fbpx Skip to content

Van egy alkalmazásod, aminek épp a frissítésén dolgozol? Nem vagy egyedül. Sok cégtulajdonos és projekt menedzser épp próbálja kipréselni a mobilfejlesztőjéből, hogy az alkalmazása újra sínen legyen az izgalmas iOS 14 rajt után.

Ha az alkalmazásodat nem használják minden nap, akkor valószínűleg neked nem probléma, hogy egy-két hétig még csinosítgatod, és csak akkor adod majd ki, amikor tökéletes lesz. De mindenki más, akinek olyan alkalmazása van, ami napi vagy perc alapú szolgáltatást nyújt, mint például a banki szektor, egészségügy, hírportálok, oktatás és IoT szolgáltatók, nekik igen is problémás lehetett ez a repülőrajt. Az elmúlt hetekben az Apple ezzel ismét magára vonta a fejlesztők haragját.

Miért lett használhatatlan olyan sok banki alkalmazás?

Az Apple minden évben profin felépített menetrend szerint frissíti a mobil operációs rendszerét. A fejlesztők lehetőséget kapnak, hogy megismerkedjenek az újdonságokkal és teszteljenek egy 3 hónapos időszakban. Ezalatt a periódus alatt több béta verzió is érkezik, a fejlesztőknek pedig lehetőségük van visszajelzéseket küldeni Cupertinóba. A béta tesztek lezárultával elkészül az úgynevezett kiadásra szánt verzió, a GM (Gold Master). Ezt követően kerül a hétköznapi felhasználókhoz a végleges verzió, amit letölthetnek a készülékükre.

Az első béta idén is a WWDC-n került bejelentésre 2020 június végén. A banki alkalmazások esetleges működésképtelensége és összeomlási hibái tehát azt jelentenék, hogy a bankok mondhatni hülyék voltak, és nem csinálták meg a házi feladatukat? Habár banki mércével ez a 3 hónap fénysebességet jelent, ennél azért árnyaltabb a kép.

Minden béta verzió különbözik egy kicsit az előzőtől, olyanra is volt már példa, hogy még a GM is különbözött a később a felhasználók számára kiadott verziótól. Az eddigi gyakorlat az volt, hogy a GM bejelentése után az Apple csak egy héttel később adta ki a felhasználók részére élesben is az új operációs rendszert. Viszont idén ez nem így volt, kimaradt ez a bizonyos egy hét.

Megtörtént a GM bejelentése, és a következő napon mindenki számára elérhető lett az iOS 14-es frissítés. A fejlesztők elképedve meredtek a kijelzőkre, mert most az addigi években megszokott, egy hetes felkészülési időszakuk köddé vált. Ez az egy hét pont az esetleges hibák kiküszöbölésére, tesztek lefuttatására volt elegendő. Az Apple idei lépése több mint szokatlan volt, különösen annak tudatában, hogy már két másik fronton is áll a bál. Az alkalmazás kiadók, digitális hirdetési ügynökségek számára az Apple hirdetői azonosító, „Identifier for Advertisers” avagy IDFA felhasználásának módosítása tetemes reklámbevétel csökkenést okozhat a hirdetési piacon, míg a fejlesztők és digitális tartalom közvetítők az App Store bevételek indokolatlanul aránytalan megosztását vitatják.

Hogy reagáltak a bankok az idei OS frissítésre? A pénzügyi szektor válaszai széles palettán oszlottak meg. A csak mobil felülettel rendelkező, fürge fintech cégek és a mobilra összpontosító neo-bankok egész jól vették az akadályt, míg a nagy múltú, klasszikus bankok közül volt, aki napokkal vagy akár hetekkel később tudott csak az iOS 14 megjelenésével járó kompatibilitási problémákra reagálni. Általános jelenség volt az “egyelőre nem ajánlott az új operációs rendszerre való frissítés” jellegű push értesítések kiküldése. Stílusban is széles volt a paletta, a humoros, bagatellizáló tálalástól a jelentős veszéllyel riogató üzenetekig.

