fbpx Skip to content

Június 3-án az Apple megnyitotta éves fejlesztői konferenciáját, a WWDC-t, ahol bemutatták, hogy milyen irányba haladnak a cég operációs rendszerei.

4K Apple TV - ötödik generáció

Már beszámoltunk a macOS, az iOS és a watchOS változásairól is, de szegény tvOS-szel eddig nem foglalkoztunk. Most tehát pótoljuk ezt a hiányosságot!

Az idei év már eleve sűrű volt az Apple TV számára. Egyrészt most már más gyártók is készíthetnek Apple TV alkalmazással, AirPlay 2-vel és HomeKittel felszerelt okostévéket, valamint idén ősszel érkezik az Apple TV+, az Apple fizetős TV szolgáltatása.

Épp amiatt, hogy már vannak Samsung TV-k is, amiken fut az Apple TV alkalmazás, sokakban felmerült, hogy mi a létjogosultsága az Apple TV hardverének. Erre kíván választ adni a tvOS 13, az Apple TV következő lépcsőfoka.

Frissített főképernyő

Nem kell óriási újításra számítani, inkább csak a meglévő elemeket finomította tovább az Apple.

A fenti “polc” mostantól lekerekített szélekkel rendelkezik és Dock-nak hívja az Apple. A Dock különlegessége, hogy a rajta lévő alkalmazások megadhatják a főképernyő hátterét. Így például az Apple TV alkalmazás elkezdheti lejátszani a főképernyő ikonjai mögött kedvenc sorozatod következő epizódját, ezzel invitálva az alkalmazásba.

Többfelhasználós mód és Vezérlőközpont

Az iOS 7 egyik népszerű újítása volt az alulról felhúzható Vezérlőközpont. Ezt emelte át most az Apple a tvOS-re.

Itt azonban jobb oldalról lehet behúzni és az elvárt kapcsolók mellett innen érhető el a felhasználóváltás is.

A tvOS 13 ugyanis az audioOS 13-hoz hasonlóan lehetővé teszi a többfelhasználós módot, vagyis a háztartás tagjai rendelkezhetnek külön fiókkal az Apple TV-n.

A külön fiókok saját Apple TV és Apple Music bejelentkezéssel rendelkezhetnek, saját Következők listát állíthatnak össze és a többi… Igazából úgy fog működni, ahogy ezt el lehet várni egy modern, többfelhasználós operációs rendszertől.

Játékvezérlő támogatás

A tvOS 13 megkapja az iOS 13 egyik legmenőbb újítását, ami talán az Apple TV számára fontosabb is. Természetesen a PlayStation DualShock 4 és az Xbox játékvezérlő támogatásról van szó, ami remélhetőleg felpezsdíti majd a tvOS App Store-t.

Idén ősszel érkezik az Apple Arcade játékszolgáltatás is, ami szintén jót tesz majd a játékoknak: Apple Arcade – a játékok új, előfizetéses modellje az App Store-ban.

Egyéb apróságok

A tvOS egyik különlegessége a kezdetek óta az, hogy rendkívüli képernyővédőkkel rendelkezik.

Idén az Apple tenger alatti videókkal dobja majd fel TV készülékeinket, amikor nem használjuk az Apple TV-t.

Az Apple Music alkalmazás pedig a zenéhez szinkronizált dalszövegekkel szolgál majd.

Így sokkal könnyebben veheted majd fel a következő Animoji Karaoke videódat.

Összegzés

Ezt a frissítést elnézve egyértelműen látszik, hogy az Apple milyen értékekkel ruházza fel az Apple TV-t, hogy releváns tudjon maradni, amikor más okostévék is futtathatják az Apple TV alkalmazást.

A többfelhasználós móddal és az Apple Arcade játékok támogatásával a jövőben is lesz értelme Apple TV-t venni azoknak, akik már az Apple ökoszisztémába fektettek be és terveznek egyszerűbb játékokkal is játszani a TV-jükön.

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!

Immáron, több mint 3 éve elérhető a Szifon.com közösségi portálja, ahol kérdezhetsz, valamint információt is megoszthatsz a többi Apple felhasználóval.