fbpx Skip to content

Elsősorban az újdonsült felhasználók esetén szokott kérdés lenni, hogy mit jelentenek az egyes ikonok az iOS illetve iPadOS felületének legfelső sávjában, az állapotsoron, de adott esetben még a tapasztaltabbak is tudnak olyan ikonnal találkozni, amit esetleg még nem láttak korábban.

Ezért ebben a cikkünkben ezeket az ikonokat gyűjtöttük össze, ismertetve az egyes darabok jelentését, funkcióját. És noha a címben az egyszerűség kedvéért csak az iPhone szerepel, ezek az ikonok ugyanúgy használatban vannak az iPad és az iPod touch esetén, illetve egy részük megtalálható a Mac-ek állapotsorán is.

Hol láthatók az állapotjelző ikonok?

Az állapotjelző ikonok az iPhone állapotjelző sávján találhatók.

A Face ID-val rendelkező készülékeken az állapotsor az előlapi érzékelők két oldalán foglal helyet:

Helyszűke miatt itt csak a legfontosabb ikonok látszanak alapból, a részletes nézet a kijelző jobb felső sarkából lefelé húzva elérhető Vezérlőközpontban látható. Emiatt például az akkumulátor töltöttségének százalékos kijelzése sem állítható be az állapotsorra jelenleg (de az iOS 16-ban már lesz erre is mód), azt is a Vezérlőközpontban tudjuk megnézni.

A Touch ID-s készülékeken az ikonok elrendezése még a régi, ami persze kicsit más, mint a Face ID-s modelleken, illetve itt alapból is több ikon jelenik meg, hiszen van elég hely, így itt a Vezérlőközpontot sem szükséges emiatt megnyitni:

Az iPhone állapotjelző ikonjai

Az alábbiakban nézzük meg egyenként, hogy melyik ikon pontosan mit is jelent.

Elérhető a mobilszolgáltató magasabb frekvenciájú 5G hálózata, az iPhone pedig képes csatlakozni az internethez ezen a hálózaton keresztül. Jelenleg ez nyújtja a legnagyobb elérhető sávszélességet. ?

Az ultra wide band / mmwave hazánkban nem érhető el, de egyébként az iPhone 12 és újabb készülékek megfelelő országból származó modelljein használható.

Erről bővebben: Gyakori kérdések: iPhone vásárlása külföldről.

Elérhető a mobilszolgáltató 5G hálózata, az iPhone pedig képes csatlakozni az internethez ezen a hálózaton keresztül.

Ez csak az iPhone 12 és újabb készülékeken látható, mert jelenleg csak ezek a modellek támogatják az 5G-t.

Elérhető a mobilszolgáltató 5G E hálózata, az iPhone pedig képes csatlakozni az internethez ezen a hálózaton keresztül.

Ezt az iPhone 8 és újabb modellek támogatják – viszont ez igazából nem valódi 5G, hanem csak egy marketing elnevezés például az USA-ban az AT&T hálózatán, és a “5G Evolution” rövidítése, ami valójában ugyanúgy csak 4G LTE.

Elérhető a mobilszolgáltató LTE hálózata, az iPhone pedig képes csatlakozni az internethez ezen a hálózaton keresztül.

Ez az iPhone 5 és újabb modelleken érhető el.

Elérhető a szolgáltató 4G UMTS (GSM) vagy LTE hálózata, az iPhone pedig képes csatlakozni az internethez ezen a hálózaton keresztül.

Elérhető a szolgáltató 3G UMTS (GSM) vagy EV-DO (CDMA) hálózata, az iPhone pedig képes csatlakozni az internethez ezen a hálózaton keresztül.

Magyarországon ez a GSM-verziót jelenti, mert nálunk nincs CDMA-s hálózat.

Európa egyes országaiban egyébként még előfordul CDMA-s hálózat, de ezek vagy eleve nem érhetőek el nyilvánosan, és csak M2M kommunikációra használják, vagy pedig folyamatosan állítják le őket. Erről bővebben itt.

Elérhető a mobilszolgáltató EDGE (GSM) hálózata, az iPhone pedig képes csatlakozni az internethez ezen a hálózaton keresztül.

Elérhető a szolgáltató GPRS (GSM) vagy 1xRTT (CDMA) hálózata, az iPhone pedig képes csatlakozni az internethez ezen a hálózaton keresztül.

Hazánkban ebben az esetben is csak a GPRS-t kell ezalatt érteni CDMA-s hálózat hiányában.

Ha ezzel a kijelzéssel találkozunk, akkor ne csodálkozzunk, hogy lassú a mobilinternet. ?

Mobilhálózat hatókörében tartózkodunk, tehát hívásokat indíthatunk és fogadhatunk. Az oszlopok száma a térerő mértékét jelzi, minél több oszlop van, annál jobb a térerő. Ha nincs hálózati lefedettség, a „Nincs szolgáltatás” felirat jelenik meg.

Ez az ikon is a térerőt jelzi, és a dual SIM használata esetén látható. Az alsó és felső rész különböző értékeket mutathat az egyes SIM-kártyákhoz tartozó szolgáltatók lefedettségének függvényében.

