fbpx Skip to content

Az Apple a WWDC-n bemutatta az iOS 13-at, ami a szokásoknak megfelelően ősszel fog érkezni, de a fejlesztők már ma letölthetik az első béta verziót, a nyilvános béta pedig júliusban fog érkezni.

Az iOS 13 esetén az Apple kilenc főbb kategóriát emelt ki újdonságként, de ezeken túl rengeteg egyéb érdekesség is érkezik az új rendszerrel. Ezek legfontosabbjai a rendszerszintű dark mode, a megújult Kamera és Fotók, az új vagy frissített adatvédelmi és biztonsági funkciók, a Térképek komoly ráncfelvarrása, Siri új hangja és lehetőségei, az Üzenetek app új lehetőségei, a teljesen megújuló Emlékeztetők, a CarPlay finomításai, és az iOS még gyorsabb működése. Az iPadek esetén külön iPadOS érkezik, amiről külön cikkben ejtünk majd szót. Nézzük, mit ír az Apple az iOS 13-ról!

Teljesen új megjelenés. Egy teljesen új szinten.

Az iOS 13 egy teljesen új megjelenést hoz, komoly frissítésekkel az általad napi szinten használt alkalmazásokhoz, új módokat az adataid védelmére, és tovább tökéletesíti az egész rendszert, hogy az iPhone-od még gyorsabb legyen, és még élvezetesebb legyen a használata.

Dark Mode. Kapcsold le a lámpákat.

A Dark Mode egy drámaian új megjelenést hoz az iPhone számára. Mindezt átgondoltan alkottuk meg azért, hogy minden, a képernyőn megjelenő tartalom sokkal kevésbé terhelje a szemeidet és mindez teljesen zökkenőmentesen működjön az egész rendszeren belül. És ezt nagyon egyszerűen kapcsolhatod be a Vezérlőközpontban, vagy be is állíthatod, hogy éjszaka magától bekapcsoljon.

Fotók és Kamera

Portrévilágítás szabályozása

Virtuálisan állíthatod az összes megvilágítás esetén a fény pozícióját és erősségét, így könnyen élesíthetsz a szemeken, vagy világosabbá és simábbá teheted az arc egyes részeit, akárcsak egy fotós egy stúdióban.

High‑Key Mono

Adj egy gyönyörű monokróm effektet a portréfotóidhoz.

Teljesen megújult Fotók fül

A Fotók fület teljesen újraterveztük ahhoz, hogy segítsen megtalálni, újra átélni, és megosztani a kedvenc emlékeidet. A készülék gépi tanulás segítségével intelligensen elrejti a sok egyforma fotó közül a feleslegeseket, mint például a képernyőfotókat vagy mondjuk lefotózott számlákat, így a legjobb képeidre fókuszálhatsz. Emellett láthatod, ahogya a fotókönyvtárad életre kel az automatikusan lejátszódó Élő Fotóknak és videóknak köszönhetően.

Újragondolt szerkesztés

Az átgondolt szerkesztési élmény új, komoly eszközöket hoz, és sokkal jobban lehet az egyes effekteket is szabályozni. A szerkesztéseket jelentősen megkönnyítik az egyszerűen kezelhető tárcsák, amelyek után egyetlen pillantással láthetjuk, hogy melyik effekt értékeit növeltük vagy csökkentettük.

Erőteljes videószerkesztés

Jóformán az összes, a fotók szerkesztésénél meglévő eszköz és effekt használható a videók esetén is, beleértve az elforgatást, a levágást és az automatikus feljavítást  is.

Adatvédelem és Biztonság

Sign In with Apple

Mostantól a már egyébként is meglévő Apple ID-d használatával is bejelentkezhetsz az alkalmazásokba és a weboldalakon. Nincs szükség külön regisztrációkra, és új jelszavak létrehozására és megjegyzésére. Egyszerűen koppints a Sign In with Apple gombra, és egy gyors Face ID-s vagy Touch ID-s azonosítás után már kész is vagy. Az alkalmazások csak a nevedet és email címedet kérhetik el, és ha inkább azt szeretnéd, hogy még az email címedet se kapják meg, akkor helyette generálunk számodra egy egyedi, de véletlenszerű címet, ami egyúttal a valódi címedre is átküldi, ami rá érkezne. Mi nem fogjuk követni a tevékenységedet, és te döntöd el, kivel milyen adatodat osztod meg.

HomeKit Secure Video

Az otthoni biztonsági kameráink felvételei a legszemélyesebb és legérzékenyebb adatainkat tartalmazzák. Ezért megalkottunk egy végponttól-végpontig (end-to-end) titkosított rendszert, ahol az ilyen felvételeket biztonságosan tárolhatod az iCloudban, ahol csak te és az általad az Otthon appodba meghívott emberek láthatják. Mindez ingyenesen elérhető az iCloud fiókoddal, és nem számít bele a fiókod tárhelyébe.

