fbpx Skip to content

Amikor az Apple bejelentette az AirPods Pro zajszűrős, avagy más néven zajkioltós fülhallgatóját, még a teljes leírás elolvasása előtt rögtön megrendeltem, mert számomra maga az AirPods is bevált több éve. Egyszerűen nem volt kérdés, hogy az Apple jobb fülhallgatót ad nekünk, és hogy őszinte legyek, tudtam, hogy a zajszűréssel csak jobb lehet ez a termék.

AirPods Pro teszt és vélemény

Tévedtem, de azért ne írjuk le rögtön ezt a terméket, ami olyan chippel rendelkezik, ami képes tanulni, képes olyan funkciókra, amikről eddig csak álmodtunk ebben az ökoszisztémában, és itt most nem a hangerőszabályzásról beszélek. Azt kell mondjam, nagyon nehéz az AirPods Pro-ról egy olyan tesztet lehozni, ami tükrözi azt, amit mutat jelenleg és mutathat a jövőben. Ez a jövő terméke, amit kérdés nélkül újra megrendelnék, de én nagyon jól tudom, hogy az Apple már nem tud ámulatba ejteni.

Gondolom a csomagolásról nem nagyon kell szót ejteni, azt tegye meg más helyettem, aki mondjuk a hangzásról nem tud egy szót szólni. ??‍♂️ Azonban nem tudok elmenni amellett, hogy az AirPods Pro Lightning – USB-C kábelt kapott a dobozban, ami egy hoppá volt részemről. Ez azt jelenti, hogy haladunk az USB-C felé, és egyre következetesebb az Apple e tekintetben. Ezen felül természetesen a dobozban található még több különböző méretű fülharang és persze a leírás. Ennyi.

Külső kialakítás és design

Az AirPods Pro szára alapjában véve picit rövidebb, ezáltal szerintem jobban néz ki a fülünkben, és ezen még pluszban segít az oldalán lévő sötét szellőző rács is, ami nagyon jó szolgálatot tesz számunkra. Ez nem in-ear fülhallgató. Ugyan jól illeszkedik a hallójáratunkba, de közel sem annyira mélyen, mint az ilyen fajta termékek. Ezáltal sokkal kényelmesebb a fülünk számára. Az Apple jól átgondolta, és ennek megfelelően fel is áldozta azt, amit az in-ear fülhallgatóknál szeretünk: a zártságot.

A cég úgy gondolkozott, hogy ha már nincs is 100%-os hallójárat kialakítás, hanem csak a hallójárat elejét “torlaszoljuk el”, annak is elégnek kell lennie a zajszűrés mellett. Nem, nem elég. Úgy gondolom, ez egy kompromisszum, ami mellett az Apple letette a voksát, és ez most nem is lenne baj egy AirPods 1 vagy 2 esetén, de itt most a Pro-ról beszélünk, ahol a maximumot akarjuk. Itt nem azt kapjuk. Nincs in-ear kialakítás, nincs megfelelő szűrés az aktív zajszűrés nélkül.

Amint ezt realizáltuk, rájövünk, hogy mennyire kényelmes a használata, mennyivel jobban illeszkedik a fülünkbe a fülhallgató és jól, kényelmesen használható, egyszerűen élmény hordani. Nem, nem esik ki, nem kell félteni, hogy elveszítjük, bringázhatunk benne, futhatunk és így tovább… Több funkciót kapunk eme döntés miatt. Valamit kaptunk és valamit elvett tőlünk az Apple (erről később), ami szerintem jó döntés volt.

Az illeszkedés fontosságát egyébként nagyon jól tudja az Apple. Minden azon múlik, hogy mi magunk tökéletesen bele tudjuk-e rakni a fülünkbe, és ezáltal a szenzorok tökéletesen tudnak működni a már évek óta fejlesztett algoritmusokkal. Ez gyorsan kiderült, amikor a cég beépített egy fül-illeszték tesztert az iOS 13.2-be:

AirPods Pro fül illeszték teszt

Egyébként nem megfelelő illeszkedés esetén konkrétan be sem kapcsol a zajkioltás, tehát a cég nagyon oda figyelt arra, hogy a felhasználó tökéletes hangzást kapjon, és ne legyenek ilyen banális hibák. Ezért is kaptunk ugye több féle fülillesztéket, ami lényegében csak éppen a hallójáratunk elejébe illeszkedik és nem mélyebben.

