fbpx Skip to content

Ma pontosan 6 éve annak, hogy megjelent az iPhone OS 2.0, és így elérhetővé vált az App Store, ezáltal egy teljesen új lehetőséget kínálva mind a fejlesztők, mind pedig a felhasználók részére. Az indulás napján az App Store összesen csak 500 külső fejlesztő által készített alkalmazást tartalmazott, ami akkoriban még egy óriási számnak tűnt.

cover

Az iPhoneOS 2.0 ráadásul az első generációs iPod touch esetén fizetős frissítés volt, $9.95-öt kellett kifizetni annak az iTunes-ban, aki ilyen típusú készülékét frissíteni szerette volna. Ez a fizetési kritérium megmaradt ezen készülékek esetén az iPhone OS 3.x alatt is, igaz, addigra már az ár jelentősen csökkent, $4.95-re. Ugyanakkor az App Store sokak számára csábító volt, így frissítettek is. Lássuk, miért!

Az App Store indulását követő három napon belül több mint 10 millió alkalmazás-letöltést produkáltak a felhasználók, ami végképp hihetetlen és megdöbbentő szám volt. Összehasonlításképpen ma körülbelül 1.2 millió app érhető el az App Store-ban, a 10 milliárdodik letöltést pedig 2011. januárjában érték el, amikor a szerencsés felhasználó a 10 milliárdodik letöltés alkalmából 10.000 dollár értékű iTunes ajándékkártyát kapott.

Jelenleg körülbelül 9 millió fejlesztő regisztált a fejlesztői programba és közülük a fizetős fiókkal rendelkezők küldhetnek be így alkalmazásokat jóváhagyásra az Apple-nek az App Store-os megjelenésre, valamint 800 millió iTunes felhasználói fiókot hoztak létre 2008 óta.

Screen-Shot-2014-07-06-at-7.37.00-PM-642x349

Az App Store a megjelenése óta folyamatosan fejlődik és változik, hiszen annak érdekében, hogy továbbra is átláthatóak legyenek a különböző tartalmak az áruházon belül, mindig szükség van új funkciókra. A legfrissebb ilyen újdonság az App Store-ban az ősszel megjelenő iOS 8-ban elérhető családon belüli megosztás (Shared Family accounts) lehetősége lesz, amelynek segítségével elég lesz csak egyszer megvenni egy-egy adott alkalmazást a családon belül.

Mára már kicsit elcsépeltté vált a mondat, miszerint “mindenre van egy alkalmazás” (“There’s an app for that”), hiszen annyira beleépültek a mindennapjainkba a különböző appok, hogy azokat nagyon gyakran bizony csak akkor vesszük észre, ha valamilyen oknál fogva nem használhatjuk őket.

Végezetül emlékezzünk vissza, hogy milyen volt az első App Store reklám, amelyet az iPhone 3G idején láthattunk:

Ha megtetszett a cikk elején található kép, amelyet JasonZigrino készített a legutóbbi tokiói Apple Store megnyitójának alkalmából, akkor ezen a linken letöltheted háttérképnek az Apple készülékeidre.

Neked melyik volt az első alkalmazásod, amelyiket letöltötted az App Store-ból?

Olvasd el a hozzászólásokat is

10 Comments

  1. Meg tudjátok erősíteni, hogy a családon belüli app megosztás nem Apple feature, azaz magának az app fejlesztőjének kell engedélyezni egyesével? Ergó ha a Disney nem engedélyezi a Waternél akkor nem is lehet azt megosztni.

  2. @BoRRoNeo: ezt nem kell megerősíteni, mert ez nem így van. az adott Apple ID használatát osztod meg, és így az azzal megvásárolt tartalmakat, illetve a beállított bankkártyát is. ehhez nincs köze a fejlesztőnek. egy Apple ID enélkül is több készüléken használható, a family sharing használatával mindössze a gyereknek nem kell tudnia az ID-d jelszavát, és beállítható, hogy a fizetős vásárlásokat a te kártyádról vonja le, ami vásárlásokat adott esetben külön engedélyezned is kell, ha úgy állítod be, így nem tud az engedélyed nélkül költeni. de olvasd el az Apple oldalán: http://www.apple.com/ios/ios8/family-sharing/

  3. @BoRRoNeo: áhh, értem, mire gondolsz. szerintem ezzel az In-App purchase-re utalnak leginkább, hiszen ha hozzáférsz más fiókjához, akkor az appjait le tudod tölteni, de az In-App purchase tartalmak esetén ez jelenthet gondot, mert például épp a Disney csak akkor engedi letölteni a megvett epizódokat a Where’s my Wateren belül, ha magát az appot is azzal az ID-val töltötted le, amivel az In-App purchase meg lett vásárolva korábban. tehát apu megvette a játékot, és benne az epizódokat, és noha a family sharing miatt a gyerek hozzáfér az apphoz, az epizódok aktiválását már lehet, hogy nem engedné, és ehhez kell a fejlesztők részéről a támogatás.

  4. @Jadeye: Ez a mostani beta verzióban még nem működő szolgáltatás?

  5. @BoRRoNeo: próbálgatjuk, és nagyrészt működik, de nyilván vannak hibái is. például az én ID-mat hozzáadtuk adminéhoz még beta 1 alatt admin készülékén, és egészen mostanáig sem nem működött az App Store-os része a dolognak, sem kilépni nem tudtam a családból. most újra hozzáadva magam, megnézzük, mi van az IAP-tartalmak esetén.

  6. Nekem a papijump volt az elso alkalmazasom, amit letoltottem az iphone 2g-re 🙂

  7. @BoRRoNeo: nos, ahogy közben néztem, nekem fizetős appot sem sikerült letölteni a szervező fiókjával, így vannak itt még gondok. de hát beta, majd őszre mennie kell.

  8. @Jadeye: Kösz, hogy megnézted.


Add a Comment