fbpx Skip to content

Steve Jobs 1955. február 24-én született San Franciscóban. Az Apple társalapítója, aki több iparágban is jelentős nyomot hagyott maga után, ma lenne 63 éves, amiről Tim Cook idén is megemlékezett.

Steve Jobs, kezében az első iPhone-nal

Steve a napvilágot Abdulfattah Jandali és Joanne Scheible gyermekeként látta meg. A fiatalok a Wisconsin-i Egyetemen találkoztak, és akkori helyzetükben a kis jövevény örökbe adása mellett döntöttek. Így lett Steve végül Paul és Clara Jobs gyermeke.


A garázs, ahonnan az Apple indult

Steve híres volt arról, hogy a valóságot a saját szemszögéből nézte, így sokszor azt a saját kedve szerint formálta – jusson eszünkbe például az iPhone 4 esetén az “antennagate”, ami után elhíresült a “rosszul fogod” szófordulat.

Steve Jobs Dimitri Medvegyevnek mutatja az iPhone 4-et, amit mindössze 4 ujjával tart a készülék tetejét és alját fogva, a képen felirattal: "See? This is how you should hold the iPhone 4. (Látja? Na így kell fogni az iPhone 4-et!)".

Mivel egyfajta “valóságtorzító mezővel” rendelkezett, így sok nemből tudott igent csinálni.

Volt ugyan, hogy saját cégét is elvették tőle egy időre, de ekkor megalapította a NeXT-et, amit szintén képes volt sikerre vinni. Majd amikor visszatért a már haldokló Apple-höz, azt újból nyereségessé tette. Vezetői stílusa és maximalista hozzáállása miatt eléggé kiemelkedett az átlag közül, és emiatt sok kritikát is kapott.

Az iPod és az iTunes megváltoztatta a zenehallgatásai szokásainkat, az iPhone pedig azt, ahogyan az okostelefonokra tekintünk, az iPaddel pedig a táblagépek esetén is megszabta az Apple az irányt.

Steve Jobs kezében az első iPoddal.

Steve 2011. október 5-i halála az elhúzódó hasnyálmirigyrákja miatt gyakorlatilag várható volt, mégis sokakat megdöbbentett – főleg mert Tim Cook pedig épp előtte egy nappal, október 4-én tartotta az iPhone 4s-ről, iOS 5-ről és az iCloudról szóló keynote-ot.

Az utolsó keynote, amit még Steve tartott, a 2011-es WWDC-n, június 6-án tartott volt, amit ide kattintva lehet letölteni az iTunes-ból, illetve megnézhető YouTube-on is:

Később az Apple az azóta megépült, még Steve Jobs idejében tervezett, új központjában, az Apple Parkban található előadótermet Steve-ről nevezte el, és itt mutatták be 2017 szeptemberében többek között az iPhone 8, 8 Plus és iPhone X készülékeket is.

Steve Jobs Theater drón videón

Tim Cook idén is megemlékezett Steve születésnapjáról:

Korábbi cikkünk Steve életéről, képekkel: Steve Jobs élete képekben.

Olvasd el a hozzászólásokat is

19 Comments

  1. Job(b) lenne neki. Meg nekünk is 🙁

  2. Boldog szülinapot!

  3. Nagyon jó cikk, jó képek! Apró kiegészítés: Jobs soha sem mondta azt, hogy “rosszul fogod”. Kár, hogy örökké rajta fog ez maradni.

  4. A “Steve mit nem engedett volna és ilyen sosem fordult elő az ő ideje alatt” kommentek szerzőinek javaslom olvasásra a belinkelt antennagate cikk alatti kommenteket az iOS 4-ről.

  5. ef-dani, Jobs utálóiként csak az antenna sztorit tudjátok felhozni állandóan, ahelyett, hogy csendben tűrnétek, hogy jogos azt állítani, hogy hanyatlik az apple, mert nem a megfelelő kézben van

  6. @Ferenc1: biztos van, aki utálja Steve Jobs-t. de sokaknak hiányzik, egy keynote sem olyan, mint régen (nekem egyetlen egy keynote van letöltve az iTunes-ban állandóra, és az a legutolsó, amit még Steve tartott).

    de szerintem az legalább akkora valóságtorzító mező, hogy “bezzeg Steve Jobs így meg úgy”, mint amilyen valóságtorzító mezővel maga Steve rendelkezett. értem én, hogy most egyszerűbb mindent erre fogni, csak mert nem értjük, mi és miért van úgy, ahogy, de anno is majdnem ugyanez volt, csak nem volt tömegtermék az iPhone, nem használta mindenki, és nem volt egyfajta “gold standard”, húzónév az iPhone sem, így a kutyát sem érdekelte, hogy mit feszül össze meg vissza pár millió iPhone-os bő két éven át, hogy nemhogy MMS, multitasking, de még copy/paste sincs…

    de nekem már tele a hócipőm azzal, hogy a hozzászólásaidban jellemzően csak a negatívumokat harsogod, ezzel össze-vissza mocskolod a céget és Tim Cookot, de konstruktív javaslatod alig van. vezet bárhová a folyamatos negatívkodás? szerintem nem. ellenben csak az indulatokat szítja, vitát gerjeszt, de a problémákat nem oldja meg, inkább csak újabbakat generál a vita miatt.

