fbpx Skip to content

Egy korábbi cikkünkben már beszámoltunk a második negyedéves pénzügyi eredményekről, azonban a sajtótájékoztatón Tim Cook természetesen nem kerülhette el a kérdéseket az új termékek bejelentésével kapcsolatosan, hiszen már az összes elemző, befektető és “szakértő” erről beszél, mindenki tűkön ülve várja az új termékeket.

Apple-October-2013-event-Tim-Cook-Apple-logo-001

“Rendkívül izgatottan várjuk már a pillanatot, amikor bemutathatjuk azokat az új termékeket és szolgáltatásokat, amelyeket csakis az Apple dobhat a piacra.” – jelentette ki Tim Cook a sajtótájékoztató alkalmával.

Csütörtökön Cook engedve a Wall Street Journal elemzőinek, egy külön interjú keretein belül részletesen kifejtette az Apple fejlesztési folyamatát különös hangsúlyt fektetve a mobillal történő fizetésre, valamint arra, hogy miért nem kapkodják el az új termékek bejelentését, csak azért, hogy lenyűgözzék vele befektetőket és az elemzőket, miközben még nem állnak készen velük.

”Ha már csinálod, akkor arra törekszel, hogy jól csináld azt, amibe éppen belevágtál. A mi célunk sosem az volt, hogy mi legyünk az elsők. Ahhoz, hogy egy igazán nagyszerű dolgot alkossunk, idő kell. Rengeteg terméket lehet látni manapság a piacon, amelyeket nem gondoltak át igazán alaposan és ennek következtében nem is lettek valami jók.

Mi nem csinálunk túl sok mindent, ennek köszönhetően van időnk, hogy minden egyes apró részletet alaposan végiggondoljunk. Ez az a tulajdonsága az Apple-nek, amely sosem fog megváltozni, mivel már a múltban is bevált ez a hozzáállás és jövőben is működni fog.”

A mobilfizetéssel kapcsolatosan a következőképpen reagált Cook:

”Úgy vélem, hogy ez egy igazán érdekes terület. Jelenleg majdnem 800 millió iTunes felhasználónk van és többségük mögött található egy bankkártya is. A felhasználóink már jelenleg is képesek a Touch ID használatával vásárolni a boltunkban, tehát ez egy kiemelkedően érdekes téma számunkra.

Ez egy olyan terület, amelyet még senki sem fejtett meg igazán. Tudom, hogy van néhány vállalat, amelyek kísérleteznek vele, de még mindig hordunk egy pénztárcát a hátsó zsebünkben, engem is beleértve, tehát ez azt jelenti, hogy még mindig nincsen megfelelően megoldva a probléma.”

iWatch-concept-All-Todd-Hamilton-001

Cook szerint az Apple versenyelőnyének a titka az összes többi versenytásához képest abban a hozzáállásban keresendő, amit úgy nevezett el, hogy “lézer fókusz”. “Úgy látom, hogy néhány vállalat elhatározta magáról, hogy mindenre képes.” – finoman utalva ezzel a Samsung stratégiájára – ”Mi tudjuk magunkról, hogy csak néhány jó dologra vagyunk képesek, néhány alkalommal és csak néhány terméken vagyunk képesek véghezvinni ezt.”

slide_032514-iwatch-2-100260290-gallery

”Még nem állunk készen arra egyelőre, hogy felfedjük azokat a dolgokat, amelyeken éppen dolgozunk, de annyit elárulhatok, hogy rendkívül büszke vagyok rá; büszke vagyok és izgatottan várom a pillanatot, amikor végre bemutathatom őket. Jelenleg még kényelmesen növelhetjük azon dolgok számát, amivel foglalkozunk, anélkül, hogy veszítenénk abból a szenvedélyből és hozzáállásból, ahogyan egy-egy termékünk vagy szolgáltatásunk minden egyes részletét megtervezzük. Ehhez a részletességhez azonban idő kell.”

Összességében tehát megállapíthatjuk, hogy az Apple éjjel-nappal dolgozik, hogy újabb és újabb termékkel és szolgáltatásokkal tegyék még könnyebbé és jobbá a hétköznapjainkat, azonban azzal is tisztában kell lennünk, hogy ez nem fog megtörténni a jövő héten, sem a jövő hónapban, sem pedig nyáron. Nem szeretnék előzetes spekulációkba bocsátkozni, de szerintem az őszi iPhone és iPad esemény előtt ne reménykedjünk semmiben, sőt, az is lehet, hogy csak jövőre fog megvalósulni mindaz, amin jelenleg is dolgoznak az emberek Cupertinóban.

