fbpx Skip to content

Az alábbi cikket Viktor küldte nekünk, köszönjük! Ha te is küldenél be olyasmit, ami szerinted másokat is érdekelhet, ajánljuk figyelmedbe ezt az írásunkat, amiből minden szükséges részletet megtudhatsz: Vendég Bloggerek, tiétek a terep!

***

A különböző okos asszisztensek és a telefonról Wi-Fi vagy Bluetooth kapcsolattal irányítható háztartási eszközök megjelenésével, egyre inkább elkezdett foglalkoztatni az okos otthon gondolata. Sajnos, akármilyen okos is Siri, és akármennyire szerettem volna az Apple HomeKit vonalán belevágni a Smart Home fejlesztésébe itthon, sajnos több helyen is akadályokba ütköztem.

Az első és legkomolyabb gond az volt, hogy a HomeKitet támogató eszközök eszméletlen drágák a hasonló vagy ugyanazt a tudást nyújtó, kínai gyártók által készített okoseszközökhöz képest. Vegyük példának az általam is használt Xiaomi Yeelight-ot, ami a maga 4000 forintos árával már smart hub nélkül tud kapcsolódni az otthoni Wi-Fi hálózatra és dimmelhető (állítható a fényereje) telefonról, illetve beállíthatóak rajta kedvencek, sőt, akár más eszközökkel is összehangolható a Mi Home alkalmazással. A színes megfelelője sem kerül egy 10-esnél többe, a megfelelő kínai webáruházból „importálva”.

Ezzel szemben 2 Philips Hue izzó és egy kötelezően hozzá tartozó Smart Hub 25000 forinttól indul, ami azért nem kis beruházás ahhoz képest, hogy azt tudja, mint 2 Yee Light 8000 forintért. Röviden összefoglalva, jelenleg nem vagyok abban az anyagi helyzetben, hogy el tudtam volna indulni az Apple által kikövezett úton. (Ez a cupertinói cég megoldásait tekintve igen gyakran előfordul.) 🙂

A második probléma Sirivel, hogy a telefon és a gép mikrofonját használja, így elég gyakran nem hallja meg, hogy szeretnék tőle valamit, pláne, ha a telefon az ember zsebében van. Így összességében a hang alapú okos otthon vezérlésre gyakorlatilag alkalmatlan. Eddig az egyetlen valóban jól működő felhasználása az autóban van. Ott ért mindent, és az iPhone szolgálatásait szépen le is fedi. Bár minden esetben a saját alkalmazásokat helyezi előtérbe a 3rd-party appokkal szemben, de nem szeretnék ezzel elkanyarodni a témától.

A harmadik probléma, hogy rengeteg távirányító gyűlt össze a lakásban, amikkel különböző eszközöket lehet működésre bírni, ezek pedig egy idő után elég szarul mutatnak egymás mellé kipakolva, nekem valahogy a ’80-as – ’90-es éveket idézi, amikor még tök menő volt, ha valamihez van távirányító is. Lehet, hogy 20 év múlva az lesz a gáz, ha valami Wi-Fi-s, bár erre kevés esélyt látok. Külön kiemelném a GENIUS SW-HF 5.1 6000-es 5.1-es hangrendszeremet, ami állítólag az EU-s előírásoknak megfelelve nem rendelkezik „stand by” üzemmóddal. (A gyártó nem tudom mire gondolt… minden alkalommal be fogok mászni a mélynyomó mögé és átbillentem a kapcsolót, ha bekapcsolom a tévét… agyrém az egész.) Ezt sikerült is megoldani egy Master-Slave elosztóval, ami akkor ad áramot a hangrendszernek, ha jelet kap a TV egyik USB portjáról. Megint elgurult 4-5 ezer forint, de legalább nem kell mászkálni a mélynyomóhoz. Sajnos minden alkalommal az 5.1-es analóg jelet várva kapcsol be, én pedig RCA-n keresztül küldöm a jelet a tévéről, tehát meg kell(ett) keresnem az 5.1 távirányítóját és átnyomni „TV” üzemmódba, utána pedig már meg is tudtam nézni az RTL Híradót (ehhez 2 távirányító és 2 gombnyomás és a mélynyomó becélzására volt szükség, ami az asztal alatt nem volt egyszerű).

