fbpx Skip to content

Az iOS 13 előzetes, egyelőre csak fejlesztőknek szánt verziójának megjelenésével annak warezolása is elkerülhetetlen, és olyanok is felrakják kíváncsiságból, akiknek semmi tapasztalatuk még a béta verziós szoftverekkel, így egy gyorstalpalóval tapasztalják meg az ilyen előzetes verziók minden előnyét és hátrányát is.

Most tehát ismét a legtöbbször feltett kérdéseket szednénk össze, idén az iOS 13 kapcsán.

Mikor fog megjelenni hivatalosan az iOS 13?

Az Apple a keynote-on csak annyit említett, hogy ősszel, ennél pontosabb információt jelenleg nem tudni. Az iOS 11 annak idején szeptember 19-én, az iOS 12 pedig szeptember 17-én jelent meg.

Melyik készülékek frissíthetőek majd iOS 13-ra?

Az iOS 13 a következő készülékeket támogatja, tehát az iPhone 5s és az iPhone 6 illetve 6 Plus már nem kapja meg ezt a frissítést:

iPhone 5s-re, iPhone 6-ra és 6 Plus-ra tényleg nem lesz iOS 13?

Tényleg. Az iOS 13 csak a fenti listában látható készülékeket támogatja.

Szerintetek feltegyem az iOS 13 béta verzióját?

Az iOS 13 előzetes, béta verziója az alkalmazásfejlesztők számára készült, tehát nem mindennapos használatra van, ráadásul folyamatos fejlesztés alatt áll. Ennek természetes mellékhatása, hogy sok hiba van benne, de már tesztelésre alkalmas. A fejlesztők a tesztelési időszak alatt elkészíthetik az alkalmazásaik iOS 13-hoz frissített verzióját, hogy mikor a szoftver hivatalosan is megjelenik, már ne legyen semmi olyan gond az appjukkal, ami annak működését akadályozná.

Ez egyben azt is jelenti, hogy vannak olyan alkalmazások, amelyek vagy hibásan működnek jelenleg iOS 13 alatt, vagy eleve nem is használhatóak, mert összeomlanak, vagy csak egyes funkcióik vacakolnak. A fejlesztők ezekhez a hibákhoz nem feltétlen tudnak frissítést kiadni az iOS 13 hivatalos megjelenése előtt.

A másik fontos dolog, hogy a béta szoftverek egy idő után lejárhatnak, ami után restore-t fognak kérni. A lejárati idő előtt természetesen szokott újabb beta érkezni, így ez legtöbb esetben nem jelent gondot, de a feledékenyek könnyen pórul járhatnak, és bukhatják ilyenkor az adataikat, ha nem frissítenek időben.

Honnan töltsem le? Fel tudjátok tölteni nekem valahová?

Fejlesztőként természetesen az iOS fejlesztői központból lehet letölteni a készülékhez való IPSW-t vagy béta profilt. Ha valaki nem fejlesztő, az az interneten keresgélve találhat számtalan helyet, ahol warezolva elérhető az adott IPSW.

Az iOS 13-hoz jelenleg nincs béta profil még a fejlesztőknek sem, ők is csak az IPSW-t használva tudják azt feltenni egyelőre, és a Mac-ek esetén a macOS 10.15 bétája vagy az Xcode 11 bétája az Apple elvárása a telepítéshez.

A Szifon.com csapata nem támogatja és nem is javasolja az iOS előzetes, fejlesztői verzióinak nem hivatalos használatát, így sem feltölteni, sem linkelni nem tudjuk, hiába kéri bárki. (A fejlesztői központban lévő fájlokra mutató linkekről való letöltés pedig általában csak fizetős fejlesztői fiókkal való bejelentkezés után lehetséges.)

A fejlesztői verzió után általában rövid időn belül meg szokott jelenni a nyilvános béta is, amire bárki szabadon frissíthet, mindenféle trükközés nélkül – ezt idén júliusra ígérte az Apple. A nyilvános bétához már semmiféle trükközés nem kell majd: Gyakori kérdések: hogyan telepíthető egy készülékre az iOS nyilvános bétája?