A banki appok nagy arányú elbukása nem mindig a bankok hanyagságát jelenti. Az ok inkább a megkövetelt biztonság fenntartása és az előírt megfelelések biztosítása bank belső szabályzata szerint. Az előírt, belsős end-to-end tesztek lefuttatása akár hetekig is eltarthat. De ez magyarázhatja, hogy majd 3 hónappal az első iOS 14 beta megjelenése után sem sikerült működő verziót az ügyfelek rendelkezésére bocsátani?

Lassan egy hónapja kint van az új iOS, így tehát ideje véget vetni a kifogásoknak, inni egy újabb adag kávét, mert az iOS 14 megállíthatatlan. Mielőbb meg kell jelennie az új, kompatibilis alkalmazásnak, mert napról-napra magasabb az új rendszerre frissítő felhasználók száma.

A felhasználók oda vannak az új felhasználói felületért és most rögtön akarják az újdonságokat. Nagy lépés volt ez az Apple-től, sokban változott mind a megjelenés, mind az appok használata. Ezt támasztják alá a MONDRIAAN Push notifikációs rendszerének adatai is. 10 milliós, európai felhasználói bázison az első héten 13,58%-os telepítési részesedést ért el az iOS 14. Ez magasabb arány, mint minden eddigi korábbi rajtnál.

 

A felhasználók aránya a második hét végére 23,87%. Ez jó időarányos telepítési ráta.

Néhány cég továbbra is az appok frissítésével küszködik, ideje összeszedni magukat, hiszen az adaptáció egyre csak gyorsul. A történelem ismétli önmagát. Ha a korábbi éveket vesszük alapul, akkor 5 hét múlva akár a 70%-ot is elérhetjük.

Ha vannak a témában gondolataid, akkor itt, a hozzászólásokban vagy a LinkedIn oldalunkon várjuk a véleményed.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for gunar gunar says:

    DE AZT! Legalábbis az Erste esetében tutira, a fene ette volna meg a lusta disznókat, hogy még júliusban sem néztek rá egyszer sem az app-juk működik-e majd és egy beta-t tesztelve azonnal kiderült volna hogy rohadtul de nem tölt be. Az utolsó két hónapban mire kijött az IOS 14 sót több idő is lett volna július elejétől erre, semmi frissítést sem adtak ki az app-ra, csak ültek a babérjaikon és várták hogy jól elszáradjon alattuk, de lehet a tojásaikon ültek és a kikelésére vártak. Szóval ha csak egy próbát tettek volna azonnal kiderült volna a számukra is, hogy baj lesz amikor kijön majd, mert rohadtul de nem lehet használni 14 alatt. A többit nem tudom, de ez így sikerült nekik és ne fogjuk már másra, hogy egy bank semmibe vette a felhasználóit! Nem azaz egy hét hiányzott. Igen zabos vagyok rájuk több okból is és tette be a kaput a végén, mert én balga azt hittem, csak a beta miatt nem megy mert volt olyan pl a raiffeisen ami beta alatt nem ment. De nekik ezt tudni kellett volna. Ez meg az én véleményem erről a bankról és a hozzáállásáról. ha 1x is teszteltek volna beta időszak alatt akkor már a késői GM után ne mkellett volna várni rájuk több mint egy hetet. Akiket meglepett a szokottól eltérő kiadási metódus azok 2 nap alatt reagáltak érdekes, akik meg tojtak a felhasználóikra azoknak kellett 9 nap.

  2. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    béta Xcode kell a bétához a bétás SDK-val. béta Xcode-dal nem küldhetsz be appot jóváhagyásra. az első, amikor be tudsz küldeni, az a GM. tehát azért ez nem ilyen egyszerű, ahogyan írod. de ettől függetlenül ha van a fejlesztői környezetben legalább egy bétás gép, és legalább egy bétás készülék, vagy pusztán csak a Simulator, akkor már lehet reszelgetni a béta időszak közben is az appon, és amint megvan a GM, már csak véglegesíteni kell, belső tesztek, miegymás, és uccu, mehet be jóváhagyásra.

