fbpx Skip to content

Múlt évben iPhone 6 Plus-ra cseréltem az iPhone 5s-t, ami szó szerint is hatalmas váltás volt. Az elején én is furcsán néztem a készülékre, de rövid idő alatt megbarátkoztam az 5.5-ös mérettel.

IMG_1029

Alapjában véve egyáltalán nem volt problémám a hatalmas kijelzővel, pedig telefonáláskor biztosan hülyén nézhettem ki. Persze kinek mi tetszik. Ahogy teltek-múltak a hónapok, szép lassan úgy döntöttem, hogy a kisebb készüléket választom majd, mikor megjelenik az iPhone 6s és így is lett. Azért nem fenékig tejfel az új készülékkel való élet sem.

Amikor a szeptemberi iPhone eseményen az Apple elmondta, hogy az iPhone 6s is megkapja a 12 megapixeles kamerát és a 4K felvételt, ott döntöttem el, hogy a kisebb készülék lesz az új barátom. Ahogy fent írtam, alapjában véve a Plus-szal nem voltak problémáim, persze az ismerősök sokszor megrökönyödtek, hogy hogyan tudok egy ekkora készüléket használni, de ez engem nem hatott meg. Egyetlen egy problémám volt csak:

Nem tudtam egy kézzel használni.

Ez azért fontos, mert utazás közben képtelen voltam írni egy üzenetet anélkül, hogy mindkét kezemet kellett volna használni. Ez rendkívül zavart még fél év használat után is, de úgy voltam vele, hogy akkor megváltoztatom a szokásaimat. Aztán mikor az Apple bemutatta az iPhone 6s-t, elkezdtem összeszedni azokat a funkciókat, amiket csak a nagyobb készülék tud, és én használom is.

iphone-lineup

A nagyobb készülék egyik előnye a nagyobb kijelző. Amennyiben sokat videózol vagy olvasol rajta, nyilván hasznos, de én egyiket sem csináltam, teljesen átlagosan használtam, leginkább üzeneteket írtam és a közösségi oldalakat (facebook, twitter) használtam rajta. A nagyobb kijelző mellett az alkalmazások is kaptak speciális, iPhone 6 Plus fekvő módot. Ha elfordul a telefonom kijelzője, azt kifejezetten utálom, így ezt is lényegében kikapcsoltam az iPhone 6 Plus esetén.

Fotózáskor az iPhone 6 Plus esetén kevésbé mozdul be a kép, mivel optikai képstabilizátor van benne. Ezt én nem igazán vettem észre, természetesen sokat fotóztam a készülékkel, de szerintem hatalmas különbség nem volt számomra.

Az egyetlen pozitívum a nagyobb készülék esetén a nagyobb akkumulátor. Ez valóban egy hasznos dolog, tényleg legalább 3-4 órával tovább bírja az iPhone 6 Plus, mint a jelenlegi kisebb iPhone 6s. Ezt nagyon sajnálom, és talán az egyetlen olyan “funkciója” a Plus-nak amiért számomra érdemes volt azt használni.

Végül arra jutottam, hogy ha nem használom ki a nagyobb kijelzőt, illetve nem használom a speciális fekvő módban az alkalmazásokat, visszatérek a kisebb készülékhez, ami az akkumulátor időn kívül tökéletes választás. Sajnos meglátszik az akkumulátor különbség, de ehhez is hozzá lehet szokni.

Ti milyen készüléket használtok, és miért?

Olvasd el a hozzászólásokat is

29 Comments

  1. Nagyon ugyanezek miatt váltottam én is a kisebbre idén, az akkumlátoron kívül én sajnos látom a kamerában is a különbséget. 🙁

  2. I6P, a nagy kijelző miatt!! 😀 semmi kedvem egy kis kijelzőt bámulni. És játékoknál, filmeknél, és netezéshez elengedhetetlen dolog sztem h ne az arcomba toljam h lássam mi van a kijelzőn 🙂 (saját vélemény)

  3. @csak1nick: én nem játszom, sem nem nézek filmet rajta, internetezni pedig egy “kisebb” retina kijelzőn is jól lehet. Amúgy megértem neked miért van nagyobb.

  4. Használtam mindegyiket de most valamiért megint 5s. Az iphone 6 plusz marha nagy. Van air2-m a filmekhez és a játékhoz. Én az 5s en is jol látok mindent. Sms, web, és pont passzol a kezembe. Nekem nem kell bunkofon. Saját vélemény. Kinek a pap , kinek a papné. Biztos volt rá kereslet hiszen megcsinálták. Nem dolgozik maga ellen az apple. Csak remélem a jövőben nem fogják ki hagyni a kissebbeket sem. Számomra tök felesleges egy 4" nál nagyobb kijelző. Arra ott az ipad.

