fbpx Skip to content

A Csoportos FaceTime szolgáltatás nem igazán sikerül az Apple-nek. Már a megjelenése is problémás volt, mert bár bejelentették az iOS 12-vel, végül csak a 12.1-ben vált elérhetővé. Persze a gondok ezzel még nem értek véget.

Csoportos FaceTime

Akár 32 emberrel is dumálhatsz egyszerre – és ha nem veszed fel, ők akkor is hallanak…?

Magyar idő szerint január 28-án este kezdett el felpörögni az a videó Twitteren, amiben az látszik, hogy a Csoportos FaceTime használatával távolról lehallgatható a hívott fél mikrofonja. Kicsit később az is kiderült, hogy ha a hívott fél ilyenkor megnyomja a bekapcsoló gombot a készülékén, akkor még a kamerája képét is lehet látni. Az Apple kicsivel később egy huszárvágással megoldotta a dolgot: kikapcsolta a Csoportos FaceTime szolgáltatást, és frissítést ígért még erre a hétre. Nézzük, mit kell tudni erről!

Ha már fel sem vesszük, az is baj?

A Twitteren közzétett videó kissé megtévesztő lehet, mert a hívó és a hívott készülék egymás mellett van benne, és mivel a “trükk” az, hogy a hívó hozzáadja saját magát újból a híváshoz, még azt is lehet gondolni, hogy valójában a saját készüléke visszhangzik vissza, és nem a hívott félé:

A hiba tehát elég könnyen előidézhető volt:

  1. indítsunk egy FaceTime videóhívást egy tetszőleges kontakttal;
  2. míg a hívás kicsörög, a képernyőt felhúzva a híváskezelő opciók közül válasszuk az újabb személy hozzáadását;
  3. adjuk meg a saját telefonszámunkat, ezzel önmagunkat újból hozzáadva a híváshoz, amiből így csoportos hívás lesz;
  4. a hívásba be fog hallatszani az eredetileg hívott fél készülékének mikrofonja által hallott hang még abban az esetben is, ha fel sem vette a hívást, és az csak még mindig kicsörög nála.

Ezen felül ha az illető lenyomja a bekapcsoló gombot a készülékén, az nem csak a hangot, hanem a kameraképet is elkezdi átküldeni a hívott fél tudta nélkül – viszont ebben az esetben a hívott fél már legalább hallja a hívó fél hangját, így feltűnhet neki, hogy valami nem oké, hiszen fel sem vette a hívást.

Az Apple lekapcsolta a Csoportos FaceTime szolgáltatást

Pár órával a hiba széleskörűen ismertté válása után az Apple egy huszárvágással orvosolta a problémát: egyszerűen lekapcsolta a Csoportos FaceTime szolgáltatást, ami elvben meg is akadályozza az egész problémát mindaddig, ameddig ki nem javítják a mögöttes okot, ami még az iOS 12.1.3-ban és a 12.2 bétájában is megvan.

Ezzel kapcsolatban a 9to5Mac egyébként megjegyzi, hogy ennek ellenére is vannak, akik még elő tudják idézni ezt a hibát, bár ezek valószínűleg csak elszórt esetek, és náluk is meg kell majd szűnjön ennek a lehetősége.

A problémát tovább árnyalja, hogy az Apple már elvileg január 20-án értesülhetett a dologról, de ennek a hibának a javítása nem került bele a január 22-én megjelent iOS 12.1.3-as frissítésbe. Itt talán a cég bürokráciája lehet a ludas az ügyben, hogy nem jutott el időben a hiba híre a megfelelő csoporthoz, de ezen talán már kár keseregni, viszont remélhetőleg tanul ebből is az Apple, és több erőforrást fordít majd a jövőben arra, hogy az ilyen hibák jelentéseit sokkal rövidebb idő alatt feldolgozzák.

Most akkor mit tudok tenni?

Jelenleg, mivel az Apple időközben rég lekapcsolta a Csoportos FaceTime szolgáltatást, a hiba elvben már nem idézhető elő, így igazából nincs mit tenni, ráadásul nem is lehet mindezt úgy kihasználni, hogy arról a hívott fél ne értesüljön, hiszen a hívás minden esetben kicsörög nála.

Akik persze szeretnének abszolút biztosak lenni abban, hogy senki nem tudja ezt eljátszani velük, azok egyszerűen kapcsolják ki a FaceTime szolgáltatást a Beállítások, FaceTime menüpont alatt.

Hamarosan érkezik az iOS 12.1.4

Az Apple a szolgáltatás lekapcsolásakor egyúttal azt is közölte, hogy még ezen a héten kiad egy szoftverfrissítést, amiben ezt orvosolják.

Összegezve

A hibát az Apple már elvben kiküszöbölte azzal, hogy lekapcsolta a Csoportos FaceTime szolgáltatást, így a felhasználónak jelenleg nincs teendője. Aki teljesen biztosra akar menni, az persze egyszerűen kikapcsolhatja a FaceTime szolgáltatást a készülékén. A cég még erre a hétre ígért szoftverfrissítést ezzel kapcsolatban, így ezt majd mindenképpen érdemes figyelemmel kísérni, és természetesen mi is hírt adunk majd a megjelenéséről.

Kifejezetten ironikus ez a hiba úgy, hogy a CES ideje alatt az Apple épp az adatvédelmi hozzáállásával kapcsolatban büszkélkedett a kiállítás látogatói számára egy teljes homlokzatos óriásplakáttal:

“What happens on your iPhone, stays on your iPhone.”

Annyiban viszont mindenképp szerencséje van a cégnek, hogy mindezt nem lehet a hívott fél tudta nélkül eljátszani, hiszen a hívás mindenképp kicsörög.

A vásárlóknak a cégbe vetett bizalmán esett csorbát kiköszörülni azonban meglehetősen nehéz dolog lesz. De hát ahogy mondani szokták: teher alatt nő a pálma…

Te mit gondolsz? Kikapcsolod emiatt a FaceTime-ot?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Egy válaszra szerintem lett volna lehetőségük, ha nem is a hiba javítására. Mert elvileg még válaszolni sem válaszoltak a hiba jelzése után.

  2. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    jó, de most azt mondják, hogy még a héten kitolják a javítást. az ugyanúgy pár nap. :wink:

  3. Pár napja pedig azon vitáztunk - a fekete molino felirat kapcsán -, hogy melyik rendszer biztonságos, lehallgatható, stb.
    Ennyi + amiről nem tudunk.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for lberes Avatar for Szifon Avatar for mekkintos Avatar for Jadeye Avatar for SzifonAdmin

Népszerű hozzászólások

  1. Egy válaszra szerintem lett volna lehetőségük, ha nem is a hiba javítására. Mert elvileg még válaszolni sem válaszoltak a hiba jelzése után.

  2. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    jó, de most azt mondják, hogy még a héten kitolják a javítást. az ugyanúgy pár nap. :wink:

  3. Pár napja pedig azon vitáztunk - a fekete molino felirat kapcsán -, hogy melyik rendszer biztonságos, lehallgatható, stb.
    Ennyi + amiről nem tudunk.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for lberes Avatar for Szifon Avatar for mekkintos Avatar for Jadeye Avatar for SzifonAdmin