fbpx Skip to content

Az iOS 11 előzetes, egyelőre csak fejlesztőknek szánt verziójának megjelenésével annak warezolása is elkerülhetetlen, és olyanok is felrakják kíváncsiságból, akiknek semmi tapasztalatuk még a beta verziós szoftverekkel, így egy gyorstalpalóval tapasztalják meg az ilyen előzetes verziók minden előnyét és hátrányát is.

Most tehát ismét a legtöbbször feltett kérdéseket szednénk össze, idén az iOS 11 kapcsán.

Mikor fog megjelenni hivatalosan az iOS 11?

Az Apple a keynote-on csak annyit említett, hogy ősszel, ennél pontosabb információt jelenleg nem tudni. Az iOS 10 annak idején szeptember 13-án jelent meg. Ennél kicsit bővebben itt írtunk erről: Gyakori kérdések: mikor jelenhet meg az iOS 11 hivatalos verziója?

Szerintetek feltegyem az iOS 11 beta verzióját?

Az iOS 11 előzetes, beta verziója az alkalmazásfejlesztők számára készült, tehát nem mindennapos használatra van, ráadásul folyamatos fejlesztés alatt áll. Ennek természetes mellékhatása, hogy sok hiba van benne, de már tesztelésre alkalmas. A fejlesztők a tesztelési időszak alatt elkészíthetik az alkalmazásaik iOS 11-hez frissített verzióját, hogy mikor a szoftver hivatalosan is megjelenik, már ne legyen semmi olyan gond az appjukkal, ami annak működését akadályozná.

Ez egyben azt is jelenti, hogy vannak olyan alkalmazások, amelyek vagy hibásan működnek jelenleg iOS 11 alatt, vagy eleve nem is használhatóak, mert összeomlanak, vagy csak egyes funkcióik vacakolnak.

A másik fontos dolog, hogy a beta szoftverek egy idő után lejárhatnak, ami után restore-t fognak kérni. A lejárati idő előtt természetesen szokott újabb beta érkezni, így ez legtöbb esetben nem jelent gondot, de a feledékenyek könnyen pórul járhatnak, és bukhatják ilyenkor az adataikat, ha nem frissítenek időben.

Honnan töltsem le? Fel tudjátok tölteni nekem valahová?

Fejlesztőként természetesen az iOS fejlesztői központból lehet letölteni a készülékhez való IPSW-t vagy béta profilt. Ha valaki nem fejlesztő, az az interneten keresgélve találhat számtalan helyet, ahol warezolva elérhető az adott IPSW vagy béta profil.

A Szifon.com csapata nem támogatja és nem is javasolja az iOS előzetes, fejlesztői verzióinak nem hivatalos használatát, így sem feltölteni, sem linkelni nem tudjuk, hiába kéri bárki. (A fejlesztői központban lévő fájlokra mutató linkekről való letöltés pedig általában csak fizetős fejlesztői fiókkal való bejelentkezés után lehetséges.)

A fejlesztői verzió után általában rövid dőn belül meg szokott jelenni a nyilvános béta is, amire bárki szabadon frissíthet, mindenféle trükközés nélkül: Gyakori kérdések: hogyan telepíthető egy készülékre az iOS nyilvános bétája?

Mikor jelenik meg a nyilvános béta?

Az Apple csak annyit közölt, hogy még júniusban.

Nekem 10.x van a készülékemen. Miért nem jelenik meg az iOS 11 beta?

Beta verzió sosem fog megjelenni frissítésként hivatalosan elérhető rendszeren, hacsak nem tettük fel rá a béta konfigurációs profilt – így például a 10.3.2 sosem fogja feldobni az iOS 11 beta semelyik verzióját, hanem csak a következő hivatalos verziót, ami várhatóan ősszel jelenik majd meg.

Az iOS 11 fejlesztői bétájához előbb a fejlesztői béta profilt kell letölteni a készülékre, utána már meg fog jelenni frissítésként.

iPhone 5-re, 5c-re és iPad 4-re tényleg nem lesz iOS 11?

Tényleg. Az iOS 11 már nem támogatja a 32-bites processzorral rendelkező készülékeket, így az iPhone 5-öt és 5c-t, valamint az iPad 4-et, ezekre az utolsó elérhető firmware jelenlegi állás szerint a 10.3.2.

Van magyar Siri az iOS 11-ben?

Nincs.

Feltettem az iOS 11 fejlesztői beta verziót, de nem tudom aktiválni a készüléket!

