fbpx Skip to content

Főleg a nyári időszakban, a strandszezon és a zivatarok miatt felmerülő kérdés, hogy vízálló-e az iPhone, és ha igen, akkor mennyire.

Apple iPhone X káva

A rövid válasz erre az, hogy az iPhone 7 előtti modellek hivatalosan nem vízállóak, az iPhone 7 és 7 Plus, 8 és 8 Plus, X, XR és a második generációs iPhone SE IP67-es, az iPhone XS és XS Max, az iPhone 11, 11 Pro és 11 Pro Max, az iPhone 12 és 12 mini, az iPhone 12 Pro és 12 Pro Max, az iPhone 13 és 13 mini, az iPhone 13 Pro és 13 Pro Max pedig IP68-as besorolást kapott. Nézzük, mit is jelent ez pontosan!

Mi az az IP-védettség?

Az IP-védettség (International Protection Marking) jelentése Nemzetközi Védettségjelölés. Egy műszaki berendezés áramköreit védő tokozás (készülékház) környezeti behatások elleni védettségét jelzik vele. Az IP-besorolást Magyarországon az MSZ EN 60529:2015 „Villamos gyártmányok burkolatai által nyújtott védettségi fokozatok (IP-kód) (IEC 60529:1989)” nemzetközileg az IEC 60529:1989 szabvány írja le, amelyet gyakorlati tesztek alapján határoztak meg. (Forrás: Wikipedia)

Az IP67 és IP68 besorolásnál kizárólag édesvízről van szó, a szabvány esetén más folyadékokkal szemben, mint mondjuk tej, tea, kávé, sör, bor, tengervíz, stb. nem tesztelik és nem is tudják garantálni az ellenállóképességet. A sós víz például még akkor is problémás lehet, ha csak rövid ideig kerül bele a készülék.

Mit jelent az IP67-es besorolás?

Az IP67-es besorolás a következőket jelenti:

  • teljes mértékben védett por ellen
  • vízbe merülés ellen védett korlátozott ideig (0,15–1 m között 30 percig)

Az Apple az iPhone 7 és 7 Plus, 8 és 8 Plus, az iPhone X, az iPhone XR illetve és a második generációs iPhone SE termékoldalán a következőket írja ennek kapcsán:

Az IEC 60529 szabvány szerint IP67-es besorolású (legfeljebb 1 méteres mélységig és legfeljebb 30 percig meríthető vízbe).

Ebből tehát az látható, hogy ha az iPhone-t nem merítjük 1 méternél mélyebbre, és az nem tart 30 percig, akkor azt meg kell úsznia.

Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a készülék soha nem fog beázni! Érdemes tehát kellő óvatossággal használni víz közelében a készülékünket, mert ellenkező esetben bizony megjárhatjuk:

Beázott iPhone 7, a szétnyitott készülékben egyértelműen látszanak a bejutott folyadék cseppjei.

(Beázott iPhone 7 – jól láthatóak a folyadék cseppjei a készülék belsejében.)

Melyik iPhone-ok kaptak IP67-es besorolást?

Az Apple az IP67-es besorolást az iPhone 7 és 7 Plus, az iPhone 8 és 8 Plus, az iPhone X, az iPhone XR és a második generációs iPhone SE esetén említi. A korábbi iPhone-ok nem rendelkeznek ilyen besorolással!

Mit jelent az IP68-as besorolás?

Az IP68-as besorolás a következőket jelenti:

  • teljes mértékben védett por ellen
  • víz alatt folyamatosan használható (egyedileg a gyártó által meghatározott értékek szerint, általában 1 és 3 méter közötti mélységben 30 percig)

Az Apple az iPhone XS és XS Max termékoldalán a következőket írja ennek kapcsán:

Az IEC 60529 szabvány szerint IP68-as besorolású (legfeljebb 2 méteres mélységig és legfeljebb 30 percig meríthető vízbe).

Ezzel szemben az iPhone 11 termékoldalán ez szerepel:

Az IEC 60529 szabvány szerint IP68‑as besorolású (legfeljebb 2 méteres mélységig és legfeljebb 30 percig meríthető vízbe)

Az iPhone 11 Pro és 11 Pro Max esetén pedig ezt írja:

Az IEC 60529 szabvány szerint IP68‑as besorolású (legfeljebb 4 méteres mélységig és legfeljebb 30 percig meríthető vízbe)

Az iPhone 12 és 12 mini, az iPhone 12 Pro, az iPhone 13 és 13 mini és az iPhone 13 Pro modellek esetén pedig az alábbiakat:

Az IEC 60529-es szabvány szerint IP68‑as besorolású (legfeljebb 6 méteres mélységig és legfeljebb 30 percig meríthető vízbe)

Ebből tehát az látható, hogy ha az iPhone-t nem merítjük 2 méternél mélyebbre, és az nem tart 30 percig, akkor azt meg kell úsznia. Az iPhone 11 Pro és 11 Pro Max esetén pedig akár 4 méterig is meríthetjük azt, az iPhone 12 és iPhone 13 modelleket pedig akár 6 méterig is.

Ez ugyanakkor itt sem jelenti azt, hogy a készülék soha nem fog beázni! Szintén érdemes tehát kellő óvatossággal használni víz közelében a készülékünket, elvégre a megelőzés a legbiztosabb módja az esetleges problémák kiküszöbölésének.

Melyik iPhone-ok kaptak IP68-as besorolást?

Az Apple az IP68-as besorolást csak az iPhone XS és XS Max, az iPhone 11, a 11 Pro és 11 Pro Max, az iPhone 12 és 12 mini, az iPhone 12 Pro és 12 Pro Max, az iPhone 13 és 13 mini, az iPhone 13 Pro és 13 Pro Max esetén említi.

Egyéb fontos tudnivalók

Fontos kiemelni, hogy a porállóság, a cseppállóság és a vízlepergetés nem állandó jellemzők, a készülék ellenálló képessége a természetes elhasználódás eredményeként csökkenhet.

A cikkben említett iPhone-okon kívül más Apple termékek, tehát például az iPodok vagy iPadek nem rendelkeznek IP-védettséggel!

Az Apple azt is megjegyzi, hogy az iPhone-t nedves állapotban tilos tölteni, illetve hogy a folyadékok okozta károkra a jótállás nem érvényes!

Legutóbbi frissítés: 2021.10.27.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Azt se felejtsuk el, hogy a garanciaban nincs bent a beazas, stb…

  2. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    igen, ez ott is van benne a cikkben. :slight_smile:

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for adam_apr Avatar for Szifon Avatar for Jadeye

Népszerű hozzászólások

  1. Azt se felejtsuk el, hogy a garanciaban nincs bent a beazas, stb…

  2. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    igen, ez ott is van benne a cikkben. :slight_smile:

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for adam_apr Avatar for Szifon Avatar for Jadeye