Szerencsére 2 komoly cégnek is eszébe jutott, hogy az otthonok automatizálása mennyire menő és előremutató dolog, az emberek lustaságára pedig minden esetben lehet alapozni. Gondolom nekik is feltűnt, hogy 2016-ban mennyire béna minden alkalommal kikeresni az adott eszköz alkalmazását iPaden vagy iPhone-on (androidosoknak meg ott, ahol ők szoktak ilyet csinálni) :), majd ott átbillenteni egy kapcsolót. Bár jó esetben van widget az alkalmazáshoz, amire már a kínai gyártók is nagy hangsúlyt fektetnek, de akkor még mindig ott tartunk, hogy elő kell keríteni vagy el kell menni a megfelelő eszközért, amivel vezérelni tudjuk az adott okosberendezést.

Visszatérve a 2 nagy gyártóhoz, akiknek feltűt ez a probléma: előbb az Amazon állt elő, az akkor forradalminak számító ötletével, hogy az Iron Man-ből jól ismert Jarvis kishúga mennyire jól tudná kezelni ezt a dolgot, és hát ki ne szeretné otthon Iron Man-nek érezni magát. Szóval itt van nekünk Alexa, aki külső fejlesztők skilljei által mára oda jutott, hogy a legkisebb kínai gyártók okos kütyüjeit is képes kezelni csupán hangutasítások által.

Az első Amazon Echo, mint minden úttörő technológia, nem volt túl olcsó, és leginkább egy Bluetooth hangszóróra hasonlított. Természetesen csak a Philips Hue izzókat támogatta és más egyéb fancy gyártók termékeit, melyek filléres dolognak számítanak a nagy vízen túl, de kishazánkban én még nem láttam működő NEST termosztátot (gondolom ehhez köze lehet a bruttó 84000 forintos árának, ami még a leggazdagabb ismerőseimet is zavarba hozza, ha egy termosztátról van szó). Az Amazon termékét Siri elé helyezte, hogy mindig otthon volt 😀 , akármilyen hülyén is hangzik. Alexának találni kell egy fix helyet, ahol kap áramot és netet, illetve tökéletesen hall minket a 7 mikrofonján keresztül. Ha ez megvan, akkor már csak a nekünk tetsző és hasznos skilleket kell rá bekattintani (nem telepíteni, mert 100%-ban felhő alapú a szolgáltatás) és már irányítja is a lakást.

A kisebb testvér az Amazon Echo Dot, mindent tud, amit a nagy tesó, viszont a fogyasztói igényeknek megfelelően a már meglévő hangrendszerre csatlakoztatható. Tehát nem kell kifizetnünk egy fölöslegesen drága hangszórót, ami a méretet is növeli. A legtöbbünknek (aki érdeklődik az ilyesmi iránt) már úgyis van otthon valami drága cucc, amiről zenét hallgatunk/házimozizunk. Természtesen a Dot-nak is van saját hangszórója, ami meglepően jól szól, bár nem zenehallgatásra találták ki, hanem arra, hogy Alexa tudjon velünk kommunikálni. (Alexáról részletesebben majd legközelebb, de rengeteg videó és leírás elérhető a neten). A Dot szerintem sokkal szexibb is, mint az elődje, 2 színben elérhető (plusz „ruhákat” is választhatunk rá, amit én már túlzásnak érzek, mindenesetre a lehetőség adott), kisebb, könnyebben elhelyezhető a lakásban. Ami pedig a legfontosabb: árfolyamtól függően 18-19000 forintnak megfelelő euróért beszerezhető, tehát kimondhatjuk, hogy a technikai tudásához képest kifejezetten olcsó. A Szifon.com is már írt róla korábban, ebben a cikkben: Amazon Echo: a nap, amikor lecseréltem a Sirit Alexára.

  • Bár az Amazon Echo Dot 2 és a sima Echo is elérhető a német és a brit Amazonon is, ezeket ráadásul ebben az árszegmensben már ingyenesen szállítanák kishazánkba is a német áruházból, de jelenleg ezek az eszközök nem rendelhetőek magyarországi címre, így marad a szürkeimport. Sajnos ezzel párhuzamosan magyar lokáció sem érhető el, így az időjárásnál mindig hozzá kell tennünk, hogy a budapesti időjárásra vagyunk kíváncsiak (sajnos egyelőre ezt az egy magyar várost ismeri ☹), illetve értelemszerűen a lokáció függő skilleket sem tudjuk használni, mivel nem tudjuk az itthoni lakcímünket megadni. Ettől eltekintve itthon is tökéletesen működik az eszköz. Természetesen angol vagy német tudás nélkül nem nagyon érdemes próbálkozni vele, de még az én balkáni akcentusomat is tökéletesen megérti.

