fbpx Skip to content

Az Apple tegnap este az éves fejlesztői konferencián bemutatta a macOS következő változatát, a macOS 10.15 Catalina-t.

Az új asztali operációs rendszer idén ősszel érkezik, de a fejlesztők már tesztelhetik az újdonságokat, beleértve az új média- és iPad alkalmazásokat is. Vágjunk is bele, hogy mi mindenben fog változni Mac-ed idén ősszel!

iTunes – feldarabolva

Az iTunes 2001-es bemutatása óta minden évben új funkciókkal bővült: CD írási lehetőség, iTunes Store, Podcastok, videók, iPodok és iOS eszközök szinkronizációja, iCloud zenekönyvtár, Apple Music – és a listát reggelig lehetne még folytatni. Épp ezért döntött úgy az Apple, hogy ennek idén végetvetnek és feldarabolják az alkalmazást.

A régi iTunes alapjaira felhúztak egy új natív Zene appot, nulláról készítettek egyet az Apple TV-nek, valamint portolták iOS-ről a Podcastokat. Utóbbi mikéntjére még visszatérek.

A Zene alkalmazás tökéletes hely az Apple Music könyvtárad menedzselésére és az Apple TV alkalmazás sokkal gazdagabb Apple TV+ előfizetéssel. Egyedül az új Podcastok alkalmazás nem reklámoz egy Apple szolgáltatást.

Az egykori iTunes-ból az iPodok és iOS eszközök szinkronizációja pedig a macOS Finder oldalsávjába került, ezzel tovább csökkentve a médiaalkalmazások terheit.

Project Catalyst

Ha az elmúlt 2 évben figyelted a macOS pletykákat, a Project Marzipan kifejezéssel bizonyára találkoztál. Ezt keresztelte át az Apple Project Catalyst-re.

A névnél persze sokkal fontosabb, hogy mit tesz lehetővé: a Project Catalyst segítségével a fejlesztők a már meglévő iPad alkalmazásaikat sokkal kevesebb fáradtsággal átemelhetik macOS-re, mint eddig. Ezt a módszert használta az Apple az új Podcastok alkalmazás elkészítéséhez is.

Ennek eredményeképp rengeteg új alkalmazás fog érkezni a macOS-re idén ősszel, ilyen például a keynote-on is külön megemlített Twitter, ami már egy jó ideje nem rendelkezik saját, natív Mac-es klienssel, csak webes eléréssel (vagy ott van alternatívaként a Tweetbot), de most vissza fog térni a platformra ennek köszönhetően.

Ha érdekel, hogy milyen lehet egy ilyen átemelt alkalmazás, már macOS Mojave alatt megnézheted, ugyanis az Apple News, a Hangjegyzetek, az Otthon és a Részvények is a Project Catalyst-tel készült.

Frissített alkalmazások

Az Apple hasznos újításokkal vértezte fel a legnépszerűbb, beépített macOS alkalmazásokat.

A Fotók az iOS-es testvéréhez hasonlóan bővült egy frissített Fotók füllel, ami kiemeli legjobb fotóid évi/havi/napi nézetben.

A Jegyzetekhez szintén az iOS-es verzióból emeltek át funkcionalitást, ugyanis ahhoz hasonlóan egy új galéria nézettel bővült. Természetesen az Emlékeztetők alkalmazás is ugyanúgy megkapta az iOS 13-as, frissített felületet.

A Safari kezdőoldala még okosabb lesz Catalina alatt. A könyvjelzőid, az olvasási listád, az iCloud füleid és az Üzenetekben kapott linkjeid alapján megpróbálja majd kitalálni, hogy milyen oldalt szeretnél megnyitni legközelebb.

Sidecar – legyen az iPaded az “oldalkocsid”

A Sidecar egy olyan új funkció a macOS Catalina-ban, ami lehetővé teszi, hogy iPaded külső kijelzőként és rajztáblaként használd Mac-edhez.

Bármely alkalmazásból húzhatsz át palettákat vagy ablakokat iPadedre, akár vezeték nélkül is, a támogatott alkalmazásokban pedig még az Apple Pencil előnyeit is kiélvezheted.

Ráadásul a Sidecar még a fontos billentyűket is odateszi a kijelző szélére, valamint a Touch Bart az aljára, hogy rajzolás közben egyszerűbben érd el őket.

A támogatott alkalmazások közt az Affinity Photo, az Adobe Illustrator, a Cinema 4D, a Maya és a ZBrush mellett az Apple beépített annotáló rendszere is szerepelni fog, így egyszerűen rajzolhatsz majd az iPaded kijelzőjén egy Mac-eden lévő PDF-edre.

