fbpx Skip to content

Több mint két hete van nálam az RHA egyik fülhallgatója, így a kipróbálásnál már jóval több időt szenteltem neki. Így inkább ez a cikk egyfajta teszt és összehasonlítás is, már amennyiben ez lehetséges szöveg környezetben.

IMG_3942

Audiophile-nek gondolom magam, szeretem, ha valami jobban szól az átlagnál, sőt, igenis adjon valami pluszt. Persze nem ész nélkül, de próbáltam eddig is olyan termékeket beszerezni, amik azért adnak a minőségre. Amikor bő két hete megkeresett az RHA hazai forgalmazója, hogy adna nekem egy MA750i-t, vissza is kérdeztem, hogy mi is az az RHA? Hiba volt.

Az RHA MA750i nevéből is adódóan headsettel ellátott termék, és megkapta az Apple-től a hivatalos “Made for iPod, iPhone, iPad” nevet, tehát teljes mértékben kompatibilis. Már a csomagolás is impozáns: mikor az ember a kezébe veszi, akkor látja, hogy tényleg egy komolyabb termékkel találkozott:

IMG_3939

Az egyik legszembetűnőbb, hogy in-ear fülhallgatóról beszélünk, ami már önmagában képes zajszűrésre, azonban az RHA ezt tovább fejlesztette: a kézzel megmunkált rozsdamentes acél és a speciális aerophonic™ kialakításnak köszönhetően se kívülről nem hallatszik a zene (az ugye elég zavaró szokott lenni, mikor mondjuk a BKV-n valaki hangosan bömbölteti a zenét), se belülről nem halljuk egyáltalán a külvilág zajait.

Az RHA különleges, aerophonic™ kialakítása úgy került kifejlesztésre, hogy a leghatékonyabb forma legyen a kiváló minőségű és kristálytiszta hang előállításához és felerősítéséhez az In-Ear fülhallgatók között.

A hagyományos In-Ear kialakítású fülhallgatók működése közben a meghajtóból kiáramló levegő egy kisméretű kamrába kerül, egyenes falaival körülvéve a hangcsövet. Ez a működési elv a kibocsájtott hangot nyerssé vagy zavarossá is teheti, hiszen a levegő a kamra falainak nyomódik, mielőtt a hangcsőbe kerül.

aerophonic

Az RHA kutatási és fejlesztési csapata arra törekedett, hogy egy olyan In-Ear fülhallgató design-t fejlesszen ki, mely tiszta, természetes hangképet nyújt, amire a hagyományos In-Ear fülhallgató forma nem képes. Az aerophonic™ forma megszületését, mely az RHA MA350MA450iMA600i es MA750i fülhallgatók sajátja, a trombita kürtjének levegő áramoltatási mechanizmusa és akusztikus jellemzői ihlették. A kutatási és fejlesztési csapat a hagyományos formát úgy alakította át, hogy a fülhallgató képes legyen a létrejövő hangot természetesen továbbítani, melynek köszönhetően a levegő akadály és erőltetés nélkül juthat el a meghajtótól a fülhöz.

A különleges, a fülkagylók formájához illeszthető fülkampói úgy kerültek kialakításra, hogy a kábel a fül mögött kerül átvezetésre, így a minőségi rozsdamentes acél elemek sem szakítják ki a fülünkből az MA750i-t, hanem kényelmesem hordható szinte bármikor.

IMG_3948

Érdemes még kicsit kitérni a kábelre, mely acéllal megerősített, oxigénmentes tiszta rézkábel aranyozott csatlakozóval, és természetesen a csatlakozónál rugalmas, tehát nehezen törhető meg.

Az RHA fülhallgatónak saját maguk által fejlesztett “meghajtói”, hangszórói vannak. Ezeket az Egyesült Királyságban fejlesztik és nem más gyártók olcsó, vagy tömegtermékeit használják.

Screen Shot 2015-02-04 at 13.02.15

A cikk elején említettem, hogy számos fül- és fejhallgatót próbáltam már ki, de most először az RHA hozta ki azt, amit vártam, ár/érték arányban. A legtöbben ugye iTunes-ban hallgatnak zenét, vagy éppenséggel Spotify-ban vagy az iPhone zenelejátszójának segítségével. Az MA750i már itt is kiemelkedő különbségre képes, olyan hangokkal is találkozhat a fülünk, amikkel eddig soha. Ez nyilván a minőségi kialakításnak és az in-ear-nek köszönhető, valamit az 560-as meghajtónak.