AirPods Pro funkciók

Az AirPods Pro minden olyan funkcióval rendelkezik, ami megtalálható az AirPods 2-ben. Ilyen a Hey Siri és persze gyors kapcsolódás. Ezen felül számos mikrofonnal és érintés-érzékeny szárral is felszerelte az Apple, aminek a használata számomra kihívás volt az elején. Az AirPods 1-hez és 2-höz képest ugye itt nem kopogtatjuk, hanem megfogjuk a szárat a megfelelő helyen.

Ilyenkor egy kis hangot kapunk visszajelzésként, ami egyértelművé teszi számunkra, hogy a rendszer érzékelte. A megoldás alapjában véve jó, de azért én jobban szerettem a kopogtatós módszert.

Milyen opcióink vannak?

Az AirPods Pro háromféle beállítással rendelkezik. Az első természetesen a normál használat, amikor nincs bekapcsolva a zajszűrés. A második a bekapcsolt zajszűrés (zajkioltás), és van egy átengedés, az úgynevezett transzparens mód. Utóbbi lényegében a külső mikrofon által hallott hangokat a fülünkbe szólaltatja meg, tehát mindent hallunk. Ez egy nagyon hasznos funkció, ha nem akarjuk kivenni a fülhallgatót, csak érdekel minket valakinek a mondanivalója. A Sony 1000X vezeték nélküli zajszűrős fejhallgatónál tapasztaltam meg ezt, és rendkívül bevált!

Ezeket az iOS 13-on belül a Vezérlőközpontban tudjuk gyorsan állítani, ha rányomunk hosszan a hangerő szabályzó gombra, illetve az AirPods Pro szárára nyomva, ha korábban azt beállítottuk már. Itt egyébként pipa lehetőségünk is van, tehát mondjuk az átengedés és a zajkioltás között is váltogathatunk, vagy pedig csak a zajkioltást kapcsoljuk ki-be. Ezen felül természetesen rendelkezünk Hey Siri-vel is, aminek ugyan úgy szólhatunk, hogy kapcsolja ki, vagy éppen be a zajkioltást.

Az iOS 13 új funkciójának köszönhetően az AirPods 2 vagy AirPods Pro esetén már a Siri bemondja (angolul) azokat az üzeneteket is, amiket mondjuk iMessage-ben kaptunk, ezekre (angolul) válaszolhatunk is. Nyilván használhatunk vigyorgó fejeket is, ami közismert.

Zajszűrés, avagy zajkioltás az AirPods Pro esetén

A Bose és a Sony is olyan magasra tette a lécet a zajkioltás esetén, hogy azt bizony még az Apple-nek is nehéz megugrania, és ahogy elnéztem a YouTube videókat, nem is nagyon hasonlították ezekhez az AirPods Pro-t, joggal. Az AirPods Pro zajszűrése alapjában véve gyengébb, mint a Bose QC 35-é vagy éppen a hasonló, Sony vetélytársáé, de azért ne szaladjunk ennyire előre.

Az AirPods Pro zajkioltása természetesebb. Egyáltalán nem az a tolakodó verzió. Mikor felveszünk egy Bose-t vagy éppenséggel Sony-t, amik ugye a zászlóshajók ebben a témában, mintha egy süketszobában lennénk, és olyan érzésünk van, hogy wow, ilyet akarok, ilyen csendet, mindig. És valóban ez az etalon, ha zajszűrésről van szó. Ezt az AirPods Pro nem képes produkálni – de nem is kerül annyiba, és részben más zajszűrést kapunk, természetesebbet.

Itt egyáltalán nem érezzük azt, hogy egy süketszobában lennénk, az Apple terméke kiegyenlíti a nyomást, és a zajszűrést folyamatosan optimalizálja az adott külső zajokhoz. Hogyan is kell ezt értelmezni?