  5. Sima i6S 3 nap hasznalat utan, ez is tul nagy nekem. (mondjuk 4s-rol valtottam)
    Szamitottam ra, hogy tulmeretes lesz, de remelhetoleg megszokom idovel, mivel ezt is legalabb 4 evig szeretnem nyuzni.

  6. 5S-nél nagyobb telefon számomra már kényelmetlen lenne…

  7. i5s. Tovabbra is. Tul nagy, nem telefon meret. @stei -el osztom a velemenyem. Remenytelenul, de megis bizok benne (es sztem rengetegen meg), hogy az uj 7-es szerianal egy 4 colos verziot kiadnak, hasonlo speci mellett.

  8. 5s méret 6s tudással.

  9. @stei: talán a 7-esnél lesz egy iPhone 7c 😀 ami mondjuk a mostani 6s hardverét kapja meg. Nem lenne rossz vétel.

  10. Semmi pénzért nem mennék vissza kisebb kijelzőre. 6 Plusról 6s Plusra mentem és imádom. Egyszerűen zavar a kisebb kijelző és nem csak játék vagy netezés közben. Egy egyszerű csevegés is könnyebb nekem a nagyobb billentyűzet miatt. Persze kinek mi.

  11. Nekem a 6s is hatalmas nem a plus. Nehéz, fáj a kisújjam a tartásába. Nem érem el a felsősort egy kézzel, es a funkcio amivel lehozza a képet hogy elérjem nevetséges. Remélem lesz újra kisebb méretű iPhone. Addig marad az 5s.

  12. Admin: ah írtam saját vélemény, de számomra sokkal kényelmesebb úgy nézni a telefont, nem kell tartanom közel h lássam mi van rajta (legalacsonyabb fényerő mellett) és ki mire használja. Játék és film és netezés (Safari,messenger) sokkal jobban átlátható sztem 🙂 ha lenne meg nagyobb arra váltanék. Mivel nekem az egykezes írás se probléma. Meg lehet szokni 🙂 ui.: egyet értek veled Uri Tamás 😉

  13. Nekem nagy kezem van. Amikor először megfogtam a boltban a 6 Plus-t, úgy éreztem végre egy olyan méretű telefon aminél nem kell teljesen kitörnöm a hüvelykujjam. Maximálisan ki tudom használni a telefont minden dimenziójában. A csúszós fém hátlap okozhat kellemetlenséget, de semmi komoly. Van olyan nadrágom amiben tényleg neccesen fér bele, de ez minimális probléma (inkább veszek másik nadrágot :)). Olvasni, kocsiban navigálni és néha meccset nézni is jobb a nagyobb kijelzőn. Simán vállalnék egy 6″-os kijelzőjü telefont is!

  14. 5s. Tökéletesen elfér a kis kezeimben (bár egy kézzel nehezebb átérnem). Nekem a többi iPhone már túl nagy. Ha meg nagyobb kijelzőt szeretnék, akkor pedig ott az iPad. Egyelőre nem váltanám le. Meglátjuk mit hoz a 7-es.

  15. Én 5s rol valtottam 6s re. És most érzem azt hogy ez a nekem való méret. Ettol nagyobbat mar feleslegesnek tartok de kisebb mostmár nem kéne

  16. Szerintem teljesen jol birja az iphone 6s akkumulatora. 07:30kor indultam itthonrol edzeni olyan 40% koruli toltottseggel es most hazaerve is csak 15%. Es en azert elegge nyomkodom. Ellenben az iphone 5s mar lemerult volna. Persze van kulonbseg az akkumulator meretben a ket keszulek kozott de a jelenlegi teljesen tokeletes. 1 napot siman kibir :). Csak a meretet kell szokni.

  17. Sztem ha vki normál méretű akkor az 5S telefonnak ideális méret. Amit gyorsan kell a neten azt lehet a videóra játékra legyen egy tab, az nem egér mozi, navigalni is jobb a tabon mert Murphy szerint pont akkor jön hívás mikor legjobban kell a navigalas es az szívás! Igen most is es jövőre is várok az Apple-tol ujra 4"-ost persze jo hv-rel

  18. Megjelenese ota iPhone6 valtas 6 honap mulva iPhone6 plusra azota ezt nyomom es tokeletes! IPone3 ota csak almas telefonok voltak ujra meg ujra es nindegyiknek ket kezzel hasznalom a telefont Nekem igy jo ergo piszkosul nem erdekel mekkora a keszulek ebbol a szempontbol viszont az hogy latom is a kepernyon amit szeretnek az mindent meger es akkor meg az akkumlator kihasznaltsagrol nem is beszeltem. Siman ket naponta toltom pedig egesz nap facebook egy kis coc emailek kuldese fogadasa stb ! Szoval n1 iPhone6-6s PLUS !

