fbpx Skip to content

Az iPad Pro után végre kezdenek megjelenni az új kiegészítők is, az Apple Pencil és az új, billentyűzettel rendelkező Smart Cover.

apple-pencil-hands-on-111

Az Apple Pencil kapcsán már korábbi cikkeinkben beszámoltunk arról, hogy hogyan is épül fel és működik a gyakorlatban, illetve, hogy mennyire lesz strapabíró az új ceruza. De vajon mit gondol az új kiegészítőről maga Jony Ive?

Az elmúlt héten Ive mind a Wallpaper Magazine, mind pedig a Telegraph magazin újságíróinak is interjút adott, hogy bővebben kifejtse, milyen inspiráció áll az Apple Pencil megalkotása mögött.

jony_3498180b

“Úgy vélem, hogy viszonylag nagy az esélye annak, hogy a felhasználók összekeverik az ujj és a ceruza funkcionalitását az iPad Pro esetén, bár véleményem szerint egyértelmű, hogy a ceruza apró és precíz beviteli eszközként lett kitalálva, míg az ujj továbbra is az elsődleges interfésze az iOS-en belüli navigációnak. Ez két rendkívül különböző feladat és beviteli módszer. A történelem során sem az történt, hogy ujjunkat kezdtük el tintába mártani, hogy azzal írjunk, ugye?” – nyilatkozta Jony Ive arra a kérdésre válaszolva, hogy miért van szükség egyáltalán az Apple Pencilre és miért nem lehet bizonyos funkciókat a ceruza hegyével elérni az iOS-en belül.

14_apple-pencil

“Sokkal jobban preferálom a Pencil nevet a stylus-szal ellentétben, mivel a stylus szó sokkal inkább azt sugallja, hogy egy technológiai eszközről van szó és nem pedig egy analóg asszociációról. Úgy látom, hogy a Pencil igazi különlegessége a sokoldalúságában rejlik, hiszen vannak, akik számára egy ecsetként fog funkcionálni, vannak, akik grafikus eszközként fognak rá tekinteni, míg mások töltőtollként fogják kezelni. Mindezt csak úgy tudtuk megvalósítani, hogy nem csak a ceruza lenyomásának erősségét, de annak dőlésszögét is mérni tudjuk a beépített technológiáknak köszönhetően.” – így reagált Ive arra a kérdésre, hogy miért készítettek egyfajta stylus-t az iPad Pro készülékekhez annak ellenére, hogy néhány éve maga Steve Jobs mondta, hogy teljesen felesleges és extra nyűg a stylus használata az érintőkijelzők korában.

10_apple-pencil

Mivel rengeteg technológia található az Apple Pencil belsejében, ezért elkerülhetetlen, hogy a töltést valamilyen módon megoldják a tervezők. A töltés módszerére külön büszke Ive, amiért ilyen zseniálisan sikerült megoldaniuk a problémát.

“Képzeld el, hogy éppen valami rajzolásának a közepénél jársz, mikor hirtelen lemerül a ceruzád. Egyszerűen csak bedugod az iPad Pro-ba és 30 másodperc múlva már újra alkothatsz. A gyorstöltésnek köszönhetően nem kell azon aggódnod, hogy mikor merül le az Apple Pencil, vittél-e magaddal töltőt, bármikor másodpercek, percek alatt feltöltheted.”

Bár a Lightning-csatlakozón keresztüli töltés elég felületesen átgondolt döntésnek tűnt az iPad Pro bemutató alkalmával, azonban Ive továbbra is kiáll döntése mellett, miszerint ez a legjobb módja az Apple Pencil gyors feltöltésének.

09_apple-pencil

Az interjú hátralévő részében Jony ismét részletesen kitért arra, hogy hogyan kezdték el ők maguk is a csapaton belül inkább az iPad Pro és Apple Pencil kettősét használni az eddigi hagyományos ceruza és toll helyett.

“Mindig szerettem új dolgokat kipróbálni olyan módon, hogy azokkal kicsit felelőtlenül, hóbortosan, ösztönösen bánok, mert véleményem szerint ilyen az, amikor egy tárgyat ösztönösen használsz. Nagyon szeretem, mikor rajtakapom magamat, hogy pont ugyanúgy tartom az Apple Pencilt a kezemben gondolkodás közben, mintha csak egy sima ceruza lenne és az iPademre pedig mint egy egyszerű jegyzetfüzetre tekintek. Ez az a pont, amikor rádöbbensz, hogy már nem csak imitálsz egy adott tevékenységet, hanem ténylegesen használod is. Ez az a határ, ahol megtapasztalod az Apple Pencil igazi erősségét.”

A grafikus kollégákkal már mi is kíváncsian várjuk a csapaton belül, hogy kipróbálhassuk az Apple Pencilt a gyakorlatban, mert ezen interjúk és cikkek alapján úgy érezzük, hogy itt valami olyasmit próbálnak leírni és elmondani az illetők, amelyet (ismét) csak kipróbálva lehet megtapasztalni.

Olvasd el a hozzászólásokat is

5 Comments

  1. "…az Apple Pencil és az új billentyűzettel rendelkező Smart Cover." => …az új, billentyűzettel…"

  2. ajánlani tudom, az enyém még pénteken megérkezett… igaz már 2x kellett tölteni, de baromi jóóó… egyenlőre azt mondom megérte az árat, .. nálunk az egyik Cintique 17-en rajzol, nah sztem az jövőhéten repül a kukába…

  3. … “nálunk az egyik ” grafikus…

  4. Melyik kukaba rakjatok? 😀 Ha ugy van en meg kiemelnem 😀

  5. Irigykedem draft szomszédjaira 🙂 Igen jól fel lehetnek szerelve kikukázott cuccokkal 🙂


Add a Comment