fbpx Skip to content

Az Apple új, belépő szintű iPadet mutatott be néhány hete, ami bizony az egész világ érdeklődését felkeltette. Mondhatjuk, hogy ez az olcsó iPad ideális választás lehet egy átlagember számára.

iPad 2018 6. generáció

Egy ideje már használjuk a 2018-as iPadet, és az elmúlt évek tapasztalatai alapján az Apple nem lőtt mellé. Egy remek eszközt tett le az asztalra, noha a benne lévő technológia lényegében több éves és mára már némileg elavultnak mondható. Azért ezt persze nem így kell felfogni, mert ugye a szoftveres optimalizálás rendkívül fontos, illetve a több éve elérhető, de most is rettentően gyors processzor bőven elegendő a legfrissebb iOS-nek. Nézzük is meg, mit tett le az asztalra az Apple.

A 2018-as, 6. generációs iPad

Egy 9,7 hüvelykes készülékről van szó, ami lényegében az első generációs iPad mérete, amit anno az emberek kifejezetten szerettek. A Retina kijelző 2048 x 1536 képpontos felbontással rendelkezik, ez több mint elegendő, nem szükséges sem a laminált kijelző , illetve a tükröződés gátló felület sem, bár utóbbinak olykor örültem volna. Nyilván ezeket a cég azért hagyta ki, mert ezzel is olcsóbbá tudta tenni a terméket, és tényleg nem létszükséglet számunkra, valamint így a betört érintőüveg miatt a javítása is egyszerűbb és lényegesen olcsóbb is.

Az A10 processzor és a 2GB memória is tökéletes az átlagos használathoz, aki ennél komolyabb munkavégzést, számolást, 3D-s grafikai munkát, vagy 4K-s videó vágást szeretne, nyilván vásárolja meg az iPad Pro-t, ez a processzor pont arra jó, hogy minden alkalmazás megfelelő sebességgel fusson, akadozás nélkül.

iPad 2018 6. generáció

A kamera hátul maradt 8, és elöl pedig 1,2 megapixeles. Ettől függetlenül úgy érezhetjük, hogy elődeihez képest jobb képeket készít a 2018-as iPad, ami a fejlett szoftveres feldolgozó egységnek köszönhető. Rendelkezik első generációs Touch ID-val is, ami szerintem lehetne második generációs, itt feleslegesen spórolt az Apple, de az is igaz, hogy a mostani is tökéletesen teszi a dolgát.

Ami viszont újdonság, azaz Apple Pencil támogatás. Az Apple ezt a táblagépet kifejezetten iskolásoknak, egyetemistáknak, olyan munkát végző embereknek szánta, akik ki tudják használni a kreativitásukat. Ez bejött, a Pencil szinte létszükség ehhez az eszközhöz. A legfrissebb iOS-t futtató iPad a legfrissebb, Pencilt is támogató appokkal hatalmas világot tár a felhasználó elé, és ezt saját tapasztalataimból is elmondhatom.

iPad 2018 6. generáció

Eddig muszáj volt kiadnunk 250-300.000Ft-ot egy Pencilt támogató iPadhez, most már mindezt alig több mint 100.000Ft-ért megkaphatjuk. Mindezek mellett egy rendkívül fürge, megbízható, garanciális gépet is kapunk.

iOS 11

Az iOS 11 megjelenésének az iPad tulajdonosok örültek a legjobban, mert olyan funkciókat kaptak, amikre már évek óta vágytak. Ezeknek a 99%-a elérhető a 2018-as, olcsó iPadre is, ami rendkívül fontos. Az iPaden is elérhető már a Dock, a multitasking, a fájl kezelő alkalmazás, az Apple Pencil új funkciói, drag-and-drop és még számos újítás.

Az új Docknak köszönhetően gyakorlatilag bármikor felvehetünk és megnyithatunk egy alkalmazást a Dockról, mintha csak egy asztali számítógépen tennénk azt és azt utána Slide Over vagy Split View elrendezésben használhatjuk a továbbiakban, az alkalmazás váltóval pedig bármikor vissza tudunk váltani az App Space felületre, ahol pedig a kedvenc alkalmazás párosításainkat találjuk.

iOS 11 az iPaden, 10,5 colos iPad Pro

Tehát például ha mindig úgy szeretünk böngészni, hogy közben nyitva van egy jegyzet alkalmazás is, akkor ezt beállíthatjuk, mint kedvenc alkalmazás párosítás, amelyhez egyetlen érintéssel hozzáférhetünk ahelyett, hogy minden egyes alkalommal külön be kéne állítanunk egy Split View-t a böngésző és a jegyzet alkalmazás között.

Az új QuickType billentyűzetnek köszönhetően most már nem kell mindig a különböző billentyű nézetek között váltanunk, minden számjegyet és szimbólumot ugyanazzal a billentyűzettel el lehet érni, amennyiben a megfelelő billentyűn lefelé pöccintve előhívjuk a kívánt karaktert.

Részletesebben ebben a cikkben írtunk az iOS 11 iPad újdonságairól, mindenképp érdemes elolvasni.

iPad vagy iPad Pro?

