fbpx Skip to content

Azt egyáltalán nem mondanám, hogy egyszerű választás előtt állnak, akik most az iPadet szeretnének vásárolni. Egyrészt brutálisan nagy a választék az új készülékekből, és akkor még arról nem is esett szó, hogy mi van akkor, ha használt készüléket szeretnénk vásárolni.

iPad Pro, vagy iPad, vagy iPad Air, vagy iPad mini

Érdekes lépést tett az Apple az új iPad megjelenésével, ami végeredményben az iPad Air 2 termékcsalád végét jelenti. Egyáltalán nem frissítette a Pro modelleket és a minit sem, ami miatt az új iPad végeredményben egészen kecsegtető lehet, ha szűkösebb a pénztárcánk. De vajon melyiket érdemes megvásárolni? Az iPad Pro-t, az új iPadet, vagy akár a régebbi iPad Air 2-t, és még ott az iPad mini?

iPad Pro

Rögtön érdemes a Pro szériával kezdeni, mert az viszonylag egyszerű. Az egyik legfontosabb szempont, hogy a kisebb, 9,7 colos iPad Pro sokkal jobb hardverrel rendelkezik, mint a nagyobb. Tehát a nagyot igazából csak akkor érdemes megvenni, ha tényleg a hatalmas méretre van szükségünk. A 9,7-es változat pedig jelenleg a legerősebb processzorral és legjobb kamerával, valamint kijelzővel is rendelkezik az iPad felhozatalból. Ezt azt jelenti, hogy ebben benne van az A9x 64-bites processzor, ami a beépített GPU miatt akár komolyabb 3D-s grafikai munkára is való.

iPad Pro

A második fontos szempont az iPad Pro-nál a True Tone kijelző, mely nem véletlen kapta meg az eddigi legjobb kijelző pecsétet. A True Tone funkció egy négycsatornás fényérzékelő segítségével állapítja meg a környezet fényviszonyait és annak megfelelően állítja be az iPad Pro kijelzőjének színhőmérsékletét. Az Apple ezt a funkciót egy nagyon szemléletes példával mutatta be, amelyben az iPad Pro kijelzőit egy papírhoz hasonlította, amely teljesen mértékig a környezeti fényeket tükrözi vissza, azaz ha a szabadban olvassuk, akkor fehéresnek látjuk a papírt, míg a benti fény sárgássá színezi azt.

A dolog másik különlegessége, hogy a piacon jelenleg legminimálisabban tükröződő kijelzőt kapta meg az új iPad Pro. Számokban kifejezve 40 százalékkal kevésbé tükröződik az új kijelző, ami leginkább a 9to5mac cikkében lévő fotón látható a legjobban:

Balra az iPad Air 2, jobbra pedig a 9,7″-es iPad Pro – a különbség szemmel látható.

Végül pedig a kamera. Csak a 9,7-es iPad Pro rendelkezik 12 megapixeles kamerával, ami majdnem olyan jó képeket tud készíteni, mint az iPhone 7. Szóval a kijelző mellé párosul a jó kamera és a brutális sebesség. Az pedig csak hab a tortán, hogy Apple Pencil támogatással is rendelkezik, és ez csak a Pro kiváltsága.

Természetesen ezt meg kell fizetnünk: a 9,7 colos iPad Pro induló ára 229 990Ft, és ez csak a Wi-Fi-s, 32GB-os változat. Ha már szeretnénk egy nagyobb háttértárat és bele egy mobilinternet kártyát, akkor 309 000Ft-ot kell leszurkolnunk. Drága.

Korábbi cikkeink az iPad Pro készülékekkel kapcsolatban:

Új iPad

Az Apple-nél egy teljesen új széria jelent meg most, amit röviden csak iPadnek nevez a cég. Ezzel, ahogy már írtam, az iPad Air szériát cserélik. Nézzük meg, miben fejlődött a készülék az iPad Air modellekhez képest.