  19. Regebben a 3GS utan a 4′ kepernyot nem igazan szerettem volna venni mivel a lezaro gomb nem esik kezre de miutan megis az lett a valasztas igy muszaj volt hozzaszoknom
    Utana meg a csaladban van egy 6 ami megfurabb hogy ilyen nagy a iepernyo es az ember ugy felti a telefont hogy nagy kepernyo, csuszos hatlap es konnyen ossze lehet torni de en ugy vagyok vele hogy ezekkel mar lapatolni lehet annyira nagy!
    Lassan a tablet es a telefon felcserelodik!

  20. A jelenlegi i6 -ról gondolkodom váltani 6S Plus-ra. Sok videót nézek és a nagyobb képernyőn kényelmesebb böngeszni is. Ugyan van iPad-em, de nincs állandóan nálam.
    Az akku idő is szempont, bár valamit javult köszönhetően talán az iOS update-nek meg a szifonos cikknek a feleslegesen akkut zabáló alkalmazásokról. 😉
    Furcsa módon az 5-ös után nagynak tűnt a 6-os, de mára már teljesen hozzászoktam. Az viszont biztos, hogy (nekem) a 6S Plus egy kétkezes telefon lesz. Egy kézzel igen érdekes egyensúly és tornamutatványokra kényszerülhet az ember, ami könnyen leeséshez vezethet… ?

  21. Persze ez is használati szokásoktól függ, kinek mekkora ami jóbban kézreáll. Én sokat autózom és tudom teljesen szabálytalanul kézből intézem a telefonjaimat, de így szoktam meg és ezért nekem a 4″ ami még a használható méret. Így is néha ha kiteszem a zsebemből az autóban felejtem és mehetek vissza érte, mert jön a ” jé nem csörög mióta mi is lehet” (állandó beta szoftverek miatt beeshet akár), hát mert nem hallom ha nincsen nálam. 😀

  22. Anno körberöhogtem volna, ha valaki azt mondja, hogy ekkora tepsifónnal fogok szaladgálni.
    Ma nem tudom elképzelni, hogy visszatérjek kisebbhez. Nagyon szeretem a plust, mert amire én használom, arra sokkal jobb a nagy kijelző.

  23. Ezt a cikket nagyon fontos leírni!:) Kb., mintha elmondanám, hogy én miért eszek húst, pedig a vegák nem!

  24. Kíváncsi lennék, ha az Apple is meglépné azt, h a pici telefon gyengébb mint a nagy, pl csak 1 gb ram lenne, maradt volna 8mp kamera és A8-al lenne, akkor mennyi embert érdekelné az, h a Plus 5,5 colos… Mert szerintem az Emberek 76%-a csak azért nem vesz Pluszosat mert azt hallotta, h nagy! Kérdeztem embereket, h mi a véleménye a Plus-ról és a többsége azt válaszolta, hogy mindenki azt mondja, TÚL nagy…. Érdekes… Az emberek inkább mások véleményét tartják szemelőtt!..

  25. @Put2: az optikai képstabilizátor csak a Plus modellekben van – mondjuk lehet, hogy csak azért, mert amennyivel nagyobb és nehezebb a készülék, annál jobban fárad az ember karja tartás közben, és igazából csak ezt ellensúlyozzák az OIS-sel. de ettől még ez is egy bosszantó különbség például.

  26. Jadeye: Ez igaz! De az emberk többsége nem ért hozzá! Azt sem tudja, h mi az az Optikai képstabilizátor… Te olyan helyen dolgozol, ahol sok ember (kuncsaft) megfordul, kíváncsi lennék, hányan tudják mi az.. Ha lenne időm, akkor az utcán megkérdezném az embereket… Mert kíváncsi lennék a válaszokra!

  27. @Put2: ez egyébként szerintem teljesen típusfüggetlen amúgy. az emberek többségének a technikai részletek semmit sem mondanak, aki viszont érdeklődik a téma iránt, az nyilván tájékozottabb. én talán némileg 60% fölé tenném azokat, akik nem igazán értenek hozzá, és valamivel 40% alá azokat, akik igen, és közben egyébként van egy talán 10%-os sáv, ami a kettő közt az átmenet. minél könnyebb egy adott készülék kezelését megtanulni, annál nagyobb az esély arra, hogy olyan valaki is elkezdi használni, aki legkevésbé sem konyít az ilyesmihez.

  28. Jadeye: Engem az bosszant legfőbképp, h van 1 csoport, akik hibás téveszmét visznek magukal és ontják az észt, de ha egy kicsit utána járnának és öneröből képeznék magukat rájönnének, h baromságot beszélnek… Pl a Jailbreak…. Az ördög, sátán szintjével azonosítják be…. 🙂 Pedig ha tudnák, h mire jó… Mindig a visszatérő szöveg: mert azt mondták! Ilyenkor én már legyintek és a válaszom, -Ja, akkor lényegtelen, igazad van…


Add a Comment