  3. Avatar for gunar gunar says:

    Akkor nem 100%-ban van igazam, csak 90%-ban. Szóval bőven lett volna idejük rá és azért lehetőségük is, amennyiben foglalkoztak volna az ügyfeleik elégedettségével. Arról ugye nem is beszélve, hogy az OTP app végig működött, még frissítés nélkül is, mert amikor a legelső beta kijött, tudod nekem már szokás szerint megy is fel este és a céges szla-t simán vitte minden beavatkozás nélkül is. Talán az Erste-nek is másik fejlesztők után kellene nézni, hogy ez a jövőben így tudjon működni és nem jópofaságból mikor tölt és nem dobja el egy új verzió miatt éppen, akkor kiírja, hogy “Rögtön készen vagyunk. De tényleg…” szerintem inkább működött volna, de rendesen.

  4. Nálam egészen a publikus béta megjelenése óta tökéletesen működött mindkét banki alkalmazásom. Ezen a héten viszont kiderült, hogy az amelyiket ritkán használom (havonta 3-4 alkalom), már nem használható többet iOS14-en. Ez persze az az app amivel jóváhagyom a tranzakciókat, tehát gyakorlatilag nem tudom használni a mobilbankolást. Szerencsére van itthon egy iPad Mini 2 iOS 12-vel, azzal meg tudom oldani, de akkor is ez egy nagy nagy kicseszés…

  5. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    ugye azért jelezted a bank felé, hogy érezzék a törődést?

  6. Avatar for Czo Czo says:

    En az ilyet ugy szoktam, ha valami elbotlik a betak alatt, a stabil kiadassal, hogy egyszeruen megfejtem a beta Xcode segitsegevel, hogy mi okozza a problemat, majd kijavitom. Ezutan megnezem, hogy a stabil Xcodot hasznalva is megjavult-e, majd ha latom, hogy igen, akkor mar a beta idoszakban kimegy a javitas, ami az uj featureoket nyilvan nem, de a korabbiak mukodeset biztositja.

  7. Avatar for novisz novisz says:

    A frissítések méreteit néztétek?
    A legtöbb kb. 1,5-szerese az
    iOS14 előtti verziónak. :rage:

  8. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    és ez pontosan miért probléma? az OTA frissítések úgynevezett delta update-ek, vagyis a már létező fájlokat módosítják, patch-elik, az új fájlokat pedig egy az egyben tartalmazzák, hiszen ott még nem létezik a készüléken az adott fájl, így nincs mit patch-elni.

  9. Hogy pozitív példát is említsek (én voltam a legjobban meglepődve), hogy a rafi app az első bétától kezdve működőképes volt. Vannak még csodák :).

  10. Jó kis cikk. Valóban nem (mindig) a lustaságról van szó. Sokszor inkább az “ááá, nem kell annyi idő/erőforrás a fejlesztésre/tesztelésre” c. (felső)vezetői logika a ludas. Vagy “ááá, jól van ez így, mehet élesbe”. Szegény fejlesztő, tesztelő meg csak fogja a fejét.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Czo Avatar for Agent_H Avatar for novisz Avatar for Szifon Avatar for deak.viktor Avatar for georgio Avatar for Jadeye Avatar for gunar

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for gunar gunar says:

    DE AZT! Legalábbis az Erste esetében tutira, a fene ette volna meg a lusta disznókat, hogy még júliusban sem néztek rá egyszer sem az app-juk működik-e majd és egy beta-t tesztelve azonnal kiderült volna hogy rohadtul de nem tölt be. Az utolsó két hónapban mire kijött az IOS 14 sót több idő is lett volna július elejétől erre, semmi frissítést sem adtak ki az app-ra, csak ültek a babérjaikon és várták hogy jól elszáradjon alattuk, de lehet a tojásaikon ültek és a kikelésére vártak. Szóval ha csak egy próbát tettek volna azonnal kiderült volna a számukra is, hogy baj lesz amikor kijön majd, mert rohadtul de nem lehet használni 14 alatt. A többit nem tudom, de ez így sikerült nekik és ne fogjuk már másra, hogy egy bank semmibe vette a felhasználóit! Nem azaz egy hét hiányzott. Igen zabos vagyok rájuk több okból is és tette be a kaput a végén, mert én balga azt hittem, csak a beta miatt nem megy mert volt olyan pl a raiffeisen ami beta alatt nem ment. De nekik ezt tudni kellett volna. Ez meg az én véleményem erről a bankról és a hozzáállásáról. ha 1x is teszteltek volna beta időszak alatt akkor már a késői GM után ne mkellett volna várni rájuk több mint egy hetet. Akiket meglepett a szokottól eltérő kiadási metódus azok 2 nap alatt reagáltak érdekes, akik meg tojtak a felhasználóikra azoknak kellett 9 nap.

