fbpx Skip to content

2015 egy rendkívül mozgalmas év volt az Apple számára, és ezzel együtt számunkra is. Egy teljesen új szegmensbe is belépett a cég, és mindemellett számos, már meglévő termékét is frissítette.

gifts1

Még 2014 év végén az Apple az órapiacot rázta fel, mármint nem a klasszikus, mechanikus részét, hanem a modern okosórákat vette célba és bejelentette az Apple Watch-ot, ami 2015-ben a nagyon gyenge raktárkészlet ellenére is a legtöbbet eladott okosóra lett. Mondjuk ez várható volt. Aztán ott van még a brutálisan vékony, könnyű 12″-es Retina MacBook, és persze az iPhone 6s. Érdemes szót ejteni a legnagyobb iPadről, és új Apple TV-ről is.

Tehát az Apple idén sem tétlenkedett, kaptunk megannyi frissítést, és persze új termékkategóriát is az Apple Watch személyében. Nekem a 12″-es MacBook és az Apple Watch a kedvenc idei termékeim, így ezekkel kezdeném.

IMG_5827

Az Apple Watch rendkívül megosztó az Apple használók körében, leginkább az ára miatt. Ettől függetlenül szerintünk karácsonyra sokan kaptak órát, úgy, hogy hazánkban továbbra sem forgalmazza az Apple. Az Apple Watch tulajdonosok három részre oszthatóak. Az első szekcióba azok tartoznak, akik sportolásra használják az órát, a másodikba azok, akik kütyünek, értesítések kezelésére, alkalmazások futtatására használják, tehát mintegy gadgetként tekintenek az órára, végül pedig azok, akik egyfajta ékszerként használják.

apple-watch-selling-points

Szerintem mindhárom szerepet kényelmesen betöltheti az óra az okosóra piacon, és értelemszerűen nem vetekedhet egyik klasszikus, mechanikus szerkezetű órával sem, mivel teljesen más szegmens. A klasszikus órákat sem tesszük be az okosórák közé, mert nem odavalók. Én egyfajta ékszerként használom az órát, egyáltalán nem érdekelnek az alkalmazások, és korábban nem is hordtam semmilyen órát. Azonban az értesítések miatt már annyira megszerettem, hogy itthon ugyan nem hordom, de ha elindulok valahova, akkor sokat segít.

Az Apple Watch miatt már érdekelnek a klasszikus órák is, de azokat az értesítések funkció hiánya miatt igazából egyáltalán nem tudnám úgy használni, mint a mostanit. Így végül én várok a nagy gyártók okosóráira, amik esetleg az iPhone-t is támogathatják majd. A külön piaccá vált, eléggé változatos szíj-kínálat miatt pedig mindig az adott öltözékhez választhatok szíjat, így nem unalmas a viselete sem. 🙂

IMG_5801

A 12 colos Retina MacBook számomra az idei év második legizgalmasabb Apple-terméke. Három-négy hétig használtam az eszközt, leváltottam rá a 15 colos gépet, hogy megtudjam, milyen egy könnyű, kicsi, és relatív gyors gép. Imádtam, azzal voltunk kint Párizsban is az iPhone 6s rajton, és nagyon kényelmesen lehetett rajta dolgozni, hozni-vinni.

Számomra az új billentyűzet hibátlan, nagyon gyorsan hozzászoktam és meg is szerettem. A 12 colos retina kijelző az utazások alatt tökéletesen elég volt, a sebességre sosem volt panaszom az El Capitan alatt. Végül egyébként nem maradtam meg mellette, mert otthoni, vagy irodai munkára kicsi volt számomra, de utazások, meetingek alkalmával tökéletesen bevált. Úgy tudtam volna elképzelni, hogy otthonra vagy irodába egy 5K iMac mellé egy ilyen kis gépet használ az ember, de ár/érték arányban ez az összeállítás már kifizethetetlen számomra. Az USB-C pedig egy másik kérdés, ha ez zavar, akkor ne vedd meg, de ha nem, akkor pedig egyértelmű a válasz.

Ettől függetlenül emelem a kalapom a 2015-ös Retina MacBook előtt, remek gép lett az ára ellenére is. Aki teheti és szeret ilyen kis gépen dolgozni, bátran vásárolja meg.

Az Apple TV a bemutatása után rögtön instant get lett számomra, azonban végül csak porosodni látszódik itthon. Lehet azért, mert nem használom a TV-t, vagy csak ritkán. Sokan szeretnek mondjuk sorozatokat, filmeket TV-n nézni, mi azok közül vagyunk, akik inkább laptopon nézik ezeket az ágyban, így a multimédia funkcionalitását elvesztette számomra a termék.

