fbpx Skip to content

Majdnem napra pontosan két hónappal a macOS Sierra 10.12.6, kilenc béta változat, és majdnem két héttel a GM után az Apple kiadta a macOS High Sierrát.

Ez több újdonságot is hoz a rendszerben, noha többségük inkább a “motorháztető alatti”, így nem feltétlen szembetűnő, de mégis fontos. Nézzük, mik ezek!

Nem érdekelnek az újdonságok, csak telepíteni szeretnéd? Kattints ide, hogy átugord őket: Hogyan telepíthető?

Olvasd végig a cikket, mielőtt kérdeznél, mert igyekeztünk az összes lehetséges kérdésre már előre megadni a választ!

Újdonságok

Korábbi, részletes cikkeink az egyes újdonságokról:

Az Apple weboldala pedig az alábbiakat emeli ki az új rendszerről, ezeket most átemelnénk ide.

A rendszer szívébe épített új technológiák még megbízhatóbbá, sokoldalúbbá és gyorsabbá teszik a Macet, és kiváló alapot nyújtanak a jövő innovációinak. A macOS High Sierrán a legnépszerűbb macOS-appok és funkciók is kifinomultabbak. Ez az eddigi legcsúcsabb macOS.

Új technológiákkal felturbózva

Megújultak a macOS High Sierra alapvető technológiái, hogy a Mac legfontosabb funkciói magasabb szinten működjenek. Az átalakított adattárolástól a még jobb videóstreamelésen át a grafikus processzor teljesítményének hatékonyabb kiaknázásáig számos újítástól lesz még nagyobb élmény Macet használni.

Apple-fájlrendszer. Az adataid még nagyobb rendben.

A dokumentumaid, a fényképeid, a levelezésed, az alkalmazásaid. Ezek a számodra oly fontos dolgok a Mac számára csak puszta adatok. Az adatokat pedig egy fájlrendszer rendezi fájlokba és mappákba, melyeket egy kattintással elérhetsz. Eddigi fájlrendszerünket a Mac születésekor fejlesztettük ki, és azóta is nagyszerűen teljesít. Most viszont eljött az ideje, hogy lefektessük az új alapokat, és még jobban kihasználjuk a mai flash tárolós Macek új, innovatív lehetőségeit. A macOS High Sierrával együtt az összes, csak flash tárolós Macen bemutatkozik az Apple-fájlrendszer, melynek fejlett architektúrája fokozza a biztonságot, és még dinamikusabbá teszi a rendszert.

Fejlett. A napjaink flash technológiájához tervezett új 64 bites architektúra a jövő adattárolási lehetőségeire is felkészült.

Szélsebes. Egy pillanat alatt végrehajtja az olyan mindennapi feladatokat, mint a fájlok megkettőzése vagy egy mappa méretének meghatározása.

Minden tekintetben biztonságos. A beépített titkosítás, a lefagyásvédelem és az egyszerűbb menet közbeni biztonsági mentés révén még nagyobb biztonságban tudhatod az adataidat.

HEVC. Új standard a videózásban.

4K-s videók növekvő népszerűségével párhuzamosan egy új iparági szabvány is megérkezik a Macre – a H.265 néven is ismert HEVC (High Efficiency Video Coding).

A HEVC a H.264-hez, a jelenleg elterjedt videótömörítési szabványhoz képest akár 40%‑kal nagyobb tömörítésre képes. A HEVC-vel simább a videók streamelése, és azonos képminőség mellett is kevesebb helyet foglalnak a Maceden.

Metal 2. Új játékszabályok a grafikában.

Mac-élményt minden eddiginél jobban befolyásolja a számítógépedben lévő grafikus processzor (a GPU), és manapság egyre erősebb GPU-k kerülnek forgalomba. A Metal a macOS beépített technológiája, amellyel az appok kihozhatják a grafikus processzorból, amit csak lehet.

A Metal 2 nemcsak a vizuális élményen dob nagyot, hanem gépi tanulási és VR-lehetőségeket is nyújt, valamint a külső GPU-kat is támogatja a szórakozás és a munka során használt kreatív appoknál. A Metal 2 erejével a játékosok, a tartalom- és a szoftver­fejlesztők egyaránt valóra válthatják elképzeléseiket.

VR a Macen. Új világ nyílik előtted.