Képernyőidő

A hétvége legjobb része, amikor iPhone-om ismét szól, hogy átlagosan napi 4 órát töltök a Pokémon Go alkalmazásban. Ezt a funkciót az Apple most átemeli macOS-re is, hogy itt is nyomon tudjam követni, mit csinálok produktivitás helyett.

A Képernyőidő természetesen nem csak arra használható, hogy bűntudatunk legyen egy játék miatt, hanem korlátozások beállítására is alkalmas. Így a szülők beállíthatják, hogy gyerekeik meddig és milyen alkalmazásokat használhatnak, vagy ha még nincs gyerekünk, akkor saját magunknak is állíthatunk be időlimiteket.

Jobb adatvédelem és biztonság

Az Apple minden évben tesz azért, hogy eszközeik biztonságosabbak legyenek és jobban védjék a felhasználóik adatait. Idén sincs ez másképp a macOS Catalina-val.

3 újítást emelt ki az Apple idén:

  • a T2-es chippel felszerelt gépeken megjelenik az aktiválási zár, ami jelentősen rontja majd a tolvajok kedvét (bár a firmware jelszó eddig is ott volt opcióként)
  • az operációs rendszer egy külön partícióra kerül, mely alapértelmezésben csak olvasható
  • az alkalmazásoknak külön engedélyt kell adni, mielőtt a Dokumentumok, Íróasztal vagy iCloud Drive mappák tartalmához férhetnek

Keresés

Az Apple egybeolvasztotta az iPhone keresése és a Barátok alkalmazást iOS-ről és elhozta a Mac-re. Ez lett a “Find My” vagy magyar nevén Keresés alkalmazás. Egy alkalmazásban megfigyelheted, hogy hol vannak barátaid és Apple eszközeidet is nyomon követheted.

Ráadásul a macOS Catalina-val felszerelt Mac-ek akkor is megjelennek majd a térképen, ha épp offline állapotban vannak, mert kommunikálhatnak a közelükben lévő más Apple eszközökkel, hogy azok eljuttassák hozzád a helyadatokat.

Kiterjesztett Apple Watch azonosítás

A jelenlegi macOS-ben az Apple Watch csak a felhasználói jelszó helyettesítésére szolgál a lezárt képernyőn.

Ezt az Apple továbbviszi és a macOS Catalina alatt az Apple Watch minden olyan helyen azonosításra szolgálhat majd, ahol egyébként a Touch ID-t használhatod az újabb MacBook Pro és MacBook Air gépeken.

Hangvezérlés

Az Apple még az iPhone OS 3-mal mutatta be a Hangvezérlést, de az feledésbe merült Siri bemutatása után és ki is került a rendszerből idővel.

https://www.youtube.com/watch?v=aqoXFCCTfm4

Az Apple most feltámasztotta a funkciót, hogy ezzel segítse a mozgássérült felhasználókat. Ahogy a videóból is látszik, egyszerű hangparancsokkal irányítható az iOS és a macOS teljes felhasználói felülete.

Egyéb kisegítő lehetőségek

A Hangvezérlés mellett az Apple egyéb hasznos újításokkal készült a speciális igényű felhasználóknak.

A macOS Catalina alatt lehetővé válik, hogy csak egy kijelző tartalmát nagyítsd fel az összes helyett. Ez hasznos lehet mindennapi munkához és prezentációkhoz is.

A másik nagy újítás a kisegítő lehetőségek közt pedig a lebegő szöveg, melynek segítségével elég lenyomnod a ⌃ (control) billentyűt egy mondat felett és a rendszer azt felnagyítja, hogy könnyebben el tudd olvasni. Ez a nagyított szöveg teljesen testreszabható, beleértve a betűtípust és a színeket is.

Egyéb újítások

Az Apple oldalán egy részletes listán megnézheted, hogy még milyen változásokat fog hozni a macOS Catalina.

Rengeteg apróbb érdekesség van még a rendszerben, kezdve a kép a képben funkció QuickTime-ban való megjelenésétől egészen az új kapcsolati jelzőkig a Kontaktok alkalmazásban.

Kompatibilitás

A macOS Catalina az alábbi gépekre lesz telepíthető az őszi megjelenésekor:

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for imi79 imi79 says:

    Üdv!
    Arról van infó, hogy mi lesz a windowsos itunes sorsa?

  2. Egyelőre Windowson nem fog változni semmi, ott megmarad úgy, ahogy eddig volt.

  3. Avatar for djtymo djtymo says:

    Ne kövezzetek meg, de hogy lehet majd CD-t írni?

  4. Avatar for expa expa says:

    Olvasd el újra és megérted :slight_smile:

  5. Avatar for imi79 imi79 says:

    Köszi.

