fbpx Skip to content

Miután az Apple októberben bemutatta az új iPad Pro készülékeket, egyre inkább nyilvánvalóvá vált, hogy az iOS korlátozza a legjobban az iPadeket, hiszen a hardver sokkal többre lenne képes, mint amit jelenleg a szoftver enged.

iPad Pro koncepció

Szinte az összes külföldi híroldal és videó hasonló következtetésre jutott, mint például a The Verge, MacStories, MKBHD, 9to5Mac, Mashable és még sokan mások, ezért úgy tűnik, nem csak mi hiányoljuk ezeket a funkciókat.

Mivel én is napi szinten használok egy iPad Pro 11″ modellt, úgy gondoltam, hogy a panaszkodás helyett inkább egyfajta design kihívásként tekintek ezekre a problémákra és megpróbálok különböző megoldásokkal kísérletezni, hogy hogyan is lehetne az iPad felhasználói élményét a következő szintre emelni kizárólag szoftveres módosításokkal.

Mivel olyan koncepciót szerettem volna készíteni, ami rendkívül valósághű és nagy valószínűséggel akár megvalósítható is lenne, ezért felállítottam néhány kritériumot a design fázis előtt:

  • A design koncepciónak tökéletesen illeszkednie kell a jelenlegi iOS kinézetéhez és meg kell felelnie az Apple design előírásainak is.
  • Minden alternatív megoldásnak intuitívnek, egyszerűnek és a jelenlegi megoldásokhoz hasonlónak kell lennie.
  • Minden jelenlegi funkciónak ugyanúgy kell működnie, mint eddig is, így az átlag iPad felhasználók ugyanúgy tudják használni a készülékeiket anélkül, hogy bármit újra kéne tanulniuk, vagy újra hozzá kéne szokniuk.

A koncepciót alapvetően 5 kisebb részre bontottam az egyszerűség kedvéért. Design szempontból minden prototípust az InVision Studio ingyenesen elérhető alkalmazásban készítettem, valamint az összes design fájl letölthető a cikk végén, így otthon is lehet velük játszadozni.

Fájlok menedzselése külső adattárolókról

A design folyamatot egy új oldalsó sáv készítésével kezdtem, amelynek esetén kombináltam a Files iOS alkalmazás jelenlegi felépítését a macOS-ből jól ismert Finder oldalsó sávjával.

Így tehát könnyedén lehetne fájlokat kezelni az iPaden bármilyen külső adattárolóról, sőt, akár még az otthoni NAS-on vagy szerveren tárolt adatainkat is gond nélkül tudnánk menedzselni.

Ez a megoldás így működne egy valódi iPad készüléken:

Megújult fájl nézet és Quick Look

Amennyiben valóban számítógép szintű és minőségű fájlrendezésre vágyunk az iPaden, úgy néhány funkció elengedhetetlen.

Ezek közé tartozik a több fül használata, az oszlop nézet, átméretezhető vagy elrejthető oldalsó sáv, valamint a Quick Look, hogy anélkül tudjunk belenézni a fájlok tartalmába, hogy megnyitnánk őket.

Új, fejlettebb multitasking

Valószínűleg az egyik legkorlátozottabb funkció manapság az iPadek esetén a több alkalmazás egyidejű futtatása, a multitasking.

Amellett, hogy a nagyobb iPad készülékek esetén akár 3 alkalmazás is futtatható lenne egyszerre egy nézetben, akár 3-nál több alkalmazást is nyugodtan futtathatnánk egyszerre, amelyek között 3-ujjas söprő mozdulattal lehetne navigálni és váltani. Természetesen ezt a funkciót ugyanúgy tudnánk használni, ha 50-50%-os osztásban nézünk egyszerre alkalmazásokat.

Ez így nézne ki a gyakorlatban:

Az új multitasking megoldások kombinálása a jelenleg is elérhető funkciókkal

Fontos kiemelni, hogy ez az új multitasking funkció főleg a professzionális felhasználók számára lett kialakítva, de az átlag felhasználók számára a multitasking pont ugyanúgy működik, ahogyan eddig is.

Sőt, akár lehetőség van a régi és új megoldások kombinálására is, mint például a Slide Over nézet használata egyfajta rögzített alkalmazásként, miközben ugyanúgy tudunk váltani a futó alkalmazások között.

 

Dark Mode

Manapság szinte nincs design koncepció dark mode (éjszakai mód) nélkül. Viszont amellett, hogy úgymond trendi és menő a sötét nézet, ennek sokkal inkább gyakorlati haszna van, hiszen nagyon sokan este, éjszaka használják az iPad készülékeiket filmezésre, olvasásra, emailezésre, amikor már nem szeretnének a géppel hadakozni a kanapén.

A sötét mód lényegesen kényelmesebbé tenné az iPad használatát sötétebb fényviszonyok között, ezáltal elkerülve az olyan kellemetlenségeket, amikor este filmezés vagy sorozatnézés után átváltunk a böngészőre, és hirtelen mindent elvakít a világos felhasználói felület.

Az iPad esetén az lenne a legjobb, ha rendszer szintű Dark Mode lenne elérhető, akárcsak macOS esetén, ami egyetlen kapcsoló segítségével az összes alkalmazás és a dock kinézetét is átállítaná.

Összegzés

Összességében nagyon tanulságos és hasznos volt ezeket a koncepciókat kitalálni és megépíteni és sokkal jobban megérteni, hogy milyen korlátozások és adottságok vannak az iPad esetén, amelyeket figyelembe kell venni.

Aki szeretne sokkal részletesebben olvasni a design folyamatról, annak ajánlom a cikkem angol verzióját, amelyet főleg a designer közösségnek készítettem és sokkal több információt tartalmaz a koncepció hátteréről és részleteiről. Az angol nyelvű esettanulmány ide kattintva olvasható.

A koncepcióhoz tartozó InVision Studio prototípus fájlok ide kattintva ingyenesen letölthetőek. Amennyiben pedig kíváncsi vagy a többi design munkámra, azokat itt tudod megtekinteni.

Mindenesetre remélem, hogy az idei WWDC alkalmával bemutatásra kerülő iOS 13-as béta sokkal több mindenre lesz képes az iPadek esetén, mint ami jelenleg elérhető.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Ezeket a csávókat miért nem veszi fel az Apple és valósítja meg rendszer szinten? Valami ilyennek kellett volna lennie a Filesnak már az 1.0-tól számítva.

  2. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    mi amúgy nem bánjuk, hogy Dani kollégánkat nem szipkázta (még?) el az Apple. :slight_smile:

  3. Na odáig már el se jutottam. Bocsika. :slight_smile:

    De attól még a lényeg egészen biztosan átment.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Burgatshow Avatar for Szifon Avatar for Jadeye

Népszerű hozzászólások

  1. Ezeket a csávókat miért nem veszi fel az Apple és valósítja meg rendszer szinten? Valami ilyennek kellett volna lennie a Filesnak már az 1.0-tól számítva.

  2. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    mi amúgy nem bánjuk, hogy Dani kollégánkat nem szipkázta (még?) el az Apple. :slight_smile:

  3. Na odáig már el se jutottam. Bocsika. :slight_smile:

    De attól még a lényeg egészen biztosan átment.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Burgatshow Avatar for Szifon Avatar for Jadeye