A másik versenyző a Google, aki az Echo sikerén felbuzdulva megcsinálta a saját mécsesét. Erről a készülékről nincsenek tapasztalataim. 2-3 dolog tántorított el már az elején a Google Home nevű eszközüktől. Az első, hogy alapvetően nem jön be a Google kártyás vagy milyen rendszere, illetve nem is ismerem annyira. A második, hogy rengeteget olvastam arról, hogy a Google itt is nyomja a szokásos reklámjait, amire nekem semmi szükségem, pláne egy nem támogatott piacon. A harmadik pedig, hogy túlságosan hivalkodó és nagy a fehér-szürke, színesen világító pöttyökkel operáló mécses. Ízlés kérdése, de a kis fekete korong egy kifejezetten szép kék-zöld körrel (egyéb színekről majd legközelebb), sokkal jobban beleillik a környezetembe. Arról nem is beszélve, hogy az árfolyamtól függően kb. 35000 forintos induló ár majdnem a duplája az Echo Dot 2 árának, ami azért nem kis eltérés. Számomra komoly gondot jelent az is, hogy Google megoldása is többnyire a fancy smart home eszközöket támogatja, amikre az első bekezdés óta sem jött össze a pénz. 😀

Mindent összevetve, Alexa lett a befutó. (A hangja is sokkal kedvesebb, mint az Apple és a Google csajának… :D)

Természetesen a beruházás előtt felmértem a terepet, mik azok az eszközök, amiket mindenképp szeretnék Alexa irányítása alá vonni és ehhez mire van szükség.

Eszközök

  • Samsung Smart TV
  • Xiaomi Yee Light okos izzó (Wi-Fi)
  • GENIUS SW-HF 5.1 6000 hangrendszer
  • Noname RGB LED sor (az ágykeret alján van, ahogy a képeken is látszik)

Ezen eszközök közül direktben saját Alexa Skillként csak a Yee Light kezelhető, de bőven látok rá esélyt, hogy ez még változni fog, mert az Amazon mindenkinél jobban támogatja a 3rd-party skilleket, ami elég nagy versenyelőny, ha engem kérdeztek (bár gondolom gyengébb feltételekkel tudnak szerződéseket kötni a nagy gyártókkal).

A maradék 3 eszközt IR távirányítóval (hétköznapi infravörös LED-es megoldás) lehet irányítani.

Erre a Logitech szerencsére kialakított egy rendszert. A klasszikus „all in one” távirányítójukból készítettek egy HUB-ot (bázisállomás), amivel az IR és az egyéb rádiós eszközöket tudjuk egy app irányítása alá vonni. Ez egy nagyon szép és okos megoldás, illetve a Logitech Harmony HUB teljes Alexa skill támogatást is kapott. Erről is írt már korábban a Szifon.com: Logitech Harmony: irányítsd a lakást az iPhone-odról.

Ennek segítségével a lakás összes IR eszközét (tehát gyakorlatilag mindent, amihez távirányító van), Alexa irányítása alá tudjuk helyezni. Remek megoldás, egyetlen komoly hátránnyal: a német Amazonról kb. 25 000 forintnyi euró az ára. Az itthoni árába inkább ne menjünk bele, a Philips Hue vásárlóknak való inkább.

Szerencsére a kínai gyártók ismét gondoltak a kispénzű magyar kütyü-buzikra. (Természetesen eszükbe sem jutunk, de én mindig úgy érzem, hogy ezek a fejlesztések mind-mind nekem szólnak.)

Kis keresgélés után kiderült (köszönet a rendeljkinait.hu-nak és a Szifon.com-nak, akik sokat segítettek az egész gondolat összeállításában a tesztjeiken keresztül), hogy van egy Broadlink eszköz, ami pont ugyanazt tudja, mint amit a Logitech Harmony HUB, ez pedig a Broadlink RM Mini 3. (Több ilyen is van a Broadlink kínálatában, de nekem ez jött be a legjobban.)

