fbpx Skip to content

Az iOS 11-nek valószínűleg az iPad tulajdonosok fognak a legjobban örülni a hivatalos verzió őszi megjelenésekor, hiszen számos, olyan hasznos funkcióval bővült az legújabb iOS verzió, amelyre talán már 2-3 éve várunk.

iOS 11 az iPaden, 10,5 colos iPad Pro

Ezen funkciók közé tartozik az iPaden is elérhető, teljesen megújult Dock, megújult multitasking, fájl kezelő alkalmazás, az Apple Pencil új funkciói, drag-and-drop és még számos újítás.

A rendszeres iPad felhasználók már évek óta várnak egy olyan szintű frissítésre, amely lehetővé teszi, hogy valóban használható legyen az iPad egy számítógép helyett a hétköznapi (főleg irodai) munka során. Ezen jelentős frissítés első jelei a 2 éve megjelent iOS 9 esetén már megfigyelhetőek voltak, amikor az Apple elérhetővé tette az osztott képernyős multitasking opciót az iPad készülékek esetén, azonban ez még önmagában kevés volt ahhoz, hogy lenyűgözze és meggyőzze az iPad felhasználókat, hogy a számítógépüket otthon merjék hagyni egy utazás vagy átlagos munkanap során.

iOS 11 iPad Pro

Új Fájlok alkalmazás

Az új Fájlok alkalmazás segítségével gyakorlatilag fájl szinten tudjuk kezelni az iPaden a dokumentumainkat, mappákat tudunk létrehozni, fájlokat lehet másolni, törölni, mozgatni a mappák között, ráadásul mindezt úgy, hogy egy egységes felületen tekinthetjük át a készüléken elérhető dokumentumainkat, az iCloud Drive fájlokat, illetve akár a Dropbox vagy Box felhőben tárolt adatainkat is.

iOS 11 Files alkalmazás

Új Dock felület

Aki használt már Mac-et, az tudja, hogy mennyire kényelmes tud lenni a Dock használata, ahol a kedvenc, illetve az éppen aktuálisan futó alkalmazásainkat tudjuk egyetlen felületen áttekinteni és váltani közöttük.

Ez a funkcionalitás az iOS 11 megjelenésével az iPaden is elérhetővé fog válni abban az esetben, ha bármelyik alkalmazásban a kijelző aljáról felfelé húzzuk az ujjunkat.

Amellett, hogy a Dockon elérjük a kedvenc alkalmazásainkat, az utolsó alkalmazás intelligens javaslatként mindig változni fog annak függvényében, hogy éppen mit használunk az iPhone vagy Mac eszközünk vagy pedig mit észlel a rendszer, szerinte mire lehet szükségünk az adott pillanatban.

Megújult multitasking az iOS 11-ben

Az új Docknak köszönhetően gyakorlatilag bármikor felvehetünk és megnyithatunk egy alkalmazást a Dockról, mintha csak egy asztali számítógépen tennénk azt és azt utána Slide Over vagy Split View elrendezésben használhatjuk a továbbiakban, az alkalmazás váltóval pedig bármikor vissza tudunk váltani az App Space felületre, ahol pedig a kedvenc alkalmazás párosításainkat találjuk.

Tehát például ha mindig úgy szeretünk böngészni, hogy közben nyitva van egy jegyzet alkalmazás is, akkor ezt beállíthatjuk, mint kedvenc alkalmazás párosítás, amelyhez egyetlen érintéssel hozzáférhetünk ahelyett, hogy minden egyes alkalommal külön be kéne állítanunk egy Split View-t a böngésző és a jegyzet alkalmazás között.

Drag-and-drop, más néven áthelyezés húzással

Végre iPaden is elérhetővé vált a jól ismert drag-and-drop (fogd meg és vidd) funkció, amelynek segítségével gyakorlatilag bármilyen szöveget, linket, képet vagy egyéb fájlt meg tudunk fogni bármelyik alkalmazásban és át tudjuk azt vinni egy másik alkalmazásba.

Például ha egy honlapon található linket vagy szöveget szeretnénk egyszerűen átdobni egy jegyzetbe, azt most már egyetlen mozdulattal megtehetjük, vagy akár több képet is összecsippenthetünk a Fotók alkalmazáson belül és egyszerre átdobhatjuk őket az éppen íródó email üzenetünkbe.