Mikor jelenik meg a nyilvános béta?

Júliusban. Ennél pontosabbat nem közölt az Apple.

Nekem 12.x van a készülékemen. Miért nem jelenik meg az iOS 13 béta?

Béta verzió sosem fog megjelenni frissítésként hivatalosan elérhető rendszeren, hacsak nem tettük fel rá a béta konfigurációs profilt – így például a 12.3.1 sosem fogja csak úgy magától feldobni az iOS 13 béta semelyik verzióját, hanem abból majd csak a hivatalosat, ami ősszel érkezik.

Az iOS 13 fejlesztői bétájához jelenleg nincs béta profil.

Van dark mode az iOS 13-ban?

Van! 🙂 Ez a Beállítások, Kijelző és fényerő alatt állítható be, és még automatizálható is, hogy egyéni ütemezés szerint, vagy mondjuk napnyugtától napkeltéig legyen sötét.

Ez egyébként csak az OLED-kijelzős modellek esetén növelheti az akkumulátorhasználati időt, ugyanis míg az LCD-kijelzőknél a háttérvilágítás minden esetben működik, ha a képernyő aktív, addig az OLED-nél maguk az adott pixelek egyedi LED-ek, így saját maguk világítanak. Így a sötét árnyalatok megjelenítésénél az adott pixel alacsonyabb fényerővel világít, vagy a fekete esetén teljesen ki van kapcsolva, így spórolhatunk a töltöttséggel.

A dark mode ettől függetlenül minden, az iOS 13 által támogatott készüléken használható.

Van magyar Siri az iOS 13-ban?

Nincs.

Tényleg van egér támogatás?

Tényleg, de ezt azért ne úgy képzeljük el, mint számítógépen. Az egérmutató nyíl helyett egy korongot kapunk az ujjbegyünket imitálandó. A bekapcsolást és a személyre szabást a Beállítások, Kisegítő lehetőségek, Érintés, AssistiveTouch alatt végezhetjük el. A készülékhez megfelelő adapterrel USB-s, és ezen kívül Bluetooth-os egeret tudunk csatlakoztatni. A Magic Mouse-ok egyelőre nem párosíthatóak.

Feltettem az iOS 13 fejlesztői béta verziót, de nem tudom aktiválni a készüléket!

Ha feltettük az iOS 13 fejlesztői beta verziót, és az esetleg aktiválást kér, és nincs fejlesztői listán regisztrálva az eszközünk, akkor azt nem fogjuk tudni aktiválni. A béta szoftverek aktiválása csak akkor lehetséges, ha a készülék egyedi azonosítója fejlesztői listán regisztrálva van. Ellenkező esetben az Apple szerverei megtagadják az aktiválást. Erre megoldás lehet, ha visszatesszük az iOS 12.3.1-et – erről bővebben alább.

Szokott lenni olyan trükk, hogy a rendesen működő készülékre frissítéssel tesszük fel a béta szoftvert iTunes-ban, ilyenkor az nem minden esetben kér aktiválást, és az adataink is megmaradnak, de ez a fajta trükközés nem javasolt, mert fejlesztői listás regisztráció nélkül a későbbi béta verziók során lehetnek problémáink.

Ha a Szoftverfrissítés menüpontban OTA segítségével frissítünk az iOS 13 bétájára, az nem szokott kérni aktiválást, viszont jelenleg nincs béta profil, így ez nem lehetséges.

Ha nem vagyunk fejlesztők, célszerűbb megvárni a nyilvános bétát, amire mindenféle trükközés nélkül lehet frissíteni: Gyakori kérdések: hogyan telepíthető egy készülékre az iOS nyilvános bétája?

Lehet valahogy hacktiválni?

Mivel hacktiválás jelenleg csak az iPhone 4s előtti készülékekre van (amikre viszont már nincs iOS 10 sem), így hacktiválásra most sincs lehetőség.

Tudnátok regisztrálni a készülékem? Ingyenes fejlesztői fiók jó hozzá?