Ha feltettük az iOS 11 fejlesztői beta verziót, és az aktiválást kér, és nincs fejlesztői listán regisztrálva az eszközünk, akkor azt nem fogjuk tudni aktiválni. A beta szoftverek aktiválása csak akkor lehetséges, ha a készülék egyedi azonosítója fejlesztői listán regisztrálva van. Ellenkező esetben az Apple szerverei megtagadják az aktiválást. Erre megoldás lehet, ha visszatesszük az iOS 10.3.2-t – erről bővebben alább.

Szokott lenni olyan trükk, hogy a rendesen működő készülékre frissítéssel tesszük fel a beta szoftvert iTunes-ban, ilyenkor az nem minden esetben kér aktiválást, és az adataink is megmaradnak, de ez a fajta trükközés nem javasolt, mert fejlesztői listás regisztráció nélkül a későbbi beta verziók során lehetnek problémáink.

Ha a Szoftverfrissítés menüpontban OTA segítségével frissítünk az iOS 11 bétájára, az nem szokott kérni aktiválást.

Ha nem vagyunk fejlesztők, célszerűbb megvárni a nyilvános bétát, amire mindenféle trükközés nélkül lehet frissíteni: Gyakori kérdések: hogyan telepíthető egy készülékre az iOS nyilvános bétája?

Lehet valahogy hacktiválni?

Mivel hacktiválás jelenleg csak az iPhone 4s előtti készülékekre van (amikre viszont már nincs iOS 10 sem), így hacktiválásra most sincs lehetőség.

Tudnátok regisztrálni a készülékem? Ingyenes fejlesztői fiók jó hozzá?

Ingyenes fiók nem jó, az előzetes szoftververziók kipróbálása csak a $99-os éves díjú fejlesztői programban való részvételtől kezdődően lehetséges.

A Szifon.com csapata nem támogatja az iOS előzetes verzióinak nem hivatalos használatát, így nem tudjuk senki eszközét regisztrálni, hiába kéri bárki. Érdemes megvárni a nyilvános bétát.

Nekem nem tetszik az iOS 11 beta, vissza akarom tenni az iOS 10-et! Ez lehetséges?

Ilyen esetben tegyük a készüléket helyreállítási (esetleg DFU) módba, és tallózzuk be a hozzá tartozó hivatalos firmware IPSW-fájlját (jelenleg ez a 10.3.2). Azt tartsuk észben, hogy az iOS 11-ről készült biztonsági mentés nem állítható vissza iOS 10-re, így a nem szinkronizálható adatainktól (például üzenetek, egyes appok adatai vagy beállításai) el is búcsúzhatunk. Ha a helyreállítási és DFU mód illetve a firmware betallózása kínaiul hangzik, ne kezdjünk bele már az iOS 11 telepítésébe sem, felesleges bosszankodástól kíméljük meg magunkat.

Ha eleve felmerül, hogy visszatennénk majd az iOS 10-et, inkább fel se tegyük az iOS 11 beta verzióját.

Az iOS 11 beta telepítésekor, vagy az iOS 10 visszarakásakor az iTunes hibát dob! Mit tegyek?

Jegyezzük fel a hiba pontos számát, majd itt nézzük meg, mit tehetünk: Leggyakoribb iTunes hibaüzenetek

Van-e különbség a shift+update és shift+restore (Mac esetén ⇧ helyett ⌥) között?

Lényegi különbség van. Update (frissítés) esetén az adataink megmaradnak, míg a restore (visszaállítás) minden adatunkat törli. Erről korábbi cikkünkben már részletesen is írtunk: Gyakori kérdések: update vagy restore iTunes-ban

Van-e már jailbreak iOS 11-re?

Nyilvánosan elérhető nincs, és várhatóan az iOS 11 hivatalos megjelenéséig nem is lesz, hiszen akkor az abban kihasznált hibákat az Apple javítaná közben.

Függetleníthető a készülékem, ha frissítettem iOS 11 beta-ra?

A függetlenítés világéletében a baseband verziójától függött, erről és a függetlenítési lehetőségekről itt írtunk részletesen: Gyakori kérdések: az iPhone függetlenítése. Ha a készülék függetlenítése például Gevey-típusú megoldással van megoldva, azt nem érdemes egyelőre kockáztatni, illetve minden esetben érdemes a készülék hivatalos, maradandó függetlenítését elintéztetni, így akkor ez eleve nem kérdés többé.

Szoftveres függtelenítés az iPhone 4 legelső, 01.59.00-s basebandje óta egyetlen újabb készülékre és baseband verzióra sem jelent meg.

Nálam [x funkció] hibásan működik!

