Az iOS-ről kezdőknek: a Vezérlőközpont használata és testreszabása az iOS 11-ben

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az iOS 11-ben drasztikusan megváltozott az egyébként már az iOS 7 óta elérhető Vezérlőközpont: végre testre szabhatóbb lett, és így már mi magunk választhatjuk meg, hogy az alapértelmezetteken felül milyen kapcsolók jelenjenek meg.

Fontos kiemelni azonban, hogy ezek helyzetét az iOS maga választja meg automatikusan, jelenleg nem rakosgathatjuk őket tetszés szerint, a sorrendjük is csak az alapértelmezett vezérlőkön kívül külön hozzáadott kapcsolók esetén változtatható. Nézzük, mit érdemes tudni róla, hogyan használhatjuk és szabhatjuk testre!

A Vezérlőközpont megnyitása

Húzzuk felfelé az ujjunkat a képernyő aljáról kiindulva. iPad használata esetén az is működik, ha duplán megnyomjuk a Főgombot.

A Vezérlőközpont bezárása

Húzzuk lefelé az ujjunkat, koppintsunk a képernyő tetejére, vagy nyomjuk meg a Főgombot.

A Vezérlőközpont testreszabása

Az iOS 11 óta a Vezérlőközpont már bizonyos szinten testre szabható, így az alapértelmezett, el nem távolítható opciókon felül gyorsan módosíthatjuk a gyakran használt funkciók beállítását. Ennek módja:

  1. Lépjünk a Beállítások > Vezérlőközpont menüpontba.
  2. Koppintsunk a Vezérlők testreszabása elemre.
  3. Vezérlőelem hozzáadásához koppintsunk a  elemre, eltávolításhoz pedig a , majd az Eltávolítás elemre.

Az alapértelmezett vezérlőelemeken túl hozzáadott kapcsolók sorrendjét tetszőlegesen változtathatjuk. Ehhez lépjünk a Beállítások > Vezérlőközpont menüpontba, koppintsunk a Vezérlők testreszabása elemre, majd tartsuk az ujjunkat a vezérlőelemek mellett található  ikonon, és húzzuk az elemeket a kívánt sorrendbe.

Beállítások és alkalmazások gyors kezelése

Az alábbiakban megtalálhatjuk a Vezérlőközpontban gyorsan elérhető alkalmazásokat és beállításokat.

A hálózati beállítások bekapcsolása

Nyissuk meg a Vezérlőközpontot, majd nyomjuk meg erősen a hálózati beállítások kártyáját a bal felső sarokban, vagy tartsuk az ujjunkat a kártyán – ezután a következők bekapcsolására nyílik lehetőségünk:

  • Repülőgép mód: Gyorsan kikapcsolhatók a mobilhálózati kapcsolatok az iOS-készüléken.
  • Mobil adathálózat:* Engedélyezhető, illetve korlátozható, hogy az alkalmazások és a szolgáltatások használhassák a mobilhálózatot az internethez való kapcsolódáshoz.
  • Wi-Fi: Többek között böngészhetünk az interneten, zenét streamelhetünk, és filmeket tölthetünk le.
  • Bluetooth: Csatlakozhatunk fülhallgatóhoz, autós készlethez, vezeték nélküli billentyűzethez és egyéb Bluetooth-kompatibilis készülékhez.
  • AirDrop: Azonnal megoszthatunk többek között fényképeket, videókat és helyeket a közelben lévő többi Apple-készülékkel.
  • Személyes hotspot:* Megoszthatjuk a készülék internetkapcsolatát számítógéppel vagy más iOS-készülékekkel.

*iPhone, valamint iPad (Wi-Fi + Cellular) készülékeken használható.

Hanganyag vezérlése

Nyomjuk meg erősen a hangbeállítások kártyáját a Vezérlőközpont jobb felső sarkában, vagy tartsuk rajta az ujjunkat – ekkor gyorsan elindíthatjuk például kedvenc dalunkat vagy podcastunkat, illetve szüneteltethetjük, és beállíthatjuk a hangerejét. Ha az iOS-készülékhez hangszórókat, fülhallgatót, Apple TV-t vagy egyéb hangeszközt csatlakoztattunk, a ikonra koppintva válthatunk a megfelelő hangkimenetre.

Vezérlés egy koppintással

A következő alkalmazásokra és beállításokra koppintva gyorsan bekapcsolhatjuk és használatba vehetjük őket, illetve módosíthatjuk a beállításokat.


Ébresztés: Koppintással beállíthatunk egy ébresztőt.


Fényerő: A fényerő-szabályozó felfelé vagy lefelé húzásával beállíthatjuk a kijelző fényerejét.


Számológép:A szabványos számológép segítségével gyorsan elvégezhetünk számításokat, illetve a készüléket elforgatva használatba vehetjük a tudományos számológépet a bonyolultabb műveletekhez.


Ne zavarjanak: Gyorsan elnémíthatjuk azokat a hívásokat, jelzéseket és értesítéseket, amelyek a készülékre érkeznek.


Ne zavarjanak vezetés közben:* Az iPhone érzékelni tudja, hogy autót vezetünk, és ilyen esetben elnémítja a hívásokat, az SMS-eket és az értesítéseket. A minket kereső személyek értesítést kapnak arról, hogy éppen autót vezetünk.


