedőnek jótállási időn belül 1 évet kell adnia a cserekészülékre, és olyan meg nincs, hogy garancia, max az Apple-nál.

    Miért egyszerűbb iStyle szervizbe vinni? Nincs egyszerűbb, mint 3 éven keresztül a kereskedőnek vinni, aztán ő oldja meg, ahogy akarja. Ha nem tudja megoldani, akkor csere. Az iStyle szerviz pedig az Apple garanciáját alkalmazza, ami - ahogy a cikkben is le lett írva - kedvezőtlenebb.

  15. Nem tudom, ezért nem írtam ezt le, mert pontosan nem tudom hogyan működik ez, és most nem fogom felhívni az iSTYLE-t. :smiley: Egyébként azért érdemes az Apple-höz vinni, mert eredeti alkatrészt kapsz. Nyilván Kis Béla nem az Apple árán fogja javítani a készülékedet, valszeg 3rd party cuccot kapsz majd bele. HA megy nincs vele gond, ez csak nekem számít akkor.

  16. Te nem érted. Miért kéne nekem fogyasztónak az Apple-től garanciális javítást kérnem? Nekem az eladótól kell a javítást/cserét kérnem. És nem érdekel, hogy az eladó ezt hogy oldja meg.

    Még rég nem volt az Apple hivatalosan Magyarországon, mégis volt jótállás, hiszen törvényi kötelezettség.

  17. Igen, de az eladó nem az Apple-höz fogja vinni javíttatni a készüléket hanem Sufni GSM boltba. HA téged ez nem érdekel, akkor ennyi. Ott veszed meg ahol akarod, és ott javíttatod ahol akarod. Már értem hogy akkor mi ment félre a cikkel kapcsolatban. Erre nem tértem ki a cikkben.

    Jogilag persze annak kell javítania, ahol vetted, de alapjában véve ha az Apple javítja az a legjobb, mert eredeti alkatrészt kapsz.

  18. Igen, de az eladó nem az Apple-höz fogja vinni javíttatni a készüléket hanem Sufni GSM boltba.

    Van egy közel 3 éves telefonod. Ingyen cserélnek benne kijelzőt, ami lehet, hogy nem gyári.
    Vagy beviszed az iCentre-be és fizetsz 100k-t a kijelző cserére.
    Itt mindenki eldöntheti mi a jó neki.

    Én úgy tudom, hogy szokásosan 1 év garanciát kapsz (jótállást, bármit) ha cégként veszed a készüléket. Ha magánszemélyként megkapod a 3 évet (250k felett)

    Ebben igazad van, bocsánat, itt én írtam hülyeséget. Céges vásárlásnál 1 év szavatosság van csak.

  19. És? Ha bedöglik, majd viszem vissza újra. Ha cseréli, újra indul a jótállásom, miközben tele van a net az Apple féle “garanciában cserélt, tehát 90 napig garis” cuccokkal. Ami átbaszás!

    Egyetértek abban, hogy - ha lehet - ne vásároljunk Kiss Béla GSM boltokban, viszont ha nagy boltban vásároltunk (akár hivatalos Apple kereskedő, akár nem az, de nagy és ismert név, pl. Alza, 200volt, miegymás), akkor ne az Apple szervizbe menjünk, hanem a kereskedőhöz.
    Miért?
    Egy év garancia kontra 3 év jótállás
    Csere készülékre 90 nap garancia kontra újrainduló jótállás
    Csere esetén - néha - refurbished készülék kontra vadi új készülék
    Fődarab cseréje esetén 90 nap garancia kontra újrainduló jótállás.

  20. Ez így ebben a formában jogos és igaz. 220 volt amúgy is-is. Ők hivatalos forrásból is szereznek be és mellette szürke importból. 2,5 év múlva nyilván hozzájuk tudsz majd fordulni és javítás esetén ők majd nem a hivatalos alkatrészt rakják bele. Ezzel kell csak együtt élni és ennyi. :slight_smile:

  21. Természetesen jótállási időn túl, illetve saját hibás elromlás esetén irány a szerviz!

  22. Mondjuk azért teljesen nem vagyok biztos a számokban, mert mondom ebben nem lettem kioktatva, de nekem az Apple féle garancia tökéletesen megfelel, ha problémám van. Általában a garanciális időn belül 1x szokott csak megtörténni. Én amúgy is veszek AppleCare±t de az más tészta.