A macOS High Sierrával a fejlesztők most először teremthetnek interaktív virtuális valóságot a Macen az új 5K-s Retina kijelzős iMac, a 2017 végéig forgalomba kerülő új iMac Pro vagy más, külső GPU-val párosítható Mac segítségével.

A Valve SteamVR és a HTC Vive VR-szemüveg optimalizált támogatásával, valamint az olyan tartalomkészítő appokkal, mint a Final Cut Pro X, az Epic Unreal 4 Editor és a Unity Editor, a fejlesztőknek minden rendelkezésükre áll, hogy új, felfedezésre váró izgalmas világokat alkossanak számodra.

Kedvenc appjaid és funkcióid is felturbózva.

A Fotók app új funkciói megújítják a fényképek közötti navigációt, a képrendszerezést és -szerkesztést. A Safariban úgy böngészhetsz, ahogy szeretnél. A Mailben gyorsabban megtalálod a levelet, amit keresel. A macOS High Sierrával még nagyobb élményt nyújt a Mac.

Fotók. Többféle szerkesztési mód és rendezési elv, még több váo!

Mindenki imád a képeivel foglalkozni a Macen. Ezért a macOS High Sierra fejlesztésekor kiemelten figyeltünk rá, hogy az új eszközökkel hatékonyabbá és szórakoztatóbbá tegyük a fotótárad rendszerezését.

Kibővült oldalsáv. Központi szerepben.

A mindig látható oldalsáv segít gyorsabban megtalálni, amit keresel.

A kiterjesztett Importált elemek nézet minden korábbi importálást megmutat időrendi sorrendben, így közvetlenül megnézheted például a múlt havi nyaralás képeit. És az általad készített albumok is mindig szem előtt lesznek.

Rendszereznéd a fotóidat? Kész is.

A fotógyűjteményeidet azonnal leszűrheted a kedvenc szempontjaid szerint.

Az új kijelölésszámláló követi a kijelöléseidet, és a kiválasztott képeket egyszerre húzhatod egy albumba vagy exportálhatod az Íróasztalra. A képeidet csoportosan is elforgathatod, és kedvencként is megjelölheted – közvetlenül az eszköztárból.

A legjobb fotóidat tökéletesre szerkesztheted.

A hatékony eszközökkel – például a kontraszt finomhangolására szolgáló Görbékkel és a telítettség növelését lehetővé tevő Szelektív színnel – egyszerűen alkalmazhatsz finom kontraszt- és színbeállításokat a fényképeken.

Az új, profi képszerkesztés ihlette szűrőkkel pedig egy mozdulattal adhatsz jellegzetes stílust a képeidnek.

Éld újra legkedvesebb pillanataidat a megújult Emlékekkel.

A macOS High Sierra több mint egy tucat kategóriával – háziállatokkal, babákkal, szabadtéri tevékenységekkel, előadó-művészeti műfajokkal, esküvői témákkal, születésnapokkal és sport­eseményekkel – gazdagítja az Emlékek témáit, hogy még több számodra kedves emléket találhass meg itt.

Tedd dinamikusabbá Live Photóidat.

A Live Photos funkcióval készült képek szerkesztésekor próbáld ki az Ismétlés effektet, amellyel folyamatosan ismétlődő videóvá alakíthatod a fotóidat.

Az Oda-vissza effekttel pedig felváltva előre és visszafelé játszhatod le a videót. Ha Hosszú expozíciót használsz, a tükörreflexes gépeket idéző szépséggel moshatod el a víz mozgását, és fotózhatsz hosszú fénycsóvákat. A Live Photókat meg is vághatod, el is némíthatod, és mindegyikhez kiválaszthatsz egy kulcsfotót is.

Még többre leszel képes a külső fejlesztők appjaival.

Külső fejlesztők képszerkesztő alkalmazásaiban – például a Photoshopban és a Pixelmatorban – is megnyithatod a képeket közvetlenül a Fotókból, és a rendszer automatikusan vissza is menti a módosí­tásaidat a Fotók könyvtárába.

Emellett külső fejlesztők bővítményeit is letöltheted a Mac App Store-ból, hogy közvetlenül a Fotók appból rendelhess például bekeretezett nyomatokat, vagy hozhass létre weboldalakat a fényképeid felhasználásával.

A Személyek albumban nagyobb szerepet kapnak az arcok.

A Személyek album nagyobb bélyegképein és pontosabb csoportosításában könnyen megtalálod a kedvenc arcaidat.