Kicsit úgymond el is szégyelltem magam, mikor az RHA-nál Szabolcs magyarázta nekem, hogy miben különböznek ezek a prémium termékek a többi fülhallgatótól, mivel azt gondoltam, tudom, mi az, amikor valami jól szól. Az RHA segítségével nem csak a jó, de a kiváló hangzással is megismerkedtem rövid idő alatt, amihez persze az iTunes és a Spotify már kevés.

ma750i_1-2

Az elmúlt két hétben próbáltam utánaolvasni ennek a hatalmas témának, hogy hogyan hozzam ki a maximumot ebből a termékből anélkül, hogy a zenei szokásaimon merőben változtatni kéne. Ezt úgy tudom a legjobban jellemezni, hogy amikor egy átlagember ember vásárol egy autót, akkor azt szeretné, hogy beférjen a család, praktikus legyen, nagyobb csomagtartóval, esetleg pár extrával, de azért menjen is. És ez az a pont, amikor a “menjen” a “jó”, de nem a “kiváló”. Amennyiben kiválót szeretnénk, akkor tényleg olyan autót kell vásárolni, ami megy is, például egy Aston Martint. Ami tényleg megadja azt, amire vágyunk, természetesen kompromisszumokkal, mivel a család már nehezebben fér be.

Az MA750i esetében ez úgy kell elképzelni hogy van egy kiváló fülhallgatónk, amit csak egy Spotify-jal hajtunk meg, holott ebben bőven van több, csak kicsit utána kell olvasni. Természetesen a Spotify-ban és az iTunes-ban lévő zenék is kiválóan szólnak, de nem használják ki teljesen az RHA képességeit. A jobb hangzás érdekében LossLess audiót kell hallgatunk, avagy FLAC zenéket, esetleg streamelni őket TIDAL vagy Deezer Elite segítségével.

HC457_AV4

Sajnos a stream nem igazán jöhet számba, mivel még nem elég felkészült a világ erre. Vannak megoldások, de nagyon esetlegesek, sokszor kevés előadóval, vagy nagyon nehezen elérhető szolgáltatással. Az egyik megoldás tehát a FLAC marad, amikor valahonnan leszedünk ilyen zenéket. Ezeket a számítógépen könnyedén meghallgatjuk, de nyilván egy fülhallgatót inkább útközben használnánk. A WALTR nevű alkalmazás, melyről korábban már írtam, pont erre jó.

Screen Shot 2015-02-04 at 13.29.55

Segítségével MKV és FLAC zenéket tudunk natívan lejátszani az iPhone-on. Szimplán összekötjük a telefont a Mac-el és rárakjuk a zenét a készülékre az alkalmazás segítségével.

A WALTR segítségével az iPhone-on is a maximumot hozhatjuk ki a zenéinkből. Miközben teszteltem a WALTR-t is, kértem nektek egy kupon kódot, amivel 20% kedvezményt kaptok az alkalmazás árából: AMPHETAMINESFORSZIFON – megváráslásához kattintsatok ide.

Így amikor rövidebb útra megyek, a Spotify-t használom, de ha hosszabbra, akkor mindenképp rakok pár FLAC zenét a készülékre, jelenleg ezt találtam a legideálisabb megoldásnak.

Konklúzió

Az RHA MA750i egy kiváló, tökéletes hangzást nyújtó fülhallgató. Őszintén nem tudok belekötni, minden elvárásomat felülmúlta, hibátlan. A csomagolás, a kialakítás, az egész termék rendkívül szépen van megmunkálva, és tényleg nem csak “jól” szól. Arról nem beszélve, hogy a dobozban megannyi kiegészítőt kapunk, például egy bőr tokot és számos fül illesztéket több méretben. Szerintem egyáltalán nem túlárazott termék, az ára 32.000Ft, és itt tudjátok megvásárolni. Ha ki szeretnétek próbálni, akkor érdemes felhívni (+36 1 907 0 709 ) az RHA Audio Magyarországot és elmenni kipróbálni: 1139 Budapest, Fáy u. 20. MuzixGroup Kft.