  23. Ami még érdekes kérdés, hogy mi van az apple.hu-n vásárolt termékekkel.

    Jogom van a 3 év jótállásra, de hova viszem a készüléket? Az eladó az Apple ír leányvállalata. Jelzem az Apple Támogatás oldalon és utána az iStyle/iCentre szerviz javítja az “Apple nevében”?
    Mivel eddig az egy éves Apple jótállás keretében csak bevittem az iCentre-be ezért sokat nem számított, de így már egy elég érdekes helyzetet teremt ha 2 és fél év után elromlik valamim.

  24. Igen, ebben az esetben magánszemély esetén simán viszed a hivatalos szervizbe 3 évig. Cégként 1 évig teheted meg. Itt ugye az a szomorú, hogy általában azon dolgok romlanak el 2,5 év után, amikre alapból sincs gari, mert elhasználódik pl aksi.

  25. koszi ez nincs benne a cikkben.

  26. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    @martonv dehogynem, mégpedig itt:

    Hazánkban az AppleCare+ érvényesíthető, de azonnal nem kapunk másik készüléket. Ezt kizárólag Apple Store-okban kapjuk meg, hazánkban pedig nincs Apple Store, csak Apple Premium Resellerek (APR-ek).

  27. Avatar for zoli83 zoli83 says:

    Hivatalosan vettem apple oldaláról ugyan egy van párom órájára is…En is néztem el fogadja de el fogadta es egy legalább be van biztosítva havi renszeressgel pedig automatikusan le vonja a számláról.

  28. Avatar for nord nord says:

    Mivel az USA-ban nettó árak vannak, ezért amikor megjön az órád, ne csodálkozz, ha a 27% áfa miatt ugyanannyira jön ki a vételár, mintha itthon vetted volna. :wink:

  29. Csak az AppleCare±t vette onnan :slight_smile: nem az órákat.

  30. Ezt én is olvastam, csak szerintem pontosításra szorult volna, hogyan megy nálunk ez, ha APR-be viszem. “Azonnal nem kapunk készüléket” - akkor mikor? 2 hét múlva? Ki dönti el? APR-be vihetem vagy Apple Supportot hívjam? Ilyesmik.

  31. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    ez semmiben sem működik másként, mint a normál garanciális ügyintézés. több nap az átfutása, de hogy mennyi, arról a kiválasztott szervizpartner tud információval szolgálni, esetenként változó. az Apple Supportot szerintem hiába hívod, mert úgyis be kell vinned valahová.

  32. Ennél pontosabbat nem tudunk :slight_smile: Ezért sem írtam le.

  33. Sziasztok! Akkor már csak egy kérdés merül fel bennem…Mi van akkor, ha APR-nél veszem a terméket, és az első éven belül kell javíttatnom. Megmondom nekik, hogy márpedig én a jogszabályi jótállást kérem, és az újraindulót, nem pedig az Apple-féle 90 naposat? Elég furcsa elképzelni ezt a szituációt…

  34. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    a 90 nap kizárólag akkor van, ha már 90 napon belül van az eredeti 1 éves korlátozott gyártói jótállás vége. tehát ha az Apple a korlátozott gyártói jótállás keretében cseréli a készüléket, akkor vagy 90 nap jótállást kapsz rá, vagy marad az eredeti jótállás lejárati ideje, amelyik a hosszabb.

    ha tehát az eredeti jótállás lejár mondjuk 5 napon belül, és kicserélik, akkor a csere napjától számítva kezdődik a 90 nap, tehát 85 nappal kitolódik az eredeti 1 év lejárati dátuma.

    ha a vásárlás után mondjuk 2 hónappal bedöglik, és kicserélik, akkor marad az eredeti 1 éves lejárati dátum.

  35. Avatar for Dzsuri Dzsuri says:

    Ha szolgáltatónál veszed és a csomagodban pl az iPhone 12 beesik 250.000 Ft alá, akkor is 3 évet fogsz kapni jótállásból, mert te az adott csomaghoz kaptál a készülékből kedvezményt a 2 éves hűségidő vállalásod miatt. Felmondod a szerződést, akkor a kedvezményt ki kell fizetni, aztán ugyan ott vagy, mintha listaáron vettél volna készüléket. Mindig a listaár mérvadó. Ha biztosítást kötsz, akkor is a lista ár alapján vannak az ársávok. Egyébként meg a garancia levelén is a lista ár szerepel, Telenornál biztos. :slight_smile:

    Egy jó listaár még a végére, mert olyan kevésszer írtam le. :smiley:

  36. A jogszabályi jótállás és az “Apple korlátozott jótállás” két külön dolog. Utóbbi csak egy “kiegészítő”, az nem írja felül a jogszabály általit
    90 napig él az “ Apple korlátozott jótállás”, emellett a jogszabály által előírt jótállás is működik természetesen.