Te milyen új terméket vársz az Apple-től?

Olvasd el a hozzászólásokat is

24 Comments

  1. Szerintem a WWDC-n bemutatnak valamit és egyre valószínűbb, hogy az iWatcht. Ha idén piacra akarják dobni, akkor azt ősszel teszik meg. Mivel az ázsiaiaktól évek óta minden kikerül még a bemutatás előtt, nem fogják sorozatgyártásba küldeni addig, amíg nem mutatják be. Ráadásul az iOS8-at biztos bemutatják, annak a legnagyobb hűzóereje egyelőre úgy tűnik azontúl, hogy végre iCloudon keresztül is lehet pdf-et mozgatni, hogy lesz az a Healthbook nevű app. Amellé pedig illene bemutatni az eszközt, ami ezeket az adatokat méri is 🙂

  2. Nekem az egeszbol az jon le h kurvara felnek attol h leegnek, mivel ez lesz a masodik kor jobs halala ota es az elso(iphone5) sem volt annyira innovativ. Teny h sikeres de nem volt kozel sem akkora szam mint az elozo szeriak. Szoval felnek h nem lesz nagyon nagyon jo es akkor megint jon majd a szoveg(ami jogos is) hogy meghalt steve oda az igazsag:D

  3. azert ne higgyetek azt hogy csak jobs munkaja miatt lettek azok a termekek amik voltak. akkor ma másik 1785 enber nem csinált semmit ? azota is nagyon szepen fejlodnek, mit hianyolsz a keszulekekbol ? en csak azt hogy nem utes es vizallo

  4. @ElHentel:
    Amit Tim nyilatkozott, az magabiztosságot sugall, nem félelmet. Ha félnek, nem adják ki az iWatchot, semmi hátrány nem éri őket. A piacon lévő eszközök nem jók és látszólag mindenki az Applere vár, hogy mégis hogyan kell egy ilyen okosórát jól megcsinálni.

    Viszont, az innovatív szó a hozzászólásodban értelmetlen. Az iPhonenál maradva, az első az innovatív volt. 2007 óta amit ott leraktak alapokat azt fejlesztették tovább (és a többi cég sem csinál semmit, mint plusz szolgáltatásokkal tölti meg ugyanazokat az alapokat). Voltak fontos mérföldkövek, például a retina kijelző, vagy a 64 bites processzor, ujjnyomat azonosító, de ezek nem innovációk, és nem lehet minden évben, vagy minden második évben ilyenekkel megtölteni. Biztos, hogy van egy-két olyan mérföldkőnek szánt dolog, ami már készül a boszorkánykonyhában és ismét eldobjuk az agyunkat tőlük, de valószínűleg nem a következő szériában. Egyébként pedig Jobs halála óta is volt innováció az Applenél, mégpedig az új Mac Pro. Nem kell félteni őket.

  5. @ElHentel: “Teny h sikeres de nem volt kozel sem akkora szam mint az elozo szeriak.”
    Ez igencsak érdekes.. Akkor hogyan lehetséges az, hogy mégis eladási rekordokat döntött? Ha nem lenne akkora szám, a kutya se venné.. 😀

  6. A macprot alairom de latszik nemerted mire celoztam. A befektetoket nyugtatgatja ezzel. De ahogy erzed. Kinek mi az innovacio. Ar ertek aranyrol nemis beszelve es akkor mar a macpro is semmive valik… Ennyibol kihozol egy sokkal erosebb pct. Jobs pedig utanozhatatlanul mottivalta a nepet satobbi. Amugy visszaterve azert beszel ilyen magabiztosan a semmirol mert hogynezne mar ki ha a befektetok nem ezt hallanak? Lehet h a vilag legnagyobb buktaja lenne xdd

  7. Az elozoekhez merten kozel sem olyan innovativ. Ami olyan megkapo volt anno benne annyira nemaz mostmar es ha megnezed az 5c hez hasonlo kicsi felresiklasok sem voltak jobs idejeben es nem a 20 evvel ezelottre celzok:)