Ha komolyabban érdekel, akkor van egy privát kódunk, ami 10%-os kedvezményt az RHA EU Store-ban! Írj nekünk a [email protected]!

Olvasd el a hozzászólásokat is

53 Comments

  1. Ha több, mint két hete van nálad, akkor nem a múlt héten kerestek meg 🙂

  2. mkv zene? 😀
    az agybadugóssal az volt a bajom, h nagyon kiszűr mindent, vákuum lesz a fülemben… 😀
    én pl urbanears-t használok, más árkategória, de designra és hangzásra super!

  3. @Józsi: nyilván az MKV az videó, de abban is lehet jó hangsáv 😀 😀

  4. Ilyet használok jelenleg. Jó darabig nem is akaródzik cserélni semmire. Érdemes meghallgatni, az iCentre Alleeban is próbálható úgy láttam. Haveri körben már kultusza van a márkának. Miből lesz a cserebogár…

  5. Ha kell TIDAL elérés szívesen megosztom veled a belépési adataimat.

  6. @Gabriel: Van TIDAL elérésem, de sajnos az ott lévő albumok, amik engem érdekelnek nagyon csekély. És az OS X alkalmazásuk pedig katasztrófa.

  7. Összevetve egy Klipsch Image x10i-vel?
    Érdemes-e cserélni?

  8. @Agent_H: Fogalmam sincs, nincs ilyen termékem.

  9. “Audiophile-nek gondolom magam, szeretem, ha valami jobban szól az átlagnál, sőt, igenis adjon valami pluszt. ”

    Admin akkor ezt próbáld ki…

    Nem beleszólni akarok, de a fuleseket egy telefon nem tudja kihasználni, én is sokat hallgattam zenét, iPhone on is meg mindenhol, amíg meg nem találtam a viper4android -ot. Ok, android meg pfuj igy meg ugy, de amilyen extrát ad a zenébe, eldobod az agyad… sokan vesznek egy androidos telefont zenelejátszónak, root kell hozzá, admin egy próbát adhatnál neki a fulessel… tobb éve használom, fantasztikus.

    Review-k bol :

    “I am a huge audio fan and downloaded V4A at friend’s suggestion on head-fi.org. I listen to music using spotify on a samsung S4 galaxy using Shure’s incredible SE846s (1000.00 earbuds). I could write and try to describe what V4A does for music listening but it would be inadequate. It simply has to be heard. But I will say this much – I thought the 846s were amazingly unbelievable before Viper, but now…..well, its beyond description. 6-10 hours a day listening to music on the 846s for months now and the wow factor hasn’t ebbed even a bit. Probably never will. The difference V4A makes is night and day and I am not alone in that assessment on head-fi.og. To the developers – I am a retired 30 year programming/SW engineer veteran and i must say that you guys have my utmost gratitude and respect. What you have done is incredible. I have never heard music like I do now. I doubt many people have. Thank you.”

    http://vipersaudio.com/blog/?page_id=48

    http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=2191223

    http://highonandroid.com/android-apps/viper4android-app-for-rooted-android-best-audio-app/

    Bocs ha hosszú lett… 🙂

  10. @Agent_H: Szerintem nem igazán összevethető. Ez az RHA egy ligával feljebb játszik. Hallgasd meg!

  11. Xcode: Flac -> Alac (apple losless audio codec) és nem kell semmilyen lejátszó iphonera.

  12. Xrecode…

  13. @AppleFan: Köszi a tippet sajnos nincs Androidra lehetőségem, amint lesz, mindenképp meg fogom próbálni, de azért elolvasom a cikkeket. Egyébként egy szóval sem mondtam, hogy iPhone-on használtam csak. 🙂 Kaptam egy DAC-ot is mellé, hogy a MacBook Pro mellett (aminek azért így is elég jó hangkártyája van) tényleg tudjam tesztelni, csak ezek már nem fértek bele a cikkbe. Most nálam van egy RHA T10i, 2 hétig most ezt tesztelgetem, itt már DAC nélkül nem tudja meghajtani a rMBP.

  14. admin: Egy próbát nagyon megér, én is nagyon szeretem a minőségi zenét. Kíváncsi volnék mit szólsz hozzá. 😉

    ui.: ezek a fülesek állatok

  15. Valami probléma van a linkel

  16. @Trepxe:
    Hallgattad mindkettőt vagy csak specifikációkból tájékozódsz?

