Az iPhone 8 és a Touch ID problémája – azaz miért csúszhat az új telefon megjelenése?

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az elmúlt hetekben több hír is megjelent a „faltól-falig” képernyős iPhone 8-ról, a „kiszivárgott” tervrajzról és a Touch ID hátlapra kerüléséről. A pletykák egymásnak is ellentmondanak, biztosat nem lehet tudni. Az AppleInsider annak járt utána, hogy OLED-képernyő és előlapi Touch ID esetén milyen problémák léphetnek fel. Nem egyszerű a megoldás.

Touch ID

Az Apple az iPhone 5s-nél vezette be az ujjlenyomat-olvasós Home gombot, melyet Touch ID-nak nevezett el. Azóta a technológia már két frissítésen is keresztül ment (az iPhone 6s és a 7 esetében), az iPhone 8-ban jöhet a következő generáció. A megvalósítás azonban elég nehézkesnek ígérkezik.

Ugyanis a hírek szerint – és ebben minden hírportál egyetért – az iPhone 8 képernyője már nem LCD, hanem OLED lesz és az iPhone 7-hez viszonyítva az előlapban jóval nagyobb helyet fog kitölteni mind alul/felül, mind oldalt. Tehát lesz egy „faltól-falig” képernyőnk. Ebben az esetben nem egyszerű megoldani a Touch ID elhelyezését és működését, de ebben a cikkben nem erre a problémára koncentrálunk, hanem az OLED-kijelző és a Touch ID viszonyára.

Az OLED képernyő nem csak a megjelenítés miatt ad szebb képet, hanem az akkumulátorra is jótékony hatással van. Touch ID szempontjából viszont van egy nagyon komoly hátránya: az OLED és az LCD eltérő vastagsága miatt a zafír lencse és az érzékelő közötti távolság különböző. Ha most megérintjük a felületet, akkor az érzékelőn már a technológiából adódóan nagyobb érzékelési felület keletkezik (lásd a lenti ábrán). A jelenleg használatos megoldásban a lencse annyira vékony, hogy bárminemű torzítás minimális.

Touch ID most

Azonban az iPhone 8-ban vastagabb lencsét kell használni, így az elkerülhetetlen torzítás nagyobb lesz, ami rosszabb hatékonyságú ujjlenyomat felismeréshez vezet. Ki lehet matekozni, hogy a vastagabb lencse milyen torzítást okoz, de ez egy rendkívül összetett folyamat, és a pontos számításhoz több adatra lenne szükség a Touch ID-s érzékelésből, mint amennyi most rendelkezésre áll. A becslések szerint a vastagabb lencse miatt 5-15-ször több lesz a hibás ujjlenyomat felismerés.

Az Apple szoftveresen kompenzálhat: növelik a beolvasott és eltárolt ujjlenyomat összehasonlításából fakadó tűrési hibahatárt, de ezzel kevésbé lesz biztonságos a Touch ID. Ezt a bankszektor biztosan nem veszi jónéven, ami kihat az Apple Pay-re is. Mi akkor a megoldás?

Az Apple rendelkezik egy szabadalommal, mely az érzékeléshez elektrosztatikus lencséket használ. Az érintőfelület és a szenzor között ilyen lencsék vannak, amelyek torzítás nélkül – vagy kevésbé torzítottan – továbbítják a jeleket a szenzornak.

Touch ID új

Már arról is jelentek meg pletykák, hogy a Touch ID problémája miatt csúszik az iPhone 8 megjelenése, sőt, idén esetleg meg sem jelenik a telefon. A „kiszivárgott” tervrajz szerint – a Samsung S8-hoz hasonlóan – a hátlapra kerül az ujjlenyomat-olvasó. Ennek jómagam nem örülnék, ugyanis könnyebben piszkolódhat, karcolódhat. Ráadásul nálam jórészt az asztalon van a telefon, megnyomom a Home gombot és máris felold a zárolás. Így viszont fel kell emelni, vakon el kell találni a hátlapon az érzékelőt és csak ezután jutok be a készülékbe. Hát, inkább nem akarok ilyen megoldást…

Az biztos, hogy az Apple nem dob olyan megoldást a piacra, amelyről nem érzi, hogy megfelelően kiforrott, a legjobb és a legbiztonságosabb. Ha sikerül leküzdeni az akadályt, akkor szeptemberi bemutatón láthatjuk a készüléket. De vajon milyen megoldással?