Irányított hozzáférés: Az Irányított hozzáférés segítségével egyetlen alkalmazásra korlátozható a készülék használata, és beállítható, hogy az alkalmazás mely funkciói legyenek használhatók.


Alacsony töltöttségű mód:* Kapcsoljuk be az Alacsony töltöttségű módot, amikor az iPhone akkumulátora merülőben van, illetve amikor nincs áramforrás közelében.


Nagyító: Az iPhone átalakítható egy nagyítóvá, így felnagyíthatja a közelben lévő tárgyakat.


Forgatás zárolása: Megakadályozhatjuk, hogy a képernyő elforduljon, amikor elforgatjuk a készüléket.


Néma mód:* Egyetlen koppintással gyorsan elnémíthatunk például egy dalt vagy filmet.


Stopperóra: Mérhetjük egy esemény időtartamát, illetve köridőket.


Szövegméret: Koppintsunk, majd húzzuk felfelé vagy lefelé a csúszkát a készülék által megjelenített szöveg méretének növeléséhez, illetve csökkentéséhez.


Hangjegyzetek:* Létrehozhatunk hangjegyzeteket a készülék beépített mikrofonjával.


Hangerő: Húzzuk felfelé vagy lefelé a hangerő-szabályozót a csengés, a jelzések és egyéb hangeffektusok hangerejének beállításához.

*A Számológép és a Hangjegyzetek csak iPhone és iPod touch készülékeken áll rendelkezésre. A Ne zavarjanak vezetés közben és az Alacsony töltöttségű mód csak iPhone készülékeken áll rendelkezésre. A Néma mód csak iPad és iPod touch készülékeken áll rendelkezésre.

A kijelzőt lenyomva további vezérlési lehetőségeket nyithatunk meg

iPhone 6s és újabb készüléken a következő alkalmazásokat és beállításokat erősen lenyomva (3D Touch) további vezérlőelemek jelennek meg. Ha iPhone 6 vagy ennél korábbi, illetve iPad vagy iPod touch készülékünk van, a következő alkalmazásokon hosszan tartva az ujjunkat, további vezérlőelemek jelennek meg.


Kisegítő bill.parancsok: Gyorsan bekapcsolhatók különböző kisegítő lehetőségek, például az AssistiveTouch, a Kapcsolóvezérlés és a VoiceOver.


Apple TV Remote: iPhone, iPad vagy iPod touch készülékünkkel vezérelhetjük az Apple TV-t.


Kamera: Gyorsan fényképet és szelfit készíthetünk, illetve videót rögzíthetünk.


Zseblámpa:* A kamera LED-es vakuja zseblámpaként használható. A kijelzőt erősen lenyomva, illetve az ujjunkat a zseblámpán tartva módosíthatjuk a fényerőt.


Hallókészülékek: Hallókészülékkel párosíthatjuk iPhone, iPad vagy iPod touch készülékünket, illetve megszüntethetjük a párosítást.


Otthon:* Ha beállítunk kiegészítőket az Otthon alkalmazásban, vezérelhetjük a kívánt otthoni készülékeket és szcenáriókat.


Night Shift: A Fényerő vezérlőelemmel bekapcsolható a Night Shift, amely a spektrum melegebb tartományában lévő színeket jeleníti meg.


Jegyzetek: Gyorsan lejegyezhetünk például egy ötletet, létrehozhatunk ellenőrzőlistákat, és rajzolhatunk.


Képernyő tükrözése: Zenét, fényképeket és videókat streamelhetünk vezeték nélkül Apple TV-re és egyéb AirPlay-kompatibilis készülékekre. Előfordulhat, hogy nem látjuk az AirPlay lehetőséget, ekkor az ebben a szócikkben leírtakat kell ellenőrizzük: Az AirPlay és az AirPlay-tükrözés hibaelhárítása iPhone, iPad és iPod touch készüléken.


Képernyőfelvétel: Koppintással felvehetjük a képernyőn megjelenő tartalmat. Nyomjuk le erősen a Képernyőfelvétel elemet, vagy tartsuk rajta az ujjunkat, majd koppintsunk a Mikrofonhang elemre, ha a készülék mikrofonjával hangot is szeretnénk rögzíteni a felvétel közben.


Időzítő: Húzzuk felfelé vagy lefelé a csúszkát az időtartam beállításához, majd koppintsunk az Indítás elemre.


True Tone:* A Fényerő vezérlőelemben bekapcsolható a True Tone, amely automatikusan beállítja a kijelző színét és intenzitását a környező fényviszonyoknak megfelelően.


Wallet:* Gyorsan hozzáférhetünk az Apple Pay segítségével használt kártyákhoz, beszállókártyákhoz, mozijegyekhez, stb.

*A Zseblámpa csak iPhone, 12,9 hüvelykes iPad Pro (2. generációs), iPad Pro (10,5 hüvelykes), iPad Pro (9,7 hüvelykes) és iPod touch készülékeken áll rendelkezésre. Az Otthon csak iPhone és iPad készülékeken áll rendelkezésre. A True Tone csak 12,9 hüvelykes iPad Pro (2. generációs), iPad Pro (10,5 hüvelykes), iPad Pro (9,7 hüvelykes) és iPhone 8 készülékeken áll rendelkezésre. A Wallet csak iPhone és iPod touch készülékeken áll rendelkezésre.

Ezek még érdekelhetnek:


Címkék:

Írd le a véleményedet! (Moderációs elveinket ide kattintva olvashatod.)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!