Ahogy a fenti mozgó képen is láthatjuk, a külső hangokat, zajokat az AirPods Pro értelmezi és ellenfázisú hanggal oltja ki. Ezért nevezzük a zajszűrést zajkioltásnak. Tehát ha nincs zaj, akkor nem is lesz zajszűrésünk. Hoppá, akkor azért csak előugrik az a bizonyos logika, hogy ha a szobában teszteljük (lásd legtöbb YouTuber), nem is kapunk megfelelő zajszűrést, mert nincs is igazán mit kiszűrni. Ezért nyilván érdemes egy forgalmasabb helyen tesztelni ezt a funkciót, mint mondjuk a M3-as metró? ???‍♂️

Az Apple pont attól próbál minket védeni, amit a nagyágyuk ránksóznak: tehát ha nem kell, ne menjen, és erre bizony rájött már a Bose és a Sony is azzal, hogy ezek a funkciók kikapcsolhatóak, vagy részben, mondjuk 1-10-ig állíthatóak. Az Apple persze ezt helyettünk megteszi, tehát ha forgalmasabb helyre megyünk, akkor sokkal erősebb zajszűrést kapunk. Emlékeztek még a cikkemre a zajokkal kapcsolatban? Teszteltük Budapest környezeti zajait az Apple Watch-csal – repülő, metró, busz, Tesla!

AirPods Pro

Mikor a fenti képeket fotóztuk a párommal, az M3-as metró volt a zajteszt környezetem. Az AirPods Pro bizony megállta a helyét, ki-be kapcsolás, többszöri tesztelés alatt is képes volt kiszűrni a 80dB-t is elérő metró zaját, persze nem úgy, hogy egy süketszobában ülünk. Ne várjuk ezt el tőle, és az Apple nem is ezt a célt akarja elérni. Ezért ez egy választás elé állít minket, mivel nem mondhatjuk, hogy a zajszűrés jobb ebben a termékben, sőt… Elsőre mondjuk 10/6-ot kapunk, de mégis ott van az a bizonyos szűrés, és zene mellett valóban kizárjuk a külső zajokat, amik akár a zenehallgatásban is zavarhatnak minket! Mindezek mellett rengeteg algoritmus alapján tanulja a környezetünk zajait, lásd Hey Siri, vagy bármilyen más szolgáltatás esetén használt információs adatbázis, amit a felhasználók segítségével gyűjt össze az Apple.

Számomra nem kérdés, hogy az eszköz mindenféle adatot gyűjt a környezetünk zajairól. Persze nem úgy, hogy felveszi azokat, hanem mintákat készít, amikor kioltja őket, és a cég ez alapján szoftverfejlesztéssel folyamatosan frissíti majd ezt a funkciót jobbá és tökéletesebbé téve azt.

Ezért gondolom úgy, hogy egy átlagos teszt nagyon kevés a zajszűrés teszteléséhez, ehhez lényegében hónapok kellenek, amikor tanul az eszköz és ebben csakis mi, felhasználók segíthetünk neki.

Hangzásvilág, avagy hogyan szól?

Nyilván a következő hatalmas kérdés, hogy mégis hogyan szól az AirPods Pro? Jobb-e vajon az előző generációnál, érdemes-e váltani rá, hallatszik-e a zenében a zajkioltás és így tovább…

Rögtön lőjük akkor el a puskaporunkat: igen, jobban szól! Az AirPods 1-nél és 2-nél jobb, részletesebb hangzást kapunk. Azonban ezt nem azonnal kapjuk meg, és elsőre talán tolakodóan sok magasat és kevés basszust kapunk. Igen, a chip itt is tanul, ahogy az Apple le is írja:

Konkrétan egy HomePodot épített be az Apple az AirPods Pro belsejébe. A több éves kutatómunka alapján már olyan könnyen optimalizálja a meghajtókat, hangzásvilágot az AirPods, hogy a kezdeti pár perces zenehallgatás után 30-50 perccel sokkal jobb hangokat kaptam már, ami a következő néhány hétben tovább tökéletesedik majd, hála a fejlett szoftveres megoldásoknak. A kérdés az, hogy mennyire jó ez, mennyire teszünk jót a zenének, amit elvileg már optimalizáltak nekünk.