Ez az apró eszköz szintén IR és rádiójeleket szór szét a szobában. Egy remek, nagyon egyszerűen kezelhető app segítségével tudunk rá bármilyen távirányítót felprogramozni. A lehetőségek tárháza gyakorlatilag végtelen, eszméletlen mennyiségű előre felprogramozott eszköz van, és természetesen bármit képes megtanulni, ami IR jelet ad ki. Bővebben én nem írnék róla, itt a tesztje, ebben a lényeg benne van. Az eszköz legnagyobb előnye az apró termete mellett (kb. 1/5-e a Harmony HUB-nak), hogy a népszerű kínai webshopokból 3500-4500 forintért, igen, jól értitek, akár 3500-ért beszerezhető a Logitech termékével részben megegyező tudással, egy apró kivételtől eltekintve.

Természetesen ez a kivétel a mi esetünkben nem is olyan apró, mint ahogy fentebb írtam. Alexa ugyanis nem rendelkezik (még) a Broadlink remek alkalmazását kezelő skillel. Tehát közvetlenül nem tudjuk az Amazon eszközét az RM mini 3 irányítására rábírni.

Itt kerülnek képbe a lelkes fejlesztők. Minden tiszteletem az övék, mert mindig gondolnak a kispénzű, de annál elszántabb felhasználókra. Jelenleg sajnos csak Androidra elérhető az RM Plugin alkalmazás, mely az Amazon Echo Dot 2 és a Broadlink RM mini 3 kompatibilitási problémájának áthidalására hivatott.

  • Egész pontosan az történik, hogy az RM Plugin alkalmazás elhiteti Alexával, hogy az egyes IR távirányítókon szereplő gombok, vagy azok összefűzött szekvenciái (gomb lenyomások sorozatai) egy-egy már korábban oly sokat emlegetett Philips Hue izzónak felelnek meg, így ezeket Alexa képes lesz le- és felkapcsolni.

A megoldás

A fent említett 4 eszköz közül tehát egy irányítható 100%-ban Alexa által. A másik 3 eszköz pedig 100%-ban irányítható a Broadlink RM mini 3 által az alkalmazáson keresztül. A 3 eszköz gombjait az RM Plugin alkalmazásban fel tudjuk programozni különböző „jelenetekké”, ezeket a jeleneteket pedig fel tudjuk venni az Echo Dot eszközlistájára.

Ezáltal az összes eszköz 100%-ban irányítható válik Alexa által. A programozás részleteibe nem mennék bele, talán majd egy másik alkalommal.

Amire szükség van:

  • Amazon Echo Dot 2 (18 500 Ft)
  • Broadlink RM mini 3 (3500 Ft)
  • egy random androidos készülék, ami az RM Plugint futtatja fixen (max. 10000 Ft)

Itt most euró árfolyamtól függő, nettó, vámmentes árakról van szó.

Az eszközök összehangolása nem nagy kaland, pár óra alatt össze tud állni minden. Programozói vagy komolyabb informatikai tudást nem igényel, algoritmikus gondolkodás viszont nem árt hozzá, hogy minden megfelelően működjön.

Set up

Az Echo Dot elhelyezésére érdemes nagy hangsúlyt fektetni. Az Amazonon remek leírás van róla, nem hittem benne, de sokkal hatékonyabb, ha annak megfelelően helyezzük el az eszközt. Ha ez megvan, akkor Alexa gyakorlatilag a szoba bármely pontjáról hall bennünket és egy átlagos beszédhangnál nem is kell vele hangosabban beszélni. Nem kell neki kiabálni, ahogy mindenki kezdi, aki először akar beszélni vele.

A RM mini 3-at úgy kell elhelyezni, hogy rálásson vagy megközelítőleg rálásson az IR-s eszközeinkre. Kialakításának köszönhetően, ahogy Alexa körkörösen várja a hangokat, így ez az eszköz is körkörösen szórja az infra jeleket és a rádióhullámokat. Rövid tesztelés után az asztal alatt lévő hangrendszer érzékelőjét is simán eltalálja az infra jel, az sem gond, ha minimálisan takarásban van, visszaverődve is érzékeli a parancsokat, ez a TV-re és a LED szalagra is érvényes.

