fbpx Skip to content

2021 kezdetével hazánkban megváltoztak az általános jogszabályok a jótállásra vonatkozóan, amiről 2020 végén, októberben írtam is egy részletes cikket. Most januárban több helyről is jelezték nekem, hogy az emberek nem értik ezeket a változásokat, vagy nem értik pontosan, így nyissak egy újabb cikket erről.

Ez a cikk gyakorlati tapasztalatokra fog épülni, tehát a jogszabályokba nem szeretnék részletesebben belemeni, inkább abba, hogy hogyan is működik ez gyakorlatban ma, illetve majd 3 év múlva hazánkban. Amennyiben részletesebben olvasnál a jogszabályokról, érdemes végig menni először ezen a cikken: Apple: garancia, jótállás, AppleCare és AppleCare+ 2021-ben.

Tehát mit is kapunk 2021-ben nagyvonalakban a jogszabály szerint. 2021. január 1-jétől az alábbiak szerint változott a kötelező jótállás:

  • 10 és 100 ezer Ft között: marad az 1 év kötelező jótállás.
  • 100 és 250 ezer Ft között: 2 év kötelező jótállás lesz.
  • 250 ezer Ft fölött: 3 év kötelező jótállás lesz.

Mit jelent ez gyakorlatban az Apple részéről? A jótállás a cégnél mindig is garanciát jelentett. Ezt eléggé sarkítva írom le, mert a jótállás sehogy sem garancia, de a cég garanciaként értelmezte a jótállást, ha a vásárló megfelelt bizonyos feltételeknek. Ez egy teljesen egyéni és korrekt hozzáállás volt a cégtől, amit máshol jóformán sosem kapunk meg és egyedülálló a piacon.

Szemfülesek olvashatták, hogy ha a vásárló megfelel bizonyos feltételeknek, mik ezek a feltételek?

  • Hivatalos vásárlás legyen, tehát olyan helyen került forgalomba a termék, ami Apple Premium Reseller, vagy Apple.hu. Ilyen például az iSTYLE, MediaMarkt, telefonszolgáltatók és így tovább… Ezeknek a listáját itt találod. Érdekes módon az Alza is hivatalos Resellernek mondja magát, de effektíve nem található a fenti listán. Ez lehet hiba, de lehet más forrás is, mert az Alza alapjában véve külföldi cég. Hogy itt érvényes-e a plusz “garancia”, az jó kérdés. Ezzel kapcsolatban nincs tapasztalatunk.
  • A következő pont, hogy magánszemély vásárolja meg a terméket és ne céges vásárlás legyen. Sokan szeretnek az ÁFÁ-val játszani, amit hivatalosan meg is tehetnek, de rájuk a jótállás jogszabálya nem érvényes, kizárólag magánszemélyre. Tehát, ha cégként, adószámmal vesszük a készüléket, nincs 2. évi “garanciánk”!
  • Végezetül, de nem utolsó sorban a számla megléte. Ugyan nem kötelező, de nem árt ha meg van a számla, az Apple bekérheti. Általában a számlát olyan vásárlásnál kérik be, ami nem egyértelmű. Például iSTYLE vagy Apple.hu vásárlásnál nem szokta a cég, de bekérheti. Meg van hozzá a joga.

Tehát kizárólag a fenti esetekben adja meg az Apple a 2. évi garanciánkat, és 2021-től egyes esetekben 3. évi garanciánkat. Ezért is válik érdekessé a 2021-es jogszabály változás, mert a legtöbb iPhone, iPad, és Mac termék már a 3 éves kategóriába tartozik, hiszen 250.000Ft feletti vásárlás.

Mit is jelent ez gyakorlatban?

Nos, a 3 év nagyon kecsegtető, és megnyugtató, de azért nem olyan egyszerű ez, mint amennyire gondoljuk. Míg az első évben tényleg hivatalos garancia van, addig a 2. és 3. évben ez már jótállás. Ugyan az Apple garanciaként kezeli ezt is, de sokan nem tudják mi tartozik bele a garanciális feltételekbe.

Nézzük meg mi nem tartozik bele a garanciális feltételekbe, legyen szó 1, vagy 2, vagy esetleg 3 évről.

Készülék sérülése. Tehát leejtés, törött kijelző, esetleg leejtés által nem működő funkciók, valamint beázás! Sokan nem tudják, de az Apple bizony nem ad garanciát a beázásra. Tehát mondhatja, hogy vízálló a készülék, de ha nyáron a Balatonba megúsztatjuk, és semmi baja nem lesz, majd télen bizony nem működik a Face ID és az a beázás miatt történt, az Apple nem fogja cserélni, csak teljes készülék cserével, ami jócskán 100.000Ft feletti.

