fbpx Skip to content

A 9to5mac írt róla, hogy egy érdekes, állítólagos iPhone 8 tervrajz került fel a Weibo-ra, amely azt mutatja, hogy az iPhone 8 Touch ID szenzora a készülék hátuljára kerülne.

Az egyelőre vitatott, hogy mennyire valós az alábbi tervrajz, de mindenesetre érdekes kérdéseket vet fel. Egyrészt szerintem az iPhone használók többsége, köztük én is teljesen elfogadhatatlannak tartja a készülék hátulján lévő ujjlenyomat olvasást. A minap pont megnéztem egy Galaxy S8-at és annyira nem állt kézre a hátsó ujjlenyomat-olvasó, hogy azt elmondani nem tudom. Nyilván ez megszokás kérdése, csak talán nem ez a legjobb megoldás. A másik kérdés, hogy így az asztalon hogyan oldjuk fel a készüléket egy gombnyomásra?

iPhone 8 tervrajz

A Touch ID legjobb funkciója az, hogy nem kell beírnunk a jelkódunkat, hanem csak megnyomni a gombot és már be is lép a készülék. Ugyanez a hátsó gombbal kivitelezhetetlen akkor, ha például az asztalon van lerakva az iPhone. A másik probléma a tokok esetén jön elő. Oké, hogy egy kör alakú részen majd kivágja a gyártó, de ez sem a legkényelmesebb megoldás.

Viszont mivel hátra kerülne a Touch ID, nagyobb lehet a kijelző. Az első és legfontosabb kérdés az, hogy amennyiben a Home gomb elhagyásra kerül, milyen opció lesz helyette? A gomb elhagyása mögött a kijelző már említett elnyújtása áll, ami azt jelentené, hogy egy virtuális Home gomb helyettesítené a fizikait. Ez nem csak az adott terület kihasználtságát növelné, de számos extra funkció melegágyává is válhatna. Ezzel kapcsolatban érdemes elolvasni ezt a cikket: Hogyan működhet a virtuális Home gomb és a funkciósáv az iPhone 8-ban?

iPhone 8 hátoldali Touch ID

Nézzük meg azért ez azt egészet más szemszögből. Picit furcsának gondolom, hogy az Apple beállna azon készülékek mellé az iPhone 8-cal, amelyeknél a hátuljukon van az ujjlenyomat-olvasó. Bár lehet, nincs más választásuk. Ez olyan, mint az új iPhone-ok esetében a bekapcsoló gomb, mely felülről oldalra került. Ha viszont a cég ügyes, akkor valahogy beleépíti a kijelzőbe ezt a gombot, akkor nevezhetjük innovációnak is. Az elmúlt évek alapján azonban a 9to5mac szerint mindig márciusban kerültek ki valós tervrajzok, így bármennyire is hiszek az Apple-ben, ez most lehet, hogy valós.

Ha viszont valós, akkor a cég megpróbálja tökéletesíteni, amennyire csak lehet, hogy tényleg mindig odataláljon az ujjunk, tényleg jól működjön és viszonylag kevés probléma legyen a váltás.

Végül pedig, ahogy látjuk, oldalra kerül a kamera, ami szerintem nem sokat számít, illetve a tervrajz alapján elvileg magasabb lesz 1cm-rel az új készülék.

Olvasd el a hozzászólásokat is

25 Comments

  1. Ez valami borzasztó ronda… Nagyon remélem, hogy kamu!

  2. Kedves Apple!

    Igazán lehetnél újból Apple, és megcsinálhatnád úgy, ahogy kell!

    Ha nem megy a Touch ID beépítve, akkor próbálják keményebben, nagyobb összeget beáldozva és építsék be!

    Ne szórakozzunk már az ilyen kényszermegoldásokkal, hogy a telefon hátuljára rakják, mert az katasztrófa..
    Androidon is az, és összefogdossák a kameralencsét akarva-akaratlanul.

    Pár éve Steve Jobs addig hajtotta a tervezőket amíg nem csinálták meg pont olyanra amilyenre akarta, nem dőlhettek hátra hogy” áhh jólesz ez így félmegoldásként”, igazán visszaszerezhetnék ezt a látásmódot, elvégre ettől is volt Apple az Apple!

  3. Meg szerintem ez azoknak is hátrány, akik esetlegesen úgy fogják az iphoneukat, hogy egyáltalán nem esik kézre a hátlapi olvasó.

  4. Csak hatlapra ne az ujlenyomat olvasot! Koszonom!

  5. Ez sajnos szörnyen ronda..

  6. Ez valóban nem oké.

  7. Na ezt ne!
    Nagyon gagyi. A másik ami miatt remélem hogy ez a hír totál kamu,a méretek,amik a képen látszódnak.
    Ha a kisebb iphone is 149 magas lessz…..