  17. Nekem most egy sennheiser ie80-as in-ear van, eddig ez a befutó, igaz, hogy több mint a duplája árban, a cikkben szereplő fülesnél, de legalább annyival jobb is!

  18. @AppleFan: Majdnem teljesen ott a pont. Azonban a zene minőségét a fülesen keresztül a front-end-ben ( lejátszó) alapvetően két HW-es dolog befolyásolja: DAC minősége, OpAmp minősége. Amennyiben ezek nem érik el a megfelelő szintet, akkor a többi csak hókusz-pókusz. A lényeg, hogy dedikált lejátszó kell hozzá, vagy olyan androidos teló, amely HW-en hozza ezt a szintet és akkor a határ a csillagos ég.
    Én ilyet (is) hallgatok: http://hifiman.com/Products/?pid=158

  19. Én nemrég vettem egy Sennheiser CX 299-et, sajna annyira katasztrofális, hogy a kipróbálás óta nem is használom. A-jays, Urbanears egész jók de igy is évente 5-6x cserélek fülest, keresem a tökéletest.:D
    Szerintem érdemes lenne tennem egy próbát ezzel a prémium cuccal, hátha megtalálom amit évek óta keresek. :))

  20. Kíváncsi lennék, hogy valakinek volt-e már lehetősége kipróbálni/összehasonlítani az RHA MA750i-t és a RHA T10i fülhallgatókat?! 🙂 mert az ára a MA750i-hez képest a duplája :)))

  21. Régóta olvason a Szifont és szerintem jó cikkeket írok, de ez egy vicc. Nyilvánvaló, hogy reklám a cikk, de ha leírod, hogy audiophile-nek tartod magad, akkor miért nem csinálsz tényleg egy tesztet, mint ahogy a cím sugallja? Ez nem is volt teszt, hiszen semmit nem írtál arról, hogy hogy szól ez a fülhallgató. Milyen zenékkel tesztelted? Milyen rock, jazz, klasszikus, elektronikus stb zenéket hallagattál? Melyik volt falc, melyik volt 256-os és melyik volt 320-as? Hogy szólt a magas a jazzben, milyen volt amikor sok fúvós és vomós szólt együtt a klasszikus zenében? Milyen dinamikája volt a egy rocknak? Mennyire ment le mélyben egy elektronikus zenében? Meg lehet találni azokat a jól masterelt műveket és azokat az elóadókat, akik igényesek a jó hangzásra. Gerschwin, Miles Davis, AC DC, Kuder&Dorfmeister pl, de van ezer más, vannak nagyon jó albumok, amiket élvezet hallgatni csak a tiszta hangok miatt is.

    Tényleg nem kötekedni akarok, de ha az a cím, hogy “Teszteltük….” akkor írd már le a tesztet. Ha tényleg audiophile vagy, akkor gondolom legalább a Hifi Piacig eljutottál és tudod, hogy hogy néz ki egy audió termék tesztje.

  22. @PinkPanther: a cikk nem reklám: ha régóta olvasod a Szifont, akkor láthattad, hogy minden egyes PR cikk esetén minden alkalommal feltüntetjük, ha az PR, külön PR kategóriát és PR címkét is kap ilyenkor.

  23. @PinkPanther: Nem igazán lehet érezni a hozzászólásodból, hogy “nem kötekedni akarok”. Ettől függetlenül nyilván igazad van, ezeket mind leírhattam volna, hogy VLC-vel hallgattam a FLAC számokat, meg http://www.hdtracks.com -ról töltöttem le simple 12-15.000kbps zenéket, és hogy külön DAC-ot használtam hogy tesztelhessem a fülest, de mindenki leszarta volna, mert nem az érdeklik az embereket hogy én mivel teszteltem vagy éppen az én fülemben hogyan szólt egy fúvós hangszer, hanem az érdekli hogy milyen tulajdonságai vannak és miért érdemes megvenni. A cikk kitérhetett volna rengeteg ilyen dologra, de akkor meg elveszik maga a termék, ami továbbra sem marketing anyag, tehát nem reklám. Én próbáltam ki, én írtam róla, nem nevezem reklámnak ha nem marketing anyag, amit leközlünk.