Új iPad

Először is frissült a processzor: az A8X és M8 mozgáskövető koprocesszor helyett megkaptuk az A9-et, és nem az iPad Pro-ban lévő A9X-et. Tehát ugyan gyorsabb lett a készülék, de nem lett olyan gyors, mint a Pro társa.

iPad Pro VS iPad

Ahogy láthatjuk, a Pro-hoz képest ugyanaz a szélesség és a magasság (ez ugye logikus is), de a mélység több. Ez azt jelenti, hogy egy picivel vastagabb a készülék, de nem számottevően, illetve 469 gramm, valamint 478 gramm, ami azt jelenti, hogy nehezebb is. Az iPad Air 2 egyébként 6.1mm vastag volt csak, mint a Pro, és 437 gramm, tehát összességében nehezebb lett nála is, és vastagabb.

iPad kijelző

Ahogy láthatjuk, kijelzőben nem fejlődött, sőt, rosszabb lett: még az iPad Air 2 kijelzőjét sem kapta meg. Nem laminált és nincs rajta tükröződésgátló bevonat. Arról meg ne is beszéljünk, hogy a Pro megkapta a széles színskálát, a P3-mat, és a True Tone-t is, amiről fentebb már írtam. Ez így elég gyengének tűnik sajnos.

iPad kamera

A kamera tekintetében egyáltalán nem léptünk előre, ott is az iPad Pro viszi a pálmát. Nem mondanám rossznak, de úgy látszik az Apple nem akarta ezzel “drágítani” a készüléket. Az új iPad továbbra is két hangszóróval rendelkezik és a második generációs ujjlenyomat-olvasóval. Nincs rajta Smart Connector sem, és ugyanannyi akkumulátor időre képes, mint a többi készülék.

Konklúzió

Az új iPad csak egy iPad Air 2 ráncfelvarrás, ami azt jelenti, hogy egy gyorsabb készüléket kapunk, jobb áron. És talán ez a legértékesebb tulajdonsága a terméknek, az ára. A belépő modell csupán 132 990Ft-ba kerül, és ezért már 16 helyett 32GB-ot kapunk. A 128GB-os, mobilinternet kártyával is használható modellért már 221 990Ft-ért kell adnunk, ami még mindig közel 100 000Ft-tal kevesebb, mint az iPad Pro.

iPad Air 2

Érdemes-e még az iPad Air 2-t megvásárolni? Természetesen igen, mondjuk használtan, vagy kifutóként. Jelenleg is akciós bizonyos helyeken a készülék, de az Apple olyan jól árazta az új iPadet, hogy igazából használtan érdemes venni az iPad Air 2-t. Ott viszont brutálisan csökkenni fognak az árak, így érdemes várni néhány hetet, hogy beálljon a használt piac és olcsóbban vásárolhassuk meg. Jelenleg az Air 2 tökéletesen megfelel egy átlagember számára, sőt, még a sima Air is. A processzora is elég a következő 2-3 évre, így azt mondom, ez egy jó választás lehet használt készülék esetén.

iPad Air 2 arany

A készülék 2GB memóriával rendelkezik, így ez sem jelenthet problémát hosszabb távon. Az iPad Air 2 kijelzője egyébként laminált, azaz egyáltalán nincsen levegő az érintőpanel és a kijelző között (ami viszont egyúttal azt is jelenti, hogy ha sikerül betörni az érintőüveget, az csak a teljes kijelzővel együtt cserélhető). Ezt nem kapta meg az új iPad sem. 🙁

Röviden tehát, ha használtan keresünk 9,7 colos iPadet, akkor az Air 2 egy remek választás lehet, ha viszonylag kevés büdzsénk van. 🙂 Korábbi tesztünket itt tudjátok elolvasni róla: Kipróbáltuk az iPad Air 2-t és az iPad mini 3-at!