Az androidos (jelen esetben Samsung Galaxy Ace 3) telefont egy USB kábellel a NAS-ra kötöttem, hogy állandó áramellátást kapjon, és beraktam a szekrénybe a NAS és router mellé, így állandó kapcsolat biztosítva Alexa „átverésére”.

Hogyan működik?

Belépsz a szobába, megkéred Alexát, hogy kapcsolja fel a lámpát, ezt pedig közvetlenül meg tudja tenni, a megfelelő skill segítségével, ebben nincs semmi varázslat. A drágább eszközökkel is így működne.

Megkéred Alexát, hogy kapcsolja be a TV-t. A TV-t egy jelentként programoztad fel. Alexa a „TV” elnevezésű jelenetet egy „TV” nevű Philips Hue izzónak érzékeli, így az on és off parancsokat képes kezelni. A „TV nevű izzó” felkapcsolása közben az RM Plugin program végig futtatja a TV nevű szekvenciát, ami a következőket takarja: bekapcsolja a TV-t, a TV áramot kap, így áramot kap a Master-Slave elosztón keresztül az Genius 5.1, pár másodperc késleltetés után a hangrendszert a TV bemenetre váltja.

Az összes többi „jelenetet” is hasonlóan kell elképzelni, tehát minden, távirányítón történő gombnyomást egy algoritmusként felprogramozzuk a RM Pluginba, így nem nekünk kell a gombokat végignyomkodni a távirányítókon, hanem szépen végigmegy rajta a program és egyetlen univerzális „távirányítóval” végigcsinál mindent helyettünk.

A lehetőség és jelenetek, illetve az eszközök tárháza ezzel a megoldással gyakorlatilag végtelen, és csak a képzelet szab határt.

Tehát egy kezdő okosotthon összeállítása a már meglévő eszközöktől eltekintve kb. 32 000 forintból oldható meg. Ehhez jön még hozzá az esetleg okos izzó 4000 forint értékben.

Ezzel szemben egy HomeKit alapon elkészített Smart Home setup kb. 70 000 forint, aminek a bővítése Hue izzókkal szintén nem olcsó mulatság. Tehát azt is mondhatnánk, hogy „hangutasításos okosotthon féláron”.

Olvasd el a hozzászólásokat is

26 Comments

  1. Két megjegyzés:

    Nemrég elérhetővé vált a broadlink skill is, de nagyon hitvány.

    Illetve android eszköz helyett javasolt inkább egy raspberry pi zeroba fektetni.
    Ha már úgyis okosítani akarja az ember a lakását, kelleni fog egy központi szerver.
    Nagyon sok jó ingyenes program van erre, pl: domoticz, openhab, stb., amik szintén még tudják oldani a bridge funkciót alexával, és így jóval többre lehet majd használni.
    Olcsóbb is egy zero, fogyasztás is alacsonyabb.
    A net tele leírásokkal.

  2. Sziasztok! Az mitől lehet, hogy az RM Mini 3 nem irányítja a UPC boxot (Cisco)? A jelet megtanulja, de amikor használnám, nem reagál a box. Minden más működik, tv, házimozi, android box. Előre is köszönöm!

  3. Echo DOT-oit honnan szerzed be? Amazon.de-ről elvileg jöhetne ingyen szállítással (több, mint 39 EUR), de sajnos valamiért az amazon.de nem szállít echo/echo dot-ot Magyarországra 🙁
    Amúgy a leírás alapján akkor már inkább ráköltöm a +20eFt-ot Harmony Hub-ra, mert az androidos teló is pénz, meg az egész berhelésre ha rámegy pár órája az embernek, az min. 1 munkanap, ami bérezésben és idegben is számít. Akkor már inkább picit többet rászánok, Harmony Hub és berhelés nélkül meg minden IR/RF alexával… gondolom a késleltetés is rövidebb, mert nem Alexa-Android-Broadlink vonalon megy át, hanem Alexa-Harmony vonalon, ami rövidebb. Áramban is eggyel kevesebb készülék kell, még ha nem is fogyasztanak sokat.

  4. Én azt az androidos telót kihagynám a buliból.. 🙂 Biztos lehet helyette egy Raspberry Pi-t használni, akár az új Zero W-t.