Akkumulátor elhasználódás. Az ügyfél azzal megy be a szervizbe, hogy a készülék gyorsan merül, már most, a hivatalos 1 éves garancia lejárta előtt is. Természetesen a szervizes kolléga ellenőrzi, és kiderül, hogy napjában 3-5x volt töltve, vagyis alapjában véve nem rendeltetésszerűen volt használva. Ez sem garanciális hiba. Tehát lehet ütni az asztalt, de nem átlagos felhasználásnak minősül, az Apple pénzért fogja cserélni az akkumulátort, és csak is azt, nem pedig a teljes készüléket. Itt érdemes megjegyezni, hogy az akkumulátor elhasználódása inkább jellemző 2,5 évnél, ami akárhogy is lesz garanciális a jogszabályok miatt, az Apple nem fog ingyen egy vadi új akkumulátort adni, mert az bizony normális elhasználódás, ilyen az akkumulátor. Bizonyos esetekben cseréli az Apple az akkumulátort ingyen, ha például bizonyítottan cellahibás. 30-70%-on egyszer csak kikapcsol a készülék, akkor az cellahibára utalhat. Ilyenkor garanciális keretek között kapunk új akkumulátort.

Garanciális hiba lehet majd…

Ezeken kívül egyébként nagyrészt a legtöbb hibát garanciában cseréli az Apple, az persze már más tészta, hogy általában elenyésző azon hibák száma, amik nem az akkumulátorral, vagy esetleg alaplappal kapcsolatosak. Az alaplap hibák pedig egy újabb érdekes pont, aminél már fontos lehet a 3 éves garanciánk, de ilyen például az egyre inkább előjövő Face ID hiba is, ami a 3-4 éves iPhone készülékeknél fordul elő.

Többször hallom már vissza a szervizekből, hogy az iPhone X-ek esetén rengeteg alaplapi hibával fordulnak hozzájuk az emberek. Ilyen például az, hogy a készülék melegszik, nem kapcsol be, esetleg kikapcsol azonnal, piros kijelző, Hori kollégánk is belefutott ebbe a hibába. Az iPhone X természetesen már nem garanciális, a jogszabályoknak megfelelő hivatalos vásárlás esetén sem, mivel több mint 2 éves, sőt talán több mint 3 éves, de a legtöbb inkább 2,5 éves, mert ugye nem 1 hónapig forgalmazta őket az Apple.

Szóval ezzel a hibával jelenleg az Apple nem foglalkozik garanciális körülmények között. Ez egy jogos dolog, már nem érvényes a készülékre sem az 1, sem a 2 éves garancia, a készülék teljes cseréjével lehet ezt a hibát orvosolni, amit nem olcsó: több, mint egy használt darab ára. Így a megoldás persze egy nem hivatalos, garancián túli szerviz, ahol megoldják az alaplapi hibát, ha tudják. A fenti probléma egyébként rendkívül gyakran előfordul a Face ID nem működésére is. Sok készüléket hoznak Face ID hibával, ami hasonlóan garanciális hibának minősülne, ha ugye 2021-ben került volna forgalomba a készülék és vásároltuk volna meg.

Szóval egyes hibák esetén valóban szükséges a 3. év, ezt a jogalkotó jól gondolta és emiatt is fontos a 3. évig tartó jótállás, avagy az Apple részéről a garancia.

Használt készülék adásvétele

Két év múlva, majd amikor az iPhone 12 tulajdonosok egy része megválik a készülékétől, egészen érdekes lesz a használt piac is, mivel jóformán garanciális iPhone-okkal találkozunk majd. Emiatt sokkal szívesebben vásárolja meg a használt készüléket is az, aki erre vágyik és persze picivel jobb áron is adhatjuk el, ha megvan hozzá az eredeti számla, és hivatalos forrásból van. Szóval ez is egy szempont lehet a jövőre nézve.

Csereprogram az Apple-től!

Kijelző kopás. Sajnos ki kell térnem egy sarkalatos pontra, ami miatt elmondható, hogy teljesen hektikus az Apple garanciális ügyintézése, és ez több dolog miatt van. 2012 óta érhetőek el a Retina MacBook Pro-k, amiken az Apple egy speciális, tükröződés elleni védőréteget használ, ez sajnos bizonyos esetekben kopik. Nem igazán tudjuk, hogy mitől, mert például a Szifon.com csapat egyik tagjánál se nagyon láttunk ilyet, míg emailben sorra kaptuk a hibás készülékekről a képeket. Erre az Apple végül készített egy visszahívást, amiben bizonyos évjáratoknál ingyenesen cseréli a teljes kijelzőmodult a cég. Ez remekül hangzik, miért került akkor ide? Azért, mert például az újabb gépeknél az Apple ezt a hibát nem ismeri el. Sokszor nem cseréli ki a cég a kopott kijelzőket, holott garanciális hibának minősül. Példának okáért a 2017-es gépben kicseréli ezt a kijelzőt, a 2019-es gépnél nem. Pedig a kijelző ugyanaz.

