Gyakori kérdések: vízálló-e az iPhone?

Főleg a nyári időszakban, a strandszezon és a zivatarok miatt felmerülő kérdés, hogy vízálló-e az iPhone, és ha igen, akkor mennyire.

Apple iPhone X káva

A rövid válasz erre az, hogy az iPhone-ok hivatalosan nem vízállóak, de az iPhone 7 és újabb készülékek már IP67-es besorolást kaptak, ami jelentős előny a korábbi iPhone-okkal szemben.

Mi az az IP-védettség?

Az IP-védettség (International Protection Marking) jelentése Nemzetközi Védettségjelölés. Egy műszaki berendezés áramköreit védő tokozás (készülékház) környezeti behatások elleni védettségét jelzik vele. Az IP-besorolást Magyarországon az MSZ EN 60529:2015 „Villamos gyártmányok burkolatai által nyújtott védettségi fokozatok (IP-kód) (IEC 60529:1989)” nemzetközileg az IEC 60529:1989 szabvány írja le, amelyet gyakorlati tesztek alapján határoztak meg. (Forrás: Wikipedia)

Mit jelent az IP67-es besorolás?

Az IP67-es besorolás a következőket jelenti:

  • teljes mértékben védett por ellen
  • vízbe merülés ellen védett korlátozott ideig (0,15–1 m között 30 percig)

Ebből tehát az látható, hogy ha az iPhone-t nem merítjük 1 méternél mélyebbre, és az nem tart 30 percig, akkor azt meg kell úsznia.

Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a készülék soha nem fog beázni! Érdemes tehát kellő óvatossággal használni víz közelében a készülékünket, mert ellenkező esetben bizony megjárhatjuk:

Beázott iPhone 7, a szétnyitott készülékben egyértelműen látszanak a bejutott folyadék cseppjei.

(Beázott iPhone 7 – jól láthatóak a folyadék cseppjei a készülék belsejében.)

Melyik iPhone-ok kaptak IP67-es besorolást?

Az Apple az IP67-es besorolást az iPhone 7 és 7 Plus, az iPhone 8 és 8 Plus, valamint az iPhone X esetén említi. A korábbi iPhone-ok nem rendelkeznek ilyen besorolással!

Viszont fontos kiemelni, hogy a porállóság, a cseppállóság és a vízlepergetés nem állandó jellemzők, a készülék ellenálló képessége a természetes elhasználódás eredményeként csökkenhet.

Az Apple azt is megjegyzi, hogy az iPhone-t nedves állapotban tilos tölteni, illetve hogy a folyadékok okozta károkra a jótállás nem érvényes.

Ezek még érdekelhetnek:


A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!