  7. Jadeye, én elviselem a Te véleményedet, akkor az enyém is megengedett. Nem a vita gerjesztése a célom, arról nem tehetek, hogy sokan annyira korlátoltak, hogy nem értik mit írok, ebből következik, hogy az általuk kreált értelmezésükre reagálnak, hibásan.

  8. Jadeye, még annyi, hogy nem mocskolom a céget, a véleményemet, tapasztalatomat írom. Nem dolgom semmiféle javaslattal élni feléjük, én a vevő vagyok, termékért fizetek és ötletekért fizetést kapok.

    Továbbá, kit érdekelne a javaslatom? Ide is leírtam sok dolgot már, amikkel rengetegen egyet is értettek, de Te csak a kifogásokat írtad, hogy kivitelezhetetlenek. Szerintem minden megoldható, csak akarni kell.

  9. @Ferenc1: “Ide is leírtam sok dolgot már”
    látom, nem érted. ide hiába írsz bármit is, nem tudjuk megoldani, mert nem mi vagyunk az Apple. a Szifon.com egy, az Apple-től teljességgel független oldal. ha azt akarod, hogy bármit is kijavítson az Apple, azt az Apple felé kell jelezned a közismert csatornákon keresztül. elvárni elvárhatsz bármit, de a problémáidat sosem fogja megoldani az, ha nem ott jelzed őket, ahol kéne. persze próbálunk segíteni, amiben lehet, de arról nem mi tehetünk, ha nem tudjuk megoldani, sem nem mi vagyunk az illetékesek, arra ott az Apple Support, őket lehet/kell zaklatni.

    ha nem így teszel, az olyan, mintha mondjuk a fodrászodat ordítanád le azért, mert savanyú volt a tej, pusztán csak azért őt leordítva, mert ő is iszik tejet.

  10. Jadeye, Te nem érted! Mint írtam, nem dolgom javaslatokkal élni, ide leírtam mi volna jó, de ez elmélet volt, amire Te reagáltál. Nem ide kell írnom, de nem is kell neked azt válaszolni rá, hogy nem lehet, mert elmélet.

    Visszatérve az eredeti dologra, a hozzászólásaimat a többiekével ellentétben moderáljátol folyamatosan, nem jelenhet meg, amikor leírom, csak a nektek tetszőt engeditek. A vitát akarnék generálni, akkor szerinted nem regelnék más gépről, más jelszóval, más ip-ről, hogy ne moderáltak legyenek a hsz-im?

    Az ilyen argent és dani félék kötekednek. Egyszerű beosztottak az életben, nincs semmi felelősség rajtuk, mint nekem a vállalkozásban, ezért van ilyeneknek nagy pofájuk, mert elégedetlenek az életükkel. Továbbá zavarja őket, hogy bármit megtehetek, ezért kötekednek.

  11. @Ferenc1:
    Most nézem, mennyi hülyeséget hordasz össze.

    Elöljáróban leszögezném, nekem semmit se jelent se Steve Jobs, se Tim Cook. Szeretem az Apple termékeit, de attól még nem vagyij elfogult se egyik vezető, se a cég irányába.

    Nos. Aki azt állítja, hogy Steve alatt minden jobb volt, az vagy nem tud (szó szerint!) semmit az Apple-ről, vagy csak tegnap lépett az Apple használói táborába és még nem volt ideje visszaolvasni a cég korábbi dolgairól.
    Aki azt állítja, hogy csak az antenna sztorit lehet felhozni, az nem mond igazat. Mert az elfelejti azt, hogy a Steve-érában a fehér MacBook az olyan gyönyörűen be tudott sárgulni, mintha valaki lehugyozta volna; elfelejti, hogy a 3G / GS hátlapok szinte kivétel nélkül megrepedtek; elfelejti a MobileMe jó drágán árult, de legalább csapnivalóan szar szolgáltatását; elfelejti azt, hogy amikor az iOS 3 megjelent, az épp csak egy éves 3G-k annyira összefosták magukat tőle, hogy az már kvázi a használhatatlanság kategóriáját súrolta. És akkor még el se értünk az iPhone 4-ig, ugye…

