fbpx Skip to content

A kínai Foxconn cég az Apple egyik fő beszállítója, így a média szinte minden esetben rögtön Apple-gyártóként hivatkozik rá, noha a Foxconn nagyobb részben nem is Apple-termékeket gyárt. A gond persze nem ez, hanem hogy a munkásait embertelen körülmények között dolgoztatja.

A munkakörülmények javításáért az Apple már próbált tenni, legalábbis a saját gyártósorai esetén. Az Apple az iparágból elsőként csatlakozott a Fair Labor Association nevű szervezethez, majd a szervezet képviselői egy átfogó ellenőrzés során felmérték a jelenlegi körülményeket, és javaslatokat tettek a változtatásokra. Persze Kínában nem úgy mennek a dolgok, ahogyan a világ másik felén, így nem igazán volt kivitelezhető egy meglepetésszerű audit, tehát azért sejthető, hogy a kevéssé pozitív dolgokat az audit idejére kifényesítették, majd később minden ment tovább, mintha mi sem történt volna.

A sajtónak legendásan nehéz bejutnia a vállalkozás gyárvárosába, ám a francia Envoyé Spécial munkatársainak – rendőri intézkedéseket megkerülve – sikerült magukat munkásnak álcázva behatolniuk az üzemekbe, és néhány rövid felvételt készíteniük a körülményekről. Álljanak itt bizonyítékul a videók. A felvételek eredeti, francia nyelvű szövegét lefordítottam, amit érdemes elolvasni.

Fontos kiemelni, hogy a videók semmit nem mutatnak az Apple gyártósorairól, mindössze annyi a biztos, hogy a Foxconn falainak belső világából származnak.

Ces images proviennent de Foxconn, le principal sous-traitant d’Apple en Chine. Une entreprise fermée aux journalistes.

Pour comprendre comment sont assemblés les produits Apple, nous avons infiltré des ouvriers de leurs usine, pendant plusieurs jours. Au fil de leurs images, nous avons découvert une énorme machine, qui broie ses ouvriers, un management militaire où les insultes sont quotidiennes.

– “Toi tu l’as fait, viens ici, si tu as quelque chose à dire !”

Il y a aussi ces dortoirs insalubres, des gens de 16 ans, forcés à travailler, et un environnement, qui pousse les plus fragiles au suicide.

Magyarul:

Ezek a képek a Foxconn falain belülről származnak, az Apple legfőbb kínai alvállalkozójától. Egy vállalat, amely zárva van az újságírók előtt.

Hogy megértsük, hogyan szerelik össze az Apple termékeit, beszivárogtunk/”belógtunk” a gyáruk dolgozói közé, több napon keresztül. Az ő képeiken keresztül felfedeztünk egy hatalmas gépezetet, amely felmorzsolja, felőrli a munkásait, és egy katonai szigorral rendelkező menedzsmentet, ahol a sérelmek, inzultusok mindennaposak.

– “Ezt te csináltad, gyere ide, ha van valami mondanivalód!”

Itt vannak még ezek az egészségtelen hálótermek, a 16 évesek, akiket kényszerítenek a munkára, és egy olyan környezet, amely öngyilkosságba taszítja a leggyengébbeket.

Pour répondre à la demande d’Apple, et sortir des millions d’iPhone 5, Foxconn a pris du retard pour loger ses deux-cent-mille ouvriers. Les infrastructures ne sont pas terminées. Nous avons infiltré un ouvrier ici. Comme les autres aux nouveaux-arrivants, il reçoit les consignes des responsables de Foxconn. Voici ses images.

– “Dans le quartier avant-hier, il y a eu huit morts. Ils avaient branché dans leur chambre des appareils trop puissants. Le feu s’est déclaré pendant leur sommeil, et ces personnes sont mortes. Donc le réglement interdit désormais les équipements trop puissants.”

Le problème n’est pas, comme à Shenzhen le manque d’intimité. Ici c’est la sécurité des ouvriers qui est en jeu. La personne qui filme pour nous s’appprête à découvrir son dortoir. Ici aussi, ils sont facturés aux salariés.

– “L’immeuble n’est pas encore achevée, tout est en chantier. Notre dortoir est au huitième étage, il y a pas encore d’ascenseur, c’est pas très pratique. Et il n’y a pas encore ni l’électricité, ni l’eau courante.”

Magyarul:

Az Apple kérésének megfelelően – tudniillik, hogy milliós nagyságrendű iPhone 5-öt kell legyártani – a Foxconn egy kis késedelemmel próbálta meg elszállásolni kétszázezer dolgozóját. Az infrastruktúra még nincs készen. Ide is beépítettünk egy “dolgozót”. Mint minden új munkás, emberünk is megkapta a Foxconn vezetőinek utasításait. Íme az ő felvételei.

