fbpx Skip to content

Az iPad Pro a bejelentését majd megjelenését követően több szempontból is felbolygatta a jelenlegi táblagépek piacát. Grandiózus méretével, lenyűgöző teljesítményével és egy nem várt kiegészítővel, a Pencillel került a felhasználók és a kritikusok figyelmének középpontjába.

A9X-teardown-Chipworks

Lassan egy hónappal a megjelenést követően a kezdeti ismerkedéseken már túlestünk, a külcsín és a szoftveres képességek után egyre inkább kezd előtérbe kerülni, hogy vajon mitől is olyan kiemelkedően erős az iPad Pro hardvere? A Chipworks csapata szétkapta az Apple legújabb technikai vívmányát, és alaposabban szemügyre vette a szívét képező A9X processzort.

Az A9X processzor az iPhone 6s-ben és 6s Plus-ban debütált A9-es CPU utódja, azonban jócskán felülmúlja az Apple zászlóshajó okostelefonjában rejlő erőforrás képességeit. Azonban nem csak teljesítményben, de méreteiben is egy eltérő koncepcióról van szó.

Nem csak maga az iPad Pro sikerült nagyra, de maga a processzor is, ami 40%-al, közel félszer nagyobb, mint az A9, megközelítőleg 147 négyzetmiliméter. Ha már volt elegendő hely a készülékházban, akkor miért ne?

Azonban a méret nem minden! Ha a képet alaposabban megnézzük, felfedezhetünk rajta színes négyzeteket. A Chipworks egyik szakembere, Dick James elmondása alapján a processzorlapkán a négyzetekkel jelölt területeken helyezkedik el a két CPU mag, és a 12 GPU cluster. Azért nincs konkrétabb megjelölés, mert a processzor annyira aprólékos gyártástechnológiával készült, hogy csak nagyon nehezen azonosíthatók a különböző mikroáramkörök.

Annyit azért elárult, hogy a zöld négyzetnél találjuk a processzormagokat, 6×2-es elrendezésben pedig a 12 GPU cluster-t. A gyakorlatban a cluster egy gyűjtőfogalom, mely jelen esetben a GPU (videóchip) lapkák együttműködő csoportjaira utal, melyeknek köszönhetően képes az iPad ilyen kiemelkedő grafikai teljesítményre, akár 4K-s videók exportálására is.

Ami viszont szembetűnő, hogy lemaradt a harmadik szintű, 8MB-os gyorsítótár, ami az A9-es lapkákon megtalálható. Az egyetlen magyarázat James szerint az lehet, hogy az iPad memória interfésze kétszer olyan széles, így nem feltétlen szükséges gyorsítótárazni az adatokat.

Konklúzióként elmondhatjuk, hogy az Apple jelentős mértékben átszabta az eredeti CPU koncepciót, és alkotott egy igazi erőművet, ami képes meghajtani az iPad Pro-t a lehető legnagyobb hatékonyság mellett. A mérnöki munka pedig olyan jól sikerült, hogy még a pár évvel ezelőtti MacBook Pro-kban található Intel Core-i7-es processzorokkal is lazán felveszi a versenyt.

Az Apple tehát ismételten remek munkát végzett, már csak az a kérdés, vajon van-e az Intelnek ezek után félnivalója?

Olvasd el a hozzászólásokat is

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment