fbpx Skip to content

Az új iPad már kedd óta megrendelhető az Apple Online Store-ban Magyarországon is, szállítani pedig jövő hétre ígérte az Apple, de sokakban felmerül a kérdés, megéri-e megvenni? Mi a különbség az iPad Pro és a sima iPad között?

iPad 2018

Az új készülék egy rendkívül jó ár/érték arányú táblagép lett, hazánkban pedig még az ára is csökkent, ami mindenképp vonzóvá teszi. A második legfontosabb tulajdonsága pedig az Apple Pencil támogatás, ami miatt nem csak otthon, hanem munka közben, vagy akár az iskolában is kényelmesen használható.

iPad

A 7,9″-es iPad mini után a 9,7″-es méret következik, így akik nem szeretnének már egy új, de hardverben elavult terméket vásárolni, azoknak mindenképp a nagyobb készüléket kell választaniuk. Noha ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy az iPad mini nem felelne meg a kor követelményeinek, csak éppen újonnan már nem érdemes megvenni.

Az új iPad természetesen csak részben modern, mivel az egyes hardverelemei több mint 2 évvel ezelőtti technológiájúak. Maga a ház szinte megegyezik az iPad Airrel, amit 5 éve mutattak be. A benne lévő A10 chip már 2 éve a piacon van, a kijelzője pedig 6 éve ugyanazzal a 2048×1536 pixel felbontással és 264 ppi-vel rendelkezik. Sajnos első generációs Touch ID-t is kapott (nem is értjük miért), ami mára már lassúnak tűnhet és persze többet is hibázik. Tehát ezek alapján egyáltalán nem beszélhetünk egy modern gépről. De akkor miért éri meg megvenni?

Azért, mert az átlag ember számára nem kell ennél több. Az Apple úgy tervezte meg az “olcsó” iPadet, hogy az kiszolgálja az átlag felhasználókat, ne legyen drága, viszont mégis egy új készülék legyen. Az iPad Pro legolcsóbb verziója ugyanis 245 990 Ft-ba kerül, ehhez még hozzáadódik az Apple Pencil 32 990 Ft-ja, ami együtt 287 990 Ft lenne. Így most akár majdnem fele annyiért (149 980 Ft-ért Apple Pencillel) meg lehet kapni egy ugyan nem 10,5″ képátlójú, hanem csak 9,7″-es készüléket, amivel már használhatjuk az Apple Pencilt is.

Ezáltal garanciális, új, gyors eszközt kapunk a következő néhány évre, ami támogatja az iOS 11-ben elérhető legtöbb multitasking funkciót. Ebben a kategóriában már érdemes új készüléket és nem használtat vásárolni, bár ezek miatt a használt készülékek árai is csökkenni fognak, és így még több ember vásárolhat iPadet, ez pedig mindenkinek jó!

iPad vagy iPad Pro?

Sokakban felmerül a kérdés, hogy akkor most melyiket éri meg megvenni. Az iPad Pro széria azért jóval drágább újonnan, mint a most bemutatott iPad. Tehát legfontosabb az ár, ami miatt az olcsóbb készüléket fogjuk választani. Amennyiben persze az ár nem annyira számít, akkor nézzük meg, mit kapunk az iPad Pro-val, ami nincs a sima iPadben:

  • Teljes egészében laminált kijel­zőt
  • Tükröződésgátló bevonatot
  • ProMotion technológiát
  • Széles szín­tartományú kijel­zőt (P3)
  • True Tone kijel­zőt
  • A10X Fusion negyedik generációs chipet, asztali számítógépekre jellemző, 64 bites architektúrával
  • Smart Connectort – ami kompatibilis a Smart Keyboarddal
  • 12 megapixeles kamerát ƒ/1,8-as fényrekesszel
  • Optikai kép­stabilizálást
  • Négy LED-es True Tone vakut
  • Széles skálájú színrögzítést (P3) fotókhoz és Live Photo képekhez
  • 4K felbon­tású HD-videofelvételt (3840 x 2160 képpont)
  • Folyamatos automatikus élességállítást videofelvétel közben
  • 7 megapixeles előlapi kamerát
  • Négy hangszórós hangrendszert
  • A Főgombba épített második generációs ujjlenyomat-azonosító érzékelőt