– “A negyedben tegnapelőtt nyolc haláleset történt. Az áldozatok a szobájukban túl nagy teljesítményű eszközöket dugtak az elektromos hálózatba. A tűz álmukban lepte meg őket, és ezek az emberek bennégtek. Így a szabályzat mostantól fogva tiltja a túl nagy teljesítményű készülékek használatát.”

A probléma itt nem csupán a magánszféra, az intimitás hiánya, mint Chenzen városa esetében. Itt a munkások biztonsága forog kockán. A nekünk dolgozó filmes éppen saját hálószobáját indul felfedezni. A hálótermek itt is kifejezetten az alkalmazottak számára készültek.

– “Az ingatlan még nincsen befejezve, minden építés alatt áll. A hálószobánk a nyolcadik emeleten van, de lift még nincs. Ez nem túl ésszerű. Továbbá még sem az áram, sem a folyóvíz nincs bevezetve.”

Azt talán meredek feltételezni a 200.000 munkás kapcsán, hogy a kicsit több, mint 1 millió munkavállalót foglalkoztató Foxconn a munkaerő közel 20%-át az iPhone 5 gyártósoraira irányítaná, hiszen nagyobb százalékban nem is Apple-termékeket szerelnek össze, hanem náluk gyártat még az Acer, az Asus, az ASRock, a Cisco, a Dell, a HP, az Intel, az IBM, a Lenovo, a Microsoft (például: Xbox 360), az MSI, a Motorola, a Nintendo (például: Wii), a Netgear, a Nokia, a Panasonic, a Samsung, a Sharp és a Sony (például: Playstation) is. A világon elérhető elektronikai eszközök közel 40%-a a Foxconn különböző üzemeiből kerül ki, és ennek csak kis részét adja az Apple. Persze mindenki jobban odafigyel a problémára, ha egy divatos cég nevével fémjelzik.

Európai szemmel valóban felfoghatatlanok és borzalmasak a Foxconnál lévő munka- és életkörülmények, de sajnos Kínában más helyeken ez csak még sokkal rosszabb. És hogy innen távolról mi mit tehetünk, hogy ez változzon? Ez nagyon jó kérdés, amire nem igazán lehet jó választ adni…

Ugyanakkor jövő évtől kezdve az Apple a Mac-ek gyártósorainak egy részét amerikai üzemekbe helyezi át Kínából, bár ez a kínai munkakörülményeken nem fog változtatni.

Olvasd el a hozzászólásokat is

3 Comments

  1. Most ezen mit kell csodalkozni ? A H&M az Ilea stb mind ezt csinalja . Fos fizetes , gyerekmunka stb…. sajna magyarisztan is efele tart

  2. Ördögi kör ez az egész. Azért mindenki ott gyártat minden vackot, mert olcsók. Úgy tudnak olcsók lenni, ha minden emberből kisajtolják a maxot, ami mellé alig kap valamit. Ha nyugati körülmények, bérek lennének ott, semmivel nem tudnának ők sem olcsón gyártani, így kb senki nem gyártatna ott semmit, és a mostani embereknek még ilyen munkájuk sem lenne.
    Szóval ez az előnyük, olcsón gyártanak, de az árat valaki megfizeti…

  3. Nos a francia tv el kéne hogy menjen a budapesti munkásszállásra!
    Én voltam már a Foxconn gyárba, és nem láttam olyat amit itthon pld egy Budmil varróüzemben ne látnék!
    Az elmúlt 5 évben több mint 10 gyárban voltam és sehol sem voltak olyan rossz körülmények mint nálunk…
    Mit is mutat be a videó?…egy új építésű szállást?…ők vajon melósként tengerparti villában laknak?…ezek a hatalmas üzemek a városokon kívül vannak, szükséges a bentlakás, és az egyik (a video szerint) lépcsőházban nem működött a lift, és a maradék 30ban?…látható a filmen, hogy nem is laknak bent, minek is menne a lift?..nincs kész az épület még nincs átadva!..
    De szívesen küldök képeket a Pekingi Siemens gyárról ahol reggel 8:00-kor több ezer ember kezd dolgozni, igen katonás rend szerint…próbálj már máshogy vezetni üzemenként 1000 embert, hogy ne legyen káosz!…ez a munkabeosztás a keletiek sajátossága, reggelente az éttermek előtt eligazítás van…és? Itthon 30 emberrel már gyárról beszélünk! A kedves franci meg nézze meg a párizsi lakótelepen hogyan él a fekete lakosság!!..naponta hányszor zaklatják őket, és mikor nincs áram és víz..


Add a Comment