fbpx Skip to content

Futótűzként terjedt el a hír, hogy egyik napról a másikra megszűnt a Cydia Store. Ezzel önmagában talán még nem is lenne probléma, ha nem jelentek volna meg rögtön a különféle híroldalak tech rovataiban olyan cikkek, amelyekből sajnos csak az látszik, hogy a szerzőik nem tájékozódtak megfelelően arról, hogy egyáltalán mi is a Cydia Store, illetve mit is jelent a megszűnése a felhasználók számára.

Mivel tehát több félreértés terjed ezzel kapcsolatban, röviden összeszednénk, mit is kell tudni erről pontosan, bár igazából meglehetősen keveseket érint mindez egyáltalán, annak eredményeként, hogy már maga a jailbreakelés is régen a háttérbe szorult.

Most akkor az egész Cydiának lőttek?

Legkevésbé sem! Maga a Cydia természetesen nem szűnik meg. De nézzünk kezdésnek egy hangzatos állítást ezzel kapcsolatban egy híroldal tech rovatából:

Az iPhone-ok jailbreakelésében kulcsszerepet játszó Cydia Store végleg lehúzza a rolót.

A Cydia Store sosem játszott szerepet a készülék jailbreakelésében. Abban ugyanis a különféle olyan szoftverek játszottak kulcsszerepet, amelyek az iOS biztonsági megoldásainak kikerülése után telepítették csak fel magát a Cydia csomagkezelőt, amelynek egy alfunkciója csak a Cydia Store.

Mi az a Cydia Store?

A Cydia Store-on keresztül a jailbreakes készülékekre fejlesztők fizetős kiegészítőket értékesíthettek a felhasználók számára. Az ingyenes kiegészítőkhöz nincs szükség a Store funkcionalitásra, tehát maga a Cydia természetesen továbbra is működik.

A Cydia Store tehát csak egy alfunkciója a Cydia csomagkezelőnek, és nem maga a csomagkezelő. (Avagy egy rendszertani hasonlattal élve: minden bogár rovar, de nem minden rovar bogár!)

A Cydia Store mögött azonban egyetlen ember, Jan Freeman áll.

A Cydia mögött valóban egyetlen ember, Jay Freeman (saurik) áll, ő ugyanis a fejlesztője. Ez persze sosem volt titok, a jailbreakes közösség az évek során rengeteget köszönhetett neki, és az általa fejlesztett csomagkezelőnek, ami gyakorlatilag etalonná vált nem sokkal az iOS 2.0 megjelenése után.

Akkoriban egyébként több más csomagkezelő is létezett ideig-óráig. Ezek közül az első az Installer.app volt, majd mivel a fejlesztői nem frissítették időben az iOS 2.0-hoz, míg saurik a Cydiát viszont igen, így az szépen átvette a vezető szerepet.

Később, mivel a Cydia csak megadott source-okat tartalmazott alapértelmezetten beállítva, ami persze presztízs értékkel is bírt, így megjelentek a különféle alternatívák, mint például az Icy, a Kryptes vagy a Rock (Your Phone), de végül csak a Cydia állta ki az idő próbáját.

  1

Az Icy, a Kryptes, és a Rock

Saurik már régebben közölte, hogy meg fogja szüntetni a fizetős kiegészítők vásárlását lehetővé tévő funkciót, a Cydia Store-t, mert nem látta értelmét tovább fenntartani. Ennek dátumát végül egy, a felhasználók adatait egyébként nem fenyegető hiba felfedezése hozta előre.

Nyilván ebben szerves része van az Apple-nek is – már legalábbis olyan értelemben, hogy amióta gyakorlatilag nincs “rendes”, full untethered jailbreak (amikor a készülék az újraindítása után is rögtön jailbreakelt állapotban fut), hanem csak semi-untethered (amikor a készülék bekapcsol a jailbreakelt állapot után is, de maga a jailbreak nem tölt be, ahhoz egy adott appot kell ilyenkor minden újraindítás után lefuttatni a jailbreakelt állapothoz), userland típusú hibák kihasználásával, így maga a jailbreak is teljesen háttérbe szorult, nemhogy az azzal elérhető tweakek… Az is az Apple “érdeme”, hogy az évek során sok olyan funkcionalitást átemelt az iOS-be, amit azelőtt a Cydiából az egyes source-okról letölthető tweakként már elértek azok, akik jailbreakeltek, ezzel viszont szintén egyre szükségtelenebbé tette az egész jailbreaket.

Mit jelent a Cydia Store megszűnése a felhasználók számára?

Mindössze annyit, hogy új vásárlásokat már nem fogunk tudni megtenni a Cydiában, tehát ezzel gyakorlatilag megszűnt a fizetős kiegészítők lehetősége. A korábban megvásárolt csomagokat természetesen továbbra is le tudjuk majd tölteni a fiókunkkal. Az ingyenes csomagok elérhetősége is változatlan, ezek ráadásul  legtöbbször a különböző source-okon találhatóak, és nem magában a Cydiában.

Maga a Cydia csomagkezelő tehát nem szűnt meg, csak a fizetős kiegészítők vásárlásának inthetünk búcsút. Mivel azonban már eleve régen háttérbe szorult nem csak maga a Cydia, de valójában a jailbreak is, így saurik ezen lépése jóformán nem igazán érint már senkit.

Persze a jailbreak maga továbbra sem temetendő, mert most is élő a mögöttes közösség, de az is belátható, hogy az utóbbi években meglehetősen visszaszorult a fontossága.

További olvasnivalók a témában például:

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for szabol szabol says:

    Hiánypótló cikk!
    Annyival kiegészíteném, hogy Coolstar (az electra egyik fejlesztője) által készített cydia alternatíva a sileo már publikus béta állapotban elérhető (sokan a cydia utódjának tekintik)
    Személyes vélemény: ha az ios lehetővé tenné a springboard személyre szabhatóságát a fejlesztők illetve a felhasználók számára azzal beverné az utolsó szöget a jailbreak koporsójába.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for szabol

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for szabol szabol says:

    Hiánypótló cikk!
    Annyival kiegészíteném, hogy Coolstar (az electra egyik fejlesztője) által készített cydia alternatíva a sileo már publikus béta állapotban elérhető (sokan a cydia utódjának tekintik)
    Személyes vélemény: ha az ios lehetővé tenné a springboard személyre szabhatóságát a fejlesztők illetve a felhasználók számára azzal beverné az utolsó szöget a jailbreak koporsójába.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for szabol