    Szóval, mielőtt valaki elkezdené gépelni a bezzeg-sirámait, az legalább annyi fáradságot vegyen, hogy előtte körbenéz a világban, ha már megadta nekünk a sors az internetet, ugye…

  12. @Ferenc1: Olvasd már el és értelmezd a kommentemet, utána pedig olvasd el a kommenteket a belinkelt cikkben. Marhára nem az antenna sztoriról van ott szó, hanem az iOS 4-ről, miket produkál a frissités után. Pont ugyanazok a komementek vannak ott, mint ma is, annyi különbséggel, hogy ott nincs leirva, hogy “bezzeg Jobs idejében”.
    És marhára nem igaz, hogy utálom Jobsot, ezt a halála óta megjelenet “bezzeg Jobs alatt” mantrát utálom, mert köze nincs a valósághoz.

  13. Tisztelet dik_ ! Valoban regen is voltak hibák. Negyedik iphone van a tulajdonomban mindegyikbol csak az s szeriat vettem meg mert úgy gondoltam, hogy azok már kicsiszoltabbak lehetnek de soha nem voltak ilyen gondjaim mint most. 2 honapja restoroltam a 6sem és mára már megint oda fajult, hogy szegyellem sokszor barati tarsasagban elovenni mert kirohognek. Idáig barkivel le mertem állni veszekedni, hogy komolyan egy kincs van a kezemben és nem kell nekem témaváltás meg szabad rendszer mert ez igy mukodik igy a tuti. De ma már nem. 11 hónapos akkum van (garancia alatt cserelve) 10% nal mar megint kikapcsolodik ugy fagy a telefonom mint az eszaki sark, uzeneteimet ossze vissza dobalja, ha kiakarom nyitni a kamera appot par masodperc mig betolt és még sorolhatnám… már valóban nem látom a kulonbseget samu meg hua telefonok kozott. Egyik ilyen platform masik olyan. Szerintem úgy fogok lassan telefont valasztani mint autót, már lényegtelen lesz a márka lehet az japan europai vagy akar amerikai teljesen mindeggy mert már egyik sem tud újat mutatni használni kell és kész.

  14. @diario:
    Ha nem vagy megelégedve, váltani kell.
    (Én is mindig így tettem: volt Ericssonom, Nokiám, Siemensem, Motorolám, stb, stb. Így kerültem az iPhone-hoz, amikor dönteni kellett, hogy Nokia E72 vagy iPhone 3G. Egy fél éves megtévelyedéssel (LG) eddig bevált a kilenc év alatt az iPhone. De ha nekem is olyan problémáim lesznek, amik tolerálhatatlanok, akkor én is váltok. Egyelőre ilyen még nincs, pedig most az SE után átmenetileg a 8-ig egy 5S-t használok, ami tényleg kíván némi megfontoltságot. 🙂

  15. Dani, ezesetben elnézést, nem megbántani akartalak. Nem Jobs az isten, és ez a “bezzeg Jobs idejében” dolog is sarkítva van picit! Akkor írom másképp: Jobs sokkal maximalistább volt, a hibák ellenére is többet hozott ki a cégből minőség téren. Mostanában nekem úgy tűnik, hogy mintha minden mindegy lenne, úgy is megveszi a paraszt, mert Apple. Ez a hozzáállás nem tetszik csak és ezért gondolom Tim-ről, hogy nem jó. Ha valaki ölébe hullik valami, azzal nem tud úgy bánni, mint az, akinek a sajátja volt.

  16. Az életéről készült filmek alapján (nem tudom hogy ezek 100%-ig pontosak-e) egy elég nehéz természetű, akaratos és sokszor elviselhetetlen, önző, már-már ellenszenves viselkedésű embernek tűnt. Persze ez nem vesz el az általa megalkotott és felépített cég sikereiből, csak emberileg nem túl szimpatikus.

  17. @diario: “11 hónapos akkum van (garancia alatt cserelve) 10% nal mar megint kikapcsolodik ugy fagy a telefonom mint az eszaki sark”
    hát de akkor egyszerűen cseréltess akkumulátort. ha 10%-nál kikapcsol, akkor az az akku hibás. és mivel az iOS 11.3 előtt a rendszer az akku állapotától függően leszabályozza a processzor órajelét, ezért lassú a készüléked. erről már több cikk is volt, ahogyan arról is, hogy hogyan ellenőrizheted az órajelet és az akku állapotát. biztos vagyok benne, hogy az általad tapasztalt gondokat az akkud állapota okozza, amit annak a cseréje orvosolni is fog.


Add a Comment