fbpx Skip to content

Most, hogy már kiszivárgott az iPhone 8 kinézete, ismét élénkülni kezdtek a találgatások a többi, a készülékkel kapcsolatos tulajdonságokat illetően, melyek közül a legfontosabb a kijelző új felbontása. A HomePod szoftveréből még több hasznos információ került napvilágra, amelyek elsősorban az új kijelzőt érintik.

iPhone 8 koncepció

Egy-egy új kijelzőméret bemutatásakor azért fontos, hogy változni fog-e maga a felbontás is, mert ennek alakulása dönti el, hogy az alkalmazásfejlesztőknek ismét optimalizálniuk kell-e ennek megfelelően vagy sem.

Gondoljunk csak bele, milyen nehézkes volt az átállás annak idején az iPhone 4s és az iPhone 5 között vagy az iPhone 5s és az iPhone 6 között. Mindkét esetben hetek, sőt akár hónapok voltak, mire az összes alkalmazás hozzáigazodott az új kijelzőfelbontásokhoz.

A HomePod szoftverében Steven Troughton-Smith megtalálta, hogy az új iPhone 8 kijelző felbontása 2436×1125 lesz, tehát az eddigi @2x helyett @3x kijelzőről beszélhetünk. Ezek a számok egyébként teljesen megegyeznek Ming-Chi Kuo februári előrejelzésével.

Jelenleg az iPhone 6, 6s és 7 kijelző felbontása 1334×750, ami @2x-ben számolva 667×375 pontnak felel meg. Ha megvizsgáljuk az új felbontást, ami 2436×1125 @3x, akkor láthatjuk, hogy ez 812×375 képpontnak felel meg, azaz tartalom szempontjából ugyanannyi információ fog kiférni a kijelzőn szélesség tekintetében, azonban magasság szempontból 145 képpontnyi extra területet fognak kapni az alkalmazások.

iPhone 8 koncepció kép

Ha a pixelsűrűséget vizsgáljuk, akkor elmondhatjuk, hogy az új kijelző 521 ppi (pixel per inch) értékkel fog rendelkezni, ami lényegesen nagy előrelépés, ha azt nézzük, hogy az iPhone 7 kijelzője jelenleg 326 ppi, illetve az iPhone 7 Plus kijelzője 401 ppi.

Ezen túlmenően valószínűleg található lesz egy Touch Bar-szerű felület is a kijelző alsó részén, amely a virtuális Home gombot illetve alkalmazás indító funkciót fog betölteni és amellyel együtt a teljes kijelző 5,8″ lesz, összesen 2800×1242 pixel felbontással.

Az arányokat tekintve pedig ez egy 19,5:9 arányú kijelző.

Nem lesz fizikális Home gomb az iPhone 8-ban

Ezen túlmenően az is látszik, hogy a kijelző dupla megérintésével is felkelthető lesz a készülék, hiszen a Home gomb már nem lesz fizikálisan jelen, így ezt ezzel a funkcióval fogják pótolni, valamint a kijelző tetején található status bar is új funkciókkal fog bővülni az eddigi térerő, szolgáltató, idő, Wi-Fi, Bluetooth és akkumulátor jelzéseknél.

iPhone 8

Továbbra is kérdés azonban, hogy hová fog kerülni a Touch ID, hiszen a készülék elejére semmilyen módon nem fog már elférni, arra pedig szintén semmilyen jel nem mutat, hogy az Apple-nek sikerül beépíteni egy ujjlenyomat-olvasót a kijelzőbe, így tehát marad esetleg a bekapcsoló gomb vagy a hátlapba történő beépítés vagy esetleg az arcfelismerő funkció, bár ezek egyike sem túl kecsegtető a jelen pillanatban.

Olvasd el a hozzászólásokat is

11 Comments

  1. szerintem a bekapcsologomb marad…

  2. Én nagyon nem örülnék a hátlapi ujlenyomatolvasónak.
    Néztem a s8-on de nagyon rossz helyen volt számomra.
    De ha esetleg a hátlapon lenne akkor szerintem valahogy megoldaná az apple, bár mindenkinek más méretű a keze tehát érdekes. 🙂

  3. Bárcsak elő tudnám keresni azokat a cikkeket amik köpködtek a 300ppi nál magasabb kijelzőkre, mondván minek az, az (am)oled kijelzőre , és a tepsi telefonokra. 😀 Most hogy Apple meglépi szép lassan az összes dolgot amit a konkurencia már évekkel ezelőtt, az most szuper, tökéletes. 🙂

  4. @AppleFan: tudnád idézni, hogy a fenti cikkben hol esik szó arról, hogy ez most szuper, tökéletes?

  5. @AppleFan: Az OLED kijelző miatt muszáj növelnie a ppi-t az elcseszett pixelelrendezés miatt. Tegyél egymás mellé egy iPhonet meg egy ugyanolyan pixelsűrűségű OLED-es telót, mondjuk az A5 2016-t. Kb. olyan a különbség a pixeleket tekintve, mint a 3GS-4 közt.
    Az OLED pedig szerintem továbbra sem előny…

  6. Sziasztok!
    Nem tudja valaki az iPhone8 illusztrációkban szereplő háttér képet honnan lehetne letölteni?
    Köszönöm és üdv mindenkinek

  7. ef-dani: itt a lenyeg, ha utana akartak volna menni a samunak a ppi versenyben akkor nem 500 lenne. az tenyleg a gyemant vagy hogy nevezik pixel elrendezes miatt a 350-es kategóriának felel meg.

  8. kivancsi leszek a fogyasztasra, a faltol falig kijelzonek tobbek kozt a hatranya az hogy a felulete nagyobb a keszulek meretehez kepest, ami elorevetiti hogy a fogyasztashoz kepest kisebb akksi fer bele… foleg ha amoleden feher hatteru os a preferalt…

  9. Sziasztok!
    Az illusztracioban szereplő iPhone8 háttér képet le lehet valahonnan tölteni? Köszönöm


Add a Comment