Játékok tekintetében is inkább az xbox one-t veszi elő az ember, mintsem hülyéskedni az Apple TV-n, amiért külön még kontrollert is kellene venni. Szóval összességében amennyire tetszett rajta az App Store-os megoldás, annyira használhatatlan számomra egyelőre ez a termék. Persze nem válok meg tőle, de érdekelne, hogy Ti mire használjátok!

IMG_1030

Az iPhone 6s számomra egyáltalán nem az év terméke, egyáltalán nem hozott annyi újat, persze ez várható volt. A 6s szokásosan csak egy ráncfelvarrás, amit majd az iPhone 7 követ jövőre új designnal esetleg új funkciókkal, ami már jobban érdekel. Az iPhone 6s pont arra jó, hogy régebbi készülékekről könnyedén váltsanak újabbakra a tulajdonosaik. Nyilván nem vetem meg a sebességet, a brutálisan gyors ujjlenyomat-olvasót, de ennél többet számomra nem ad a készülék. Egyedül annyi, hogy az iPhone 6 Plus-ról ismét a kisebb iPhone 6s-t választottam. Erről pedig írtam is korábban.

IMG_8981

iPad Pro. Ezzel a készülékkel nem bírtam megbarátkozni, számomra már az iPad Air is nagy, nekem a mini a kedvenc iPadem. A hatalmas Pro, ami tulajdonképpen nem is “Pro”, “csak” egy nagyobb iPad, értelmét vesztette számomra. Szerintem egy nagyon réteg készülék lett, főleg azoknak készült, akik a Pencilt, vagy a billentyűzetet is megvásárolják hozzá, és így ki tudják használni. Számomra egy teljesen felesleges Apple termék, azonban a grafikusoknak maga lehet a megváltás. Ki tudja. 🙂

Uj-Keyboard-Trackpad-Mouse-hero

Számos perifériát, kiegészítőt is kaptunk, ilyen az új Magic billentyűzet, Trackpad és egér. Ezekről is írtunk már korábban, sajnos nem lettek hazánkban olcsóak és ezzel együtt természetesen nem az év termékei. Ettől függetlenül én kipróbáltam a billentyűzetet, ami hasonlít az új Retina MacBookéhoz, és emiatt tetszett. Az ára továbbra is elrettentő, de esetleg új iMac mellé érdemes megvásárolni. A Smart Battery tokról pedig egyszerűen felesleges beszélni, annyira ronda lett.

Kevésbé érdekesek még a hardver frissítések, ilyen például az olcsóbb iMac, vagy az új trackpaddel ellátott Retina MacBook Pro-k, ezeken csak egy-egy ráncfelvarrást végzett az Apple.

Szoftver

13512-8328-betas-150708-l

Idén jelent meg az iOS 9, ami lényegében az iOS 8 ráncfelvarrása, szerintünk jól sikerült, nem sok problémába futottunk bele. Szeptember végén megjelent a Mac-ek operációs rendszerének új változata, az OS X El Capitan. Szintén még szeptemberben érkezett meg a watchOS 2, ami egy elég komoly frissítés lett az órához.

Összességében egy elég mozgalmas évünk volt, és az Apple sem tétlenkedett. Neked melyik a kedvenc terméked az idén megjelentek közül?

Olvasd el a hozzászólásokat is

28 Comments

  1. Watch és iPod touch 6

  2. Egyértelműen az új MacBook az év terméke nálam, az a leginkább jövőbe mutató eszköz a cégtől. Minden porcikájához (akku, billentyűzet, trackpad, kijelző, antenna, alaplap) nagyon durván hozzányúltak. Jövőre, amikor az USB-C-ből USB-C kompatibilis Thunderbolt 3 lesz, nálam tuti vétel, bucsút intek 5 év után a MacBook Aireknek.
    A többivel szerintem hozták a kötelezőt. Az Apple Watchcsal irányt teremtettek (óra kinézetű okosórák, rászabott felülettel a zsugorított telefon helyett), de önmagában semmi extra. Ami még durva az az A9/A9x, de ettől nem lett jobb egyik általa hajtott eszköz sem. iPad Pro majd ha lesznek rá komoly alkalmazások, akkor lehet az év terméke, egyelőre csak egy nagyobb iPad.

  3. nálunk egyértelműen az Ipad pro..

  4. Nálam az IOS 9 😀

  5. Ipad pro! Napi 2x töltöm…

  6. Watch és az AppleTV

  7. I6s, vennek en uj apple tv-t is, csak nagyon megugrottak az arak es nem latom hogy annyival jobb is lenne ;(

  8. I6s plus es mbp

  9. 6S.
    A tv-én még gndolkozom, játszani (is) kéne.