Ezek még érdekelhetnek:


 1. Jaja, biztosan nem fognak megfelelően kiforrott megoldást a piacra dobni, valószínűleg ezért hagyták ki a hetesemből a jack aljzatot, hogy növeljék a vízállóságot. Nem sírok, nem vagyok megmondóember, de mostanában a kiforrott megoldás és az Apple nem fér meg egy mondatban. Félek, hogy nálam ez az iPhone lesz az utolsó tű abba a bizonyos Apple-lufiba…

 2. Szerintem megoldják az integrációt. Kb. az egyetlen feature, ami valamilyen szinten technológiailag előrelépést jelentene az iparban, ha nagyot akarnak dobbantani, akkor muszáj megoldani. Pénz és agy van hozzá bőven.

 3. @ef-dani: Ha nem jön össze akkor se lesz világvége. A kőájfonosok akkor is megveszik, ha beleinnoválnak egy amoled kijelzőt. Az aláintegrált ujjlenyomat-olvasó csak hab lenne a tortán egyes embereknek. Ha hátul lesz az se baj, addigra már mindenki ergonómikusnak fogja mondani, aki eddig ezt ellenezte. Az epöl még a szart is eladja, csak legyen rajta egy alma.

 4. Gyerekek!!!Ti komolyan azt hiszitek,hogy bármi ami az i8-ban lesz még most fejlesztik?????Hát ezen óriásit nevettem:D:D:D
  Azt gondoljátok,hogy ez a készülék amit kb 5 hónap múlva már a kezedben fogsz tartani,még találgatják,hogy mi-hogyan-mekkora-stb legyen benne?Ezek már nagyon a “gyártósor” közelében vannak.
  Már megvan oldva minden amit meg akartak oldani,a többit meg majd belerakják az i9-be:)

 5. @qzephyrmor: A hetesedből azért hagyták már ki a jack csatit, mert mostanában már mindenki vezeték nélküli fetisiszta lett! minden vezeték nélkül megy és el is várjuk azt!! A kocsidba bluetooth-tal hallgatod a zenét, te lennél a legjobban felháborodva, ha kábelekkel kellene szarakodni, ha az autódban hallgatni szeretnél valamit a telódról. Itt imádkozunk, hogy a töltés már mikor lesz vezeték nélküli. Az apple tv, a rooter, a wifi, minden minden vezeték nélküli techonlógia. Akkor meg miért sírsz a jack dugó hiánya miatt? már 15 rugó körül kapcs egy bluetooth fülhallgatót és töltheted is közben nyugodtan.

 6. @Kable:

  Te most komolyan azt hiszed hogy ezzel igazat mondtál???

  Mert az a helyzet, hogy igazat mondtál. :-)))
  Már sok helyen nyilatkozták, hogy két három évvel előrejárnak a fejlesztésekkel. Egészen biztos, hogy nem most találják ki hogy mi legyen ősszel.

 7. @aw123: Taptic Engine már a 6S-ben volt, és lényegében ugyanakkora ha jól tudom.

  Valószínű a vízállóság miatt áldozták fel, nameg a vezetéknélküliség miatt.

 8. @petyus33 Teljesen mindegy, hogy miért áldozták fel, ez egy példa volt a sok közül. Én csak arról beszélek, hogy mostanság inkább csinálják “jóvanazúgy” módszerrel, mint hatalmas technológiai áttörésekkel.

 9. gyanús, hogy egy S8 klónt dob piacra almával logózva…
  Az Apple 1-2 éve semmi átütőt nem alkotott, inkább csak kullog az Androidos prémium telefonok mögött…
  Ez egyre feltűnőbbé válik… Nekem a 6-os volt az utolsó… 🙁

Írd le a véleményedet! (Moderációs elveinket ide kattintva olvashatod.)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!