Ez egy nagy dilemma, alapjában véve én az analóg világ híve vagyok. Sokszor bakelitről hallgatok zenét, vagy éppen 24bit magas minőségen, nyilván nem AirPods-on. Ezt a terméket a helyén kell kezelni és egyetlen egy kérdést kell magunkat feltenni: tetszik a hangja? Ha igen, akkor nekünk ez megfelel kérdés nélkül, ha nem, akkor bizony ez nem a mi fülhallgatónk. De ehhez a kérdéshez a fentieket is számba kell venni, hogy mennyit tanul a fülhallgató és mennyire szól bele az adott zenébe, hangtartományba, mennyire “torzítja el” a saját kis rendszerével.

Vissza is térek akkor a megválaszolt mondathoz. Már néhány óra használat után is lényegesen jobban szól az AirPods Pro, de ez folyamatosan fejlődik, és ami engem sokkal jobban meg is lepett, az a hangerő. Sokkal hangosabb, mint az előző generációk és ez bizony már olykor sok is volt. A zajkioltással és a hangerővel nincs az a zaj, ami betör a mi kis világunkban.

Ettől függetlenül az AirPods Pro, ahogy a többi Apple fülhallgató is, nem audiofil termék, ne várjunk tőle olyat, amire nem hivatott. Egy kényelmesebb, kiegyensúlyozott hanggal ellátott fülhallgató, nem mélyfüggő Beats, és nem részletgazdag Shure, vagy más termék. Ez egy szerethető hangzású, mindennapokra tökéletes termék.

AirPods 2 vagy AirPods Pro

Nehéz a választás, mivel az AirPods 2 nagyon sokak számára megfelel, és azok, akik eddig megvették, nem is igazán szeretnének most egy újabb, hasonló termékre költeni. Ettől függetlenül, ha még nem hallottunk a zajkioltásról és nem tapasztaltuk meg, ne is akarjuk, mert “beszippant”. Ez egy olyan vízválasztó lehet, ami miatt érthető, hogy az első mondatban azt írtam, hogy azonnal megrendeltem az AirPods Pro-t. Ez egy olyan dolog, ami minden fülhallgató kötelező funkciója kellene legyen.

Ezért én azt mondom, hogy ha a választásnak az AirPods 2 és AirPods Pro között kell eldőlnie, akkor szerintem a Pro a nyerő. Persze ha már rendelkezünk AirPods 2-vel, akkor várjuk meg az AirPods Pro következő generációját. ?

 

Konklúzió

Remélem a cikk végére megértettétek, hogy miért írtam azt, hogy az AirPods Pro-ról tesztet írni rendkívül nehéz. Szerintem ez egy kiváló termék, és úgy gondolom, kérdés nélkül érdemes megvásárolni, viszont a helyén kell kezelni. Látni kell, hogy a következő hónapokban még mennyit fog fejlődni, mennyire előrelátó az Apple a hardvernek és különböző algoritmusoknak köszönhetően. A cikk írása alatt végig az AirPods Pro-ból szólt a zene és olykor meglepően részletes számokat kaptam, tehát legyünk türelmesek, járassuk be a terméket, nem szabad gyors véleményt alkotni, meg kell várni, hogy a szoftver felfogja azt, ami a környezetben történik.

Az AirPods Pro-ról további részletek olvashatók az Apple termékoldalán. Az Apple 99.990Ft-ra árazta be itthon, ez az USA-ban egyébként 249 dollár plusz adó. Vásárold meg az Alzán garanciával, azonnal, raktárról!

Ezen felül érdemes még azt elolvasnunk, hogy hogyan kerüljük ki a hamis AirPods-okat, illetve a korábbi tesztjeink is érdekesek lehetnek számotokra:

[wp-review id=”115508″]

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!

Immáron, több mint 3 éve elérhető a Szifon.com közösségi portálja, ahol kérdezhetsz, valamint információt is megoszthatsz a többi Apple felhasználóval.