    Ezért is szoktunk inkább a teszt szó helyett kipróbáltuk szót írni, mert olyanok mint te belekötnek ebbe az egyetlen szóba. 🙂 Most éppen az RHA T10i van nálam és próbálgatom, legközelebb nem fogom elkövetni ezt a hibát, nem írom bele a teszt szót, de a cikk továbbra is hasonló lesz. Köszi az észrevételt.

  24. @TamasKemeny: Éppen most próbálgatom a T10i de még 1-2 hétre legalább szükségem van, mire véglegest tudok róla mondani. 🙂 Amennyiben budapesti vagy kérlek menj el a muzix-hoz és próbáld ki saját füleddel. 🙂 Átlagembernek az MA750i jobban tetszik elsőre.

    1139 Budapest, Fáy u. 20.

  25. @roLLka: Szerintem ez utána nem cserélnél, arról nem beszélve hogy 3év!!! garancia van rá. 🙂

  26. @admin:
    Valóban nem kötekedni akarok, de ha úgy érezted, akkor bocsánatot kérek. A termék nem veszik el, mert ott van a címben, ott van a képeken, ott van a tesztben. Az audió termékeknél nagyon fontos a viszonyítási alap. Megadod, hogy pontosan melyik zene, milyen formátumban szólt a szifonon, meg ezen és akkor az emberek össze tudják hasonlítani, hogy ugyanaz az ő szifon + Sennheiser, vagy akármi kombóban hogy szól, tényleg annyira dinamikus-e egy odab@szós rock, vagy annyira finom-e a jazz, mint ahogy te írtad. Én azt fájalaltam, hogy annyi volt a konklúzió, hogy szerinted jó, de nem volt semmi benchmark.

  27. @PinkPanther: Azért sajnos mert ennyire nem értek hozzá, nincs úgymond összehasonlítási alapom, van itthon pár termék, de közel sem hozták ezt a szintet, amit az RHA, most egy Apple fülessel felesleges lett volna összehasonlítanom nyilván. 🙂 Sajnos úgymond ennyit tudtam kihozni belőle, de mindenkinek saját magának kell szerintem hallania mit tudd ez a márka.

  28. @PinkPanther: Persze megpróbálok akkor a T10i-nél picit odafigyelni majd, hogy leírjam mik a különbséget, miket hallok, remélem sikerül. 🙂

  29. Trepxe: Azt vágom én is, de már egy yamaha(fos) dac es s II-n is csodát csinál, szerinted egy wolfson dac es, s3,s4 stb-n mit? 😀 Am en HTC One M8 el hasznalom, hát kb ég és a föld… Pedig az “csak” qualcomm dac es..

    Ha lenne iPhone hoz (wolfson dac az is) akkor babám milyet szólna…

  30. @admin:
    Szia, esetleg tegyél egy próbát evvel is: iFi Nano iDSD
    Szerintem jobb mint amit kinéztél, és árban is kb. hasonló

  31. @NYPD:
    Szia, hallottad esetleg ezt a kütyüt szólni?
    Én is pont ezt néztem ki, de nem tudom, tényleg megéri-e az árát?

  32. Elég erőteljesen szó? Mármint elég hangos? Edzés közben nem esik ki? Semmi ilyesmi tesztet vagy véleményt nem találok a fülesről.

  33. @NYPD: @szrobert: igen én is néztem ezt, de sajnos tesztre nem tudom honnan kérhetnék, megvásárolni találomra meg nem tudom. 🙂

    @roLLka: Számomra elég hangos volt, és eléggé erőteljes talán egy átlagembernek a basszus kicsit kevés, de én pl nem is szeretem annyira nyomni, inkább kiegyensúlyozottabb. Edzés közben nem használom.

  34. En erzem ugy hogy mostanaban az elmult par evben hatalmas arak vannak?32 K egy fulesert, ertem h minoseg de par eve az ennyivel jobb cuccokat mint ami piacon volt 10-15 K-ert lehetett venni.

  35. @Agent_H: Hallgatás alapján. Fanatikus vagyok, mindent meghallgatok. Az RHA-nál is van jobb, csak általában jóval drágábban. Az MA750i ár-érték aránya azonban szinte páratlan. Szerintem. Hallgasd meg és ennyi.