A visszahívás egyértelműen egy jó dolog, mivel garanciális időn túl is cserélheti az adott alkatrészt az Apple, tehát akár 3-5 évvel később is. Volt már erre példa, és ebben az esetben az Apple elismeri a hibát, tehát nem kér sem hivatalos vásárlást, sem számlát, ez tulajdonképpen a legjobb forgatókönyv egy hibára. Ezekről évről-évre minden alkalommal írunk is itt a Szifon.com-on, legutóbb például arról a csereprogramról, ami az iPhone 11 érintésérzékelési problémákat produkáló kijelzőjéhez kapcsolódik.

0% THM és részletfizetés a szolgáltatóknál

Külön érdemes kiemelni a hitelkártyás vásárlást és szolgáltatónál lévő részletfizetési lehetőségeket. Sokaknak a szőr feláll a hátukon, ha a fentiekről van szó, mert kizárólag rossz élményük van ezzel kapcsolatban vagy rossz dolgokat hallottak róla. A legfontosabb talán az, hogy az is hivatalos vásárlásnak minősül, ha a szolgáltatótól vesszük részletre a készüléket, és ilyenkor megkapjuk adott esetben a 3 éves jótállást is. 0%-os THM-et pedig az iSTYLE, az iCentre is ad, illetve a MediaMarkt is sokszor promózza magát így, és ezek is mind-mind hivatalos vásárlásnak minősülnek. Így lényegében nem kell trükközni, nem egyben, hanem hónapokra lebontva fizetjük ki az összeget, de minden “extrát” megkapunk hozzá.

Szürkeimport, avagy Kis Béla GSM boltja

Végül, de nem utolsó sorban, vegyük számba az úgynevezett szürkeimportot, ami egy egészen nagy szelet az úgynevezett tortából. Hazánkban több rétegről beszélhetünk. Van ugye az “évente váltok iPhone-t” réteg, akinek végeredményben nem számít az ár. Van az, aki már jobban elgondolkozik, ő az alapján választ, hogy neki kell-e az új készülék valamilyen újdonsága. Ők picit árérzékenyebbek, de ugyanúgy hivatalos úton vásárolnak. Végül pedig vannak azok, akik teljes mértékben árérzékenyek, tehát vagy részletre, vagy pedig olcsóbban, valamilyen weben oldalon rátalálva próbálják megvásárolni a hőn áhított terméket. Nyilván őket sem kell lebecsülni, mert ők csak próbálják felmérni azt, hogy nekik megéri-e a készülék és mennyit hajlandóak fizetni. Ők is vásárolnak tokokat, fóliákat, ők is eladják majd, azoknak, akik nem tehetik meg, hogy újat vásároljanak.

iPhone 12 és iPhone 12 Pro teszt és vélemény cover

Ezt az utolsó réteget szolgálja ki a szürkeimport avagy a GSM boltok. De ilyen szürkeimport egyébként az egyes nagyobb áruházak, cégek, akinek nem nevezünk nevén, jóformán mindenki, aki nem hivatalos viszonteladó, amiről már szót ejtettem fent. Ők segítik azokat, akiknek esetleg nincs lehetőségük megvásárolni a teljes összeggel a készüléket, ami alapjában véve nem lenne gond, csak így valahol a vásároló nem igazán tudja, mit kap később ezzel.

Az, hogy valami olcsóbb, nem jelenti azt, hogy rosszabb. Nem fogok külön belemenni, hogy miért olcsóbb egy ilyen termék Kis Béla boltjában, mint az Apple-nél, de olyan árkülönbségek vannak már az iPhone 12-nél, ami mellett nehezen lehet elmenni. Például a 360.000Ft-os telefont 300.000Ft-ért megkapva már komoly különbség, és valószínűleg sokan elgondolkoznak rajta, jogosan.

Ettől függetlenül sajnos Kis Béla nem tájékoztatja az ügyfelet, hogy bizony így a legtöbb, a jogszabályok kínálta előnyt nem fogja megkapni a vásárló. Jogilag járna neki, de sajnos Kis Béla cégénél nem, mivel ebben az esetben az Apple nem foglalkozik azzal a készülékkel az 1 éves garanciális időn túl, mivel úgymond nem az Apple-től vettük, hanem Kis Bélától, megkerülve az Apple-t. Ez is egy jogos érv, nem az Apple-től vásároltunk, miért ott kapnánk akkor segítséget? Egy TV-vel sem megyünk el a Sony-hoz, hanem a MediaMarktnak panaszkodunk, ha 3 év után nincs kép, és ők kommunikálnak a Sony-val. Csak hogy Kis Béla nem fog kommunikálni az Apple-lel, mert ő széttárja a kezét, pedig jogilag rá is érvényesek lennének a fenti szabályok. Amivel egyébként (talán) nincs (akkora) gond, mert mi ugye olcsóbban vettünk valamit, ami egyébként drágább lenne, tehát végeredményben olcsó húsnak híg a leve kategóriát súroljuk.