Adatvédelem

A helymeghatározás esetén elérhető új lehetőségek és az átláthatósági funkciók segítenek, hogy ura maradhass az adataidnak. Mostantól azt is megadhatod, hogy az alkalmazások csak egyetlen egy alkalommal férhessenek hozzá a helyzetedhez. És még több védelmet nyújtunk ahhoz is, hogy mások az engedélyed nélkül követhessenek.

Térképek

Nézz körbe

Fedezz fel városokat magával ragadó, 3D-s élménnyel, amelynek segítségével 360 fokban körbefordulhatsz, és zökkenőmentesen mozoghatsz akár egy-egy utcányit is.

Új térkép

A teljesen az alapoktól felépített, új térkép sokkal valósághűbb részletekkel rendelkezik az utak, vízpartok, parkok, épületek, és még sok más esetén.

Kedvencek

Az otthon, a munkahely, az iskola és a kedvenc kávézód mindössze egy koppintásra van.

Gyűjtemények

Állíts össze listákat a helyi látnivalókról és olyan helyekről, amelyeket meg akarsz látogatni a következő szabadságodon, és oszd meg ezeket a barátaiddal.

Siri

Új Siri hang

Siri új hangja fejlett neurális, szöveget beszéddé alakító technológiát használ, hogy hihetetlenül természetesen hangozzon, és ez kifejezetten igaz a hosszabb mondatokra, mint például a hírek felolvasása, vagy tudománnyal kapcsolatos kérdések megválaszolása.

Hallgasd meg az új hangot ide koppintva!

Siri Parancsok

A Parancsok app mostantól már beépítve található meg az iOS-ben, és egy központi helyre hozza össze az alkalmazások kínálta parancsokat az általad létrehozottakkal. A parancsok mostantól sokkal jobban hasonlítanak egy párbeszédre, ezért olyasmiket is megtehetsz, hogy azt mondod Sirinek, hogy “Order takeout from Caviar,” és Siri feldob egy listát azokkal az éttermekkel, ahonnan már rendeltél korábban, egyúttal az egyes éttermek esetén a kedvenc ételeiddel.

Személyre szabott működés a HomePodon

Siri képes felismerni az egyes személyek hangját, így képes ezeknek megfelelően válaszolni a zenét, üzeneteket, naptárat és még sok mást érintő kérdésekre. Ezen túl a handoffnak köszönhetően képes átvenni az iPhone-ról az azon elkezdett zene vagy podcast hallgatást, vagy telefonhívást is.

Üzenetek felolvasása AirPods-on

Siri már képes automatikusan felolvasni a beérkező üzeneteket azok érkezésekor. Így nem kell félbehagynod, amit épp csinálsz, csak hogy felvedd a telefonodat, és válaszolj.

Audio megosztás második AirPods-ra

Párosíts egy második pár AirPods-t a készülékedhez, és élvezzétek ugyanazt a zeneszámot, vagy filmet egy barátoddal.

Memoji és Üzenetek

Még személyesebb Memojik

Legyen igazán egyedi Memojid az új frizuráknak, fejfedőknek, sminkeknek és piercingeknek köszönhetően.

Memoji matricák

Az elkészített Memojid automatikusan matricacsomaggá is válik, amelyet egyetlen gomnyomással elérhetsz a billentyűzeteden. Így használhatod őket az Üzenetekben, a Mailben és a külső fejlesztők alkalmazásaiban is.

Oszd meg a neved és a profilképed

Automatikusan megoszthatod a neved és a profilképed, amikor beszélgetést kezdesz valakivel. Eldöntheted, hogy ezeket megosztod-e mindenkivel, vagy csak a kontaktjaiddal, vagy pedig összesen csak egyetlen alkalommal.

QuickPath gépelés

A gépeléshez egyszerűen húzd az ujjadat az egyik betűről a másikra, anélkül, hogy felemelnéd. A készülék gépi tanulással felismeri a lerajzolt vonal útját, és szavakká alakítja, ezzel jelentősen megkönnyíti az egykezes gépelést.

Emlékeztetők

Teljesen megújult Emlékeztetők app

Mostantól még könnyebb az emlékeztetők létrehozása és rendszerezése. Az eszköztár segítségével dátumok, időpontok, helyszínek, jelölők, fotók és egyebek adhatók hozzá. És Siri még javaslatokat is megjelenít a lehetséges emlékeztetőkhöz, mint például ahhoz, amit éppen megbeszéltünk valakivel az Üzenetek appban.

Gyors eszközök

Használd az új gyors eszközöket, és adj hozzá időpontokat, dátumokat, helyszíneket, jelölőket, fotókat és szkennelt dokumentumokat az emlékeztetőidhez.

Okos listák

Az okos listák automatikusan rendszerezik az emlékeztetőidet, csoportosítva őket a Megjelölt, Ütemezett és Ma kategóriákba.