  37. Értem, köszi! Bár eddig ugye erről volt szó, hogy a jogszabályi jótállás tulajdonképpen jobb, mint az Apple általi. Na de akkor miben? Illetve a jogszabály (pláne az új) alapján újraindul a jótállás ha pl. fődarab csere van, nem? ergo ez a 90 napozás ígyis-úgyis érvényét vesztette, persze csak ha jól értem.

  38. Nem jobb, az Apple többet ad a saját jótállása alatt, például “világgaranciát”, 90 napig él ez is.

  39. Épp a napokban dilemmáztam ezen. Rendeltem M1 MacBook Pro-t CTO konfigurációval az iStyle-nál. Ott választhatok Apple Care-t (80e) és Bbox baleseti biztosítással kiegészített garanciakiterjesztést (120e). Utóbbinál egy külsős céggel kerülök jogviszonyba, aki saját honlapján ugyanezt a szolgáltatást már jóval olcsóbban (80e) kínálja. Nyilván a biztosítás része miatt megnyugtató volna ez az opció. De vajon mi a garancia, hogy ők nem tűnnek el 2 év múlva, vagy mondjuk egy tropára ment akkumulátort hajlandók-e cserélni 1 év múlva, vagy ha javítás van, akkor azt egyáltalán hivatalos Apple szervízzel végzik-e? Van valakinek ebben tapasztalata? Van még egy hónapon eldönteni.
    OFF: Nem értem, miért nincs itthon Apple Care+? Trükkös megoldások nem jók, saját kisvállalkozásomra szeretném elszámolni a vásárlást, ha már ott használom a gépet és onnét adózok.

  40. Avatar for n55 n55 says:

    Sziasztok, sajnos nekem még mindig nem világos, hogy mi lesz a különbség a 2. év utáni garanciális ügyintézésben egy hivatalos (pl. emag, edigital, euronics), és egy nem teljesen hivatalos (pl. 220volt) forgalmazónál vásárolt eszköz esetén. Bár régi, de személyes tapasztalatok alapján azért az edigital, emag kategória sem állt soha a garanciális ügyintézés magaslatán.

  41. Lényegében annyi, hogy a hivatalos vásárlás esetén az Apple-höz viheted a készüléked, eredeti alkatrész javításra, certificated szervizre, garanciával.

    Addig a nem hivatalosnál, ugye az adott céghez viszed be, aki majd valahol javíttatja, de biztos nem Apple-nél.

    Ettől függetlenül ugyanúgy viheted a hivatalos vásárlás esetén is az adott céghez, mert a jogod megvan hozzá. Tehát, ha Telekomba vásároltad a készüléket, akkor viheted oda is garanciális ügyintézésre és az iSTYLE-ba. Inkább érdemes persze az iSTYLE-ba vinné a fenti okok miatt.

  42. Avatar for Czo Czo says:

    Ha szorol szora nezed/veszed a jogszabalyt, akkor csak es kizarolag minden esetben a vasarlas helyere viheted, hiszen vele kotottel szerzodest. Az mar egy plussz “lehetoseg”, hogy beviheted kozvetlenul is, az meg plane az Apple ajandeka, hogy itthon bevihetsz kulfoldit es kulfoldon is bevihetsz itthonit.

  43. Avatar for n55 n55 says:

    Köszi, tehát sarkítva a dolgot, egy emag-nál vásárolt telefonnal 2,5 év után besétálhatok az istyle szervízbe (feltéletezve azt, hogy az emag akkor is hivatalos forgalmazó lesz)

  44. Nekem úgy tűnik, ha bemész az iStyle szervizbe, akkor alapból a törvényben rögzített jótállás helyett az Apple korlátozott garanciája szerint kezelik a készüléket, erre nem figyelmeztetve az ügyfelet.

    Szerintem az emberek a tudtuk nélkül választják a rosszabb feltételeket. Mert az rosszabb feltétel, hogy ha az Apple általi egy évből már csak 89 nap van hátra, akkor csere esetén 90 nap jótállást kap az ügyfél.

    Folyamatosan azt hangoztatjátok, hogy de hát csak akkor jár gyári alkatrész. Ez nem biztos. Ráadásul ha a kereskedő nem tudja megjavítani az eszközt, akkor köteles kicserélni.