Szóval a szürkeimport egy “szükséges rossz” valahol, de kellő tájékozottságot igényel. Spórolhatunk, de azután ne verjük az asztalt az Apple-nél, hogy igen én csaltam, de kérem azt, ami jár nekem. És ez nem is most lesz probléma, hanem 2,5 év múlva, amikor ugye tényleg probléma lesz a készülékkel valami miatt. Akkor ne akarjuk verni az asztalt, vagy verjük Kis Béla GSM boltjának az asztalát.

AppleCare és AppleCare+

Kétféle AppleCare létezik jelenleg. Az egyiket AppleCare-nek a másik pedig az AppleCare+-nak hívja az Apple. A sima változat lényegében egy garancia meghosszabbítás, +2 évet kapunk Mac termékek, és +1 évet iPad esetén a hivatalos garancián felül. Tehát egy MacBook Pro esetén 3 évig lesz garanciális a készülék, egy iPad pedig 2 évig. Ez sajnos nem vásárolható meg hazánkban iPhone-ra, és Apple Watch-ra hivatalosan.

Az AppleCare+, ahogy a nevében is benne van, rendelkezik egy plusz szolgáltatással is. Ez pedig az, hogy a garancia ideje alatt kétszer, a saját hibánkból bekövetkezett meghibásodás miatt is javítja, cseréli a készüléket az Apple, minimális összegért cserébe. Például, ha vízkár éri az iPhone-t, vagy leejtjük, vagy esetleg az akkumulátora elhasználódik, az garancián túli hibának minősül. Azonban ha van AppleCare+ rajta, akkor minimális összegért, 15-25.000Ft-ért az Apple kicseréli a teljes készüléket egy teljesen újra. Az AppleCare+ kizárólag a vásárlás napjától számított maximum 60 napig vásárolható meg, ezután nincs rá lehetőségünk!

Az AppleCare+ iPhone, iPad esetén az eredeti garancia mellé plusz 1 évet ad, tehát összesen 2 évig lesz garanciális a készülékünk. Mac gépek esetén +2 évet ad, tehát azok összesen 3 évig lesznek garanciálisak.

Fontos!

  • Az AppleCare+ hivatalosan nem vásárolható meg hazánkban, azonban ebben a cikkben leírtuk, hogy hogyan teheted ezt meg, illetve mi is segítünk külön díj ellenében! Ehhez írj nekünk a [email protected]!
  • Az AppleCare+ megvásárolható céges készülékre (így 2 év garanciánk lesz, ami kiterjed saját kárra is) Ez cégeknek például fontos lehet, mert így a céges telefon úgymond biztonságban van.
  • Hazánkban az AppleCare+ érvényesíthető, de azonnal nem kapunk másik készüléket. Ezt kizárólag Apple Store-okban kapjuk meg, hazánkban pedig nincs Apple Store, csak Apple Premium Resellerek (APR-ek).
  • Évente 2x szervizeltethetjük a készüléket 2 éven keresztül iPhone, iPad, Apple Watch esetén, és 3 éven keresztül Mac esetén.

Konklúzió

Nyilván mindenki a saját pénztárcájához van kötve, én például ezért vettem részletre a Telekomtól, mert nem akartam kifizetni 480.000Ft-ot egy készülékért egyben, de hivatalos utat akartam bejárni. Én ezért fizettem ki az AppleCare+-t a telefonra, órára, laptopra, még fogcsikorgatva is, mert tudtam, ezzel kapom meg a “szolgáltatások Ferrariját”. Szóval valamit valamiért, de jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogy mit kapunk majd 2,5 év múlva.

Remélem ezzel tudtam segíteni azoknak, akik tervezik a vásárlást, és nem volt egyértelmű számukra, hol és hogyan vegyék meg, vagy mit kérdezzenek meg a kereskedőtől.

Nem volt rajta AppleCare+ és túl drága lenne megjavíttatni? Kereteztesd be!

Ha már csak porfogó az adott készüléked, adj neki új életet: kereteztesd be, és akaszd ki dekorációként a falra!

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!

Immáron, több mint 3 éve elérhető a Szifon.com közösségi portálja, ahol kérdezhetsz, valamint információt is megoszthatsz a többi Apple felhasználóval.