fbpx Skip to content

Scotty Allen a Strange Parts-tól már több érdekes videót is készített az iPhone-ok kapcsán, a legismertebb talán az, amikor az iPhone 7-re jack-aljzatot fabrikált saját elektronikával, hiszen azt az Apple egyszerűen kivette az iPhone 7-től kezdődően az iPhone-okból.

Ezen felül azt is kipróbálta, hogy mennyiért tudna összerakni egy iPhone 6s-t a beszerezhető alkatrészekből, de tett vezeték nélküli töltést iPhone 7-be, illetve tárhelyet is bővített már, noha ezek egyikére sincs ugye hivatalosan lehetőség. A legújabb videójában pedig azt mutatja be, hogy hogyan készülnek Kínában az utángyártott iPhone akkumulátorok, amit érdemes megnézni.

Az Apple eredeti alkatrészeit előállító gyártósorokra a cég értelemszerűen nem enged betekintést, így Scotty kizárólag az utángyártott akkumulátorok készítését tudja bemutatni, de maga az elv ugyanaz és a folyamat valójában nem sokban tér el a hivatalos beszállítóknál alkalmazottól.

Azok számára, akik kissé hadilábon állnak az angollal, röviden összefoglalnánk, mi is történik a gyártás során.

A legelső lépésként az anódot és a katódot állítják elő két külön gyártósoron, de teljesen azonos módon, ezekhez alumínium illetve vörösréz fóliát használnak, amelyekre vékony rétegben felviszik a megfelelő anyagokat. A pozitív elektródára, az alumínium katód mindkét oldalára viszik fel a lítium-kobalt-oxid (LiCoO2) pasztát, a negatív oldalra, a vörösréz anódra pedig a grafitot.

Az anyagok felvitelét követően az adott fólia egy hosszú kemencén megy végig, amely folyamatosan emeli a hőmérsékletet, és így rásüti a felvitt réteget a hordozó anyagra, majd fokozatosan hűti azt vissza a következő lépéshez. Ezután röntgensugárral ellenőrzik, hogy a felvitt réteg egyenletes-e.

Ahhoz, hogy az egyes rétegek minél vékonyabbak legyenek, és így minél többet lehessen adott térfogatra felcsévélni, 800 tonnás nyomással dolgozó hengerek között megy át a szalag, ami után persze ellenőrzik a vastagságát.

A következő munkahelyen a gép megfelelő szélességűre vágja a fóliát, illetve egy kamera vizuálisan ellenőrzi a felület mindkét oldalát bármi látható hibát keresve, amit meg is jelöl a szalag szélén, és azt a részt később ki is vágják belőle.

Amint az anód és a katód is elkészült, jöhet az akkumulátorcella összeállítása. Itt három szalag kerül összecsavarásra: az első az anód, a második a katód, és a kettő közé egy szeparátor is szükséges. Az így elkészült, lapított tekercs egy tokozásba kerül, és megkapja az elektrolitot, illetve egyúttal a levegő is kipréselésre kerül a rétegek közül.

Az akkumulátorcellák ezt követően kapják meg a legelső töltést nagyjából 2 óra alatt, 50%-os töltöttségig, ami során préselés alatt is vannak, máskülönben az akku nem tartaná meg stabilan az alakját – illetve, bár ez így nem hangzik el a videóban, feltehetően itt nyer értelmet a tokozás túllógó részében található két buborék, amibe a töltés során esetlegesen keletkező gázok tudnak felgyűlni. A kilógó részt és a buborékokat a következő gép vágja le, majd forrasztja le a tokozást légmentesre.

Ezt követően nagyjából 7 óra alatt teljesen feltöltik, majd teljesen lemerítik, és 50%-ra töltik az összes elkészült cellát, hogy ellenőrizhető legyen a tényleges kapacitásuk, amelyeket a tokozáson elhelyezett vonalkód alapján külön követni tudnak minden egyes legyártott darab esetén. Utána jön egyfajta “érlelés”, ami összesen 5 napot vesz igénybe: 3 napot magas hőmérsékleten, 2 napot pedig alacsonyabb hőmérsékleten töltenek a cellák, majd ismét ellenőrzik az állapotukat.

Amint ez mind megvan, a cellák szitanyomással megkapják a feliratozásukat mindkét oldalukon, amihez UV-fényre száradó festéket használnak.

Az akku készítésének utolsó lépése az elektronika (battery management system, BMS) és a cella érintkezőinek összehegesztése, amihez lézeres ponthegesztőt használnak. Mivel az Apple számára nemkívánatos a nem hivatalos alkatrészek léte, a cég szempontjából a vásárlók védelme (és a saját bevételeik megtartása) érdekében, így az elektronika esetén a gyártóknak ki kell cselezniük az Apple-t ahhoz, hogy például az akkumulátor állapota opció is megfelelően működjön egy csere után.

Az elektronika felhegesztése, a csatlakozó megfelelő alakúra hajlítgatása, valamint szigetelés és borítás után a kész cellák 72 órát pihennek egy tároló helyiségben, majd pedig újból tesztelik őket, ismét kiszűrve az esetleg hibás darabokat.

Végső tesztelésként pedig még tényleges készülékekben is ellenőrzik az akkumulátorokat, azt is megnézve, hogy mennyi ideig működik vele egy feltöltéssel az adott eszköz.

Az egészet pedig a csomagolás zárja.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for Szanya Szanya says:

    Ki lehet cselezni az Apple- t? Hol lehet olyan akksit kapni amelyiknek a telefon mutatja az állapotát?

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for Szanya

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for Szanya Szanya says:

    Ki lehet cselezni az Apple- t? Hol lehet olyan akksit kapni amelyiknek a telefon mutatja az állapotát?

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for Szanya