  8. Ha ez megvalósul, ezzel az Apple beveri az utolsó szöget nálam a koporsójába.

  9. Hát ha ez megvalósul akkor itt a copy hol a copy versenyt még meg is nyerheti Apple. Ez rém ronda.

  10. Márpedig igen is elképzelhető… Sőt, közel sem biztos hogy a 3D arcfelismerő bekerül az idei szifonba. Bármennyire is fáj, nagy valószínűséggel a Samsung S8-at kapd meg kissé átfazonírozva, lebutítva (pl kamera) fél évvel később…. Gondolkozzatok már el…. az LG-től megrendeltek 3 hónapja egy rahedli kijelzőt… abba vajon hogyan fogák aláépíteni, vagy beleépíteni az ujjlenyomat érzékelőt?

  11. a macbokk pro-ba is sikerült belerakni a touch id-t a oled részbe remélem így lesz a telefonnál is.

  12. Azt a nyamvadt némítás kapcsoló riglit is kiirthatnák már végre. Egyébként engem baromira nem zavar a home gomb jelenlegi megoldása és hogy nincs a kijelzőbe építve. Maradhat. Csak kapjon wireless töltést, normális fülhallgatót ami stabilan és minőségi hangzással működik. Sajnos a Lighting csatlakozós fülesről ezt nem mondhatom el, mivel hol megy, hol nem és még a beszédhangot sem mindig tisztán adja vissza. Persze ha kihúzom és újra csatlakoztatom, tökéletes. Na mindegy… Esetleg lehetne kicsit könnyebb. Részemről ennyi.

  13. @szorian: @szorian: Ez így nem teljesen igaz, mert külön elem, csak úgy tűnik, mintha egyben lenne. Az a rész kijelzőként nem funkcionál.

  14. Szavam sincs…
    Ha ez így lesz, akkor nagyon fogom várni az SE utódját…

  15. Szerintem ez csak egyfajta próbálgatás, játék a fejlesztők részéről, hiszen tudható mennyi prototípust készítenek el azért, hogy lássak melyik nyújt jobb felhasználói élményt. Nehezen tudom elképzelni, hogy ez maradjon, már csak azért is, mert az Apple-nek mostmár van kellő tapasztalat ahhoz, hogy hogyan lehet a home gombot beépíteni a képernyő alá
    (lásd IPhone 7; iPhone 7plus-virtuális home gomb).

  16. Ezt a csúnyát már lehozták több, mint egy hete, és nem is a táccsájdi benn a legrosszabb, hanem a kamera meg a led elrendezése.
    Nem valószínű, hogy ilyen lesz (akkor még csak egy kép volt, azóta fotosoppoltak hozzá még, hogy hihetőbb legyen és több helyen lehozzák…)

  17. @Ffx: mutass erre egy linket.

  18. @onderon: “Na nálatok ilyen cikk soha nem fog születni az tuti.”

    több ilyen cikk is volt már az elmúlt években, elsősorban 2012-ben, a Foxconn kapcsán, amikor ez téma volt – időrendben például, a teljesség igénye nélkül:
    https://szifon.com/2012/01/13/az-apple-az-iparagbol-elsokent-csatlakozott-a-fair-labor-association-hoz/
    https://szifon.com/2012/02/07/mitoszirtok-foxconn-a-halalgyar/
    https://szifon.com/2012/02/23/ifactory-a-foxconn-nal-jart-az-abc-news-stabja/
    https://szifon.com/2012/12/18/foxconn-a-munka-es-eletkorulmenyek-nem-sokat-valtoztak/

    a Pegatron csak később lett beszállító tudtommal, de már 2013-ban is volt szó arról, hogy gyakorlatilag ugyanolyan, mint bármelyik másik kínai cég. Kínában teljesen más a mentalitás a munkaerővel szemben.

    ezért az általános kínai munkakörülményekről érdemes megnézned ezt a filmet: http://www.imdb.com/title/tt1512201/

  19. iPhone 8 wishlists MKBHD:

    Headphone jack. xD

    Tud valamit a srác.

  20. @admin:
    Nem egy hete, legalább egy hónapja fent van ez a kamukép a neten. Teljesen logikus, hogy ilyen fotóboltos kép is van kering a világhálón, hiszen az S8 is hátul hordja az olvasót.

    Linket meg keress magadnak, nagyfiú vagy már 🙂 🙂

  21. H ilyen lesz akkor tuti nem cserélem le a 7 plust
    Finoman szólva is úgy néz ki mint valami kinai gagyi telefon idomtalan formákkal kinézettel.
    Szerintem ez csak egy a sok sok spekuláció közül
    Majd kiderül év végén.
    Én egyenlőre az IOS11 bemutatását várom, az kicsit azért közelebb van ????

  22. @Akkorisnem: Tehát, akkor egy hete láttad esetleg ezt a koncepciót, nem a tervrajzot. Az lehet. Linket pedig várom még mindig.

  23. Most komoly így fog kinézni a kamera?!

    Miért kell minden gyártónak ugyanazt a hibát elkövetnie hogy hátulra teszik a Touch ID-t?

  24. Mert kell minden gyártónak ugyanazt a hibát elkövetnie hogy hátulra teszik a Touch ID-t?


Add a Comment