fbpx Skip to content

Bár a kijelzők színtartománya és minősége évről-évre frissül és javul ugyan az iPhone készülékekben, azonban ha szigorúan a pixelsűrűséget nézzük, akkor elmondható, hogy gyakorlatilag az iPhone 4 óta nem változott, azaz 326 ppi az összes iPhone kijelző pixelsűrűsége, kivéve a Plus modelleket, amelyek 401 ppi értékkel rendelkeznek.

A legfrissebb hírek és pletykák szerint azonban úgy tűnik, hogy az új iPhone készülékek 521 ppi értékkel rendelkező kijelzőkkel fognak érkezni, tehát gyakorlatilag majdnem kétszer élesebbek lesznek, mint a jelenlegi verziók.

A KGI elemzője, Ming-Chi Kuo a legutóbbi spekulációjában arra is kitért, hogy a nagyobb akkumulátor és a Touch Bar implementációján kívül nagyobb felbontású kijelzőket is fognak kapni az új iPhone készülékek. A megvalósítás tekintetében valószínűleg már a kisebb méretű készülékek is 3x felbontásban fogják kezelni az egyes grafikai elemeket, akárcsak a jelenlegi Plus modellek, tehát elmondható, hogy ismét az összes iPhone kapna olyan funkciót, amely eddig kizárólag csak Plus modelleket érintett. (Akárcsak tavaly a optikai képstabilizátor esetén.)

Az előrejelzések szerint az új kijelző felbontása 2436×1125 lenne a jelenlegi 1334×750 helyett. Ha csak a pixelszámokat nézzük, akkor láthatjuk, hogy közel négyszer akkora lenne a felbontás, mint a jelenlegi iPhone 6, 6s és 7 modellek esetén. Ha ehhez még hozzánézzük azt is spekulációt is, miszerint 5,15 inch lesz az új kijelző átmérője, akkor megkapjuk az 521 ppi értéket. Ez az érték jelenleg a kisebb iPhone modellek esetén 326, míg a Plus modellek esetén is “csak” 401.

Mennyiben érinti mindez az alkalmazásokat?

Jelenleg a kisebb méretű iPhone készülékek @2x grafikai elemekkel dolgoznak, tehát ez azt jelenti, hogy bár a kijelzők fizikai felbontása 1334×750 pixel, és ahhoz, hogy megkapjuk a hasznos területet, mindkét értéket osztanunk kell kettővel, azaz 667×375 pontban készülnek az alkalmazások.

Abban az esetben ha az új felbontás mellett is megmaradna a @2x skálázást, akkor az azt jelentené, hogy a 2436×1125 pixel felbontású kijelző esetén a hasznos terület 1218×562 lenne, azaz gyakorlatilag minden egyes grafikai elem lényegesen kisebb lenne a jelenleg megszokottnál. Éppen ezért sokkal valószínűbb, hogy az Apple a @2x helyett a @3x mellett fog dönteni, tehát 812×375 méretre kell majd optimalizálni és készíteni az alkalmazásokat.

Ha megfigyeljük, a horizontális érték (375 pont) ezáltal meg is egyezne az új és a jelenlegi készülékek esetén, csak vertikális irányban kapnánk több hasznos területet.

Ugyanakkor ennek fényében érdemes megvizsgálni a képarányt is, hiszen ezáltal megszűnne a jelenlegi 16:9 képarány és sokkal közelebb kerülnénk a 21:9 képarányhoz, ami mindenképpen negatív tulajdonság, ha a YouTube videók vagy a sorozatok nézéséről van szó.

Természetesen ezek a hírek még erősen spekulációs jellegűek, tekintve, hogy még csak február hónapot írunk, bár az tény, hogy a kijelzők felbontásának és pixelsűrűségének javítása már régóta húzódik az iPhone készülékek tekintetében, bár ha visszagondolunk, annak idején Steve Jobs hogyan mutatta be a retina kijelzőt, akkor talán eszünkbe jut az az állítása, miszerint az emberi szem a 326 ppi feletti értékeket már nem tudja megkülönböztetni egymástól…

Te szeretnéd, hogy nagyobb pixelsűrűségű kijelzővel érkezzenek az új iPhone készülékek?

Olvasd el a hozzászólásokat is

7 Comments

  1. Mint power user én nagyobb akkumlátorral szeretném.

  2. Ha ez igaz lenne akkor de szívesen idéznék az apple fórumokról ahhol azzal jött mindenki hogy minek a nagyobb felbontás, hiszen 300ppi nél nagyobbat az emberi szem nem tus érzékelni. Most akkor mi van? 🙂 Lapát telefon fúj, most 5,8″ ról írnak, stb… Ki érti ezt.

  3. @AppleFan: ezek mind spekulációk, és láthatod, hogy pont ezek vannak kiemelve a cikkben is, hogy a 326 ppi felett már nem tudod megkülönböztetni a pixeleket, a képernyő méreténél pedig arról van szó, hogy mivel eltűnne a fizikai home gomb és a hangszóró/előlapi érzékelők is változnának, mind több helyet adva a kijelzőnek, és ettől lenne nagyobb a képátló, nem pedig azért, mert a készülék méretei is megnőnének – ahogyan ezt az ábra is mutatja.

    nekem a Plus modellek továbbra is feleslegesen nagyok, de van, aki meg azt a méretet érzi megváltásnak.

  4. Neked amúgy a Mobilarenán a helyed valamelyik Android fórumban. Oda várják, illetve ott gyülekeznek a hozzád hasonló Apple fikázók.

  5. “gyakorlatilag az iPhone 4s óta nem változott”
    A Retina Display az iPhone 4-gyel jött be, szóval gyakorlatilag azóta nem változott a pixelsűrűség.

  6. 1000 dollárért illene, ahogy rebesgetik az új árakat…

  7. 2560×1440 a samsung s7 most.????


Add a Comment