  45. Nincs különbség. Ő dolguk a problémád megoldása, és neked mindegy, hogy azt ők hogy oldják meg. Itthoni szerviz, külföldi szerviz, csak cserélni tudnak, mindegy, nem a te problémád,

  46. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    de, biztos. mert az Apple senki más számára nem ad ki alkatrészt. ha nem vagy hivatalos szervizpartner, akkor egyszerűen nem tudsz tőlük alkatrészt venni. sehogy.

  47. Akkor tegyük már ezt rendbe. Nincs előírva törvényileg, hogy 1 év jótállást kapsz a javitott vagy a cserélt készülékre hanem, ez áll a Polgári Törvénykönyvben:
    “A dolognak a kicseréléssel vagy a kijavítással érintett részére a kellékszavatossági igény elévülése újból kezdődik. Ezt a szabályt kell alkalmazni arra az esetre is, ha a kijavítás következményeként új hiba keletkezik.”
    A jótállás meg a szavatosság nem ugyanaz!! Az 1 év szavatosságot megkapod valószínűleg egy apple szervizben is mert ez a törvény, DE ahhoz először szavatosságra hivatkozva kell kérned a javítást vagy cserét ahol viszont neked kell bizonyítanod, hogy a hiba már fent állt a szerződés kötéskor is és csak arra az alkatrészre lesz 1 év szavatosság amit javítani kellett. Jótállás csak azzal idővel hosszabbodik meg amennyi ideig szervízben volt a készülék. Az Apple 90 napos jótállás viszont egy plussz amit nem kapsz meg egy sima szervizben!
    Folyamatosan írod, hogy helytelen cikk de közben te magad kevered a jótállást meg a kellékszavatosságot! Itt pedig a jótállással kapcsolatos jogszabály:

  48. Avatar for n55 n55 says:

    De le van az valahová írva, hogy gyári alkatrésszel kell, hogy javítsák? Persze az is egy nézőpont, hogy mindegy mit és hol csinálnak vele, amíg tökéletesen működik, csak majd én várok heteket, hogy küldözgessék külföldi szervizekbe, és én bizonyítsam, hogy bár működik ez a kijelző, de nem olyan minőségű. mint a gyári.

  49. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    mármint kik?

    az Apple és hivatalos szervizpartnerei értelemszerűen gyári alkatrésszel javítják, semmi mással nem javíthatják, és így nincs is olyan, hogy neked kéne bizonygatnod, hogy nem olyan minőségű, mint a gyári, hiszen gyári.

    a garancián túli szervizek nem tudnak gyári alkatrészt használni, mert az Apple nem ad ki alkatrészt, így ha nem hivatalos szerviz javítja, azzal azonnal buktad az Apple jótállását a díjmentes javítással együtt, és utána minden egyes javíttatási igénnyel ahhoz tudsz fordulni, ahol javíttattad, aminek költségei lehetnek. neked is az az érdeked, hogy gyári alkatrész legyen, mert a mindenféle utángyártott alkatrész esetén nem garantálható a megfelelő működés és a minőség sem.

  50. Ehhez még ennyit hozzáadok:

    Ha megjelent ez az üzenet, akkor az iPhone akkumulátora nem ellenőrizhető, és nem állnak rendelkezésre információk az akkumulátor állapotáról. Ez a probléma akkor léphet fel, ha nem új, eredeti akkumulátort szereltek be a készülékbe. Az üzenet iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone XR és újabb készüléken jelenhet meg.

  51. Avatar for n55 n55 says:

    Azokra a hivatalos/félhivatalos viszonteladókra gondolok, akikhez a 3 év jótállás miatt a 2. év után viszem a telefont, és valahogy megoldják a javítását. Nekem természetesen az az érdekem, hogy gyári alkatrészt kapjak, de ha az első év után ez bizonytalan, akkor kicsit csökkennek ennek a 3évnek az előnyei.

  52. Most ezt nem értem. Vannak a hivatalos eladók és nem hivatalos. A hivatalossal viszed az iSTYLE-ba javítani a nem hivatalossal csak első évben viheted az iSTYLE-ba.