iPad mini

Szegény mini. Konkrétan az Apple magára hagyta ezt a terméket, pedig igazán ráfért volna egy frissítés. Újonnan az iPad mini 4-et majdhogynem nem éri meg megvenni. Az új iPad olcsóbb nála és gyorsabb processzorral rendelkezik, a kijelzője rosszabb (újra nézzük meg a fenti táblázatot). Én évek óta iPad mini párti vagyok, mert számomra ez a méret a megfelelő, de jelenleg egyszerűen nem tudom nyugodt szívvel ajánlani.

iPad mini

A mini 4-et az Apple 2015 szeptembere óta nem frissítette, tehát már több mint 1 éve. Én átlagosan 3 évet számolok 1-1 termékre, tehát ha most vásárolnánk meg, ebből 1,5 évet már buktunk. Így, sajnos ezt a terméket csak használtan érdemes megvenni, mert akkor ár/érték arányban egy megfelelő készüléket kapunk. A processzora egyébként megegyezik az iPad Air 2-vel, és a kamerája is ugyanaz. Jelenleg már csak 128GB-osat vásárolhatunk az Apple-nél, aminek az ára 162 900Ft. Ha szeretnénk rajta internetezni is a mobilinternet segítségével, akkor pedig már 214 990Ft-ot kell ott hagynunk.

iPad mini 2, mini 3

Picit kitérnék még az iPad mini 2-re, illetve 3-ra. Ezek is rendkívül jó áron lehetnek a közeljövőben a használt piacon, azonban azt tudni kell, hogy nem minden funkcióra képesek, amik az iOS 10-ben elérhetőek. Ilyen például a megújult multitasking, vagy a két alkalmazás képernyőfelosztott futtatása, erre jelenleg a Pro készülékek a legjobbak. Tehát, ha spórolunk, akkor számoljunk azzal, hogy bizony nem minden funkciót fogunk tudni használni. Ez persze nem fontos mindenki számára, de jobb tudni róla. Az iPad mini 2 vagy 3 szerintem még a következő 2 évre megfelelő választás lehet használtan is. Természetesen nem árt már egy akkumulátor csere is ezeknél a pár éves készülékeknél.

iPad Pro vagy iPad vagy iPad Air 2 vagy iPad mini?

Amennyiben (anyagi) lehetőségünk megvan rá, mindenképp a 9,7 colos iPad Pro-t ajánlom. Az a következő néhány évre hű társunk lehet, és tulajdonképpen teljesen támogatott minden szempontból. Gyors, és van rajta Smart Connector is, ami miatt későbbiekben még több kiegészítő csatlakoztatható majd rá a mostani Smart Keyboard és Apple Pencil mellett. Az ára borsos, de egy brutálisan jó táblagép.

iPad Air 2, iPad mini 3

Ha viszont kevesebb büdzsével rendelkezünk, akkor az új iPad lehet a jó választás. A processzor gyors benne, lesz garanciánk, és ár/érték arányban is egy megfelelő választásnak tűnik. Egyedül mondjuk a garanciális, de használt iPad Air 2-vel tud versenyezni, itt a jobb kijelzőért cserébe lassabb processzort kapunk, szóval ezt kell mérlegelnünk. iPad mini 4-et ne vásároljunk újonnan, esetleg használtan, de én azt mondom, teljesen engedjük el a kisebb méretet. Akkor inkább már az új iPad. Használtan vásároljunk iPad Air 2-t vagy mini 2 vagy 3-at, ezek ár/érték arányban teljesen rendben lesznek.

Olvasd el a hozzászólásokat is

13 Comments

  1. Hat ez egy erdekes cikk de a processzor jeloleseket megerne megegyszer atneznetek. A10X egyikben sincs az uj iPadben pedig A9 van es nem A9X….

  2. @Rasket: Elírtam, köszi az észrevételt, javítva.