  5. @murdock25: A késleltetés gyakorlatilag nem észrevehető. Az Echo Dot a német Amazonról van, viszont egy ismerőssel hozattam (tehát német címre redneltem). Androidos teló meg mindig van itthon elfekvőben, mert a valódi céljukra elég hamara alkalmatlanná válnak. 🙂

  6. @lalamper: Tökéletesen használható az is, viszont a felprogramozása nekem sokkal macerásabbnak tűnt.

  7. @SirAlex: Ezzel egyetértek, azért egy raspberry pi nem éppen arról híres, hogy next next finish 🙂 Android telefon ilyen szempontból kényelmesebb.

  8. Remek cikk!

  9. @Lusta: köszi! 🙂

  10. Ha meg már Raspberry PI akkor maradhat Siri is, mert szinte mindenhez van HomeBridge plugin. Broadlink RM-hez is. Tehát Alexa meg androidos mobil helyett egy rapsberry pi 10-15-ért. Aztán jöhet ugyanúgy a Broadlink, vagy kínai okosküzyük tömkelege.

  11. @jarodfree: Hát mire kimondom hogy “Hey Siri” addigra alexa 5x válaszol. Az a baj hogy Siri alig hall meg, főleg x méterre.

  12. @jarodfree: Miért kéne Broadlink az rPi mellé? Hiszen annak pont az a lényege, hogy GPIO-n keresztül bármit meg tud hajtani. Ebbe beletartoznak az IR LED-ek (infra távirányító), vagy az AM RF TX (433 MHz-s rádiós távirányító). Vevő is van mindegyikhez, tehát tanítható is. Csak persze ezek nem out of the box megoldások, cserébe tetszőlegesen bővíthetők, és optimális lesz a fogyasztás és persze rendkívül költséghatékony (ha nem számolja az ember a saját munkaóráit).

    Az okosotthon pedig nem ott kezdődik, hogy hangutasításra bekapcsol a TV vagy az olvasólámpa. Hanem mondjuk ott, hogy fűtés, hűtés, szellőztetés, árnyékolás, világítás, zárak, autonóm robotok mind időjárástól, napszaktól, otthon tartózkodók számától, jellegétől függően folyamatosan vezérelve vannak, okostelefonról (vagy webről) távolról is ellenőrizhetők és módosíthatók a paraméterek. A hangvezérlés csak egy extra opció (és egyébként is még nem ismerni magyar, ezért nem gyerek-kompatibilis). A fentebb említettek ezért inkább csak egy (el)kényelmesített szobát takarnak. 😀 De a költséghatékonyság ettől függetlenül becsülendő, ezen az oldalon ritka az 50 ezer forint alatti hardver. 🙂 Szóval jó lenne még több ilyen írományt olvasni. Kicsit kevesebb körítéssel persze, mert a sok-sok-sok kitérő közben többször elvesztettem a fonalat. Köszi Viktor és hajrá szifon!

  13. @rgbx: Mint többször említettem is, az alacsony költségvetés és a hatékonyság, egyszerű megvalósítás volt a cél. Egy valódi okos otthon implemetálásához egy saját lakásra lenne szükség, nem pedig egy albira a 6.-on. 🙂 A távolról vezérlés nyilván adott, de amíg nincs klíma, addig ennek nem sok értelmét látom (ahogy te is kiemelted).

    Valóban elkalandoztam néha, bocsi, de még nagyon sok irányba lehetett volna. 🙂

  14. @rgbx: Nyilván lehet Pi-re illeszteni IR és 433 adóvevőt, de.. a broadlink RM Pro kb 12 rugó, ennyiből lehet, hogy nem hozod össze. Ezen felül brutálisan erős a 433 adója és az infrája, gyakorlatilag 4-5x-ös távolságot tudok vele áthidalni.

    Persze tény, hogy fizikailag még egy kütyü, de megvan az előnye.

    Nálam az alábbi a felépítés: Apple Watch (Siri) > iPhone > AppleTV otthon > RPi (HomeBridge+pluginok) > Broadlink.