  53. Avatar for n55 n55 says:

    Még ha lassan is, de felfogtam, és összeraktam az elhangzott válaszokból, amire kíváncsi voltam, tehát ha hivatalos forgalmazónál veszem, akkor 3 évig vihetem istyle (vagy más hivatalos) szervízbe közvetlenül. köszi mindenkinek!
    (és hivatalosnak azt veszem, ami az apcom oldalán jelenleg szerepel)

  54. Avatar for Czo Czo says:

    En is hozzafuznek meg annyit (noha, ezek tobb eves tortenetek), hogy ha van visszahivasi program valamire es a szerviz 3. feltol szarmazo alkatreszt talal, akkor megtagadja a javitast. Harom konkret esetem is van, az egyik 2015-ben egy iPhone 5, ahol a bekapcsologomb csereprogramos javitasanal talaltak 3. feltol szarmazo akkut, a masik pedig 2db iPhone 6s, az egyiknel mar ki volt cserelve az akku kulso szervizben es nem lehetett elni az iStyle kedvezmenyes akkucsere programjaval, a masik 6s szinten akkuhibas volt, viszont ott elotte a delikvens betorte az elolapot, igy az Apple megtagadta az ingyenes akkucseret, mert mas mar hozzanyult a keszulekhez es kicserelte az elolapot.

  55. Ha nekem szól…
    Igen, tudom mi a különbség a kellékszavatosság és a kötelező jótállás között. Papírom van róla.
    És igen, újra indul a jótállás.

    És igen, védeni kell a mundér becsületét, de azzal presszionálni az embereket, hogy csak akkor kapsz rendes alkatrészt, ha jó helyről vásárolsz - miközben minden eladott Apple eszköz az Apple gyáraiból kerül ki, és minden eladott Apple eszközből bevétele van a cégnek - nem biztos, hogy szimpatikus. De legyen.

    Viszont akkor egy kérdés: ha “hivatalos” helyen vásárolt 300eFt-os cuccot visz be az ügyfél az iStyle szervizébe a vásárlást követő másfél évvel, akkor a jogszabály általi 3 éves jótállást alkalmazza a szerviz, vagy az Apple 1 éves korlátozott jótállását?

  56. A magyarországon lévő jogszabály érvényes! Az Apple korlátozott garancia egy világszintü garancia tehát az 1 év alatt viheted te akár singapurba is javítatni. De 1 év után csak oda ahol vetted, itt azért azzal vigyáznék, hogy oda vinném vissza az elejétől fogva ahol vettem , nehogy ez miatt veszítse el a jótállást. Amúgy itt le van írva feketén-fehéren. Szerintem, ha apple.hu-n rendelsz akkor van csak 1 év jótállás, de ebben nem vagyok biztos ezért őket kell felhívni.

  57. Ha van róla papírod, akkor tudnod kéne, hogy nem írhatja felül negatív irányba egy cég a fogyasztóvédelmi törvényeket. Nem is írja felül, ez egy kiegészítés a törvényeken felül.

  58. Légyszíves oszd már meg kérlek, hogy hol van ez törvénybe leírva, hogy újra indul a jótállás mert én ilyen szabályzást nem találtam, csak a kellékszavatossággal kapcsolatban. A jótálláshoz le van írva feketén-fehéren, hogy csak azzal az idővel hosszabbodik amennyi ideig nem tudtad használni a készüléket.

  59. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    az teljességgel a te döntésed, hogy hová viszed szervizbe, és hogy ennek milyen következményei lesznek a készüléked esetén. sehol másutt nem kapsz eredeti alkatrészt, csak és kizárólag akkor, ha hivatalos szervizpartneren keresztül történik a készülék javítása.

    ha az adott bolt, ahová visszaviszed, amikor problémád van, nem az Apple hivatalos szervizpartnereihez juttatja el a készülékedet, hanem saját szervizében vagy bárhol másutt javítja/javíttatja meg, akkor azzal csak magaddal tolsz ki, mert nem tudnak az Apple-től eredeti alkatrészt vásárolni, így kérdéses a minősége.

    ha meg az adott bolt maga is egy hivatalos szervizpartnerhez viszi el, akkor az egész ügyintézés még sokkal hosszabb, mint ha te magad vinnéd be közvetlenül egy hivatalos szervizpartnerhez.

  60. Mármint ezt fordítva gondoltad…

    Kellékszavatossági jogokat az a Vásárló is érvényesíthet, aki nem minősül fogyasztónak.

    KÖTELEZŐ JÓTÁLLÁS NINCS A VÁLLALKOZÁSKÉNT VÁSÁRLÓK RÉSZÉRE

    Az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállásról szóló 151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet alapján a Polgári Törvénykönyv szerinti fogyasztó és vállalkozás közötti szerződés keretében eladott, a rendelet 1. mellékletben felsorolt új tartós fogyasztási cikkekre jótállási kötelezettség terjed ki.

