fbpx Skip to content

A Csoportos FaceTime szolgáltatás nem igazán sikerül az Apple-nek. Már a megjelenése is problémás volt, mert bár bejelentették az iOS 12-vel, végül csak a 12.1-ben vált elérhetővé. Persze a gondok ezzel még nem értek véget.

Csoportos FaceTime

Akár 32 emberrel is dumálhatsz egyszerre – és ha nem veszed fel, ők akkor is hallanak…?

Magyar idő szerint január 28-án este kezdett el felpörögni az a videó Twitteren, amiben az látszik, hogy a Csoportos FaceTime használatával távolról lehallgatható a hívott fél mikrofonja. Kicsit később az is kiderült, hogy ha a hívott fél ilyenkor megnyomja a bekapcsoló gombot a készülékén, akkor még a kamerája képét is lehet látni. Az Apple kicsivel később egy huszárvágással megoldotta a dolgot: kikapcsolta a Csoportos FaceTime szolgáltatást, és frissítést ígért még erre a hétre. Nézzük, mit kell tudni erről!

Ha már fel sem vesszük, az is baj?

A Twitteren közzétett videó kissé megtévesztő lehet, mert a hívó és a hívott készülék egymás mellett van benne, és mivel a “trükk” az, hogy a hívó hozzáadja saját magát újból a híváshoz, még azt is lehet gondolni, hogy valójában a saját készüléke visszhangzik vissza, és nem a hívott félé:

A hiba tehát elég könnyen előidézhető volt:

  1. indítsunk egy FaceTime videóhívást egy tetszőleges kontakttal;
  2. míg a hívás kicsörög, a képernyőt felhúzva a híváskezelő opciók közül válasszuk az újabb személy hozzáadását;
  3. adjuk meg a saját telefonszámunkat, ezzel önmagunkat újból hozzáadva a híváshoz, amiből így csoportos hívás lesz;
  4. a hívásba be fog hallatszani az eredetileg hívott fél készülékének mikrofonja által hallott hang még abban az esetben is, ha fel sem vette a hívást, és az csak még mindig kicsörög nála.

Ezen felül ha az illető lenyomja a bekapcsoló gombot a készülékén, az nem csak a hangot, hanem a kameraképet is elkezdi átküldeni a hívott fél tudta nélkül – viszont ebben az esetben a hívott fél már legalább hallja a hívó fél hangját, így feltűnhet neki, hogy valami nem oké, hiszen fel sem vette a hívást.

Az Apple lekapcsolta a Csoportos FaceTime szolgáltatást

Pár órával a hiba széleskörűen ismertté válása után az Apple egy huszárvágással orvosolta a problémát: egyszerűen lekapcsolta a Csoportos FaceTime szolgáltatást, ami elvben meg is akadályozza az egész problémát mindaddig, ameddig ki nem javítják a mögöttes okot, ami még az iOS 12.1.3-ban és a 12.2 bétájában is megvan.

Ezzel kapcsolatban a 9to5Mac egyébként megjegyzi, hogy ennek ellenére is vannak, akik még elő tudják idézni ezt a hibát, bár ezek valószínűleg csak elszórt esetek, és náluk is meg kell majd szűnjön ennek a lehetősége.

A problémát tovább árnyalja, hogy az Apple már elvileg január 20-án értesülhetett a dologról, de ennek a hibának a javítása nem került bele a január 22-én megjelent iOS 12.1.3-as frissítésbe. Itt talán a cég bürokráciája lehet a ludas az ügyben, hogy nem jutott el időben a hiba híre a megfelelő csoporthoz, de ezen talán már kár keseregni, viszont remélhetőleg tanul ebből is az Apple, és több erőforrást fordít majd a jövőben arra, hogy az ilyen hibák jelentéseit sokkal rövidebb idő alatt feldolgozzák.

Most akkor mit tudok tenni?

Jelenleg, mivel az Apple időközben rég lekapcsolta a Csoportos FaceTime szolgáltatást, a hiba elvben már nem idézhető elő, így igazából nincs mit tenni, ráadásul nem is lehet mindezt úgy kihasználni, hogy arról a hívott fél ne értesüljön, hiszen a hívás minden esetben kicsörög nála.

Akik persze szeretnének abszolút biztosak lenni abban, hogy senki nem tudja ezt eljátszani velük, azok egyszerűen kapcsolják ki a FaceTime szolgáltatást a Beállítások, FaceTime menüpont alatt.

Hamarosan érkezik az iOS 12.1.4

Az Apple a szolgáltatás lekapcsolásakor egyúttal azt is közölte, hogy még ezen a héten kiad egy szoftverfrissítést, amiben ezt orvosolják.

Összegezve

A hibát az Apple már elvben kiküszöbölte azzal, hogy lekapcsolta a Csoportos FaceTime szolgáltatást, így a felhasználónak jelenleg nincs teendője. Aki teljesen biztosra akar menni, az persze egyszerűen kikapcsolhatja a FaceTime szolgáltatást a készülékén. A cég még erre a hétre ígért szoftverfrissítést ezzel kapcsolatban, így ezt majd mindenképpen érdemes figyelemmel kísérni, és természetesen mi is hírt adunk majd a megjelenéséről.

Kifejezetten ironikus ez a hiba úgy, hogy a CES ideje alatt az Apple épp az adatvédelmi hozzáállásával kapcsolatban büszkélkedett a kiállítás látogatói számára egy teljes homlokzatos óriásplakáttal:

“What happens on your iPhone, stays on your iPhone.”

Annyiban viszont mindenképp szerencséje van a cégnek, hogy mindezt nem lehet a hívott fél tudta nélkül eljátszani, hiszen a hívás mindenképp kicsörög.

A vásárlóknak a cégbe vetett bizalmán esett csorbát kiköszörülni azonban meglehetősen nehéz dolog lesz. De hát ahogy mondani szokták: teher alatt nő a pálma…

Te mit gondolsz? Kikapcsolod emiatt a FaceTime-ot?

[newsletter_signup_form id=11]

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Egy válaszra szerintem lett volna lehetőségük, ha nem is a hiba javítására. Mert elvileg még válaszolni sem válaszoltak a hiba jelzése után.

  2. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    jó, de most azt mondják, hogy még a héten kitolják a javítást. az ugyanúgy pár nap. :wink:

  3. Pár napja pedig azon vitáztunk - a fekete molino felirat kapcsán -, hogy melyik rendszer biztonságos, lehallgatható, stb.
    Ennyi + amiről nem tudunk.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for lberes Avatar for Szifon Avatar for mekkintos Avatar for Jadeye Avatar for SzifonAdmin