fbpx Skip to content

Az elmúlt hetekben több hír is megjelent a „faltól-falig” képernyős iPhone 8-ról, a „kiszivárgott” tervrajzról és a Touch ID hátlapra kerüléséről. A pletykák egymásnak is ellentmondanak, biztosat nem lehet tudni. Az AppleInsider annak járt utána, hogy OLED-képernyő és előlapi Touch ID esetén milyen problémák léphetnek fel. Nem egyszerű a megoldás.

Touch ID

Az Apple az iPhone 5s-nél vezette be az ujjlenyomat-olvasós Home gombot, melyet Touch ID-nak nevezett el. Azóta a technológia már két frissítésen is keresztül ment (az iPhone 6s és a 7 esetében), az iPhone 8-ban jöhet a következő generáció. A megvalósítás azonban elég nehézkesnek ígérkezik.

Ugyanis a hírek szerint – és ebben minden hírportál egyetért – az iPhone 8 képernyője már nem LCD, hanem OLED lesz és az iPhone 7-hez viszonyítva az előlapban jóval nagyobb helyet fog kitölteni mind alul/felül, mind oldalt. Tehát lesz egy „faltól-falig” képernyőnk. Ebben az esetben nem egyszerű megoldani a Touch ID elhelyezését és működését, de ebben a cikkben nem erre a problémára koncentrálunk, hanem az OLED-kijelző és a Touch ID viszonyára.

Az OLED képernyő nem csak a megjelenítés miatt ad szebb képet, hanem az akkumulátorra is jótékony hatással van. Touch ID szempontjából viszont van egy nagyon komoly hátránya: az OLED és az LCD eltérő vastagsága miatt a zafír lencse és az érzékelő közötti távolság különböző. Ha most megérintjük a felületet, akkor az érzékelőn már a technológiából adódóan nagyobb érzékelési felület keletkezik (lásd a lenti ábrán). A jelenleg használatos megoldásban a lencse annyira vékony, hogy bárminemű torzítás minimális.

Touch ID most

Azonban az iPhone 8-ban vastagabb lencsét kell használni, így az elkerülhetetlen torzítás nagyobb lesz, ami rosszabb hatékonyságú ujjlenyomat felismeréshez vezet. Ki lehet matekozni, hogy a vastagabb lencse milyen torzítást okoz, de ez egy rendkívül összetett folyamat, és a pontos számításhoz több adatra lenne szükség a Touch ID-s érzékelésből, mint amennyi most rendelkezésre áll. A becslések szerint a vastagabb lencse miatt 5-15-ször több lesz a hibás ujjlenyomat felismerés.

Az Apple szoftveresen kompenzálhat: növelik a beolvasott és eltárolt ujjlenyomat összehasonlításából fakadó tűrési hibahatárt, de ezzel kevésbé lesz biztonságos a Touch ID. Ezt a bankszektor biztosan nem veszi jónéven, ami kihat az Apple Pay-re is. Mi akkor a megoldás?

Az Apple rendelkezik egy szabadalommal, mely az érzékeléshez elektrosztatikus lencséket használ. Az érintőfelület és a szenzor között ilyen lencsék vannak, amelyek torzítás nélkül – vagy kevésbé torzítottan – továbbítják a jeleket a szenzornak.

Touch ID új

Már arról is jelentek meg pletykák, hogy a Touch ID problémája miatt csúszik az iPhone 8 megjelenése, sőt, idén esetleg meg sem jelenik a telefon. A „kiszivárgott” tervrajz szerint – a Samsung S8-hoz hasonlóan – a hátlapra kerül az ujjlenyomat-olvasó. Ennek jómagam nem örülnék, ugyanis könnyebben piszkolódhat, karcolódhat. Ráadásul nálam jórészt az asztalon van a telefon, megnyomom a Home gombot és máris felold a zárolás. Így viszont fel kell emelni, vakon el kell találni a hátlapon az érzékelőt és csak ezután jutok be a készülékbe. Hát, inkább nem akarok ilyen megoldást…

Az biztos, hogy az Apple nem dob olyan megoldást a piacra, amelyről nem érzi, hogy megfelelően kiforrott, a legjobb és a legbiztonságosabb. Ha sikerül leküzdeni az akadályt, akkor szeptemberi bemutatón láthatjuk a készüléket. De vajon milyen megoldással?