  15. @SirAlex: Egy kazán vezérlése nem nagy kaland, egy relé kell hozzá a két vezeték közé amin a butatermosztát van. Központi fűtésnél a radiátorszelepeket kell lecserélni, de ha már eleve termosztátos, akkor nem kell megbontani a csöveket se hozzá. A klíma vezérlése (ha lesz) megint csak működik a Broadlink IR részével, persze macerás, de a wifis klímánál feltétlenül olcsóbb. Lehet venni rengeteg rádiós konnektort, azokba nemcsak lámpákat, de standby nélküli, vagy abban is nagy fogyasztású eszközöket dugdosni. Ezeket is tudja vezérelni a nagyobbik Broadlink. És parancsolj, nem kellett saját lakást venni, se szétfurkálni a bérleményt, mégis sokkal okosabb lett. 😉

    @lalamper: 433 MHz-es kit (TX+RX) rPi-hez és Arduinohoz 0.64 USD. IR vevő modul 0.52 USD. 20 IR LED 1.71 USD. Panel, tranzisztor még kb. plusz 2 USD. Eddig kb. 1500 Ft, bedobozolva mondjuk 2000. Egy Broadlink árából 6 darab jön ki, persze csak ha van hozzá valami, ami meghajtja. Ez lehet maga a rPi, de tetszőleges más mikrokontroller is (Arduino, ESP8266, stb).
    A vázolt kommunikációs séma egyébként akkor stimmel, ha távol vagy. Otthonról az iPhone a wifi routeren át közvetlenül az rPi-vel kommunikál, nem veszi igénybe az Apple TV-t.

  16. Üdv!

    Tudna esetleg valaki egy leírást linkelni az RM mini 3 Echo Dot-al való vezérlésére Raspberry Pi-vel?
    Az RPI adott, nem szeretnék még egy androidos telót bevonni a játékba.

    Köszi!

  17. Sziasztok abban tudna nekem valaki segíteni hogy vettem egy Broadlink RM prot és az Apple nek a home programjával össze lehet hozni valahogy , hogy Siri vel lehessen irányítani? köszönöm

  18. @admin:

    Az imént küldtem vendégblogger cikket a témában! 🙂

  19. @Sziszi: Köszi, hamarosan majd felviszem szifon-ra. 🙂

  20. Mikor lesz fent Sziszi cikke? Érdekelne

  21. Sziszi elküldöd nekem email-en? Ide nem akarják fel rakni. [email protected]

  22. @stei: “Ide nem akarják fel rakni.”
    és mégis honnan veszed ezt? egyébként ott van admin kolléga válasza: hamarosan felviszi majd.

    a vendég blogger cikkekkel jellemzően sokkal több a munka, mert adott esetben még nincs annyi tapasztalata a cikkírásban az adott szerzőnek, így sokszor alaposabban bele kell nyúlni, hogy kényelmesebben olvasható legyen. ha ezt nem tudod megvárni, abban nem tudunk segíteni. az oldalon megjelenő cikkeknek az ütemtervét sem fogjuk felborítani.

  23. Sziasztok nekem van itthon raspberry pi 3 és egy broadlink rm pro. Majdnem mindent tudok vezérelni Siri vel is az betudtam állítani viszont azt nem tudom hogy vannak TC 2-es kapcsoló én is amit a Broadlink saját programjával tudok vezérelni telefonon viszont azt nem tudom hogy hogy lehet Siri vel is beállitani. google be nézegettem csak nem értek hozzá, de valaki hátha el tudja magyarázni egyszerűbben hogy lehet feltenni a home alkalmazásba ezeket is. Amugy minden más szuperul müködik. Dugaljak, elektromos kapu, bejárati kodos mágneszáras ajtó. Csak a világitás hiànyzik. Ha ezeket is tudnám a raspberryvel összehozni akkor nem kellene használnom az e-control programot hsnem csak az apple home-ot. Az a baj hogy nem tudok angolul és ezt is több éjszaka volt mire igy összejött , de a tc2 kapcsolokra nem jövök rá. Nézegettem pár leirást hogy hogyan kell. Le is forditottam neten a szöveget de nem értem és nem akar sikerülni.

  24. @stei: Szép kitartás! 🙂 Angol tudás nélkül is eljutni idáig. Láthatatlanban nem tudok segíteni, de van már egy következő vendég-blogger cikk, ami átküldök neked e-mailben, hátha abban van valami hasznos! 🙂


Add a Comment