    Lényeges momentum tehát, hogy csak fogyasztói szerződésekre vonatkozik a jogszabály kiemelt védelme, vagyis az átlagfogyasztóknak biztosít többletjogosítványokat. A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 8:1.§ 3. pontja alapján fogyasztó a szakmája, önálló foglalkozása vagy üzleti tevékenysége körén kívül eljáró természetes személy. Vagyis gazdálkodó szervezet, egyéni vállalkozó, egyéni cég jogilag nem természetes személy, így fogyasztónak sem minősülhet.

  61. Nekem egy olyan kerdesem lenne, hogy hogyan mukodnek ezek a dolgok egyutt a diakkedvezmennyel, amit bizonyos uzletek itthon is tamogatnak (iStyle eseten is egy M1-es MBP-n 100K+ osszeget lehet sporolni)?

    Illetve ezen belul is arra lennek leginkabb kivancsi, hogy mi tortenik akkor, ha pl. csaladon belul vasarolná valaki a gepet (ervenyes diakigazolvannyal), viszont en hasznalnam azt es en szeretnem elintezni a gepre (M1 MBP) az AppleCare+ szolgaltatast (tudom, itthon hivatalosan nincs erre lehetoseg, viszont volt ebben a cikkben is egy referencia arra, hogy hogyan lehet megoldani)? Okozhat-e ekkor (az AppleCare+ ervenyesitesekor) gondot, hogy nem az en nevemre szol a szamla?

    Valamint, ami ennel is fontosabb, hogy ha a kesobbiekben szukseg lenne az AppleCare+ igenybe vetelere (barmi problema eseten), akkor szukseges-e a jelenlete barmilyen (levelezes/szemelyes atadasa-atvetele az eszkozoknek) formaban annak a szemelynek, akinek a nevere szol a szamla?

    Az esetleges segitseget elore is koszonom. :slight_smile:
    Udv.,
    Zsolt

  62. Avatar for gunar gunar says:

    Igazából az itt felmerülő kérdésekre majd jövő ilyenkor kezdenek az első válaszok jönni, amikor ugye az első hosszabbgaris vasak, 1 év után elromlanak és érvényesíteni akarja a tulaja hivatalos szervizben a gariját.

  63. 100K+ ? Gondolom akkor munkára vásárolsz MBP közel 1,7 millióért. Ott már nem tudom megéri-e diákigazolvánnyal játszani, de ezt Te tudod. Az Apple leírja egyértelműen, hogy tilos továbbértékesíteni. Ha nem igazolvánnyal veszed akkor más. Én cégre szoktam készüléket venni és privátra az AC-t, így még sose volt probléma. Nem hiszem, hogy baj lenne mert az Apple Care-t a készülékre veszed így, ha el vagy tovább adod a készüléket is marad rajta az AC. Vagyis ezt úgy értsd, hogy ha eladod a készüléket az AC-t is vele tudod. Az iPhone-nál pl automatikus volt és baj se volt még belőle. De Mac-nél lehet át kell íratni a AC-t is.

  64. Az Apple Care szabályok nem változtak az ugyanúgy működik mint eddig is.

  65. Elnezest kerek, a 100K+ figyelmetlenseg volt. :slight_smile:

    Koszonom szepen a gyors valaszokat!

  66. Olyankor mi van, ha van egy iPhone 12 szolgáltatótól, és van apple care+ is: betörik a telefon kijelzője, beviszem szervízbe, kicserélik. Ilyenkor új IMEI számút telefont adnak, vagy marad a régi? Azért lehet ez fontos, mert ha lejár 2 év után a care+, akkor még nagyjából egy évig érvényes jótállás ad a szolgáltató. Ilyenkor lehet valahogy bizonyítani, hogy Apple által cserélt, vagy úgymond bukom a care+ miatt a 3. év jótállást?

  67. Avatar for Czo Czo says:

    Masik lesz az IMEI es a sorozatszam is. Kapsz egy papirt, amin rajta lesz a csere tenye.

  68. Köszi, és a szolgáltatónak azt el kell fogadnia?

  69. Avatar for Czo Czo says:

    Errol a szolgaltato tud adni felvilagositast, tekintve, hogy a cserelt keszulekhez neki mar semmi koze nincs.