Ha pedig az iCloud-fotó­könyvtárat is használod, albumaid tartalma mindig naprakész lesz minden eszközödön.

Közkedvelt funkciók most imádnivaló újdonságokkal.

Intelligens követésmegelőzés. Csak rád tartozik, merre böngészel.

Emlékszel még, amikor rákerestél arra a zöld mountain bike-ra, és utána jó ideig tele volt a böngésződ a reklámjaival, bármelyik weboldalra is látogattál?

A Safari mostantól gépi tanulás útján azonosítja azokat a hirdetőket és webhelyeket, amelyek követik az online tevékeny­ségedet, és eltávolítja az általuk elhelyezett követési adatokat. Így a böngészés a magánügyed marad.

Viszlát, automatikus lejátszás.

A Safari mostantól blokkolja a váratlan és kéretlen hangos videók automatikus lejátszását, így zavartalanul böngészhetsz.

Van olyan kedvenc webhelyed, ahol viszont minden videó érdekel? A Safari új, webhely­szintű beállításaiban engedélyez­heted, hogy a médiatartalom magától elinduljon.

Olvasónézet. Mindig bekapcsolva.

Használd automatikusan a Safari Olvasóját a funkciót támogató cikkekhez – így reklámok, navigációs elemek és más zavaró tényezők nélkül olvashatod a weboldalakat.

Szabd magadra kedvenc weboldalaidat.

A webhelyszintű beállításokkal személyre szabhatod, hogyan szeretnél netezni a Safariban.

Megadhatod például az oldalak nagyításának mértékét és a hely­meghatározás használatát, valamint szabályozhatod az értesítéseket és a tartalom­blokkolókat. Vagyis minden webhely úgy jelenik meg, ahogy szereted.

Gyorsabb netezés, még több filmélmény.

Internetezz a Safarival, a világ leggyorsabb asztali böngészőjével.

A teljesítmény­teszteken a Safari sorra mossa le az összes többi maces és windowsos böngészőt. Más böngészőkhöz képest az energiát is órákkal hosszabb időre be tudja osztani a netezéshez és a netflixezéshez.

Legpontosabb találatok. Okoskeresés a Mailben.

A Mailben is gyorsabb és egyszerűbb a keresés a Legpontosabb találatok funkcióval, ami elsőnek sorolja fel a keresésnek leginkább megfelelő üzeneteket.

A Legpontosabb találatok azt is tekintetbe veszi, hogy mely üzeneteket olvastad, melyik feladónak válaszolsz és kiket jelölsz meg VIP-ként. Sőt minél többször keresel, annál okosabb lesz.

Ragadj ki pillanatokat a FaceTime-ban.

A macOS High Sierrában Live Photón örökítheted meg a FaceTime-hívások legjobb pillanatait.

A beszélgetés mindkét résztvevője értesítést kap a kép készítéséről, a Live Photo pedig a Fotók app könyvtárába kerül a gépeden.

Tűzd előre a legfontosabb jegyzeteidet.

A Jegyzetekben legfelülre tűzheted a legfontosabb jegyzeteidet, például a bevásárlólistát, a teendőid listáját vagy a megbeszélések napirendjét, hogy mindig kéznél legyenek.

Sosem voltak még ilyen rendezettek a gondolataid.

Jegyezd fel: már táblázatba is írhatod.

Spontán vacsit szervezel a barátoknak? Fel szeretnéd jegyezni kedvenc csapatod mérkőzéseinek eredményét? Elszámolást vezetsz az üzleti utad költségeiről?

Minden adatot táblázatba rendezhetsz közvetlenül a Jegyzetek appban.

Oszd meg fájljaidat egyenesen az iCloud Drive-ból.

Az iCloud Drive-ban tárolt fájlokat egyszerűen megoszthatod egy rájuk mutató linkkel. Akiket meghívsz, a linkre kattintva máris belevethetik magukat a munkába a doku­mentumban – nem kell másolatokat készíteni, mellékleteket küldözgetni és különböző verziókkal bíbelődni.

iCloud-tárhely­csomagok. Lesz hely az egész családnak.

Mostantól az egész család osztozhat egy iCloud-tárhelycsomagon. 200 GB-os vagy 2 TB-os csomaggal is gondoskodhatsz róla, hogy mindenkinek elég hely jusson a fotói, videói, dokumentumai és más dolgai számára.

Kompatibilitás

A macOS High Sierra az összes olyan Mac-re elérhető, amire a macOS Sierra is:

  • MacBook: late 2009 vagy újabb
  • iMac: late 2009 vagy újabb
  • MacBook Air: 2010-es vagy újabb
  • MacBook Pro: 2010-es vagy újabb
  • Mac Mini: 2010-es vagy újabb
  • Mac Pro: 2010-es vagy újabb

Ha esetleg nem tudnánk, hogy milyen típusú a gépünk, akkor azt ez alapján ellenőrizhetjük: A Mac modellnevének és sorozatszámának megkeresése.

Hogyan telepíthető a macOS High Sierra?

Először is, készítsünk egy biztonsági mentést a készüléken található adatainkról. Ezt megtehetjük a TimeMachine szolgáltatás segítségével, vagy pedig manuálisan. Mentés soha sem árt, most főleg azért nem, mert a fájlrendszer az SSD-vel rendelkező gépeken automatikusan APFS-re konvertálódik a frissítés során.

Ha lassan töltődik le a telepítő, akkor várjunk, vagy próbálkozzunk újra. Rengetegen próbálnak most frissíteni, úgyhogy az Apple szerverei valószínűleg eléggé leterheltek!

Elképzelhető, hogy ami a Mac App Store-ból letöltődik, az csak egy 19,9MB-os kis app, ha ezt kaptuk a letöltéskor, akkor ez az app tölti le a telepítéshez szükséges fájlokat, amire adott esetben hibát kaphatunk:

A hivatalosan megjelent macOS High Sierra buildszáma 17A365, ami újabb, mint a GM, így ez a verzió azoknak is megjelenik frissítésként, akiknek a GM van fent.

Letöltés

Összességében tehát a macOS High Sierra egy kevésbé látványos, de annál inkább hasznosabb frissítés lett, ami mindenki számára ingyenesen letölthető a Mac App Store-ból.

[appstore id=”1246284741″]

Ha a frissítés végén nem tölt be az új rendszer

Valószínűtlen, de adott esetben előfordulhat, hogy a frissítés végén nem tölt be az új rendszer, hanem bármi, nem megszokott képernyővel találkozunk, mint például kérdőjeles mappa, tiltó jelzés, lakatot ábrázoló ikon:

  

Ha ez a helyzet, akkor az Apple alábbi támogatási dokumentumából tájékozódhatunk a lehetséges megoldásokról: A Mac indulásakor megjelenő képernyők.

Olvasd el a hozzászólásokat is

72 Comments

  1. Én főleg zenét hallgatok a Macbook Pro-mon. De a tavalyi OS nem volt teljesen kompatibilis az Audirvana szoftverrel, így én ott a frissítést be is fejeztem.

  2. Nem ajánlja fel automatikusan a frissítést. Kattogatni kell mit az állatok :S
    Mac mini 2012 Late i7.

  3. Gyorsaságban hogy változott a 13”-es 2016-os Touch Bar-os MacBook Pro?
    Illetve lehet e tudni, hogy az Xcode-bol a 9.0 elôtti verziók futnak e rajta? (Sajnos az Everyone Can Code fájlok nem mennek az új verzión)

  4. @White64GB: azért nem ajánlja fel automatikusan, mert ez nem frissítés, hanem teljesen új OS.

  5. Miért van, hogy az első 2 giga full gyorsan lejött, de már egy órája kb 2%_ot ha haladt és 10 órára írja? Nem a nettel van a gond, ez biztos! Köszi előre is:)

  6. @kampisch: Terheltek a szerverek.

  7. Azért az vicc lett, hogy a beták alatt még a HDD és Fusion Drive-ok is támogatottak voltak, a véglegesre meg nem tudták megcsinálni…
    Persze a túlárazott MacBook-k mind megkapják, az iMac-t meg évek óta sz@r HDD-kel adják alapból.
    Én Fusion Drive-val vettem, még sem támogatják? Röhej…

  8. @talamasca: csak az APFS támogatottsága kéne legyen a kérdés, tehát hogy csak SSD esetén konvertál automatikusan fájlrendszert, de attól az OS-t még fel kell tudd tenni.

  9. @talamasca köszi 🙂

  10. Így van, bocs’, nem írtam egyértelműen. Az APFS-re gondoltam. Mint az egyik legnagyobb újítás…
    Egyébként már települ az iMacre és kb. 5x indult újra. Kicsit Windows nosztalgia fogott el… 😉

  11. @talamasca: nekem még le sem töltődött. volt, hogy 9 óra volt a hátralévő idő, miközben minden más amúgy rendben töltődik. 😀

  12. @Jadeye: Most végzett a telepítéssel.
    A Safari továbbra sem képes 4k-s YouTube videót lejátszani…

    Újítás nem sok, azt a párat meg jó sokáig telepítette. Még ha a fájlrendszert kellett volna átformázni meg is érteném, de így…
    No, mindegy. Rosszabb csak nem lesz… 😉

  13. Én még csak a Safari-t frissítettem, és hát asszem a chrome ezek után megérdemel egy uninstall-t ????????

  14. Nekem vagy 2h-ja megy a letöltés és még mindig 50p-et ír. Lassan eléri a 3/4-ét. Néha felmegy több napra a hátralévő idő, néha 20p-ig is lemegy.
    Aki feltelepítette, az sebességben mit érez?

  15. @scania460: Semmi extra vagy érezhető…

  16. @illesjani: Jó neked, hogy nincs szükséged magas felbontásra YouTube-on. Nálam a Chrome uninstall még nincs napirenden.

  17. Sziasztok!
    Kiprobalnam a Sierrat vagy a High Sierrat Macbook pro 2012 mid- en.
    Van valakinek tapasztalataba sebessegrol? Jelenleg Yosemite fut a gepen gond nelkul, a Mavericks-tol erezhetoen gyorsabban. Gondoltam hatha ujra alkotott valamit a Apple, es tovabb gyorsulna a gepem. ????????
    Koszi a tapasztalatokat!

  18. Javitanam magam! El Capitan fut a gepen! 🙂

  19. Ami a legszembetűnőbb, és egy csomó külföldi fórumon is írták a betakkal valamint a GM verzióval kapcsolatosan is: eddig minden korábbi osx/macos alatt 8-10 mp alatt bootolt be a gépem, most 35 mp kell neki… Az alma alatti csík kb a háromnegyedénél megáll és nem is mozdul egy jó 20-25 másodpercig, aztán hirtelen bejön a login screen. Friss install volt, egy retina MBP 13″ late 2013-as gépen 256GB ssd-vel. Ritkán rebootolok vagy kapcsolom ki a gépet, de azért bosszantó…

  20. Párszor újraindítottam a rendszert, a negyedik-ötödik után újra gyors lett a bootolás, mint korábban.

  21. en csak a nem kompatibilis appokat vadaszom… ????

  22. Sziasztok!
    Valaki tapasztalta azt, hogy a felrakás közben újraindul párszor a gép majd kiírja, hogy nem lehet feltelepíteni a HS-t mert a firmware verzióval probléma van? Ilyenkor mi a teendő? 2013 Late iMac 2,9GHz.
    Köszi előre is

  23. @felicitate: Recovery módban megpróbáltad újraindítani ( COMMAND + R, miközben persze neten vagy ), és úgy telepíteni?

  24. Azt még nem próbáltam. Lehet hülyeséget kérdezek, de úgy nem azt az OS-t teszi fel internet recovery-vel amivel kiadták? Jelen esetben a mountain lion.

  25. Macbook Air egy kicsit lassabb lett úgy érzem. A Safari pedig nagyon nehezen akar elindulni ????!

  26. Sziasztok!

    Valaki találkozott az alabbi felírattal ?

    A macOS nem telepíthető erre a számítógépre

    Hiba történt a firmware ellenőrhédr közben. Lépjen ki a telepítőből a számítógép újrainditásához, és próbálkozzon újra.

    Hiába inditom újra, nem történik semmi.

  27. @lacaka: Szintén így jártam, kíváncsi leszek mi a megoldás…

  28. Ha ennyi probléma van, akkor hanyagolom egy időre a frissítést. Nem szeretném működésképtelenné tenni az alig 3 hetes gépet. ????????

  29. Mivel nagyon izgat a dolog, ezert egy kulon particiora felrakom. Az lenne a kerdesem hogy utan a folosleges rendszert hogy tudom ugy eltavolitani hogy minden adat megmaradjon? Manualis masolgatassal, vagy van valami okosAbb megoldas?

  30. @talamasca: Nekem tökéletesen játsza a 4k youtubon, ill minden videó megosztón.

  31. @p33n4: Külön particióra azért lenne így fura, mert más a filesystem azonos lemezen. De kiváncsi leszek rá.

  32. @scania460: A particionálásnál ez nem szabad, hogy probléma legyen. A Windowst sem hfs+ vagy apfs-re teszi fel az ember a Macen, hanem csinál egy ntfs particiót.

  33. Van itt olyan aki használ remote desktop klienst és frissített? Mert nálam egy kliens se tud csatlakozni és nagyon kellene. A neten pedig nem nagyon találtam ilyen kommentet.

  34. @ef-dani: Igaz, a Windowsnál az MBR meg GPT-re gondoltam, de az akkor más. De akkor viszont ez jó ötlet, hogy 30GB-ot kipróbálni, hogy milyen az új rendszer.

  35. Sziasztok ha valaki tud kérem segítsen ezt írja ki a gép telepítés megkezdése előtt. (Az APFS-telepítéséhez nem sikerült létrehozni a rendszerint előtti kötetet)

  36. @kriszbet: Ha neked játssza 4K-ban a Safari, akkor neked saját változatod van belőle és az Apple-nél dolgozol… 😉
    https://ibb.co/gypEYk

  37. @lacaka: Szinten, nalam 3rd party ssd van, nalatok mi a helyzet?

  38. Nekem egy Mac Minire simán felment stabilan fut. Ebben HDD van. A MacBook Prom-ra sehogysem megy fel. Se cleen install se Update nem megy. Firmware-re panaszkodik. A napló file-ban azt írja nem lehet felrakni a APFL-t. SSD van benne Kingston. MacBook Pro 2012 late

  39. ” macOS High Sierra will not support Apple File System (APFS) on Fusion Drives at launch” szerintem érdemes itt elindulni guglizásban pl. imaceseknek. Én sem vagyok expert, csak egy tipp, mert sokan szenvednek ezzel a problémával…

  40. @scania460: na jó, de tudod miért? mert valószínűleg csal, és fizikailag nem is duplikálja az adott adatot, inkább csak bedob egy új fájlbejegyzést ugyanahhoz az adathalmazhoz más névvel. ezért van meg azonnal. HFS+ esetén meg konkrétan ténylegesen lemásolja az adatokat, azért van folyamatjelző csík is. de ez könnyen lefülelhető: ha nem nő meg a helyfoglalás a duplikálás után, akkor csak fájlbejegyzéssel csalt.

  41. Sziasztok. Szeretnék kérni segítséget. Van egy MacBook pró—m 2010 közepén jött ki és nem tudom rá feltelepíteni az új macos rendszert. Pedig elvileg támogatja. Mi lehet az oka ?

  42. @Jadeye: ma délután kipróbálom, hogy foglal e ténylegesen helyet! 😀

  43. @lacaka nekem is ez a probléma. Neked esetleg megoldódott a probléma ?

  44. @Crapman: nálam szintén firmware ellenőrzés okoz problémát egy 2010 mid macbook proban. Gondolom nálad is nem gyári SSDre menne a telepítés, jól gondolom?

  45. Sziasztok!
    Feltettem vegul a High Sierrat egy masik particiora az 1-2 eve telepitett El Capitan melle.
    Azt kell hogy mondjam egy nap hasznalat utan, hogy nekem gyorsabban mukodik a sierra mint a regi rendszerem. Macboo pro 2012 mid 13″
    Nekem is jatsza a 4K youtube videokat…bar nincs min megjeleniteni :/
    Azt hiszem szepen atkoltozok a High Sierrara, es lividalom a masik rendszerparticiot.

  46. @Aky: Igem nem gyári. De ma megint megpróbáltam és sikerült. Minden nagyon jól működik rajtam mint eddig. Köszönöm a segítséget.

  47. @Jadeye: Kipróbáltam egy 4,6GB-os fájlal és csak 1x 4GB van foglalva a tárhelyen, pedig 4x van meg ugyanaz a fájl. Igazad van! 😀 Jó kis technika. Többször van meg valami és mégse foglal többet.

  48. Viszont van egy kis problémám. Mivel külön particióra telepítettem, működött, viszont most leszeretném törölni, de a síma Sierrában nem tudok hozzáférni. Nem tudja Unmountolni a lemezt. Nos, ilyenkor mit tudok csinalni?