Olvasd el a hozzászólásokat is

15 Comments

  1. Jaja, biztosan nem fognak megfelelően kiforrott megoldást a piacra dobni, valószínűleg ezért hagyták ki a hetesemből a jack aljzatot, hogy növeljék a vízállóságot. Nem sírok, nem vagyok megmondóember, de mostanában a kiforrott megoldás és az Apple nem fér meg egy mondatban. Félek, hogy nálam ez az iPhone lesz az utolsó tű abba a bizonyos Apple-lufiba…

  2. Szerintem megoldják az integrációt. Kb. az egyetlen feature, ami valamilyen szinten technológiailag előrelépést jelentene az iparban, ha nagyot akarnak dobbantani, akkor muszáj megoldani. Pénz és agy van hozzá bőven.

  3. Inkább csússzon 2 hónapot, minthogy félmegoldások legyenek benne…

  4. @ef-dani: Ha nem jön össze akkor se lesz világvége. A kőájfonosok akkor is megveszik, ha beleinnoválnak egy amoled kijelzőt. Az aláintegrált ujjlenyomat-olvasó csak hab lenne a tortán egyes embereknek. Ha hátul lesz az se baj, addigra már mindenki ergonómikusnak fogja mondani, aki eddig ezt ellenezte. Az epöl még a szart is eladja, csak legyen rajta egy alma.

  5. Gyerekek!!!Ti komolyan azt hiszitek,hogy bármi ami az i8-ban lesz még most fejlesztik?????Hát ezen óriásit nevettem:D:D:D
    Azt gondoljátok,hogy ez a készülék amit kb 5 hónap múlva már a kezedben fogsz tartani,még találgatják,hogy mi-hogyan-mekkora-stb legyen benne?Ezek már nagyon a “gyártósor” közelében vannak.
    Már megvan oldva minden amit meg akartak oldani,a többit meg majd belerakják az i9-be:)

  6. Itt az ideje barátkozni a hátlapi ujjlenyomat olvasóval. Samsung S8 alma logóval, fél évvel későbbi megjelenéssel.

  7. @qzephyrmor: A hetesedből azért hagyták már ki a jack csatit, mert mostanában már mindenki vezeték nélküli fetisiszta lett! minden vezeték nélkül megy és el is várjuk azt!! A kocsidba bluetooth-tal hallgatod a zenét, te lennél a legjobban felháborodva, ha kábelekkel kellene szarakodni, ha az autódban hallgatni szeretnél valamit a telódról. Itt imádkozunk, hogy a töltés már mikor lesz vezeték nélküli. Az apple tv, a rooter, a wifi, minden minden vezeték nélküli techonlógia. Akkor meg miért sírsz a jack dugó hiánya miatt? már 15 rugó körül kapcs egy bluetooth fülhallgatót és töltheted is közben nyugodtan.

  8. @Kable:

    Te most komolyan azt hiszed hogy ezzel igazat mondtál???

    Mert az a helyzet, hogy igazat mondtál. :-)))
    Már sok helyen nyilatkozták, hogy két három évvel előrejárnak a fejlesztésekkel. Egészen biztos, hogy nem most találják ki hogy mi legyen ősszel.

  9. @petyus33: Nem ezert hagytak ki, hanem mert az akkori uj touch ID taptic enginje miatt egyszeruen nem fert el. Ennyi. Ha lattad a 7es bemutatojat ott el is mondtak.

  10. @aw123: Taptic Engine már a 6S-ben volt, és lényegében ugyanakkora ha jól tudom.

    Valószínű a vízállóság miatt áldozták fel, nameg a vezetéknélküliség miatt.

  11. @petyus33 Teljesen mindegy, hogy miért áldozták fel, ez egy példa volt a sok közül. Én csak arról beszélek, hogy mostanság inkább csinálják “jóvanazúgy” módszerrel, mint hatalmas technológiai áttörésekkel.

  12. gyanús, hogy egy S8 klónt dob piacra almával logózva…
    Az Apple 1-2 éve semmi átütőt nem alkotott, inkább csak kullog az Androidos prémium telefonok mögött…
    Ez egyre feltűnőbbé válik… Nekem a 6-os volt az utolsó… 🙁

  13. @dell007: Szerencsére az Androidos gyártók csak úgy versengenek azátütő dolgokért nem csak az elmúlt 1-2 évben, hanem úgy általában. Ja nem ????

  14. Ha kullogunk az Samsung után akkor, minden harmadik iPhone 8-nak a megjelenés után, ki kell majd gyulladnia…


Add a Comment