Steve Jobs ma lenne 64 éves

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Steve Jobs 1955. február 24-én született San Franciscóban. Az Apple társalapítója, aki több iparágban is jelentős nyomot hagyott maga után, ma lenne 64 éves, amiről Tim Cook idén is megemlékezett.

SAN FRANCISCO - SEPTEMBER 12: Apple CEO Steve Jobs holds up a new iPod Shuffle as he delivers a keynote address during an Apple media event September 12, 2006 in San Francisco. Jobs announced new iPods and video downloads from iTunes as well as a sneak peek at a device tenatively called iTV which allows you to channel iTunes to your television and is expected out in early 2007. (Photo by Justin Sullivan/Getty Images) *** Local Caption *** Steve Jobs ORG XMIT: 71862489

Steve a napvilágot Abdulfattah Jandali és Joanne Scheible gyermekeként látta meg. A fiatalok a Wisconsin-i Egyetemen találkoztak, és akkori helyzetükben a kis jövevény örökbe adása mellett döntöttek. Így lett Steve végül Paul és Clara Jobs gyermeke.


A garázs, ahonnan az Apple indult

Steve híres volt arról, hogy a valóságot a saját szemszögéből nézte, így sokszor azt a saját kedve szerint formálta – jusson eszünkbe például az iPhone 4 esetén az “antennagate”, ami után elhíresült a “rosszul fogod” szófordulat.

Steve Jobs Dimitri Medvegyevnek mutatja az iPhone 4-et, amit mindössze 4 ujjával tart a készülék tetejét és alját fogva, a képen felirattal: "See? This is how you should hold the iPhone 4. (Látja? Na így kell fogni az iPhone 4-et!)".

Mivel egyfajta “valóságtorzító mezővel” rendelkezett, így sok nemből tudott igent csinálni.

Volt ugyan, hogy saját cégét is elvették tőle egy időre, de ekkor megalapította a NeXT-et, amit szintén képes volt sikerre vinni. Majd amikor visszatért a már haldokló Apple-höz, azt újból nyereségessé tette. Vezetői stílusa és maximalista hozzáállása miatt eléggé kiemelkedett az átlag közül, és emiatt sok kritikát is kapott.

Az iPod és az iTunes megváltoztatta a zenehallgatásai szokásainkat, az iPhone pedig azt, ahogyan az okostelefonokra tekintünk, az iPaddel pedig a táblagépek esetén is megszabta az Apple az irányt.

Steve Jobs kezében az első iPoddal.

Steve 2011. október 5-i halála az elhúzódó hasnyálmirigyrákja miatt gyakorlatilag várható volt, mégis sokakat megdöbbentett – főleg mert Tim Cook pedig épp előtte egy nappal, október 4-én tartotta az iPhone 4s-ről, iOS 5-ről és az iCloudról szóló keynote-ot. Érdemes egyébként visszanézni ezt a termékbemutatót, mert valahogy volt egy furcsa hangulata, amit talán az okozott, hogy az Apple vezetősége ekkor már pontosan tudta, hogy Steve-nek tényleg alig van ideje hátra.

Az utolsó keynote, amit még Steve tartott, a 2011-es WWDC-n, június 6-án tartott volt, amit ide kattintva lehet letölteni az iTunes-ból.

Később az Apple az azóta megépült, még Steve Jobs idejében tervezett, új központjában, az Apple Parkban található előadótermet Steve-ről nevezte el, és itt mutatták be 2017 szeptemberében többek között az iPhone 8, 8 Plus és iPhone X készülékeket is.

Steve Jobs Theater drón videón

Tim Cook idén is megemlékezett Steve születésnapjáról:

Korábbi cikkünk Steve életéről, képekkel: Steve Jobs élete képekben.

Ezek még érdekelhetnek:


Népszerű hozzászólások

 1. Put2 says:

  Kíváncsi lennék, hogy ha még élne miben lenne más az Apple! De akkor meg ügye nem tudnánk viszonyítani, a maihoz, hogy ma milyen ha élne mivel nem tudnánk azt, hogy ha nem élne akkor milyen lenne a mai… :slight_smile: Teháhát ez egy érdekes szituáció lenne! Hallotam olyan pletykát, hogy valojában meg sem halt… De ez nem igaz, mivel Jobs egy “látnoki” képességgel megáldott ember volt, és ha így lenne, akkor az Apple nem itt tartana, ahol most tart! :slight_smile:

 2. gunar says:

  Igen érdekes paradoxon ez. :grinning: Azért nagyon nem lehetne neki sem másfelé menni mint amit a vevők zöme szeretne kapni, bár az elején az apple diktálta az irányt és igen kérdés, hogy ő mit hozott volna mást.
  Abban szinte biztos vagyok, hogy olyan IOS-ek mint amiket kiadtak és foltozták azonnal, nem jöhettek volna ki büntetlenül ! Valószinű hogy sok minden másképp lenne ha ő vezetné még a céget.
  A F-ID akkor is jó ötlet volt és lehet még neki is volt hozzá köze, de gondolom az üveg alatti T-ID-t is betolták volna vmelyik előd modellbe. Tudom sokan nem szeretik még mindig a F-ID-t de sok előnye van a régi azonosítóval szemben, pl akik kesztyűsök azok tudják értékelni (én nem hordok) meg akik piszkos kézzel sok esetben nem tudták feloldani a vasat, stb. Na meg ki tudja tényleg milyen innovációkat helyezett volna előtérbe ha ott lett volna az elmúlt években is.

 3. Én nem vagyok benne biztos, hogy ma egy 64 éves ember látná a technológia jövőjét. Jobs valóban nagy mágus volt, de nem minden jött be még neki sem. Emlékezzünk vissza, mikor azt mondta, hogy 3,5-es kijelző bőven elég egy ember kezébe, aztán hol tartunk ma.

 4. Akkor még elég is volt, nem is kellett nagyobb, ahogyan a VHS is elég volt anno…

 5. Szanya says:

  Ez hit kérdése. Amíg a Világ elhiszi valakiről, hogy diktálhat, addig odafigyelnek rá és követik. Ráhangolódnak, aminek következtében egy ritmusra rugózik a tömeg a hullámok korbácsolójával. Vagyis folyamatosan kitalál egy csomó dolgot amikből újabbak következnek. Egy részük ugyan zsákutca, de mindig több vas lóg a tűzben. Ráadásul csak a kész termékek válnak láthatóvá. Pedig 5- 10 évre előre megvannak az ötletek, amihez készülnek tervek, és szükség esetén fejlesztenek a konkrét tervekhez technológiákat. De a legújabb, még ismeretlen technológiák is lemaradásban vannak a megmondóember terveihez, ötleteihez. Ezért lesz egy Steve- hez hasonló ember hajcsár.
  Lehet, hogy most is vannak ötletek meg tervek, csak kevesebben hisznek Cook- ban. Zavart lehet érezni az “erőben”.

  Amúgy meg a 3,5 coll kényelmes, tökéletes, csak nem trendi. Ezt pedig nem hagyhatják figyelmen kívül. És itt vissza is térhetünk arra, hogy valaki diktálja a divatot vagy követi. Jó esetben az Apple az autó gyártásra fókuszál vagy a fb leváltására vagy az időgépre, és ezért nem jár két lépéssel az okosterefon trendek előtt.

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!