Elérhető a Wi-Fi-hívás opció. Ez nem egyenlő azzal, amikor a készülék egy Wi-Fi-hálózatra kapcsolódik!

A Wi-Fi-hívásról bővebben itt: Hívás kezdeményezése a Wi-Fi-hívások funkció segítségével.

A készülékünk Wi-Fi-hálózatra kapcsolódik, és az ikonon megjelenő, teli körívek száma a kapcsolat jelerősségét jelzi.

A Wi-Fi-re való csatlakozásról bővebben itt: Csatlakozás Wi-Fi-hálózathoz iPhone, iPad és iPod touch készüléken.

A készülékünk egy VPN-re kapcsolódik.

A készülékünk már nem csatlakozik VPN-hálózathoz.

Egy alkalmazás vagy webhely a Helymeghatározást használja.

A Helymeghatározásról bővebben itt: Az iOS-ről kezdőknek: a készülék adatvédelmi beállításai illetve Adatvédelem és Helymeghatározás az iOS és az iPadOS rendszerekben.

Egy alkalmazás vagy webhely megkaphatja a tartózkodási helyünket bizonyos körülmények esetén, például helyzetfüggő értesítésekhez.

Hálózati aktivitás van folyamatban, azaz a készülék éppen letölt valamit az internetről, vagy pedig feltölt.

Be van kapcsolva a hívásátirányítás. Ezt a Beállítások > Telefon opció alatt tudjuk kezelni.

Be van kapcsolva a Repülőgép mód.

Erről a funkcióról bővebben itt: A Repülőgép mód használata iPhone, iPad, iPod touch és Apple Watch készüléken.

Be van kapcsolva a Teletype (TTY – „távgépíró”) funkció, ami a csatlakoztatott TTY-adapterrel a siketek és nagyothallók számára biztosít gépelés- és szövegolvasás-alapú kommunikációs lehetőséget. Ez a Beállítások > Kisegítő lehetőségek > RTT/TTY alatt kapcsolható be vagy ki.

Részletesen: Tudnivalók az iPhone állapotsávján megjelenő TTY szimbólumról.

Be van kapcsolva a Nézet zárolása, és így a képernyő addig nem fog elfordulni, amíg ki nem kapcsoljuk ezt a funkciót, amit a legegyszerűbben a Vezérlőközpontban tudunk megtenni.

Bővebben: A képernyő forgatása iPhone-on vagy iPod touchon.

Be van kapcsolva a Ne zavarjanak funkció. Ez a beállítás elnémítja a hívásokat, a jelzéseket és az értesítéseket, amíg ki nem kapcsoljuk, de az ébresztések továbbra is megszólalnak. A legegyszerűbben a Vezérlőközpontban tudjuk kikapcsolni.

A funkcióról bővebben itt: A Ne zavarjanak funkció használata iPhone, iPad és iPod touch készüléken.

A készülékünk éppen szinkronizálást végez az iTunes-szal, vagy a Finderrel.

A szinkronizálásról részletesen itt: Tartalmak szinkronizálása iPhone-ra, iPadre vagy iPodra számítógép segítségével.

A készülék zárolva van. A Face ID esetén a feloldás a készülék felébresztésekor automatikusan megtörténik, ha le tudja olvasni az arcunkat a TrueDepth kamerarendszer; a Touch ID esetén pedig ha lenyomtuk a Home gombot, és a készülék sikeresen felismerte a regisztrált ujjlenyomatunkat.

A készülékünk párosítva van vezeték nélküli headsettel, fejhallgatóval vagy fülhallgatóval, és az csatlakozik is hozzá.

Ez az ikon a párosított Bluetooth-eszköz akkumulátorának töltöttségét jelzi.

Ébresztés van beállítva.

Ez az ikon a készülék akkumulátorának töltöttségi szintjét jelzi.

Azt is megnézhetjük, hogy az egyes alkalmazásaink milyen mértékben használják az akkumulátort: Akkumulátorhasználat iPhone, iPad és iPod touch készüléken.

Ha a töltöttséget jelző ikon sárga színű, be van kapcsolva az Alacsony töltöttségű mód.

Erről a funkcióról bővebben: Az iPhone akkumulátor-üzemidejének növelése az Alacsony töltöttségű mód segítségével.

Ha az ikon piros színű, a készülék töltöttségi szintje 20%-on vagy azalatt van.

Ha az ikon zöld, és azon egy villám jel is látható, akkor az akkumulátor töltése folyamatban van, illetve a készülék csatlakoztatva van áramforráshoz.

A készülékünk egy másik iOS-készülék Személyes hotspotjának segítségével csatlakozik az internethez.

Az iPhone-unk csatlakozik az autónk CarPlay rendszeréhez.

Éppen megosztjuk a képernyőnket a SharePlay segítségével.

A SharePlay aktív.

