fbpx Skip to content

Még 2010. szeptemberében vásároltam az első iPademet. Viszonylag nagy elvárásaim voltak, azt reméltem, hogy sokszor ki tudja majd váltani az akkori fehér MacBookomat, így elég, ha általában csak az iPadet hordom majd magammal.

Visszatekintve, ez egy elég naiv elképzelés volt, hiszen erre sem a hardver, sem a szoftver nem volt felkészülve. 5 évvel később az Apple bemutatta az iPad Pro 12.9″-t, amit két hónappal ezelőtt volt lehetőségem megvásárolni. Az iPad Pro 12.9″ 128GB előtt egy 13″-es mid-2011 MacBook Air-t használtam hordozható számítógépnek, míg a komolyabb munkákat egy előző generációs Mac Pro-n csinálom már két éve.

Szifonon eddig még nem volt iPad Pro felhasználó által írt cikk, csak rövid tesztek, amelyek inkább tükrözték az eszköz hátrányait és kompromisszumait. Ezek nem az iPad Pro 12.9″ hardveréből adódnak: az A9X processzor, a 4GB RAM, az erős integrált GPU, a fantasztikus, 2732×2048 pixel felbontású kijelző, az USB-3-as Lightning-csatlakozó ugyanis nem sokban marad el a retina MacBooktól. Ahhoz, hogy az iPad Pro-t valóban ki lehessen használni, a 128GB-os vagy 256GB-os verziót ajánlom.

A kérdés az, hogy az iOS 10-zel és az App Store-os alkalmazásokkal az iPad Pro képes-e a legtöbb feladat esetén kiváltani a Mac-et és eközben esetleg jobb felhasználói élményt is nyújtani? A válasz szerintem egyértelműen igen, de időt és energiát igényel, hogy az ember átálljon iOS-es munkafolyamatokra és alkalmazásokra.

Produktivitás

Ha valaki hozzám hasonlóan sok PDF-et olvas egyetemi tanulmányai vagy munkája miatt, akkor erre az iPadnél nehéz jobb eszközt találni. A PDF Expert gond nélkül kezeli a ténylegesen akár ezer oldalas, illusztrációkkal teli tankönyveimet. A nemrég teljes ráncfelvarrást kapott Evernote appban több ezer jegyzetem, cikk, PDF van tárolva és mind offline elérhető az iPademen. Sokkal kényelmesebb ezeket iPaden olvasni és szerkeszteni.

A Workflow app széleskörű automatizációt tesz lehetővé, fontos kiegészítője az iOS-nek és sok más alkalmazással együtt tud működni a munkafolyamatok gyorsítása érdekében. Az iOS automatizáció másik kiemelt szoftvere az Editorial, amely egy markdown szövegszerkesztő, beépített Python környezettel. Ez lehetővé teszi például, hogy közvetlenül Editorialból publikáljunk a blogunkra. Az iPad Pro a Smart Keyboarddal és a számtalan kiváló, a markdown-t támogató alkalmazással fantasztikus eszköz szövegszerkesztésre és kevesebb dolog zavar a munkánkban, mint macOS-en.

Forrás: The Verge

Annak ellenére, hogy elég drága, nagyon tudom ajánlani a Smart Keyboard használatát, amelyen ezt a cikket is írom. Ez az iPad okos csatlakozójához kapcsolódik, így nem kell a sokszor problémás Bluetooth-kapcsolattal küszködni és nem is kell újabb eszközt rendszeresen tölteni. A billentyűzet a retina MacBookéhoz hasonló mechanizmust használ és egy egybefüggő kemény szövet takarja, amely valamekkora vízállóságot is kölcsönöz neki. Én igen kényelmesnek találom a rajta való gépelést és számomra megfelelő szöget is kölcsönöz az iPadnek. Két apró hibája a háttérvilágítás és a funkciósor hiánya – bár utóbbit a billentyűkombinációk részben kiváltják.

Jelenleg szövegszerkesztésre a Bear-t és az Editorial-t használom legtöbbet, de az iA Writer is kiváló választás lehet. Ha komplex dokumentumokat, táblázatokat, prezentációkat kell készíteni, akkor általában a Pages-t, Numbers-t, vagy Keynote-ot nyitom meg. A Microsoft Office alkalmazásai is elég jók, de csak előfizetéssel használhatók a 12.9″-es iPad Pro-n.

Az appok közötti megosztás, az iOS 9-ben bemutatott két ablakos multitasking, a cloud tárhely integráció helyi dokumentum szerkesztéssel, a billentyűkombinációk támogatása (például ⌘⇥ azaz a cmd+tab app váltásra), az iPad Pro hardveres kiegészítői és a fejlődő alkalmazások együtt tették lehetővé, hogy ma már ne csak lehessen, hanem élvezetes is legyen iPaden dolgozni.

A teendőimet a Reminders-t integráló Goodtask-ban listázom, a naptáramat pedig a Fantastical tartalmazza, amely talán a legjobb alternatívája a gyári Calendar appnak és lehetővé teszi az események gyors bevitelét és kezelését. A gyári Mail helyett a Spark-ban intézem a levelezést, amely csak a fontos emailekről küld értesítést, illetve lehetővé teszi az inbox gyors kiszórását és netes szolgáltatásokkal (Dropbox, Pocket, Evernote) való integrációt.

Lehet kódolni is rajta

Az egyetemi munkához és a kutatáshoz számomra elengedhetetlen Python, valamint R scriptek írása és futtatása. Kód írásra és szerkesztésre számtalan jó app létezik, én most a Textastic-ot és a Coda-t használom. A Coda-t elsősorban webfejlesztésre szánják a fejlesztői, de segítségével egy Ubuntu (vagy bármilyen más Linux) szerverrel párosítva bármilyen kódot szerkeszthetünk, feltölthetünk és futtathatunk a szerverünkön.

Forrás: @zsbenke / decoding.io

Mivel a szervert az LTE-s iPad Pro-ról szinte bárhonnan el tudom érni a Prompt és Coda beépített SSH terminal klienseivel, nem is nagyon hiányzik a natív Terminal a Mac-ről. A Panic Inc. alkalmazásai támogatják az iOS 9 óta elérhető multitasking nézeteket, így egyszerre akár két terminal ablakunk is nyitva lehet a Coda és a Prompt segítségével, vagy a Transmit és Prompt appokkal egy FTP és egy SSH kliens.

A korábban említett Editorial fejlesztője egy Python fejlesztői környezet is készített iOS-re, a Pythonista 3-at, amelynek legújabb verziója már támogatja a Python 3-at, valamint a numpy és matplotlib library-ket, amelyek tudományos számításokhoz és grafikonok készítéséhez jól jöhetnek. A Pythonista lényege, hogy natívan, internetkapcsolat nélkül is tudunk Python kódot iPaden futtatni, ezen túl bizonyos korlátozások mellett tovább bővíthető más Python library-kkel is.

Ha pedig a projektünket vagy kódunkat a GitHub-on szeretnénk megosztani, arra a Working Copy elég jó megoldást nyújt.

Betekintés a kreatív alkalmazásokba

Az iPad Pro-t és az Apple Pencil-t elsősorban kreatív professzionálisoknak, művészeknek reklámozzák. A Procreate messze a legjobb app rajzolásra, festésre és illusztrálásra a platformon, a Pixelmator pedig nem rossz Photoshop-alternatíva és teljesen alkalmas webre kerülő illusztrációk elkészítésére. Az Adobe Comp CC és a TopHatch cég Concepts appjával pedig iOS-en lehet design és illusztráció terveket gyártani, hogy azt később a Mac-en végleges termékké fejlesszük. Az Astropad Studio és a Duet Display alkalmazások – mindkettőt volt szerencsém tesztelni – pedig Mac-hez csatlakoztatva teljes értékű “Wacom” tabletté változtatják az iPadet.

Forrás: The Verge

Az utazások és a mindennapok során iPhone-nal készített képeket és videókat AirDroppal könnyedén át tudom tenni az iPadre, ahol szerkesztem őket és feltöltöm őket Flickr-re vagy más képmegosztókra, ráadásul az iOS 10 óta már lehet RAW képeket készíteni és szerkeszteni is, amely még vonzóbbá tette a fotósok számára a platformot. Az iPades fotószerkesztést a Lightroom-nál érdemes kezdeni, amely gördülékenyen bánik el RAW képekkel is. Ha valakinek a Lightroom nem válik be, a Polarr is tökéletes választás. Analóg filmes hatást és színkorrekciót én a VSCO appal adok a képeimnek.

Hangfelvételek és zenék szerkesztésére a GarageBand bizonyult számomra megfelelőnek. Ennek a legfrissebb verziója tartalmazza az eddig macOS-en Logic Pro X-ben elérhető Alchemy szoftveres szintetizátort és Logic integrációt, amely zenészek számára jelent nagyon komoly előrelépést.

Videóvágásra a Filmmaker Pro-t és az Apple iMovie alkalmazásai a legjobbak. Előbbi a jelenlegi legprofibb videóvágó app iOS-re, amely tartalmaz prosumer képességeket is, utóbbi pedig iCloud-Dropbox importálás, valamint gyors és gördülékeny működése miatt emelkedik ki. A videók tárolása és szerkesztése sok tárhelyet használ, így ha valaki erre szeretné sokat használni az iPad Pro-ját, kizárólag a 128 vagy 256GB-os modellekben gondolkozzon.

Az iPad Pro-ra elérhető kreatív alkalmazásokkal, valamint az Apple Pencil-lel kapcsolatos tapasztalataimról egy következő cikkben lesz majd részletesen szó.

Legtöbben az iPadet még mindig tartalom fogyasztásra használják. Remélem a cikk pár olvasót meggyőzött, hogy a 12.9″ iPad Pro ennél sokkal többre is alkalmas. Várhatóan az Apple néhány héten belül bejelenti a második generációs iPad Pro-kat, illetve a nyári WWDC fejlesztői konferencián az iOS 11-et, amivel még tovább javul az iPad és egyre több Mac felhasználó számára jelenthet a platform tényleges alternatívát.

Olvasd el a hozzászólásokat is

8 Comments

  1. ha az ember raallt mar a macoses munkavegzesre kerdes akar e visszabb lepni hogy egy picit konnyebb cuccot eleg legyen e cipelni…

  2. @kchris: Kérdés, hogy valóban visszalépést jelent-e, de ezt csak az tudja eldönteni aki már kipróbálta… Én is iPad Prot használok már a napi munkám során, lassan egy éve, ráadásul én a 9,7″-ost. Semmiben nem rosszabb, hisz megvannak a szükséges alkalmazások (már a vállalatiak is szerencsére, így már nincs szükségem VNC-re), csak sokkal mobilisabb vagyok.

  3. igen ez igy van, ezert elore be kell aldozni egy kis idot – energiat.

  4. 128gb-os 12.9″-es ipad pro wifi+cellular 380.000 Ft.
    smart keyboard 12.9″ 60.000 Ft.
    apple pencil 36.900 Ft.
    mennyi az összes appot megvenni amit felsoroltál? 100 euro? legyen 30.000 Ft.

    ott tartunk, hogy 493.000 Ft. Csak azért, hogy gizdázhass, hogy te mennyire mobil vagy az ipad pro-val és a csóró kis Dell-t használó évfolyamtársaid párás szemekkel nézzenek rád. 😀

    megkérdezhetem mivel foglalkozol a tanulmányaid mellett?

  5. @onderon: “a csóró kis Dell-t használó évfolyamtársaid párás szemekkel nézzenek rád” — nagyon dicséretes, hogy 1. elolvastad a cikket, és megértetted a lényegét; 2. a szerzőről eleve jóindulatú feltételezésekkel élsz, és a cikkben olvasottak megértése után belegondoltál, hogy lehet, hogy használja is valamire az iPad Pro-t; 3. hogy véleményedet kulturáltan és egyáltalán nem személyeskedő formában fejezted ki. Gratulálok!

  6. @H2CO3: nem igazán értem, hogy mi közöd van hozzá, hogy kinek milyen formában fejezem ki a véleményem. ez egy cikk. én pedig a cikk írójához szóltam. köszönöm a gratulációt. mehetsz!

  7. @onderon: ahá, tehát te bunkózhatsz kommentben, de én ezért nem szólhatok vissza. Okkéé… (Egyébként annyiban van hozzá közöm, hogy 1. a szerző kollégám, 2. az értelmetlenül előítéletes, fölöslegesen beszólogatós, láthatóan fogalmatlan és értelmetlen kommentekre mindig reagálok, pusztán azért, mert a cikkíró is ember, még ha ismeretlen is adott esetben.)

  8. En is kivancsi lennek onderon felvetesere!


Add a Comment