fbpx Skip to content

Az iPad Pro modellek az Apple mobileszközeinek egyértelmű zászlóshajói. Hardverben és funkcionalitásban (no és persze árban) is egyaránt kiemelkednek a többi készülékhez képest, célközönségük pedig leginkább az üzleti felhasználók.

Borítókép: iPad Pro, Apple Pencil és Smart Keyboard.

A két modell néhány hónap eltéréssel jelent meg, a sorban a 12.9 inches változat volt az első 2015 őszén, majd ezt követte 2016 tavaszán a kisebbik, 9.7 inches modell, valamivel gyengébb hardverrel. Az AnandTech utánajárt, hogy a gyengébb hardver illetve kisebb kijelzőméret mennyire befolyásolja a teljesítményt, valamint a felhasználói élményt.

A tesztelő személy Brandon Chester, aki számos analízisnek vetette alá a két készüléket. Már a tesztek elején leszögezi, hogy a kisebbik iPad Pro feleannyi memóriájából arra lehetne következtetni, hogy a teljesítmény is pont ennyivel kevesebb, az eredmények azonban rácáfolnak erre.

Kapásból már rögtön az első, böngészőben futtatott tesztnél a különbség alig észlelhető, a nagyobbik iPad Pro minimálisan teljesített jobban, mint a kisebbik változat.

Kép: A Kraken 1.1 teszt eredményei, a 12,9-es az első, a 9,7-es modell a második helyen.

Amint azonban a játékok teljesítményére helyeződött a hangsúly, a kép már kicsit másképp festett. A 12.9″-es modell fps számban magasan veri a kistestvért. Chester szerint azonban ez a felhasználói élményben semmilyen formában nem ütközik ki, mivel a két modell a natív felbontásuknak megfelelő teljesítményre képesek, ez pedig az Apple egyik elsődleges célja lehetett például a kisebbik modell megalkotásakor.

Kép: A GFXBench eredményei, a 12,9-es az első, a 9,7-es modell a harmadik helyen.

A következő nagy különbség a háttértár írási és olvasási sebességében keresendő. A szekvenciális olvasási sebesség a két készülék esetén közel azonos, azonban a 9.7″-es modell az írási sebességüket tekintve messze veri a nagytestvért. Chester azonban ennek nem tulajdonított akkora jelentőséget, leginkább a kisebbik tesztelt modell nagyobb tárhelyének (256GB) tudta be ezt be.

Akit komolyabban érdekel a téma, érdemes lehet elolvasni a teljes cikket, sok érdekes megfigyelést fedezhetünk fel benne. Azonban ennyiből is látszik, hogy az Apple komoly figyelmet fordít a kiegyensúlyozott teljesítményre és a megfelelő felhasználói élményre, legyen szó bármelyik eszközéről.

Olvasd el a hozzászólásokat is

4 Comments

  1. A kis iPad Pro brutálisan jó. Imádom. Alkalmazások kellenének rá nagyon, mert amíg nincsenek célalkalmazások muszáj remote desktoppal (na ebből sincs jó…) a Mac minimet, vagy oda kell ülnöm elé. Pedig szívesen kiváltanám 100%-ban a Macet vele, mert ezzel már ki lehetne.

  2. Valaki használta már jegyzetelésre a pró modelleket ? Mi a tapasztalat velük?

  3. En hasznalom az ipad prot jegyzete imadom viszont nagy! Jatekra tokeletes… Godus stb

  4. “célközönségük pedig leginkább az üzleti felhasználók.”
    Ezt miből tudtad kikövetkeztetni? 🙂


Add a Comment