Ingyenes fiók nem jó, az előzetes szoftververziók kipróbálása csak a $99-os éves díjú fejlesztői programban való részvételtől kezdődően lehetséges.

A Szifon.com csapata nem támogatja az iOS előzetes verzióinak nem hivatalos használatát, így nem tudjuk senki eszközét regisztrálni, hiába kéri bárki. Érdemes megvárni a nyilvános bétát.

Nekem nem tetszik az iOS 13 béta, vissza akarom tenni az iOS 12-t! Ez lehetséges?

Ilyen esetben tegyük a készüléket helyreállítási (esetleg DFU) módba, és tallózzuk be a hozzá tartozó hivatalos firmware IPSW-fájlját (jelenleg ez a 12.3.1). Azt tartsuk észben, hogy az iOS 13-ról készült biztonsági mentés nem állítható vissza iOS 12-re, így a nem szinkronizálható adatainktól (például egyes appok adatai vagy beállításai) el is búcsúzhatunk. Ha a helyreállítási és DFU mód illetve a firmware betallózása kínaiul hangzik, ne kezdjünk bele már az iOS 13 telepítésébe sem, felesleges bosszankodástól kíméljük meg magunkat.

Ha eleve felmerül, hogy visszatennénk majd az iOS 12-t, inkább fel se tegyük az iOS 13 béta verzióját.

Az iOS 13 béta telepítésekor, vagy az iOS 12 visszarakásakor az iTunes hibát dob! Mit tegyek?

Jegyezzük fel a hiba pontos számát, majd itt nézzük meg, mit tehetünk: Leggyakoribb iTunes hibaüzenetek

Van-e különbség a shift+update és shift+restore (Mac esetén ⇧ helyett ⌥) között?

Lényegi különbség van. Update (frissítés) esetén az adataink megmaradnak, míg a restore (visszaállítás) minden adatunkat törli. Erről korábbi cikkünkben már részletesen is írtunk: Gyakori kérdések: update vagy restore iTunes-ban

Van-e már jailbreak iOS 13-ra?

Nincs, és várhatóan az iOS 13 hivatalos megjelenéséig nem is lesz, hiszen akkor az abban kihasznált hibákat az Apple javítaná közben.

Függetleníthető a készülékem, ha frissítettem az iOS 13 bétájára?

A függetlenítés világéletében a baseband verziójától függött, erről és a függetlenítési lehetőségekről itt írtunk részletesen: Gyakori kérdések: az iPhone függetlenítése. Ha a készülék függetlenítése például Gevey-típusú megoldással van megoldva, azt nem érdemes most sem kockáztatni, illetve minden esetben érdemes a készülék hivatalos, maradandó függetlenítését elintéztetni, így akkor ez eleve nem kérdés többé.

Szoftveres függetlenítés az iPhone 4 legelső, 01.59.00-s basebandje óta egyetlen újabb készülékre és baseband verzióra sem jelent meg.

Nálam [x funkció] hibásan működik!

Ez egy béta szoftver, így sok minden ok elképzelhető. Épp emiatt konkrét segítséget sem tudunk nyújtani, mindössze az általános lehetőségek az, amiket érdemes végigpróbálni, amelyekről bővebben itt írtunk: Gyakori kérdések: mit tehetünk, ha furcsa dolgokat produkál a készülékünk?

Ha fent van a béta, megjelenik majd frissítésként a GM és a hivatalos verzió?

Természetesen igen – már ha az különbözni fog a legutolsó bétától.

Hibát találtam, hol tudom jelenteni?

A hibajelentésre az Apple megfelelő oldala való: https://feedbackassistant.apple.com, ahol az Apple ID-nkkal bejelentkezve tudjuk leadni a hibajegyet. Persze bejelentkezés nélkül is küldhetünk visszajelzést az általános Feedback oldalon keresztül, de erre legtöbb esetben nem kapunk semmi választ. Fontos megjegyezni, hogy az iOS 13 release notes (kiadási megjegyzések) dokumentumában ismertként jelzett hibákat felesleges jelenteni. A release notes fejlesztői fiók nélkül is elérhető jelenleg.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok