fbpx Skip to content

Az Apple a mai WWDC keynote alkalmával bemutatta az macOS operációs rendszer legújabb változatát, a macOS High Sierra-t.

Alapvetően főleg teljesítményjavulást és apróbb újdonságokat várhatunk az ősz folyamán megjelenő operációs rendszertől, ugyanakkor pont ezek az apró frissítések fogják befolyásolni a mindennapi felhasználói élményünket.

A prezentáció folyamán Craig Federighi a hagyományokhoz hűen ismét meglehetősen vicces (és füvezésre utaló hasonlatokkal) mutatta be az új macOS névválasztási folyamatát, melynek során a közönség végig azt hitte, hogy a High Sierra csak egy vicc, pedig valóban ez lett az új operációs rendszer neve.

Új Safari alkalmazás

A Safari eddig is a leggyorsabb böngészők egyike volt, azonban az új Safari ismét megkapta a “világ leggyorsabb böngészője” címet.

A Safari esetén is a kisebb, úgymond motorháztető alatti frissítések voltak a jelentősek, melyek közül az egyik legkiemelkedőbb például, hogy innentől a Safari automatikusan blokkolni fogja a maguktól elinduló videókat egy honlap esetén. Például a Facebookon nem fog minden videó automatikusan elindulni végre, csak akkor, ha a felhasználó azt akarja.

Az “Intelligent Tracking Prevention” technológiának köszönhetően a Safari gépi tanulás által érzékelni fogja, hogy ha egy honlap adatokat gyűjt a háttérben a böngészési szokásainkról és ezt intelligensen megakadályozza. Mindez az adatvédelmet előtérbe helyezve, ezáltal a Safari nem csak a leggyorsabb, hanem a legbiztonságosabb böngésző egyike lett. (Valószínűleg a prezentáció ezen pontján a digitális hirdetésekből élő cégek kellően nagyot sóhajtottak, bár tény, hogy a Safari böngészőt felhasználók köre még mindig jelentősen csekély a Chrome-hoz hasonlítva.)

Új Mail alkalmazás

Az új Mail intelligensen szortírozni fogja a leveleinket, szintén gépi tanulást (machine learning) alkalmazva, ezáltal biztosítva, hogy a fontos üzeneteink mindig az üzenetlista elején foglaljanak helyet (hasonlóan a Spark alkalmazáshoz).

Továbbá osztott képernyős móddal is gazdagodott a Mail alkalmazás.

Új Fotók alkalmazás

A macOS High Sierra Fotók alkalmazása is nagyobb frissítésen esett keresztül, amely főleg a képek szerkesztési lehetőségeinél figyelhető meg.

A szerkesztés folyamán most már görbéket is használhatunk a színek és a fények állítására, valamint akár egyes színeket is szerkeszthetünk külön-külön.

Végül, de nem utolsó sorban pedig ismét elérhetővé vált a nyomtatott fotó album rendelése a Fotók alkalmazásból, akárcsak a régen az iPhoto alkalmazás esetén.

Megújult fájl rendszer – APFS

Akárcsak az iOS, a watchOS és tvOS esetén, úgy a macOS-ben is várható volt, hogy az Apple le fogja cserélni a HFS+ fájlrendszert az új APFS-re (Apple File System).

Az Apple File System natív titkosítással, összeomlás-védelemmel, azonnali fájlmásolással és sok hasonló előnnyel rendelkezik, ami miatt bár viszonylag kevésbé látható ez a változás, pont egy olyan újdonság, amely közvetlenül befolyásolni fogja a hétköznapi felhasználói élményünket azáltal, hogy még gyorsabb még megbízhatóbb lesz a rendszer működése.

Új videó standard – HEVC (H.265)

Aki egy kicsit is foglalkozott már a videókkal, az tudja, hogy a videós körökben a standard videó formátum a H.264, azonban ez főleg a fullHD videók idejében terjedt el és az új, 4K felbontású tartalmak esetén nem igazán optimális, mivel nem egy helytakarékos megoldás.

Ezen probléma kiküszöbölésére a macOS High Sierra alapértelmezetten már a HEVC (High Efficiency Video Coding, más néven H.265) videó tömörítéssel érkezik, amely körülbelül 40%-kal jobb tömörítési eljárást használ, ezáltal lényegesen kevesebb helyet fognak foglalni a 4K videóink.

Metal 2 és virtuális valóság

A macOS High Sierra esetén a virtuális valósággal kapcsolatos funkciók is nagy szerepet kaptak, melynek köszönhetően a megfelelően erős Mac gépek támogatni fogják az olyan VR (Virtual Reality) eszközöket, mint például a HTC Vive VR headset, és az olyan alkalmazásokat, mint a SteamVR, Epic Unreal 4 Editor, és a Unity Editor.

Megjelenés ősszel

A macOS High Sierra első fejlesztői béta változata a mai nap folyamán már letölthető a fejlesztők számára.

Idén is lesz nyilvános béta program, amely június végén lesz elérhető bárki számára.

A hivatalos verzió pedig idén ősszel várható egy ingyenes frissítés formájában az összes olyan Mac számítógépre, amely támogatja a jelenleg elérhető macOS Sierra-t.

Olvasd el a hozzászólásokat is

2 Comments

  1. Majdnem jobban várom mint az iOS-t. Talán a Safari végre nem emészti fel az egész memóriát 🙂


Add a Comment