fbpx Skip to content

Mondhatjuk, hogy a Szifon.com sokszor ad otthont audió termékeknek is, már számtalanszor írunk nektek fülhallgatókról, hangfalakról, DAC-okról, és egyéb más, az iPhone, Apple termékekhez kapcsolódó audió eszközökről.

img_0200

A Beoplay termékcsaládot röviden úgy tudnám bemutatni, hogy prémium minőségben készít prémium termékeket. Természetesen ezt az áruk is jellemzi, de ha picit tényleg jobb termékre vágyunk az átlagosnál, akkor érdemes ezt a márkát választani. A Beoplay H5 pedig egy jó választás lehet, ha vezeték-nélküli in-ear fülhallgató keresünk iPhone-unkhoz.

A termék csomagolása úgymond rendben van, semmi extra, szép a doboz, szép az elhelyezés, de nem mondanám kiemelkedőnek. Szeretem, amikor mondjuk egy doboz bontásakor van valami extra, egy kis szöveg, vagy valami hasonló. Találkoztam már ilyennel a BEO részéről, de itt most nem. Ettől függetlenül panaszra nincs okom.

Mielőtt ennek a cikknek nekiestem, számtalan felületen elolvastam a review-kat, teszteket, kíváncsi voltam, mások hogy vélekednek, persze csak azután, hogy én már tudtam, mi a saját véleményem. Az emberek többsége pozitívan értékelte a H5-öt, néhányan panaszkodtak arra, hogy nem pontosan illeszkedik a fülükbe, de ez szerintem teljesen egyénfüggő, mindenkinek más a füle, így ezt nem vettem mérvadónak. Ezen felül ezek a tesztek még eléggé koraiak voltak, a megjelenés napján próbálták ki, így időt sem hagyva arra, hogy megszokják a terméket.

Én lassan egy hete nyúzom a terméket, amit az iCentre-től kaptam, és a kezdeti problémák mára már egyáltalán nem aktuálisak – de lássuk is, milyen a Beoplay H5.

img_0205

Kicsomagolás után a terméket 3 másodperc alatt lehet a Bluetooth-on keresztül csatlakoztatni. Noha vezeték-nélküli fülhallgatóról van szó, egy rövid kábel azért összeköti a két fejegységet. A hallójáratba kerülő fülillesztékből rengeteg félét kapunk, köztük egyszerű szilikont, kényelmesebb szövetet és vagy 6 féle méretet ezekből. Így az egészen apró fülektől a nagyokig, mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A H5 kimagaslik a többi társai közül abban, hogy szinte lehelet könnyű, alig 16 grammot nyom, jóval könnyebb a vetélytársainál. A fülilleszték megfelelő kiválasztása rendkívül sokat számít, én például rosszul választottam az első napon és fájt is a fülem tőle. Erre érdemes odafigyelni.

Külsőleg teljesen műanyag, egyedül a felső részén találkozunk egy fényesebb fémmel, ami a Beoplay márkát jelzi, talán ezért is olyan könnyű. A kábele szövet bevonatú, ez szerintem megfelelő minőségű, de sokan panaszkodtak, hogy emiatt belehallatszik a zenébe, ha súrlódik. Ezt én is észrevettem, de egy bizonyos hangerőnél már egyáltalán nem hallható.

beoplay-h5-2

beoplay-h5-charger

A két fejegység rendelkezik 1-1 vezeték-nélküli töltő csatlakozóval, ami mágneses is. Ezért tulajdonképpen úgy tölthetjük a készüléket, mint az Apple Watch-ot: csak a töltőjére kell helyeznünk, nem kell semmilyen kábelt bedugni, ennél kényelmesebb megoldás nem létezik. A mágnesnek hála, ha nem használjuk, és összeér, akkor egymáshoz “tapad” és le is kapcsol. Ezzel két legyet ütünk egy csapásra: feleslegesen nem merítjük az akkumulátort és nem veszítjük el könnyen, ha a nyakunkban van.

h5_magnet_grande

Ha már az akkumulátornál tartunk, a H5 nevéhez hűen 5 óra folyamatos zenelejátszásra képes, és ez elsőre nem hangzik soknak. Őszintén, ez bőven elég volt nekem 3 napig. Naponta átlagosan 1-1,5 órát utaztam és ezalatt használtam csak. 20%-on a fülhallgató energiatakarékos módba kapcsol, ami azt jelenti, hogy lejjebb veszi a hangerőt. Ezt nem igazán értettem, sőt logikusnak sem tartom. Az rendben van, hogy szól, de az kifejezetten zavart, hogy innentől képtelen vagyok hangosabban hallgatni vele a zenét 50%-nál.

img_2631 img_2632

Az akkumulátor töltöttséget az iOS-ben több helyen is láthatjuk: egyrészt fent az állapotsoron, illetve ha balról-jobbra elhúzzuk az ujjunkat a főképernyőn, akkor az akkumulátorok widgetben is. Lényegében 20%-onként merül, tehát nem teljesen pontos, de közel 1 óra 20%-ot jelent, tehát kiszámítható, mikor fog lemerülni.