Sokakban felmerül a kérdés, hogy akkor most melyiket éri meg megvenni. Az iPad Pro széria azért jóval drágább újonnan, mint a most bemutatott iPad. Tehát legfontosabb az ár, ami miatt az olcsóbb készüléket fogjuk választani. Amennyiben persze az ár nem annyira számít, akkor nézzük meg, mit kapunk az iPad Pro-val, ami nincs a sima iPadben:

  • Teljes egészében laminált kijel­zőt
  • Tükröződésgátló bevonatot
  • ProMotion technológiát
  • Széles szín­tartományú kijel­zőt (P3)
  • True Tone kijel­zőt
  • A10X Fusion negyedik generációs chipet, asztali számítógépekre jellemző, 64 bites architektúrával
  • Smart Connectort – ami kompatibilis a Smart Keyboarddal
  • 12 megapixeles kamerát ƒ/1,8-as fényrekesszel
  • Optikai kép­stabilizálást
  • Négy LED-es True Tone vakut
  • Széles skálájú színrögzítést (P3) fotókhoz és Live Photo képekhez
  • 4K felbon­tású HD-videofelvételt (3840 x 2160 képpont)
  • Folyamatos automatikus élességállítást videofelvétel közben
  • 7 megapixeles előlapi kamerát
  • Négy hangszórós hangrendszert
  • A Főgombba épített második generációs ujjlenyomat-azonosító érzékelőt

Azért ez nem kevés, tehát a felárért cserébe tényleg egy Pro készüléket kapunk, kérdés, hogy egy átlagember számára mi kellhet ebből. Ha végigmegyünk a listán, akkor igazából csak a kényelmi faktor miatt érdemes az iPad Pro-t választani, illetve ha specifikusan gyorsabb processzorra és jobb kamerára van szükségünk.

Érdemes még kiemelni a Smart Keyboard támogatást, ami csak a Pro-nál érhető el. Így ha valaki komolyabban szeretne rajta írni, akkor én inkább a Pro-ban gondolkoznék, mert az a billentyűzet rendkívül jól használható. Persze a sima iPadhez is vásárolhatunk vezeték nélküli, Bluetooth-os billentyűzetet, csak mellé kell még egy tok is, amit támasztékként használhatunk az iPadhez.

iPad

Mivel már már az új iPad is támogatja az Apple Pencilt, így az sem számít korlátozó körülménynek. Maradt tehát a méret, a sebesség, a kamera és a támogatottság. Ezek közül kell eldönteni, mire van szükségünk, majd pedig kiválasztani a megfelelő készüléket.

Tokok, kiegészítők

Az új iPad nem változott méretben, ami remek hír azoknak, akik különböző kiegészítőket szeretnének vásárolni a táblagépükhöz. A régebbi, 9,7-es iPad tokok tökéletesen passzolnak hozzá, ezekről írtunk már korábban ebben a cikkben: Tokok, fóliák, töltők, kiegészítők az új iPadhez.

Konklúzió

A 6. generációs 2018-as iPadet rendkívül jól eltalálta az Apple. Ár/érték arányban egy remek kis gép lett aktuális szoftveres támogatással, gyors, megbízható használattal. A 10 órás üzemidő több mint elegendő, a benne lévő memória és processzor is. Az Apple Pencil támogatás miatt az iPad olyan területeken is helytáll, ahol eddig csak a több százezres iPad Pro-nak volt létjogosultsága, lényegében sokkal több helyen elterjed majd a következő néhány évben ez a táblagép. Sokszor könnyebb egy ilyen gépet magunkkal vinnünk, mint adott esetben egy laptopot.

A Szifon.com csapat egy hatalmas ajánlott plecsnit ad a 2018-as iPadnek!

[wp-review id=”102023″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

5 Comments

  1. Ipad mini 3 -ról érdemes váltani, akkor ha nem zavar, hogy nem egy sebességbajnok?

  2. Az A10 lehúzását kicsit erősnek érzem a cikkben. Annál azért jóval több van benne, hogy átlagos felhasználásnak nevezzük. Főleg, hogy a konkurencia aktuális csúcstabletjei meg sem közelítik az A10-et, pedig ők azokon javasollják az itt felsorolt feladatokat.

    @boki1981: Ha a nagyobb méret nem zavar akkor mindenképp.

  3. Szerintem ez egy nagyon jó cucc lett ár értek arányban! Ha megkecsmeredik a mini 4 akkor ez lesz az utód. Kivéve ha mégis lesz valami új Mini. Bár nem hiszem.

  4. @White64GB: Én is mini párti vagyok és én sem hiszem 🙁

  5. Én is mini párti vagyok. De még reménykedem abban , hogyha a konkurencia fogja nyomni a a 8″ méretű tabokat akkor lehet , hogy az Apple is csatlakozik. Az apple ellenezte a tepsi méretű telókat is… aztán ő is becsatlakozott. Én imádom a mini-t. Nem szívessen váltanék nagyobb méretre.i7 -em szerintem leváltom androidos samura. Viszont tablet terén az iPad-et látom jobbnak.


Add a Comment