  10. …nekem a MacBook jelentette volna az áttöjrést, ha:
    1. rendes grafikus kártyát kapott volna
    2. a töltését hasonlóan oldották volna meg mint a Watch-ét
    3. OLED képernyővel szerelték volna fel…

    PS: …nem hiszem, hogy ezek manapság annyira exkluzív kérések lennének, ha figyelembe vesszük az árcimkéjét…

  11. Nekem egyértelműen a 6S Plus, 4S-ről váltva brutális a különbség.
    A tévén gondolkoztam még, de mivel van (hot swap vinyós) hálózati médialejátszóm, inkább egy chromecast lett helyette…
    A többi számomra teljességgel érdektelen.

  12. Lassan találhatsz mást, amibe MINDEN Apple terméknél beleköztsz…

  13. I6S plus, AppleTV, nimbussal! Jézuska hozta! (-__-)

  14. Iphone 6S

  15. i6s Plus.
    6-ról váltottam direkt, abszolút bejön a péklapát méret, amit korábban nem hittem volna.
    Az i7-re kíváncsi leszek, de meglepne, ha valami eget rengető dologgal rukkolnának elő (bár nem vagyok elemző, de szerintem kb.: gyorsabb proci, esetleg extra RAM a Plus modellekbe, talán nagyobb akkuidő, vékonyítás(?), új előlapi réteg (?), "jackless", USB C a lightning helyett, újabb forma (gombok, stb.), és valami kisebb/közepes hardware újítás (további biomterikus azonosító vagy hasonló).
    Amitől számomra instant get lenne az valami forradalmi design és / vagy hardware változás (pl. beépített projector stb). Ez persze marhaság és az eddig látott Cook-féle termékrendbe sem illeszkedne, úgyhogy min. a 7s-ig vidáman elleszek a 6s Plus -szal sztem. 🙂

  16. Jövőre lesz érdekes iPhone-t samsung amoled kijelzővel látni. 😀

  17. Miért a formája már teljesen samsung! Nem tudom miért nem hagyták meg a szögletes keretet!

  18. Nálam idén az Apple TV volt a nyerő. Remélem, lesz rá jailbreak, a “független fejlesztők” ötletei az Apple tervezőinek is jó ötleteket adnak…

  19. Iphone 6.
    Boldog Új évet kívánok mindenkinek.

  20. 6s szerintem a nyerő! Boldog új évet Szifonosok!

  21. AppleTV forradalmasitotta a hazimozim 🙂 Netflix, HBO NOW, stb.
    Spotify / TIDAL app nagyon hianyzik.

    Watch bol a legolcsobb, Sport modell, nem rossz, en lepesszamlalonak hasznalom.

    Macbook 12″ – picit gyenge, de egyaltalan nem hasznalhatatlan. (ugyanitt elado).
    Jonni menni vele tokeletes.

  22. iPad Pro … Nálam mindent söpör, bár a 6S-t nehezen 🙂

  23. Nem értem, hogy miért akartok színhelytelen, túlszaturált Amoled kijelzőt az iphone-ba. Szerintem rémesen néz ki minden kép, minden GUI rajta.

  24. @hang: használtál korábban is iPadet? Miben más most ez az új, ha igen? Ugyanannyit, többet, máshogy használod? Nagyon gondolkodom rajta én is. Most egy surface-t nyomkodok, de nagyon nem áll kézre. Tollad van hozzá?

  25. 6s az ev termeke nalam. B.U.É.K mindenkinek! 😉

  26. Ha normálisan meg van csinálva az OLED (pl. Apple Watch), akkor nem túlszaturált. Ez nem a technológiából következik, hanem a mérnökök kvalitásából, és/vagy a gazdasági döntések miatt.
    A technológiából az származik (származna, mert ezt kivitelezni edddig csak az Apple Watchban sikerült, meg pár Samsung flagship készülékben), hogy a fekete az fekete és nem sötétszürke. Hogy ennek mi értelme egy alapvetően fehér rendszeren, fehér honlapokkal, az más kérdés. Szerintem semmi, de látod, vannak akik háborognak miatta, hogy miért nem…

  27. Számomra egyértelműen a watch, tévét is hozott a jézuska és telót is vettem, de igazából egyik sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A tévé meg gyerek cipőben jár, messze nem annyira csodálatos mint ahogy azt mutatják, a teló semmivel nem add többet mint elődje, az óra tud amennyit tud de legalább újdonság, ezért hat rá szavazok

  28. Hat az uj macbook eleg kiraly kis cucc de talan inkabb a tv:)


Add a Comment