Amennyiben munka közben is szeretnénk hallgatni, érdemes magunkkal vinni a töltőnket is, mert akkor már kevés lehet, de tényleg attól függ, ki mire és mennyit használja.

Természetesen headsetként is lehet használni, sőt Sirit is képes lenne irányítani, ha az Apple nem gondolná azt, hogy oldjuk fel a a készülék zárolását, mielőtt használnák. Így a zsebből való “Call my mom” nem fog működni, bezzeg Alexa… Telefonáláskor nem volt vele problémám, a Bluetooth kapcsolatot zenehallgatás közben egyszer sem dobta el, minden megfelelően működött.

Hangkép

A hardverről most térjünk át a hangokra. Mennyire szól jól a Beoplay H5?

beoplay-h5-earphones

Ahogy a komoly fül- és fejhallgatókat, a H5-öt is be kell járatni. Elsőre egyáltalán nem volt jó a hangja, durván 2x merítettem le teljesen, hogy azt mondjam, már alakul. Egy hét után viszont bártan állítom, hogy a H5 az egyik legjobb hangzással rendelkezik, ha vezeték-nélküli fülhallgatóról beszélünk. Ezt több dolog is befolyásolja, és ezt mindjárt megértitek, hogy miért.

A Beoplay egyike azon termékeknek, amiket kifejezetten az iPhone-hoz készítettek. Miért? Azért, mert támogatja az aptX mellett az AAC-t is. Az Apple az iPhone megjelenése óta hisz az AAC szabványban és sosem engedte meg, hogy az aptX is működjön az iPhone készülékein, holott persze hordozható és asztali Apple gépeken ez hibátlanul működik és támogatott is. Tehát, ha vezeték-nélküli fülhallgatót szeretnénk az iPhone-hoz, akkor annak AAC támogatást kell tudnia a megfelelő hangminőség eléréséhez, és nem aptX-et.

Ugyan az aptX jobb lenne, de mivel az Apple Music is AAC-ben szolgáltatja a zenét, így végeredményben az Apple-lel értek egyet, hogy ez a legjobb megoldás. Az iPhone 7 jelenlegi termékleírásában ezt találjuk:

screen-shot-2016-12-06-at-11-27-36

Ez igaz egyébként az iPhone 3G-től kezdve (iPhone 2G-re nem találtam adatot az interneten), tehát végig az AAC-t támogatja a cég, 320 Kb/s-ig. Az Apple Music alapjában véve 256 kbps, legalábbis a letöltött számok alapján ezt látjuk, de a fentin látható, hogy ez akár 320 kbps is lehet. A Spotify például 320-ban streamel, illetve a TIDAL is képes AAC-ben 320-ra, tehát ha szeretnénk, ki tudjuk hozni a maximumot az iPhone-ból, vezeték nélkül.

Remélem technikailag érthető volt a fenti, mit is jelent ez a gyakorlatban: azt, hogy iPhone-on remek hangképet kapunk vezeték nélkül a H5-ön, mivel maga a termék erre a készülékre lett tervezve. Én azt vettem még észre, hogy az Apple Music alatt picivel hangosabbak a zenék is a Spotify-hoz képest, a TIDAL-t ugyanakkor nem próbáltam.

A Beoplay H5-nek létezik egy alkalmazása is, amivel még jobban testre szabhatjuk a hangokat, mint például a mély, közép, és magas. Ezt egy remek, felhasználóbarát alkalmazással próbálja megoldani a cég, sikeresen! Nem kell különböző csúszkákat ide-oda próbálgatnunk, hanem egy kört kell ide-oda mozgatnunk, ameddig megkapjuk a számunka megfelelő hangot. 

beoplayapp

Ezzel lényegében le is fedték bárki igényét arra vonatkozóan, hogy attól függően, mit szeret, úgy állítja át a fülhallgatót. Ez nyilván szoftveres megoldás, de hardveresen arra tervezték, hogy teljesen neutrális legyen.

A bejáratás után én a fenti képek alapján állítottam be a hangképet és véleményem szerint vezeték-nélküli fejhallgatótól ennél jobban nem várhat az ember, ha iPhone-t használ. Tiszták a hangok, van némi tér is, egyedül a basszust szoktam néhány helyen hiányolni. Nyilván nem várhat itt az ember egy audiofil hangot, de szerintem nem is ez a cél. A cél az, hogy a fülünknek kényelmes, kellemes hangzást nyújtson hosszú távon is. Az zenéket élvezet rajta hallgatni.