CarPlay

CarPlay Dashboard

Amellett, hogy folyamatosan nyomon követheted az útvonaladat és kezelheted a halgatott zenét, az új, okos Siri javaslatok segítenek például a garázsajtó nyitásában, amikor közeledsz az otthonodhoz, vagy emlékeztetnek a következő naptáreseményedre.

Új Naptár app

Lásd magad előtt az egész napodat útközben is. Csak koppints egy eseményre a navigációhoz vagy telefonálj be egy megbeszélésre.

Apple Music app

A Music app már mutatja az album borítót is, így könnyebb megtalálni a tökéletes zenei listát az utadhoz.

Teljesítmény

Gyorsabb feloldás

Az iOS 13 még az iOS 12-nél is gyorsabb. Például a Face ID már 30%-kkal gyorsabban feloldja a készülék zárolását.

Gyorsabb alkalmazásindítás

Az iOS 13-mal az App Store-os alkalmazások egy új módon kerülnek tömörítésre, aminek köszönhetően 50%-kal alacsonyabb a méretük az első letöltésükkor, mint eddig, átlagosan 60%-kkal kisebb lesz egy-egy frissítés mérete is, és kétszer olyan gyorsan fognak elindulni.

És még sok más

Apple Arcade.

Játssz több mint 100 új játékkal, amelyeknél a történet és a design még sokkal lélegzetállítóbb, mint eddig bármikor, mindezt egy olyan előfizetéses szolgáltatásban, mind semelyik másik esetén. Az Apple Arcade-ről bővebben itt írtunk.

Hangvezérlés.

Irányítsd az iPhone-odat egyszerűen csak a hangoddal. A szövegszerkesztési lehetőségeknek köszönhetően már diktálás közben kijavíthatod a szöveget. Navigálj átfogóan a hangvezérléssel és gesztusokkal. Minden megjelenő elem mellett számokat vagy neveket láthatsz, amelyekre rákoppinthatsz, és egy rácsot is megjeleníthetsz a képernyőn arra az esetre, ha nem lennének vezérlőgombok.

Szövegformázási lehetőségek a Mailben.

Mostantól professzionális kinézetű emaileket írhatsz útközben is a formázási lehetőségeknek köszönhetően, mint például a betűtípus, a betűméret, szín, igazítás, behúzás vagy kihúzás, illetve a számozott és pontozott listák.

Új és továbbfejlesztett Jegyzetek.

Az új galéria nézet és a sokkal hatékonyabb keresés segít megtalálni a keresett jegyzetet, éppen amikor szükséged van rá. Az új ellenőrzőlista opció segít több mindent elvégezni, a megosztott mappák pedig könnyebbé teszik a másokkal való együttműködést a mappák és a jegyzetek esetén.

Egy sokkal személyreszabottabb Egészség app.

Mostantól minden eddiginél könnyebb elérned a számodra legfontosabb információkat. Ezen túl a hölgyek számára hasznos újdonság a menstruációs naptár, ami egyúttal hozzájárul az általános egészségről alkotott pontosabb képhez.

Továbbfejlesztett kezdőlap Safariban.

A továbbfejlesztett kezdőlap a Siri javaslatokat, a kedvenceket és a gyakran felkeresett oldalakat jeleníti meg, így gyorsan eljuthatsz arra az oldalra, ahova szeretnél.

Sokkal fejlettebb Fájlok app.

Férj hozzá fájlokhoz, kezeld és rendszerezd őket külső meghajtókon vagy szervereken közvetlenül a Fájlok appban.

ARKit 3.

Az AR appok mostantól már teljesen természetes módon képesek virtuális objektumokat személyek előtt vagy mögött megjeleníteni, és az emberi mozgást és pózokat is felhasználják a még magával ragadóbb élményért.

Betűtípusok? Nem probléma!

Készíts szép dokumentumokat, amelyek tükrözik az adott téma vagy projekt stílusát és karakterét – mindössze töltsd le hozzá az egyedi betűtípusokat at App Store-ból.

Még okosabb megosztási lehetőségek.

Amikor megosztasz egy képet vagy dokumetumot, az iPhone-od felajánlja azokat, akikkel várhatóan megoszthatnád, vagy amelyik alkalmazásokat ehhez használni szoktad, így mindössze egyetlen koppintás az egész.

Az iOS 13 összes újdonságát itt sorolja fel az Apple: New features available with iOS 13.

Kompatibilitás

Az iOS 13 nem támogatja az iPhone 5s-t, az iPhone 6-ot és az iPhone 6 Plus-t. Az iPhone SE továbbra is támogatott.

Az iOS 13 első béta verziója a fejlesztők számára már ma letölthető, a nyilvános béta júliusban érkezik, a hivatalos megjelenés pedig a már megszokott ősz lesz.

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!

Immáron, több mint 3 éve elérhető a Szifon.com közösségi portálja, ahol kérdezhetsz, valamint információt is megoszthatsz a többi Apple felhasználóval.