Ez egy beta szoftver, így sok minden ok elképzelhető. Épp emiatt konkrét segítséget sem tudunk nyújtani, mindössze az általános lehetőségek az, amiket érdemes végigpróbálni, amelyekről bővebben itt írtunk: Gyakori kérdések: mit tehetünk, ha furcsa dolgokat produkál a készülékünk?

Ha fent van a béta, megjelenik majd frissítésként a GM és a hivatalos verzió?

Természetesen igen.

Hibát találtam, hol tudom jelenteni?

A hibajelentésre az Apple megfelelő oldala való: http://bugreport.apple.com, ahol az Apple ID-nkkal bejelentkezve tudjuk leadni a hibajegyet. Persze bejelentkezés nélkül is küldhetünk visszajelzést a Feedback oldalon keresztül, de erre legtöbb esetben nem kapunk semmi választ. Fontos megjegyezni, hogy az iOS 11 release notes (kiadási megjegyzések) dokumentumában ismertként jelzett hibákat felesleges jelenteni. A release notes egyelőre csak fejlesztői fiókkal való bejelentkezés után érhető el a fejlesztői központban.

Olvasd el a hozzászólásokat is

30 Comments

  1. Rajta van az IOS11 a telefonomon,béta profilal tettem rá és azt írja zölden hogy “Ellenőrizve” akkor ez az Apple-től van hivatalosan szóval nem lesz semmi baja a készülékemnek tőle később ugye?

  2. De, ha július 24-éig nem távolítod el róla a beta profilt akkor a telefon minden adatot töröl aznap éjfélkor és megsemmisíti önmagát, és még azoknak a készülékeit is törli akik benn vannak a telefonkönyvedben…

  3. @Agent_H:
    Na ja! 😀

  4. IOS 11 be lesz magyar Siri??

  5. Nincs benne magyar Siri, csak másabb lett a hangja és most már fordít is 🙂

  6. @pityke1984: nincs magyar Siri. de ez benne van az iOS 11-ről szóló cikkben.

  7. Anno siriről azt írták, “emberibb” hangot kap.
    Én még a 11-et nem tettem fel de a jutubon videók alapján nekem sokkal gépiesebbnek tűnik 🙁

    Off: ez az app login után még mindig újra a loginra visz vissza ha visszalépek.

  8. Ez valami förtelem, azt hittem ios 10 alatt nincs lejjebb… tévedtem…

  9. Engem az érdekelne, hogy van-e benne korlátozás régebbi készülékekre? Pl iPad Air 2-vel is működik az összes új bereklámozott fícsör mint pl a drag-and-drop stb, vagy valamire majd rámondják, hogy az csak az iPad proval elérhető?

  10. lambdacore: s penciles funkciokat kiveve megy, legalabbis nekem mennek a multitaskos dolgok.. pont az air2 kell ezekhez minimalisan.

  11. @Jadeye: controll center számomra meghalt

  12. Miért is? Tulságosan testre szabható vagy az zavar, hogy végre nem kell lapozgatni?

  13. @Hacsi: a túlságosan testreszabhatótól azért messze van és iPhoneon tényleg baromira ronda ????

  14. @Hacsi: LOL! egyáltalán nem agyonszabható az jailbreakes történet, lapozás szar volt már elsőre is… Nekem ios 8 ban lévő kéne és kész.

    Más részt pont az volt az értelme, hogy nem teszi ki az egész kijelzőt a telefonból mint androidnál most kb ugyan az csak fejjel lefele

  15. Első ránézésre nekem sem tetszett a control center, de használat közben abszolút meg lehet szokni, végre nem kell állandóan mindenért többször megnyitni a beállításokat. Viszont a notification center és a lockscreen egybeolvasztása valami iszonyat zavaró és még annál is bugosabb. Értem én hogy ez béta, de hogy ennyi baj legyen vele… Amikor le van zárva a telefon akkor 10ből 4szer a fő képernyő háttérképét jeleníti meg, a zene lejátszó kiakad rajta úgy hogy nincs is elindítva zene, egyszer csak fogja magát és landscape modeba rakja magát, alkalmazáson belül már amikor le tudom húzni akkor a kép nem fordul el, és kiírja vízszintesen és függőlegesen is az órát, akkumulátort stb.
    Egy kérdés így a végére, megszűnt a zárolt képernyős quickreply vagy csak én nem találtam meg hol kell beállítani?

  16. Én rátettem 11 fejlesztői betáját és az lenne a kérdésem, hogy amikor kijön a felhasználóknak szánt béta, akkor azt gond nélkül rá tudom-e rakni?

  17. @Csaba55: ha a nyilvános bétát akarod feltenni, akkor ne tedd fel a fejlesztőit. egyébként a fejlesztői profil törlése, majd a nyilvános béta profil felrakása után feltehető.