  70. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    mivel a szolgáltató eleve a hivatalos szervizpartnerekhez irányít, ha bármi szervizelési kérdésed van, így akkor egyúttal a szerviz bármilyen döntését, így a készülékcserét is el kell fogadják.

    de igazából épp emiatt szerintem ez mindegy is, mert még a 3. évben is a hivatalos szervizpartnerhez kell menned vele, nem a szolgáltatóhoz, ők meg (adott esetben az eredeti számlát is bekérve) látni fogják a rendszerben, hogy a készüléket az Apple már kicserélte, és hogy mi lett az új IMEI-szám.

  71. Avatar for kotta kotta says:

    Sziasztok,
    Iphone SE 2020, normál használat mellett 1 év 2 hónap után az akkuumlátor 87% -os, de sokszor előfordul, hogy már délben töltőre kell rakni. Regisztráltam időpontot az apple.hu -n, apple szervízben mondják: 3 hónap munkagarancia van a kicserélt (eredeti, gyári apple) akkumlátorra.
    Apple support: A szervizek adják a garanciát.
    Szerviz: Apple vállalja a garanciát.

    Fogyasztóvédelem, GVH, nem tudom kihez kéne menni, hogy észhez térítse őket.
    Magyarországon forgalomba hozott 10.000HUF fölötti értékű eszközre 1 év a garancia. Vonatkozik ez a cserealkatrészre is.

    Szerintetek?

  72. Nem, 90 nap jótállást kapsz bármilyen cserekor az Apple-nél.

  73. Avatar for kotta kotta says:

    Magyarországi jogszabályok szerint:
    Magyarországon forgalomba hozott 10.000 - 100.000HUF értékű elektronikai eszközre 1 év a garancia.

    Lehet, hogy Apple szeretne máshogy eljárni (a példa is mutatja), de attól még az itt eladott eszközök / alkatrészek esetén az itteni jogszabályok vonatkoznak rájuk is.

    Nem véletlen az egymásra mutogatás a magyar szervizek és Apple részéről.

    Hozzáteszem a “we can do” nem hivatalos Apple szervizek mindegyike (min.) 6 hónap garanciát ad a kicserélt akkuumlátorra és jellemzően drágábbak mint az Apple hivatalos szervízek.
    Mondjuk lehet ezért drágábbak… :smiley:

  74. Avatar for gunar gunar says:

    A fogyasztóvédelem amennyiben jól tudom, mint olyan, beolvadt valami másba, ott email-ben lehet kommunikálni és kb pont soha semmit nem fognak tenni a fogyasztókért. Pont ma reggel volt róla szó a Rádió 1-en, Balázséknál mint egy téma. A csaj vett egy “gyári” töltőt valamihez, amit hazavitt és nem működött, majd visszavitte a boltba ahol vette és reklamált, hogy kér egy másikat, nem volt, akkor adják vissza árát, de nem akarták. Erre ő a fogyasztóvédelemmel próbált fenyegetőzni, a boltban kinevették, hogy nyugodtan mehet.
    Kiderült mint olyan megszűnt-beolvadt és az előbb említett módon lehet “megoldani”.
    Ezután felhívtak egy valakit valahol aki a sz@rt próbálta színesre és illatosra festeni a rádió 1 műsorában, kevés sikerrel. Ergo ha én most egy kezdő ügyvéd lennék, kevés lehetőséggel, hát simán utána néznék ennek és amennyiben igaz, még pár hasonszőrűvel (kezdőkkel) összefogva mint jogvédő iroda specializálódnánk ilyen ügyekre, lenne meló bőven, mert törvények azért vannak, ha nincs is akik érvényre juttatnák, mivel sokan nem fognak perre menni még nagyobb dolgokért sem mint egy vacak töltő. Nem vagyok jogász, csak ötletelek és talán adok valakiknek egy jót. :smiley:

  75. Az baj, hogy pont a kisember szopja be ezt, mert ugye ő semmit sem tud tenni. HA van egy kis pénze az embernek, akkor meg kell venni az AppleCare+ az Apple esetén, mert mindent el lehet intézni az alatt, vagy pedig biztosítást kell kötni. Ez konkrétan jelenleg a “fogyasztóvédelem”, mert itt lesz esélyed, hogy kicserélik, megjavítják a dolgokat.

    A csaj, akiről beszélsz Gunár valszeg nem az alzán, emagon vett töltöt vagy ilyen nagy cégeknél, hanem kis béla GSM boltjában. Mert a nagy cégek ezt megoldják adnak egy másikat vagy a pénzt.

    Én például 3/4 év után most cseréltetem az M1-ben az aksit az AppleCare+ alatt. Mert 84%-os és szerintem gáz. Vertem az asztalt és kicserélik pont. Ráadásul topcase csere, tehát az egész alsó részt billentyűzettel mindennel cserélik (kivéve alaplap). Tehát boldog vagyok az egész dologgal.