Azért ez nem kevés, tehát a felárért cserébe tényleg egy Pro készüléket kapunk, kérdés, hogy egy átlagember számára mi kellhet ebből. Ha végigmegyünk a listán, akkor igazából csak a kényelmi faktor miatt érdemes az iPad Pro-t választani, illetve ha specifikusan gyorsabb processzorra és jobb kamerára van szükségünk.

Érdemes még kiemelni a Smart Keyboard támogatást, ami csak a Pro-nál érhető el. Így ha valaki komolyabban szeretne rajta írni, akkor én inkább a Pro-ban gondolkoznék, mert az a billentyűzet rendkívül jól használható. Persze a sima iPadhez is vásárolhatunk vezeték nélküli, Bluetooth-os billentyűzetet, csak mellé kell még egy tok is, amit támasztékként használhatunk az iPadhez.

iPad

Mivel már mindkét készülék támogatja az Apple Pencilt, így ez már nem kérdés. Maradt tehát a méret, a sebesség, a kamera és a támogatottság. Ezek közül kell eldönteni, mire van szükségünk, majd pedig kiválasztani a megfelelő készüléket.

Az új iPad ide kattintva rendelhető meg a magyar online Apple Store-ban.

[poll id=”233″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

11 Comments

  1. Az “elavult”-nak titulált iPad mini4 is laminált, tükröződésgátolt kijelzővel jött, fura, hogy ez nem ment át, pedig óriási a különbség a régebbi minikhez képest (amúgy színekben is)!

  2. Ha bekrepálna a 9.7-es Prom, gondolkodás nélkül ezt venném. Tavalyin a Pencil miatt húztam volna a szám, de ez idén már nem gond. Egyedül a True Tone hiányozna, semmi más. A billentyűzetet lecserélem egy bluetoothosra és kész, nem nagy kaland. A többi pedig nem érdekel. A hardver bika, az akku jobban bírja (de imádtam azt a Airt…), a kijelző szép. Ez egy baromi jó gép, pláne ennyi pénzért.

  3. Egyértelmű, hogy iPad Pro. 😀

  4. @ef-dani: Ugye tudod, hogy +30k-val többért már kapsz Pro-t? szóval a majdnem ennyi pénzért is Pro-t kapsz. xD

  5. @farkas63: Ugye tudod, hogy azoknál a trógereknél, akiknél +30-ért kapod ehhez képest a Prót, ez a gép sem 117e lesz?

  6. @ef-dani: Kit érdekel? Ha 160k-t már kapok normális gépet minek vegyek 80k-t egy fost? 😀

  7. Mert nem egy fos… ???? es 80 ezer forint nem keves penz

  8. @ef-dani: ez relatív. 50 ezer egy normális cipő, ugyanennyi egy normális farmer. a világ elhúzott tőlünk.

  9. Szerintem egyik sem eri meg 🙂 elavult technologia vs marha draga. Anno a 9.7-es prot 3-szor csereltettem, majd egy rakas kulfoldi forum olvasgatasa utan kertem vissza a penzem. A kijelzo meg mi dig foltos es kalibralhatatlan az eltero kelvin ertek miatt, ami alulrol folfele vagy jobbrol balra elter. Szamomra ez nem tul premium…. tularazott es gyenge kisbaratja. 2gb ram??? Na meg 2ev mulva docogni fog az egesz.

  10. Hogy megéri-e? Határozottan igen!

  11. Az igazat megvalva arra vártam hogy egy Mini Pro-t jelentsenek be, az rögtön klikk-rendelj lett volna… ????


Add a Comment