  18. Nincsen biztonsági mentésem IOS 10-ről, de ha van egy 11 fejlesztői bétáról készült, akkor azt tudom majd használni a nyilvános beta felrakása után?

  19. @Csaba55: nem értem. a biztonsági mentésnek semmi köze nincs ahhoz, hogy milyen verziót tudsz majd és mikor feltenni. az iOS 11-ről készült mentés iOS 11-es rendszerre tehető vissza.

  20. @Jadeye bocsánat amiért értetlenül fogalmazom, de a gondom az lenne, hogy most telepítettem a 11 fejlesztői bétáját és azt olvastam, hogy a béta egy bizonyos idő után ,,lejár” és addig ugye feljebb vagy lejjebb kell váltani IOS verzióban. Nálam a 10.x-re re való visszaváltás nem lehetséges, mert nincs biztonsági mentésem 10-ről és abban szeretnék tanácsot kérni, hogy amíg kijön a hivatalos IOS 11 ősszel, addig milyen (fejlesztői/nyilvános vagy mit tudom én mi) leendő 11.x bétára váltsak és hogyan, mert a jelenlegi (11.0 fejlesztői béta) lejár, mint a többi és ahogyan azt fent említettem, 10-re visszaváltani nem tudok (vagy mégis?)

  21. @Csaba55: egyszerűen frissíteni fogod a jelenlegi bétát a Szoftverfrissítés menüpontban, amikor jön ki újabb béta. amikor meg megjelenik a hivatalos, akkor meg arra frissítesz. a lejárás csak akkor probléma, ha nem frissíted a következő bétára vagy a hivatalos verzióra. amióta van nyilvános béta, azóta egyébként lehet, hogy már tárgytalan a lejárati idő, de ha frissítesz minden alkalommal, akkor nem lehet gond.

  22. Sziasztok!
    Letöltöttem a fejlesztői IOS 11-et iP5s-re de nekem nagyon rossz. Ezért szeretném visszaállítani a régit. El is kezdtem de elakadtam.Volt mentésem 10esről azzal nincs gond.. lefrissítettem az iTunest a gépemre itt sem volt gond.
    Kikapcsoltam az iphone keresést majd gondoltam már minden akadályt legyűrtem ezért elkezdtem a visszaállítást. Rá nyomtam a biztonsági mentés mellőzésére mert nem akartam felülírni a másikat…itt sem volt gond…. amikor már arra nyomtam rá hogy visszaállítás ki írta hogy nincs meg a megfelelő erőforrás. Ezért elkezdtem böngészni és letöltöttem a nekem megfelelő IPSW fájlt majd újra kezdtem megint és semmi. Elakadtam és segítséget szeretnék kérni ez ügyben, hogy hogyan tovább.

  23. @nagyfruzsina: ugye a letöltött IPSW-t Windows esetén a shift vagy Mac-en az ⌥ gomb lenyomása közben a visszaállítás gombra kattintva be is tallózod?

  24. @Jadeye: nem tettem de rájöttem, köszönöm szépen a segítséget! 🙂

  25. nos , beleugrottam a béta felrakásába, de életem legnagyobb hibáját követtem el .
    egy februári biztonsági mentésből szerettem volna vissza tenni a ios 10-et. el is indult a visszaállítás, de a folyamatjelző csík a végénél megáll és nem megy tovább. már egy egész napja csak a fehér háttér a fekete lógó és a fekete csík van a képernyőn és nem megy tovább. bármit csinálok semmi. nagyon pórul jártam.
    ötlet?

  26. @aussyzoli: még annyi hogy próbáltam ismét a februárit de már fel sem ajánlja hanem 3194-es hiba. ezt írja ki

  27. @aussyzoli: a 3194-es hiba azt jelenti, hogy olyan iOS-verziót akarsz visszatenni, amit már nem ír alá az Apple.

    a biztonsági mentésben maga az iOS nincs benne.

  28. 11 rol frissitek vissza de azt irja a vegen h problema lepett fel
    Nem tudom h mit csinaljak

  29. @Adamka09: ahogyan az az iOS 11 béta verzióiról szóló cikkeinkben külön bekezdésben szerepel:

    Az iOS 11 bétájáról a jelek szerint nem lehet csak úgy visszatenni a hivatalos, jelenleg 10.3.2-es verziót. Jelenleg azzal hidalható át, hogy először a 10.3.3 beta 5-öt kell visszatenni iTunes-ban helyreállítási (recovery) vagy DFU módban, majd onnan lehet visszatenni a 10.3.2-es verziót.


Add a Comment