Gyakori kérdések: vízálló-e az iPhone?

Főleg a nyári időszakban, a strandszezon és a zivatarok miatt felmerülő kérdés, hogy vízálló-e az iPhone, és ha igen, akkor mennyire.

Apple iPhone X káva

A rövid válasz erre az, hogy az iPhone 7 előtti modellek hivatalosan nem vízállóak, az iPhone 7 és 7 Plus, 8 és 8 Plus, X, XR és a második generációs iPhone SE IP67-es, az iPhone XS és XS Max, az iPhone 11, 11 Pro és 11 Pro Max, az iPhone 12 és 12 Mini, az iPhone 12 Pro és 12 Pro Max pedig IP68-as besorolást kapott. Nézzük, mit is jelent ez pontosan!

Mi az az IP-védettség?

Az IP-védettség (International Protection Marking) jelentése Nemzetközi Védettségjelölés. Egy műszaki berendezés áramköreit védő tokozás (készülékház) környezeti behatások elleni védettségét jelzik vele. Az IP-besorolást Magyarországon az MSZ EN 60529:2015 „Villamos gyártmányok burkolatai által nyújtott védettségi fokozatok (IP-kód) (IEC 60529:1989)” nemzetközileg az IEC 60529:1989 szabvány írja le, amelyet gyakorlati tesztek alapján határoztak meg. (Forrás: Wikipedia)

Az IP67 és IP68 besorolásnál kizárólag édesvízről van szó, a szabvány esetén más folyadékokkal szemben, mint mondjuk tej, tea, kávé, sör, bor, tengervíz, stb. nem tesztelik és nem is tudják garantálni az ellenállóképességet. A sós víz például még akkor is problémás lehet, ha csak rövid ideig kerül bele a készülék.

Mit jelent az IP67-es besorolás?

Az IP67-es besorolás a következőket jelenti:

  • teljes mértékben védett por ellen
  • vízbe merülés ellen védett korlátozott ideig (0,15–1 m között 30 percig)

Az Apple az iPhone 7 és 7 Plus, 8 és 8 Plus, az iPhone X, az iPhone XR illetve és a második generációs iPhone SE termékoldalán a következőket írja ennek kapcsán:

Az IEC 60529 szabvány szerint IP67-es besorolású (legfeljebb 1 méteres mélységig és legfeljebb 30 percig meríthető vízbe).

Ebből tehát az látható, hogy ha az iPhone-t nem merítjük 1 méternél mélyebbre, és az nem tart 30 percig, akkor azt meg kell úsznia.

Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a készülék soha nem fog beázni! Érdemes tehát kellő óvatossággal használni víz közelében a készülékünket, mert ellenkező esetben bizony megjárhatjuk:

Beázott iPhone 7, a szétnyitott készülékben egyértelműen látszanak a bejutott folyadék cseppjei.

(Beázott iPhone 7 – jól láthatóak a folyadék cseppjei a készülék belsejében.)

Melyik iPhone-ok kaptak IP67-es besorolást?

Az Apple az IP67-es besorolást az iPhone 7 és 7 Plus, az iPhone 8 és 8 Plus, az iPhone X, az iPhone XR és a második generációs iPhone SE esetén említi. A korábbi iPhone-ok nem rendelkeznek ilyen besorolással!

Mit jelent az IP68-as besorolás?

Az IP68-as besorolás a következőket jelenti:

  • teljes mértékben védett por ellen
  • víz alatt folyamatosan használható (egyedileg a gyártó által meghatározott értékek szerint, általában 1 és 3 méter közötti mélységben 30 percig)

Az Apple az iPhone XS és XS Max termékoldalán a következőket írja ennek kapcsán:

Az IEC 60529 szabvány szerint IP68-as besorolású (legfeljebb 2 méteres mélységig és legfeljebb 30 percig meríthető vízbe).

Ezzel szemben az iPhone 11 termékoldalán ez szerepel:

Az IEC 60529 szabvány szerint IP68‑as besorolású (legfeljebb 2 méteres mélységig és legfeljebb 30 percig meríthető vízbe)

Az iPhone 11 Pro és 11 Pro Max esetén pedig ezt írja:

Az IEC 60529 szabvány szerint IP68‑as besorolású (legfeljebb 4 méteres mélységig és legfeljebb 30 percig meríthető vízbe)

Az iPhone 12 és 12 Mini illetve iPhone 12 Pro modellek esetén pedig az alábbiakat:

Az IEC 60529-es szabvány szerint IP68‑as besorolású (legfeljebb 6 méteres mélységig és legfeljebb 30 percig meríthető vízbe)

Ebből tehát az látható, hogy ha az iPhone-t nem merítjük 2 méternél mélyebbre, és az nem tart 30 percig, akkor azt meg kell úsznia. Az iPhone 11 Pro és 11 Pro Max esetén pedig akár 4 méterig is meríthetjük azt, az iPhone 12 modelleket pedig akár 6 méterig is.

Ez ugyanakkor itt sem jelenti azt, hogy a készülék soha nem fog beázni! Szintén érdemes tehát kellő óvatossággal használni víz közelében a készülékünket, elvégre a megelőzés a legbiztosabb módja az esetleges problémák kiküszöbölésének.

Melyik iPhone-ok kaptak IP68-as besorolást?

Az Apple az IP68-as besorolást csak az iPhone XS és XS Max, az iPhone 11, a 11 Pro és 11 Pro Max, az iPhone 12 és 12 Mini, az iPhone 12 Pro és 12 Pro Max esetén említi.

Egyéb fontos tudnivalók

Fontos kiemelni, hogy a porállóság, a cseppállóság és a vízlepergetés nem állandó jellemzők, a készülék ellenálló képessége a természetes elhasználódás eredményeként csökkenhet.

A cikkben említett iPhone-okon kívül más Apple termékek, tehát például az iPodok vagy iPadek nem rendelkeznek IP-védettséggel!

Az Apple azt is megjegyzi, hogy az iPhone-t nedves állapotban tilos tölteni, illetve hogy a folyadékok okozta károkra a jótállás nem érvényes!

Legutóbbi frissítés: 2020.10.13.

Ezek még érdekelhetnek:


Címkék:

Népszerű hozzászólások

  1. Azt se felejtsuk el, hogy a garanciaban nincs bent a beazas, stb…

  2. Jadeye says:

    igen, ez ott is van benne a cikkben. :slight_smile:

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!