Konklúzió

A Beoplay H5-öt testre kell szabnunk, hogy a megfelelő hangot kicsikarjuk belőle, de ha ez sikerül, remek élményben lesz részünk. Érdemes az elején bejáratni, így órákat hagyni, mielőtt használnánk, rengeteget változik. Csak az iPhone-t támogatja teljes mértékben, így azoknak ajánlott, akik azon hallgatnak legfőképpen zenét, például utazáskor. Néhány esetben nem illeszkedhet a fülünkhöz, keressük meg a megfelelő fülillesztéket, illetve a basszus is hiányozhat egyesek számára.

Egyedül az ára az, ami picit talán túlzás lett, 79 990Ft-ba kerül, de ezért cserébe nem kell kompromisszumokat kötnünk.

Az új iCentre More, csak Apple kiegészítőkkel foglalkozó üzletben kipróbálható, megvásárolható a termék, hallgassátok meg, nézzetek körül a boltban!

Olvasd el a hozzászólásokat is

15 Comments

  1. Az egy applikációhoz tartozó widget az Elemek?

  2. @n4nom4n: Nem, az alapból benne van a rendszerben.

  3. Akkor gondolom AppleWatch-hoz tartozik…?

  4. @n4nom4n: Hát, vagy bármihez, ami képes az elemek widget-et használni.

  5. Érdeklődéssel olvastam, de az AirPods-tól nem tudott eltántorítani.:-)

  6. @Tamaci: Hát az nem zenehallgatásra lesz, de ezt sok teszt írja is, hogy az bizony inkább telefonálás és Siri-re való.

  7. Egyesek úgy várják ezt az AirPodst mint a messiást, holott egy elég vacak dologról beszélünk, ha a zenehallgatás is szempont. Csak egy picit hozzátoldasz és igazán remek, minőségi darabokat lehet találni.

    De ha a trendiség számít, bármit is jelentsen ez a szó, akkor nem szóltam, a te döntésed.

    De egy valamit javasolnék. Ha így látatlanban döntesz egy termék felöl, legalább nyissál egy kiskaput, és rendeld az apple.com/hu -ról, mert ha nem tetszik, nem jön be, stb., a kézhezvételtől számított 14 napig élhetsz az elállási jogoddal és visszaküldheted a terméket és visszautalják a pénzt. Ez kisebb cégekkel akár kibabrálásnak is számíthat, de az apple nem kis cég, hát hol, ha nem itt élj vele…
    Ha meg tetszik, használd örömmel 🙂

  8. Egy kicsit zavarban vagyok. Az AAC támogatás maximum akkor jelent előnyt, ha AAC formátumot használsz, hiszen a tömörítés adott. De ha veszteségmentes forrást hallgatsz (Flac, Ape, Apple Lossless, Tidal, stb.) akkor azt lebutítja a max 250kbps bitrátájú AAC szintjére. Ezzel szemben az aptX bizonyos körülmények mellett képes veszteségmentesen is továbbítani.

  9. @BoRRoNeo: Igen ezt jól látod. De mivel az iPhone nem képes aptX-re ezért az AAC az előny, ha vezeték-nélküli fülhallgatót szeretnél használni vele.

  10. Kár hogy 80 ropiába kerül ez a cucc, szeretnék egyet venni mindenképp, de ha az összes ilyen tipusu drága, akkor veszek egy sima bluetoothos fejest. Nekem csak telefonálásra kéne, vezetés közben, tetszik, h a mágnesel össze lehet fogatni.. Praktikus!

  11. az a kis töltöttség ikon csak erre van?

  12. Fél éve használom iPhone6-al(néha iPadel és most próbálgatom FiiOX7-el is),meg vagyok elégedve.
    + ha a zene nem is lenne szempont MacBook használatával is nagyon kényelmes.
    Negatívum a húzós ár mellett a bluetooth keveredés(egy sobában több eszközzzel is párosítva újra és újra izzítani kell,de ez nem biztos,hogy a Beo baja,szimplán csak a nem használtakon ki kéne kapcsolni a bt-t.
    Mit tapasztaltatok,metrón pl.bármely bluetoothos hallgatás ko?
    A tarkón viseletet ajánlom a türelmes sok hallgatás beállítás előtt-,és a fülillesztő megfelelő kiválasztás – javaslatokkal egyetértek

  13. @István: Én próbáltam már Metrón, nem volt semmi baj vele.

  14. Apple Watch-al lehet párosítani? Pl. futáshoz, edzéshez iPhone nélkül, Airpodsról tudom, hogy igen.

  15. Sziasztok! Akinek illeszkedés, illetve basszus problémái vannak, annak érdemes kipróbálni a Comply isolation t-200-at.


Add a Comment