Új Apple Pencil funkciók

Az Apple Pencil segítségével elég csak egyszer megérintenünk a lezárt képernyőt és máris magától megnyílik a Jegyzetek alkalmazás, ahová azonnal elkezdhetünk jegyzetelni, valamint a képernyőfotók készítésekor azonnal lehetőségünk nyílik azok szerkesztésére.

iOS 11 Apple Pencil funkciók

Továbbá például, hogy ha szeretnénk egy rajzot beszúrni egy meglévő jegyzetünkbe vagy email üzenetünkbe, akkor egész egyszerűen csak arrébb tudjuk tolni az adott szövegblokkokat és máris tudunk helyet csinálni a rajzoláshoz.

Ugyanilyen kényelmes funkció, hogy a gyári Jegyzetek alkalmazás képes lesz dokumentumok beolvasására, így például ha egy szerződést kell gyorsan beolvasnunk, aláírnunk és digitálisan elküldenünk, akkor mindezt néhány másodperc alatt el tudjuk végezni az iPad segítségével egyetlen alkalmazáson belül.

Új QuickType billentyűzet

Az új QuickType billentyűzetnek köszönhetően most már nem kell mindig a különböző billentyű nézetek között váltanunk, minden számjegyet és szimbólumot ugyanazzal a billentyűzettel el lehet érni, amennyiben a megfelelő billentyűn lefelé pöccintve előhívjuk a kívánt karaktert.

Tehát az állandó billentyűzet váltogatások helyett egyetlen gesztussal lehet számokat és speciális karaktereket előhívni az iPaden, ezáltal lényegesen felgyorsítva a kijelzőn történő gépelés folyamatát.

Az új, 10,5 hüvelykes iPad Pro

A szoftveres újdonságok mellett a WWDC alkalmával az Apple lecserélte a meglévő 9,7″ iPad Pro modelleket egy nagyobb, 10,5″ kijelzővel rendelkező verzióra, amely bár külső méreteit tekintve teljesen megegyező paraméterekkel rendelkezik, mint a 9,7″-es, azonban a vékonyabb keretnek köszönhetően egy lényegesen nagyobb kijelzőt kapott.

10,5 hüvelykes iPad Pro

A kijelző tekintetében az új iPad Pro modellek (mind a 10,5″, mint a megújult 12,9″) megkapták az iPhone 7 és iPhone 7 Plus készülékekből megismert P3 széles színskálájú kijelzőket, amelyek 120 Hz-es képfrissítési gyakoriságot kaptak, amely jelenleg a standard kijelzők 60 Hz-es értékének duplája. Valamint a gyorsult képfrissítésnek köszönhetően még reszponzívabb lett az Apple Pencil használata.

10,5 hüvelykes iPad Pro 120Hz képfrissítés

Ezen kívül az új kijelzők 600 nites fényerővel rendelkeznek, amelynek köszönhetően még olvashatóbbak nagy fény mellett is, valamint tovább javult a tükröződés mentesség is, amely már csak 1,8%-os az új panelek esetén. Összességében tehát elmondhatjuk, hogy az új iPad Pro modellek ismét a piac legjobb kijelző paneljeivel érkeznek.

iPad Pro P3 kijelző

A teljesítmény tekintetében az új iPadek 64 bites architektúrával rendelkező, hatmagos A10X Fusion chippel érkeznek, amelynek köszönhetően akár az olyan feladatokkal is könnyedén megbirkóznak, mint a 4K videó szerkesztés vagy akár a komplikált 3D-s modellek renderelése, mindezt pedig úgy, hogy közben hozzák a már megszokott és elvárt 10 órás akkumulátor időt.

Összegzés

Összességében tehát egy nagyon erős frissítést kaptunk az Apple részéről a WWDC nyitó konferenciája során, amely előrevetítette az iPad következő egy évének útját. És bár sokan már leírták és temették az iPad jövöjét, ezen frissítéseknek köszönhetően valószínűleg ismét többen el fognak gondolkodni, hogy bizonyos helyzetben már csak egy iPadet vigyenek magukkal egy MacBook helyett.

Olvasd el a hozzászólásokat is

2 Comments

  1. Lehet e tudni arrol valamit, hogy a régebbi eszközökön van e korlátozás?

  2. Mai napon frissitettem az ipedet IOS 11 re és automatikusan csinált rá egy jel kódot ! Soha nem volt rajta, és hiába próbálok bármi egyszerűt nem enged be !! Mit csináljak ????


Add a Comment