  6. Avatar for Lajhar Lajhar says:

    Feltelepítettem én is és itt már tényleg kinyírta az Apple a 32 bites alkalmazásokat:(Persze erre lehetett készülni, hiszen ezt jelezték már korábban. Ki is lőtte az utorrentet, már el sem indul, csak azt írja, hogy frissítés szükséges. Valakinek lenne ötlete, hogy, milyen 64 bites progival lehetne helyettesíteni? Előre is köszönöm!:slight_smile:

  7. Avatar for Lajhar Lajhar says:

    Nagyon köszönöm a tippet holnap letesztelem!:+1::grin:

  8. Én a Folx-ot használom, nekem bevált.

  9. Sziasztok!
    Esetleg van valakinek ötlete, hogy miért nem akar működni a sidecar. Eddig Duet displayt használtam, de váltanék ha van gyári megoldás. MacBook 12 retina 2017 és ipad air 2 mind két gépen a legfrissebb béta telepítve. Finderben látja az ipad-et és kezeli is mind vezetékes, mind vezeték nélküli kapcsolattal, de a sidecar esetében nem lehet semmit kiválasztani.
    Azt gondoltam a Duet a hibás szóval töröltem, de újra indítást követően sem történt változás.

  10. Avatar for Czo Czo says:

    Milyen MacBookod van? Az iPadjeid tamogatjak a funkciot, a MacBookod pedig csak akkor, ha 2016-os vagy ujabb (a dontes oka a videocodec, amelynek abban a modban torteno hardveres enkodolasa nem minden gepen lehetseges).

    Elvileg be lehet kapcsolni a funkciot regebbi Macek eseteben is, de ezt en nem probaltam a 2. beta ota. https://www.reddit.com/r/apple/comments/bx3eet/sidecar_support_on_older_macs/

  11. Köszi a választ, ahogy írtam is MacBook 12 retina 2017 és ipad air 2. Elvileg mennie kéne.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for imi79 Avatar for Burgatshow Avatar for Czo Avatar for Lajhar Avatar for Szifon Avatar for Rainfreezer Avatar for djtymo Avatar for expa Avatar for Jadeye Avatar for SzifonAdmin

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for imi79 imi79 says:

    Üdv!
    Arról van infó, hogy mi lesz a windowsos itunes sorsa?

  2. Egyelőre Windowson nem fog változni semmi, ott megmarad úgy, ahogy eddig volt.

  3. Avatar for djtymo djtymo says:

    Ne kövezzetek meg, de hogy lehet majd CD-t írni?

  4. Avatar for expa expa says:

    Olvasd el újra és megérted :slight_smile:

  5. Avatar for imi79 imi79 says:

    Köszi.

  6. Avatar for Lajhar Lajhar says:

    Feltelepítettem én is és itt már tényleg kinyírta az Apple a 32 bites alkalmazásokat:(Persze erre lehetett készülni, hiszen ezt jelezték már korábban. Ki is lőtte az utorrentet, már el sem indul, csak azt írja, hogy frissítés szükséges. Valakinek lenne ötlete, hogy, milyen 64 bites progival lehetne helyettesíteni? Előre is köszönöm!:slight_smile:

  7. Avatar for Lajhar Lajhar says:

    Nagyon köszönöm a tippet holnap letesztelem!:+1::grin:

  8. Én a Folx-ot használom, nekem bevált.

  9. Sziasztok!
    Esetleg van valakinek ötlete, hogy miért nem akar működni a sidecar. Eddig Duet displayt használtam, de váltanék ha van gyári megoldás. MacBook 12 retina 2017 és ipad air 2 mind két gépen a legfrissebb béta telepítve. Finderben látja az ipad-et és kezeli is mind vezetékes, mind vezeték nélküli kapcsolattal, de a sidecar esetében nem lehet semmit kiválasztani.
    Azt gondoltam a Duet a hibás szóval töröltem, de újra indítást követően sem történt változás.

  10. Avatar for Czo Czo says:

    Milyen MacBookod van? Az iPadjeid tamogatjak a funkciot, a MacBookod pedig csak akkor, ha 2016-os vagy ujabb (a dontes oka a videocodec, amelynek abban a modban torteno hardveres enkodolasa nem minden gepen lehetseges).

    Elvileg be lehet kapcsolni a funkciot regebbi Macek eseteben is, de ezt en nem probaltam a 2. beta ota. https://www.reddit.com/r/apple/comments/bx3eet/sidecar_support_on_older_macs/

  11. Köszi a választ, ahogy írtam is MacBook 12 retina 2017 és ipad air 2. Elvileg mennie kéne.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for imi79 Avatar for Burgatshow Avatar for Czo Avatar for Lajhar Avatar for Szifon Avatar for Rainfreezer Avatar for djtymo Avatar for expa Avatar for Jadeye Avatar for SzifonAdmin