  36. @pete66: Néhány éve 250 Ft volt egy Euro. Ma 320.

  37. @szrobert: Hallgasd meg. Én megvettem a meghallgatás után.

  38. @admin: Biztos jó cucc, de nem ismerem. Az nem rossz jel, hogy AKM4396-os dac van benne. Az nem rossz.

  39. @AppleFan: Szerintem a következő generációban rákényszerül az Apple is, hogy hw-ben fejlesszen. Volt idő amikor Wolfsson DAC-ot használt…

  40. @admin: Nagyon szépen köszönöm, várni fogom a cikket, és lehetőség szerint meg is hallgatom… 🙂

  41. @PinkPanther: Szerintem te nem is igazán tudod, mit is beszélsz… Amit írtál, az az admin fikázása, miközben fogalmad sincs a témáról. Ezt írtad: ” Melyik volt falc, melyik volt 256-os és melyik volt 320-as…”
    Talán nem olvastál róla sebtiben, hogy a falc ( FLAC) az nem tömörített fájl? A 256 és a 320 nem játszik… az egy tömörített mp3 ismérve. Ennyit a hozzáértésről.

  42. @Trepxe:
    Szerintem olvasott róla, és egyébként a FLAC is egy tömörített formátum.

  43. @Trepxe:
    Szerintem én tudom miről beszélek, esetleg te érted félre. Eléggé. Nem lehet flac-ban, 256-ban, vagy 320-ban zenéket felrakni a telefonodra? Nem játsza le? Pl nem akarod a telefon minden tárhelyét zenére felhasználni, szóval van pár 256-os, vagy 320-as zenéd pár flac mellett. Egy tesztben jó lett volna megtudni, hogy milyen zenékkel és milyen minőségű zenékkel tesztelte az adott eszközt. Itt nem derült ki semmi. Vagy te olvastál a cikkben olyat, ami részletesen kitér a hangminőségre?

  44. @admin:
    OK értem. Köszi a magyarázatot.

  45. @NYPD: Igen tömörített, ez igaz, de lossless és az a lényeg. Tehát nem lehet 256k, vagy 320k a megnevezésének környékén, hiszen a 256k, vagy 320k adatfolyam minden, csak nem lossless.

  46. @PinkPanther: Értem. Valszeg én értettem félre, de félreérthető volt. A lényeg ezen esetben, hogy maga a lejátszó és a fájl minősége szűkebb keresztmetszet, mint a próbált füles képessége.

  47. @Gabriel
    Szia! Engem érdekelne a TIDAL hozzáférés!

  48. Vagy, ha bárki tud adni, nagyon megköszönném!!!

  49. Elég késve olvastam el ezt a cikket, mivel jómagam alig néhány hete vagyok egy iPhone 6 birtokosa.
    Nem ismerem admint és nem akarok a fogadatlan prókátor szerepében tetszelegni, de még is: Egyezzünk meg abban, hogy ez nem az RHA MA750i tesztje, hanem egy felhasználó szubjektív és gyakorlati tapasztalatait tartalmazza. Még soha senki nem mondta azt, hogy teszteltem a a barátnőm főztjét, holott nem vettette alá vegytani elemzésnek, hanem mindössze megkóstolta? Nos hát ez sem több, mint a puding próbája és nem etikus admintól számon kérni olyan dolgokat, amihez laborkörülmények és milliós tesztberendezések kellenek. A cikk célja megítélésem szerint mindössze a figyelem felkeltése volt, akit pedig érdekel a dolog, az a bemutatóteremben maga is kipróbálhatja, vagy nyugodtan utánaolvashat – mint ahogyan megtettem én is – más fórumokon. Mellékelek egy linket, ahol az iparág legjobb szakemberei által összeállított szempontok és speciális laborberendezések segítségével tesztelnek, és ha valaki erre fogékony, hát bátran essen neki az olvasásnak. Már ha tud angolul…

    http://headphones.reviewed.com/content/rha-ma750i-headphones-review

  50. Sziasztok,én vásároltam MA750-est. Remekül szól,meg vagyok elégedve vele. Nagyon sok jó fülhallgatót hallgattam már de ez tényleg jó! Persze a bejáratás után! Max 200óra Ami nagyon fontos! FLAC ban hallgatom általában a zenéket Z3compact HI-Res audió


Add a Comment