fbpx Skip to content

A legutóbbi, “ezúttal” csendes frissítéskor az Apple többek között piacra dobta az iPad Air legújabb modelljét, sorban a harmadik generációt.

iPad Air 2019 teszt és vélemény

A második generációt még 2014-ben mutatta be a cég, így valamelyest időszerű volt a frissítés, de egyúttal furcsa is, mivel egyesek számára házon belüli konkurenciát jelenthetne a 2018-ban megjelent hatodik generációs iPad, de ne szaladjunk ennyire előre.

Külső jegyek, design

Az új modell elődjéhez képest nagyon sok változáson esett át, ami már kézbevételkor is szembetűnő. Külseje immáron az előző, kifutott generációs, 2017-ben megjelent, szintén 10,5” kijelzővel rendelkező iPad Pro-ra hajaz. Tehát mostantól az iPad Air modellek esetében 9,7” helyett 10,5”-os kijelzőn élvezhetjük a tartalmat.

A méretnövekedéssel szerencsére nem járt súlybéli különbség is, mivel többek között az újabb kijelző laminált gyártástechnikájának köszönhetően vékonyabb eszközt gyárthattak, így mindössze 6,1mm vastag, a 2018-as iPad 7,5mm-ével szemben. Színek terén a már megszokott hármat tette elérhetővé a cég: ezüst, arany, és asztroszürke modellek közül válogathatunk. Nálunk utóbbi járt, így én is észrevehettem az új modell színének tónusbeli változását. Az új asztroszürke árnyalata sokkal sötétebb lett, így a fizikális méretein túl ez is egy különbség lett az előd modellekhez képest.

A Hori kolléga által tesztelt iPad minivel ellentétben az új iPad Air megkapta az iPad Pro-król ismert Smart Connector csatlakozási lehetőséget, így lehetőségünk nyílt ennél a modellnél is beépített billentyűzettel rendelkező tokokat használni, ezzel egy hatalmasat lendítve az Air felhasználási lehetőségein. Egy laptopot továbbra sem képes egyik iPad sem kiváltani teljesen, de a hozzácsatolható billentyűzet lehetőségével nagyon jó munkaeszköz is válhat akár belőle, ami utazások alkalmával időt spórolhat nekünk. Face ID helyett a már megszokott Touch ID fogad minket az Air aljában, és az új, USB-C foglalatú töltő- és szinkronizációs portról is le kell mondanunk, helyette Lightning-csatlakozóval találjuk szembe magunkat. Ez felvetette bennem a kérdést, hogy vajon az Air miért nem kapta meg az USB-C-t, de problémának egyáltalán nem gondolom ennek hiányát.

Fejlődött a kijelző is

Az iPad minihez hasonlóan itt is laminált kijelzőt kapunk, ami azt jelenti, hogy nincs légrés az üveg és az LCD kijelző közt. Ez segít a tükröződés kiszűrésében is valamelyest, illetve sokkal jobb felhasználói élményt is nyújt. Gond egyedül abból adódhat, ha összetörjük az előlapi üveget egy baleset következtében, mivel az ilyen jellegű kijelző modulokat egyben cserélik, ami jóval magasabb javítási költséget jelent.

Felbontás tekintetében 2224 x 1668 pixellel kell számoljunk, ami 264ppi sűrűséget jelent egy ekkora, 10,5”-os kijelzőn. Ez jócskán elmarad a legújabb iPad mini modellhez képest papíron, de véleményem szerint felhasználás közben nem feltétlenül lehetne észrevenni a különbséget. A megszokott, jó minőségű Retina kijelző tartogat még nekünk pár fontos funkciót. Ilyen például a True Tone. Fénymérő szenzorok segítségével a fényerőn felül az eszköz önmagától, adaptívan tudja állítani a kijelző fehéregyensúlyát a környezeti fényviszonyoknak megfelelően, ezáltal kímélve a szemünket: amennyiben úgy ítéli meg, kicsit melegebbre vagy hidegebbre állítja a fehér árnyalatokat. Természetesen ez a funkció bármikor kikapcsolható, ha az adott helyzetben arra van szükség, vagy szimplán csak zavaró. Az Air-ben lévő Retina kijelző már tudja a P3-as, széles színtartományt is. Ez gyakorlatban annyit jelent, hogy a kijelző 25%-kel több színt képes megjeleníteni a már megszokott sRGB színtérhez képest. Ez a funkció az iPhone 7 megjelenésével együtt került a kínálatba, és azóta már a legtöbb Mac és iPad kijelző is tudja. Erről a nagyon jó funkcióról korábban már írtunk bővebben is, így akit ez érdekel, mindenképpen olvassa el ezt cikkünket a témával kapcsolatban: Miért jobb az új 2016-os Retina MacBook Pro kijelzője a többinél?

