fbpx Skip to content

Minden egyes új iOS béta esetén felmerül, hogy mikor érkezhet a következő frissítés, illetve hogy korábban sem ennyi béta verzió, sem ilyen gyakorisággal nem érkezett.

Nemrég már összegyűjtöttük, hogy a nem béta verziók milyen gyakorisággal jelentek meg, most pedig az iOS fejlesztői béta verziói esetén készítettünk el statisztikákat arról, hány béta build érkezett, és mennyi idő telt el egy-egy új build megjelenése között.

Elsőként nézzük meg, hány béta verzió érkezett az adott iOS-főverziókhoz azok “élettartama” során, és azokon belül hány buildet éltek meg az egyes alverziók bétái.

Az alábbi ábrán az egyes színek az egyes alverziókat jelölik, a számok pedig azt, hogy ezekhez hány build érkezett.

Az iPhone OS 2.x esetén ez tehát 3 alverziót jelent, amelyek ebben az esetben a 2.0, a 2.1 és a 2.2 voltak. A 2.0-hoz 8 build, a 2.1-hez 4, míg a 2.2-höz mindössze 2 build érkezett.

Ebből a táblázatból tehát láthatjuk, hogy átlagosan 5 build érkezik egy-egy bétához, miközben a minimum 1, a maximum pedig eddig 13 build volt az iOS 12.0 esetén, beleértve az úgynevezett GM és RC (Golden Master és Release Candidate, azaz a kiadásra szánt, de még nem hivatalos) verziókat is.

A következő ábra csíkjain a színek az egyes alverziókat, a számok pedig azoknak a napoknak az átlagát jelölik, amennyi időnként új build érkezett az egyes alverziók bétáihoz. Például az iPhone OS 2.0-hoz átlagosan 15,9 naponta, a 2.1-hez 12,5, míg a 2.2-höz 28 naponta adott ki az Apple új béta verziót.

Ezek alapján az eddig “leggyorsabban pörgő” béta az iOS 10.2-é illetve az iOS 11.2-é, majd pedig a 11.2.5-é volt, amelyikek esetén mindössze átlagosan 6 naponta adott ki az Apple új béta verziókat, összesen 6 illetve 7 darabot.

A leglassabb címet pedig az iOS 5.1 kapja, ahol átlagosan 33,33 napot kellett várni az egyes verziók között, noha mindössze 3 buildről van szó.

A következő ábrán pedig az látható, hogy pontosan hány nap telt el két béta build, illetve a csíkok végén az utolsó béta és a hivatalos verzió megjelenése között. A leghosszabb időtartam, ami egy béta és a hivatalos verzió megjelenése között eltelt, 58 nap volt, még az iOS 5.1 esetén. Az ábrán az egyszerűség kedvéért az iOS 14-ig már csak a főverziók szerepelnek, a köztes bétákat csak az iOS 14-től kezdődően tüntettük fel.

Ha pedig az összes béta verzió megjelenése közötti időtartamokat nézzük, akkor az jön ki, hogy átlagosan 11,59 naponta ad ki az Apple frissítéseket – sokáig a kéthetes ritmus volt a bevett az Apple-nél, de az iOS 14 óta ez az átlag 9,3 napra csökkent.

A legrövidebb idő két béta között eddig 1 nap volt, amikor az Apple a 14.0 GM után kiadta a 14.1 GM-et is, de mivel ez két teljesen külön verzió, így mérvadóbb a 2 nap, amikor az Apple a 10.1 beta 4 után kiadta a beta 5-ös verziót, illetve ugyanígy két nap telt el a 10.2 beta 6 és beta 7, valamint a 11.2.5 beta 4 és 5, majd a beta 6 és 7 között is.

A leghosszabb idő pedig eddig 37 nap, ami pedig az iOS 6.0 beta 4 és beta 5 megjelenése között telt el.

Legutóbbi frissítés: 2021.04.10.

Olvasd el a hozzászólásokat is

1 Comment

  1. Na, a rívók most informálód6nak 🙂


Add a Comment