fbpx Skip to content

Múlt csütörtökön került nyilvánosságra az Apple egy szabadalma, amelynek a tárgya mobileszközök zárolásának feloldása arcfelismerés által. A dokumentumban leírják, hogyan lehet arcfelismerést végezni különböző kamerák és speciálisan erre a célra kifejlesztett mélységérzékelők segítségével.

iPhone 8 arcfelismerés

Az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyügyi Hivatala által közzétett adatok szerint az Apple még 2013-ban nyújtotta be szabadalmi igényét “Beágyazott azonosítási rendszerek elektronikus készülékekben” címmel, tehát az almás cég már legalább négy éve dolgozik ezen a metóduson.

A szabadalmi igénypontok többek között egy olyan módszert is kifejtenek, amely egy kétdimenziós kamerakép, egy látható fényt érzékelő mélységszenzor, egy infravörös érzékelő, és egy “háromdimenziós leképezőrendszer” adatait kombinálva teszi lehetővé arcok minél pontosabb felismerését. A találmány a későbbiekben lehetővé tenné ultraibolya fényérzékelő, ultrahangos szenzor, lézeres letapogatás, és más hasonló eszközök használatát is. Látható, hogy az Apple több oldalról is jól bebiztosította magát a konkurencia hasonló megoldásai ellen.

Az érzékelők által gyűjtött adatokból többek között a felhasználók szemgödrének, állvonalának, orrának geometriáját elemezné a rendszer, sőt, a bőrön található egyedi mintákról, textúráról is szolgáltatna információt. Ezeket az adatokat azután összevetné egy, a készüléken lévő adatbázis tartalmával, amelyben a belépésre jogosultak listája és az ő szükséges biometrikus adataik lennének tárolva. Talán nem csupán véletlen egybeesés, hogy a nemsoká megjelenő iPhone 8-ról szóló pletykák is hasonló alkatrészektől (3D-s kamerarendszer, infravörös érzékelők, valamint egy VCSEL diódalézer) hangosak.

Más mobilgyártók is dolgoztak már az arccal való azonosításon: a Samsung Galaxy S8 például már arcfelismerővel érkezik. A rendszer azonban egyáltalán nem mondható biztonságosnak: a Galaxy S8 márciusi bejelentésén egy blogger egy fotót a készülék kamerája elé tartva egyszerűen ki tudta játszani az autentikációs rendszert. Az Apple háromdimenziós leképezésen alapuló megoldása talán ezt a problémát igyekszik orvosolni. Az azonban egyáltalán nem biztos, hogy az új technológia leváltaná a megbízhatóan működő Touch ID-t. Lehetséges, hogy csak egy kiegészítő funkció, egy plusz biztonsági faktor lesz majd a rendszerben.

Vajon az iPhone 8-ban már elérhető lesz?

A szabadalmi dokumentumok egyébként többek között Tony Fadell, az “iPod atyja” nevét is megemlítik. Ez azért érdekes, mert Fadell 2008-ban otthagyta a cupertinói céget – lehetséges tehát, hogy a most napvilágra került technológia alapötleteit már majdnem tíz éve lefektette az Apple.

Olvasd el a hozzászólásokat is

8 Comments

  1. Ez már kezd baromi unalmas lenni…..

  2. Én nagyon nem örülnék, nap mint nap használom az Apple Pay-t, touch id nélkül ez elég nehézkes/megbízhatatlan/lassú lenne szerintem. Ha tényleg nem lesz benne ujjlenyomat olvasó akkor nem lesz idén telefoncsere részemről…

  3. Egyetértek szanyizoli ,minden napos hülyítés, ja és én nem olvastam végig a cikket, kizárólag a szalagcímet.

  4. Szanyizoli es viktorio81: jo hagy barmok vagytok, mi ebben a hulyites? Ez nem az iphone 8-rol szol hanem alapbol egy olyan technologiarol amit az apple szabdalmaztatott es jelenleg is fejleszt, az mas kerdes, hogy bekerul-e mar az iden az iphone 8-ba.
    Legkozelebb barom komment helyett olvassatok el a kurva cikket.

  5. Ez a funkció csak azért lesz jó, ( ha majd valamikor megvalósul), hogy még drágábban lehessen eladni a készüléket!

  6. @farkas63: te annyira okos vagy, majd ha ráérsz tanítasz?? Am nem tudom, hogy az én kommentemben hol olvastad hogy a 8-ban lesz?? Azért írtam, hogy baromi unalmas, mert vagy 2 cikk volt hogy lesz ilyen tehnológia és 2 hogy nem….

  7. farkas63 Mi az hogy barom ? Te büdös gyökér gyerek!!! Kultúráltan nem tudsz hozzá szólni? Otthon is így beszélsz édes@nyáddal ???


Add a Comment