Ha kék, zöld, piros vagy lila szín látható az állapotjelző sávon

Az iPhone X és újabb készüléken adott esetben az idő mögött látható egy színes buborék, az iPhone 8 és a korábbi modellek esetén pedig az egész állapotjelző sáv elszíneződik. Az egyes színek a következőket jelzik:

A készülék a Képernyő tükrözése funkciót használja, vagy pedig az egyik alkalmazás éppen felhasználja a tartózkodási helyünk adatait.

Hívás van folyamatban, vagy a készülékünk Személyes hotspotot biztosít, utóbbi esetén a fentebb már látható ikon is megjelenik, az iPhone 8 és a korábbi modellek esetén pedig az is látható, hogy hány készülék csatlakozott a Személyes hotspothoz.

A készülékünk hang- vagy képernyőfelvételt készít.

A készülékünk a SharePlay segítségével tartalmakat oszt meg.

Ha ilyenkor rákoppintunk a színes állapotjelzőre, akkor az megnyitja azt az alkalmazást, ami épp az érintett funkciót használja. Ha pedig egyszerre több ilyen is van, például a GPS használata során, akkor az állapotjelzőre való koppintás egymás után vált az összes, a GPS-t épp használó app között.

Ha narancssárga vagy zöld pötty látható az állapotsávban

Az iOS 14-től narancssárga vagy zöld jelzéseket láthatunk a készülék állapotsávjában. Ezek arra utalnak, hogy valamelyik alkalmazás használja a mikrofont és/vagy a kamerát.

Az alábbi képen a kijelző jobb felső részében, a térerőt jelző oszlopok felett megjelenő narancssárga pötty azt jelenti, hogy a készüléken futó valamelyik alkalmazás használja a mikrofont:

Az ugyanott megjelenő zöld pötty pedig azt jelenti, hogy a készüléken futó valamelyik alkalmazás használja a kamerát:

Hogy ez történetesen épp melyik alkalmazás, az a Vezérlőközpont megnyitásával deríthető ki a legegyszerűbben.

Ezekről a pöttyökről ebben a cikkünkben írtunk már korábban bővebben is: Gyakori kérdések: mit jelentenek az iOS 14 zöld és narancssárga visszajelző pöttyei?

További információk

A Vezérlőközpontról és az abban található ikonokról itt írtunk részletesebben: Az iOS-ről kezdőknek: a Vezérlőközpont használata és testreszabása az iOS 11-ben.

Legutóbbi frissítés: 2022.09.01.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Zárképernyőn akku és térerő jelzés alatt mi az a vízszintes vonal?

  2. Ott foghatod meg úgymond, hogy lehúzd a vezérlőközpontot. Ugyanaz mint lent csak kisebbe.

  3. Avatar for gunar gunar says:

    Eddig nem is vettem észre azt ott :grinning: :roll_eyes: Kb mint amikor minden nap ugyan arra megy az ember és egyik nap megváltozik a forgalom iránya az egyik kis utcában és simán behajt akkor már szembe az új iránnyal :crazy_face:

  4. Avatar for 321 321 says:

    A kék fenti sáv vagy buborék nem csak átvált az alkalmazásra, hanem körkörösen vált is közöttük, ha több van. Például ha navigációra Google Maps és Waze is fut párhuzamosan, akkor a kettő közt lehet ugrálni a kékség nyomogatásával.
    Kipróbáltam: ha még egy harmadik is fut, akkor körbevisz a háromban.
    Ki van ez találva :slight_smile:

  5. Avatar for 321 321 says:

    Az 5G/4G/3g stb. sorban az Edge megelőzi a GPRS-t (a GPRS a leglassabb).
    (nem számít sokat, csak a történeti hűség miatt)

  6. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    valóban, javítom, köszi!

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for 321 Avatar for galgocziz Avatar for Szifon Avatar for Jadeye Avatar for 83miki83 Avatar for gunar

Népszerű hozzászólások

  1. Zárképernyőn akku és térerő jelzés alatt mi az a vízszintes vonal?

  2. Ott foghatod meg úgymond, hogy lehúzd a vezérlőközpontot. Ugyanaz mint lent csak kisebbe.

  3. Avatar for gunar gunar says:

    Eddig nem is vettem észre azt ott :grinning: :roll_eyes: Kb mint amikor minden nap ugyan arra megy az ember és egyik nap megváltozik a forgalom iránya az egyik kis utcában és simán behajt akkor már szembe az új iránnyal :crazy_face:

  4. Avatar for 321 321 says:

    A kék fenti sáv vagy buborék nem csak átvált az alkalmazásra, hanem körkörösen vált is közöttük, ha több van. Például ha navigációra Google Maps és Waze is fut párhuzamosan, akkor a kettő közt lehet ugrálni a kékség nyomogatásával.
    Kipróbáltam: ha még egy harmadik is fut, akkor körbevisz a háromban.
    Ki van ez találva :slight_smile:

  5. Avatar for 321 321 says:

    Az 5G/4G/3g stb. sorban az Edge megelőzi a GPRS-t (a GPRS a leglassabb).
    (nem számít sokat, csak a történeti hűség miatt)

  6. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    valóban, javítom, köszi!

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for 321 Avatar for galgocziz Avatar for Szifon Avatar for Jadeye Avatar for 83miki83 Avatar for gunar