  2. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    béta Xcode kell a bétához a bétás SDK-val. béta Xcode-dal nem küldhetsz be appot jóváhagyásra. az első, amikor be tudsz küldeni, az a GM. tehát azért ez nem ilyen egyszerű, ahogyan írod. de ettől függetlenül ha van a fejlesztői környezetben legalább egy bétás gép, és legalább egy bétás készülék, vagy pusztán csak a Simulator, akkor már lehet reszelgetni a béta időszak közben is az appon, és amint megvan a GM, már csak véglegesíteni kell, belső tesztek, miegymás, és uccu, mehet be jóváhagyásra.

  3. Avatar for gunar gunar says:

    Akkor nem 100%-ban van igazam, csak 90%-ban. Szóval bőven lett volna idejük rá és azért lehetőségük is, amennyiben foglalkoztak volna az ügyfeleik elégedettségével. Arról ugye nem is beszélve, hogy az OTP app végig működött, még frissítés nélkül is, mert amikor a legelső beta kijött, tudod nekem már szokás szerint megy is fel este és a céges szla-t simán vitte minden beavatkozás nélkül is. Talán az Erste-nek is másik fejlesztők után kellene nézni, hogy ez a jövőben így tudjon működni és nem jópofaságból mikor tölt és nem dobja el egy új verzió miatt éppen, akkor kiírja, hogy “Rögtön készen vagyunk. De tényleg…” szerintem inkább működött volna, de rendesen.

  4. Nálam egészen a publikus béta megjelenése óta tökéletesen működött mindkét banki alkalmazásom. Ezen a héten viszont kiderült, hogy az amelyiket ritkán használom (havonta 3-4 alkalom), már nem használható többet iOS14-en. Ez persze az az app amivel jóváhagyom a tranzakciókat, tehát gyakorlatilag nem tudom használni a mobilbankolást. Szerencsére van itthon egy iPad Mini 2 iOS 12-vel, azzal meg tudom oldani, de akkor is ez egy nagy nagy kicseszés…

  5. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    ugye azért jelezted a bank felé, hogy érezzék a törődést?

  6. Avatar for Czo Czo says:

    En az ilyet ugy szoktam, ha valami elbotlik a betak alatt, a stabil kiadassal, hogy egyszeruen megfejtem a beta Xcode segitsegevel, hogy mi okozza a problemat, majd kijavitom. Ezutan megnezem, hogy a stabil Xcodot hasznalva is megjavult-e, majd ha latom, hogy igen, akkor mar a beta idoszakban kimegy a javitas, ami az uj featureoket nyilvan nem, de a korabbiak mukodeset biztositja.

  7. Avatar for novisz novisz says:

    A frissítések méreteit néztétek?
    A legtöbb kb. 1,5-szerese az
    iOS14 előtti verziónak. :rage:

  8. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    és ez pontosan miért probléma? az OTA frissítések úgynevezett delta update-ek, vagyis a már létező fájlokat módosítják, patch-elik, az új fájlokat pedig egy az egyben tartalmazzák, hiszen ott még nem létezik a készüléken az adott fájl, így nincs mit patch-elni.

  9. Hogy pozitív példát is említsek (én voltam a legjobban meglepődve), hogy a rafi app az első bétától kezdve működőképes volt. Vannak még csodák :).

  10. Jó kis cikk. Valóban nem (mindig) a lustaságról van szó. Sokszor inkább az “ááá, nem kell annyi idő/erőforrás a fejlesztésre/tesztelésre” c. (felső)vezetői logika a ludas. Vagy “ááá, jól van ez így, mehet élesbe”. Szegény fejlesztő, tesztelő meg csak fogja a fejét.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Czo Avatar for Agent_H Avatar for novisz Avatar for Szifon Avatar for deak.viktor Avatar for georgio Avatar for Jadeye Avatar for gunar