  76. Avatar for gunar gunar says:

    Nem tudom hol vette, de az emag-ot ne feszegessük, mert egy rohadtul gusztustalan cég az én tapasztalatom szerint. Vettem pár éve egy tabletet a kisfiamnak, ami ütésállóként lett eladva, nem vártam tőle sokat ilyen téren, de gondoltam talán jobban bírja majd a gyerek használatát mint a sima verziók (Archos Sense 101x) , pár hónap múlva repült egyet szegény és hát elrepedt rajta az érintő lap, a kijelző túlélte. Mivel garis volt beküldtem a szervízbe az emagon keresztül, pedig simán az akkor még létező szervizükbe is be tudtam volna vinni, DE nem lehet, csak az említett módon. Na mindegy bekerült hozzájuk és vártam, eltelt 2 hónap és nekem kellett telefonálnom mi van a tabbal. Akkor már próbálkoztak, hogy ők küldtek nekem árajánlatot de én állítólag nem fogadtam el (emailben) mondtam nem jött (minden más email megjött tőlük ez nem) így nem volt mit. Jó küldtek egyet a teljes kijelző + érintő cserére annyiért mint a tablet ára, ja nem kicsit többért. Mire telefonon megkérdeztem ezt hogyan gondolják mikor garis a vas és ütésállóként adták el, arról nem is beszélve hogy az érintője törött csak a kijelzője hibátlan. Próbáltak hülyíteni azután is hogy közöltem szakmabeli vagyok kb és nem eszem a sületlenséget + utána néztem a dolognak és ennél a típusnál nincsen ragasztva, simán cserélhető külön is. De ők nem tudják és különben is ennyiért csinálják, ha nem kell visszaküldik. Visszajött a tablet. Utána meg akartam változtatni a véleményemet amit adtam a vásárlás után, hát ameddig negatívat adtam nem ment át a szűrőjükön, de ahogy nem volt benne semmi negatív az egészről már meg lehetett változtatni a régi véleményezést. Ne ezért gusztustalan banda az emag szvsz.
    Mindegy közben vettem egy Samsung Galaxy Tab Active 2 -t (60e-ért pár hónaposan) és az már kb 2 éve bírja a strapát, pedig repül néhányszor. Szóval ennyit az emagról.
    Bocs az offért itt csak hát hasonlókat olvastam is mikor ez zajlott velük és hallottam is, ne ezért írtam le, okuljon más is belöle.

  77. Sziasztok!

    Hasonló módon szerettem volna AppleCare+ biztosítást kötni, mint iPhone-ra, de sajnos nem tudtam.

    Sikerült már valakinek?

    Apple támogatás, telefon régió francia, támogatás appban ország francia.

    Sajnos azt írja, hogy nem vagyok jogosult. Van valakinek erre javaslata, ötlete? AirPods3 2 napja vettem.

    Köszi előre is a segítséget!

  78. Sajnos ugyan azt írja a serial alapján is, hogy nem jogosult.

  79. Avatar for Czo Czo says:

    Elerheto abban a regioban az AppleCare+ arra az eszkozre? Nem mindenre erheto el nem mindegyik AppleCare nem mindegyik regioban. Sott, ha meg is sikerult kotni, az elore kifizetett evek utan nem minden regioban van lehetoseg mindenfele eszkozt atrakni a havonta fizetett kategoriaba.

  80. Működött szuperül. Sikerült megcsinálni, köszönöm a segítséget!

    Jótanács a többieknek: olyan helyen vegyetek airpods-ot (ha szeretnétek rá applecare±t), ahol a vásárlás dátumát jelentik az apple felé.

  81. Avatar for Czo Czo says:

    Ez egy gyonyoru szep ujabb ok arra, hogy az ember hivatalos helyrol vasaroljon.

  82. Hivatalos helyről vásárolt. :slight_smile: De ettől még szar lehet sajnos.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Czo Avatar for kkocsis Avatar for SidCorky Avatar for manca99 Avatar for kotta Avatar for n55 Avatar for zoli83 Avatar for Szifon Avatar for economist Avatar for ZotyareX Avatar for Dzsuri Avatar for macsandr Avatar for martonv Avatar for nord Avatar for Zakika_123 Avatar for kleinguru Avatar for Jadeye Avatar for 83miki83 Avatar for SzifonAdmin Avatar for gunar Avatar for ef-dani