  3. Hasznos cikk 🙂

  4. Az új iPad mellett kiemelném az üzemidőt is, mint előny (CPU igazándiból nem gyorsabb) mert azzal az akkuval és az A9-el nagyjából lemeríthetetlennek tűnik.

  5. en az air2t ajanlom, a laminalt kijelzo ranezesre sokkal jobb olyan mintha a kijelzo rogton az ujj alatt lenne nem pedig alatta fel centire, ami a kontrasztossagob is latszik.. valamint a keszulek is brutalisan vekony.. ara: fel eve vettem egy 16GB fel eves mobilneteset 100parezerert… mintha uj lenne!

  6. @ef-dani: Nincs különbség az üzemidő között, legalábbis az Apple weboldala alapján. Így nem jársz jobban az új iPaddel ha csak az üzemidő alapján vennéd meg.

  7. @kchris: Igen, ahogy írtam használtan azt érdemes venni. 🙂

  8. en mar eldontottem hogy kesobb osszel az iphone “pro”-t is max hasznaltan vagy okosban fogom megvenni ????. tobbet nem veszem meg megjelenes utan ket nappal extra-extra felarert soksoktizezer buko utana rajta… series2 watchot is igy olcsoert vettem mar meg, csak persze ki kell varni.

  9. @admin: Jóval nagyobb akku és energiatakarékosabb SoC. Ebből nem jön ki ugyanaz az üzemidő. Azt az Apple nagyon alá lőtte valószínűleg. Az első Airről azt azért tudjuk, hogy meg kellett küzdeni a lemerítéséért, ez azért sem az Air 2-re, sem a Prora nem igaz. Vagy nagyon felhúzták itt az A9 órajelét (aminek nagyjából semmi értelme nem lenne) és mellé a kijelző fényerejét is (ezt meg nem írják sehol), vagy tényleg brutális üzemidőt fognak futni.

  10. Mi a laminált kijelző előnye?

  11. Hát én nem voltam elájulva az air2 kijelzőjével, amikor lecseréltem az iPad 4 -et…, és pont a kontraszttal volt problémám …
    Viszont ez a frissítés is azt mitatja, hogy tényleg 2 típusú telefon jöhet ősszel …, és nekem ez nem nagyon tetszik …, szeretem az iPadet de szerintem a kisebb pro nem ér 300 ezret…. mostmár ott tartunk , hogy tényleg minden tulárazva van, és ez fokozódni fog a telefonokkal is… / ha a csúcs készüléket akarod fizess 30-50 % többet / …, megtörtént a beetetés , es azt csinál az Apple amit akar…,

  12. Azért én az iPad mini 4-et nem temetném. a pixelsűrűsége még mindig jobb, mint az összes többi modellnek, baromi gyors, minden iOS 10 feature használható rajta. Szemben az iPhone 6-tal, ami szintén A8 procival gyakorlatilag már néha használhatatlanul lassú. 145e-ért vettem tavaly ősszel a 64 GB-os mini 4-et, és nagyon jó döntés volt. Az Air 2-vel szemben pedig gyakorlatilag csak a mérete más, kényelmesebb a használata, ezt megerősítem. Ami szintén mellette szól, az a laminált kijelző, zsírtaszító réteg, tükröződés elleni bevonat, amik az új iPad-ről hiányoznak a lista szerint. Alapvetően meg ízlések és pofonok, mindegyikkel elpöföghetünk még 2-3 évet probléma nélkül. 🙂

  13. @jagBp: Abban teljesen igazat adok hogy lesznek a sztenderd termékek és lesznek azok a “Pro”-k amiket vagy azok veszik akiknek munkára kell és ezért éri meg, vagy sznobságból, vagy geekségből (ha e mellett van rá elég pénze) veszi meg… Gyakorlatilag két szint lesz a termékekben és a sznobok majd jól tudják fikázni a sima terméket birtoklókat hogy csak ilyenre tellett…


Add a Comment