Kamerák

Mindenképp szeretnék szót ejteni erről is, ugyanakkor a nagyméretű eszköz miatt teljesen feleslegesnek tartom az esetek nagy részében a kamerák folytonos használatát. Egyszerűen kényelmetlen. Persze egy fontos FaceTime vagy Skype hívás, esetleg egy hirtelen ötlettől vezérelt fotó elkészítésénél jól tud jönni, de csodákat nem szabat tőlük várni, úgymond hozzák a kötelezőt. A hátlapi kamera a 9,7”-es iPadből ismert szenzort kapta meg, vagyis 8 megapixel mellé egy öttagú, ƒ/2,4 rekeszértékű objektív társul, ami nem áll ki a készülékből, így az asztalon billegést szerencsére itt is elfelejthetjük. HDR, Élő Fotók, sorozatfelvétel, panorámakép, ezeket mind tudja, videózás terén pedig 1080p/30fps vagy 720p/120fps lehet a segítségünkre.

Előlapi kamera esetében viszont jóval nagyobb változás történt. Az olcsóbb modellel ellentétben itt nem 1,2, hanem 7 megapixeles kamera dolgozik, ƒ/2.2 rekeszértékkel, ami nagyon nagy előrelépés. A teljesítmény és a kijelző után itt van a legnagyobb különbség a 9,7”-es modellhez képest. Előbbi átlagos felhasználásra most sem rossz, különösebb problémákba azzal sem ütközünk, ugyanakkor hosszútávú társként nem feltétlen tekintenék rá az iOS fejlődésével együtt érkező hardver igény miatt, főleg ha böngészésen és levelezésen túl más terveink is lennének vele, például teljesítmény igényes játékok futtatása, vagy munka.

Itt viszont képbe jön az iPad Air. Az iPhone XS-ből megismert A12 Bionic chip hajtja, amivel kapcsolatban folyton azt éreztem, hogy ezzel nagyon nehezen lehet kihívásokba ütközni. Minden feladatot gyorsan, röccenésmentesen végzett el, és a komoly iOS játékok sem okoztak gondot neki. A 3GB rendszermemória már csak hab atortán. A teszt időszak alatt alig akadt olyan pillanat amikor a háttérből előhívott alkalmazás bármelyikét újra be kellett volna töltenie.

iPad 2018 vagy iPad Air 2019?

Nagyon kíváncsi voltam már a megjelenése óta, hogy mivel is nyújt vagy tud többet az iPad Air, mint a már említett 9,7”-es iPad, amit az Apple szintén a kínálatban hagyott, nem vezették ki.

A laminált kijelző ebben 500 nit fényerőt is tud egyúttal, ami szerintem bárki igényeit kielégíti. Az Apple Pencil támogatás itt is jelen van, akárcsak a mini és az olcsóbb iPad esetében is esetében, de itt is csak az első generációs modell használható, így sajnálatosan a mágnesesen csatlakoztatható töltési módszert elfelejthetjük. Ekkora kijelző mellé ajánlott kiegészítő, főleg ha aktívabban rajzolnánk, grafikai, fotó szerkesztő, vagy más ezekhez hasonlóalkotói munkát végeznénk.

Konkluzió

A harmadik generációs iPad Air-t az Apple pontosan az iPad 2018 és iPad Pro közé rakta le az asztalra, ami egy teljesen logikus lépés. Számoltak, gondolkoztak és egy táblázat szerint pont középre elhelyezték a terméket. Akinek kevés a sima iPad, szeretne több dolgot az adott táblagéptől, az az iPad Air-t fogja választani, akinek pedig még komolyan munkaeszköz kell, akár sok-sok évre, az az iPad Pro mellett teszi majd le a voksát.

Olvassátok el korábbi cikkeinket is az iPad miniről és iPad Pro-ról:

Az iPad Air, az iPad mini és az iPad Pro is megvásárolható az iSTYLE-ban ide kattintva.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

 1. Avatar for zsoxxa zsoxxa says:

  Őőő, tudtommal már az iPad Air2 is laminált kijelzővel van szerelve, nem ez az első ilyen Air széria. Vagy nagyon átb*sztak a REWA-sok :thinking:

 2. Avatar for Jadeye Jadeye says:

  a cikk nem írt olyat, hogy ez lenne az első ilyen Air széria.

 3. Avatar for zsoxxa zsoxxa says:

  A “Fejlődött a kijelző is” rovat első 1-2 sora pedig majdnem hogy úgy fogalmazza meg, de mind1, nem feltétlen szőrszálhasogatás céljából írtam, csak úgy hangzik mintha ez lenne az egyik új jellemző.
  Amúgy miért a mini4-hez lett hasonlítva? Nem lett volna célszerűbb az előző, saját szériához?

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for zsoxxa Avatar for Szifon Avatar for Jadeye

Népszerű hozzászólások

 1. Avatar for zsoxxa zsoxxa says:

  Őőő, tudtommal már az iPad Air2 is laminált kijelzővel van szerelve, nem ez az első ilyen Air széria. Vagy nagyon átb*sztak a REWA-sok :thinking:

 2. Avatar for Jadeye Jadeye says:

  a cikk nem írt olyat, hogy ez lenne az első ilyen Air széria.

 3. Avatar for zsoxxa zsoxxa says:

  A “Fejlődött a kijelző is” rovat első 1-2 sora pedig majdnem hogy úgy fogalmazza meg, de mind1, nem feltétlen szőrszálhasogatás céljából írtam, csak úgy hangzik mintha ez lenne az egyik új jellemző.
  Amúgy miért a mini4-hez lett hasonlítva? Nem lett volna célszerűbb az előző, saját szériához?

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for zsoxxa Avatar for Szifon Avatar for Jadeye