  49. Disc utility- ben nem latja azt a particiot?

  50. Az en problemam az lenne, hogy bar a high sierra felment, de nem apfs-re… ????
    Nem is nagyon van otletem…
    Viszont nem lehet apfs-re formazni korabbi os alol. Lehet az elozo hozzaszolo azert nem latja azt a particiot mert apfs-re telepitett? Van ra esely.
    Nah, erdekel a velemenyetek. Hogy tegyem fel apsf-re masodik rendszernek el capitan melle?

  51. Feltelepítettem egy régebbi mid 2011-es Macbok Airre és gond nélkül települt. Nem friss telepítést csináltam, hanem egy upgrade-et Sierráról. Minden flottul ment és a fájlrendszer konvertálódott APFS-re, ahogy kell. Az első benyomásaim jók. Egyes folyamatok valamivel gyorsabbak lettek és egy egészen picit gördülékenyebbnek érződik a rendszer, mint ezelőtt. Meg vagyok elégedve, hogy egy 6 évvel ezelőtti Macbook még mindig egész jól használható a legfrissebb OSX-el.

  52. bt masnak is ledobal? (rMBP)

  53. Kutakodtam kicsit es latom hogy az automatikus convertalas apfs-re csak ssd vel mukodik. Lehet upgradelni kellene mar?! ????

  54. @p33n4: pedig ez ott van leírva a cikkben:

    Mentés soha sem árt, most főleg azért nem, mert a fájlrendszer az SSD-vel rendelkező gépeken automatikusan APFS-re konvertálódik a frissítés során.

  55. Igeb, koszonom! 🙂
    Erdemes lenne atkonvertalni apfs-re hdd-n manualisan? Ugy okvastam azt ugy meg lehet csinalni.

  56. Sziasztok! Hátha másnak is használ: MacBook Pro (Retina 13 hüvelykes, 2015 eleje) Sierra -> High Sierra upgrade, boot-idő kb. 3-4x több lett. Rákerestem a problémára, Apple Developer Forums, vki írta az SSD trim-funkció ki-be kapcsolását: sudo trimforce disable majd sudo trimforce enable, ezután úgy tűnik gyorsabban indul a rendszer. De remélem az első hibajavítás után még gyorsabb lesz a boot!

  57. @talamasca: Sajnos a google magának dolgozik és VP9-es webm formátumban tolja a contentet, nincs baj a Safarival, tudja a 4K-t, ha megfelelő a codec és nem valami egzotikumról van szó.

  58. @Chili: Sajnos, ez minket felhasználókat nem vigasztal. Kb. mint mikor a windows phone nem kapott támogatást és hivatalos YouTube klienst. Nincs alternatíva. Én rengeteg YT csatornát fogyasztok és a böngészésem nagy részét ez teszi ki. Talán meg kellene egyezni a két nagy cégnek, nem?

  59. Elôször hagyományos HFS+-on csinaltam egy 60GB-os particiót, majd a Sierra-n keresztül a frissítő programmal telepítettem a 10.13-at arra a külön particióra. Nálam automatán átkonvertálta APFS-re. Működött minden frankón, nem vágta haza se a Windowst, se a Sierra-t. Viszont a letörlésénél gáz volt, mert a Sierra nem tud APFS-t kezelni, így ez bedölt. Úgy oldottam később meg, hogy a High Sierra-s Recorvery-n keresztül a Disk utility-vel töröltem. Eddig jó, viszont az a kb 60GB nem a Sierra-hoz ment, hanem a Recorvery HD-ra. Végül felfrissítettem az egészet és most jó. 😀

  60. * maga az APFS-t látta, de nem tudta unmount-olni, így nem tudott semmit se csinálni vele.

  61. @zoly: nekem a boot idő 45mp-ről lement 20 mp-re

  62. @lacaka:
    Ugyanez a problémám egy Mac Mini (2011 midle) géppel. Tud valaki megoldást?

  63. “hiba történt a firmware ellenőrzése közben” írja egy Mac Mini (2011 midle) gépre történő telepítés során.
    Újraindítást kér, de csak egyhelyben topogok, mert mindig ugyanez a probléma.
    Tud valaki megoldást?
    sskgbr

  64. @sskgbr: próbáld meg APFS nélkül.

  65. @matiz: Szia! Nekem is ugyanez a problémám! Neked sikerült már megoldani? Ha igen akkor elmondanám nekem ,hogy hogyan? Köszi!


Add a Comment