  8. @ElHentel: Nem, nem értem, légyszi magyarázd el! Meg azt is, hogy a félelemtől hogy jutottál el te is a magabiztosságig (ami csak a befektetők felé az, de te átlátsz a szitán… )
    Az innováció pedig nem olyan kérdés, hogy kinek mi. Az innováció valami jelentős változást hoz. A telefoniparban az eredeti iPhone hozott jelentős változást. A tableteknél az első iPad. Notebookoknál ilyen volt az első kagylóhéj alakú gép, illetve ide sorolható a MacBook Air, amivel egy új területet nyitottak a notebookok közt. Ennyi, ami utánuk jött, ezekből fejlődött ki az pusztán fejlesztés, csiszolás.
    Mac Pro-nál mutasd azt a sokkal erősebb gépet 😀 Spórolok neked egy kis időt: ha összelegózod azt ami benne van, drágábbra jön ki 😉
    Nem voltak félre siklások Jobs idejében? 😀 iPod Hifi? Ping? Motorola Rokr? Az 5c-t illetően pedig talán nem ártana kézbe venni. A Jobs idejében kiadott 3GS ahhoz képest ipari hulladék volt a maga repedező sarkaival.

  9. A 3gs piacot teremtett, az 5c nem. Miert nem lehet az innováció szubjektiv fogalom? En pl ugy latom h az okos telefon teremtette a tabletet:p es a laptop telo=okostelo:) macpro: most azt akarod nekem beadni h a macpro gazdasagosabb mint egy pc? Viccelsz?:) amugy sajnalom nem akartalak felzaklatni.

  10. @ElHentel:
    Mutasd nekem is azt a PC-t ami erősebb és olcsóbb, vagy ugyanannyi mind a MacPro!
    Párszor már rákérestem, de nem találtam… Egyelőre nincs olyan alaplap egyáltalán piacon (kivéve az Applenek) ami támogatná a PCI SSD-t! Apropó, PCI SSD sem terem minden utca sarkon!
    S itt még nem beszéltem a 128 GB RAM támogatásról, vagy a Thunderbolt 2.0 csatlakozóról ami szinten nincs még egy PC-Ben sem jelen! Sőt, PC piac még a Thunderbolt 1.0-t sem érte utol!
    Meg meg lehet említeni azt, hogy egy olyan Cooler rendszert ami a Mac Próbán van nem lehet kapni sehol. Ezen kívül a felturbózott videó kártyákat -AMD W9000- sem árulják (Csak az Applenek). Utánna néztem, az AMD W9000 van a MacProban, persze ha a legjobb konfigot kérjük de azért nem igy nevezte az Apple mert valójában nem is ez van benne hanem a W9000 felturbózott és átalakított modelja!

    Tényleg nem lehet verni jelenleg a MacPro-t. Engem inkább az zavar, hogy megint 5-8 évig nem lesz uj! S 2-3 év mulva már simán lenyomják a PC gyártók a Mac Prot!

  11. @ElHentel: ha jol tudom több 5C fogyott mind 3GS

  12. @ElHentel: időközben utána néztem, igen, több 5C fogyott mind 3GS
    Szóval igy nézve ez is piacot teremtett!
    3GS, kicsivel 10 millió felett
    5C, 12 milliónál több

  13. @ElHentel: Milyen piacot teremtett a 3GS? Az első iPhone teremtette a piacot, a 3GS annak a továbbfejlesztése volt.
    Az innováció azért nem lehet szubjektív fogalom, amiért a például az “üveg” sem szubjektív 😀 Az nem innovatív, ha fejlesztem a termékem. Vagy ha mégis, akkor viszont az iPhone 5 is innovatív.
    A tabletet nem az okostelefon teremtette. Egyrészt, 15 éve léteztek használhatatlanabbnál használhatatlanabb tablet pc-k, okostelefonok a fasorban sem, a Newtonon alapuló PDA-k voltak kaphatóak, de az iPad a tablet pc-ket reformálta meg. Másrészt milliószor elmondták már, hogy az iPhone az iPad ötletén alapult, amit félretettek a polcra, mert nem volt még meg a megfelelő technológia.
    Nem akarom beadni neked, hogy a Mac Pro gazdaságosabb, mert az. @farrvince leírta végigvezetve. De fogod a Googlet, 10 perc alatt összelegózhatod magadnak, ha nem hiszel senkinek. Aztán csodálkozhatsz. De mondjuk ne úgy legózd össze, hogy a PCIe SSD helyett valami SATA3-asat teszel bele, az 1866MHz ECC RAM-ot nem egy 1066-ossal helyettesíted, processzornak ugyanúgy a Xeonokból válogatsz, ne fogyasszon 700-1kW-ot, hanem csak 450-et. És akkor ilyen apróságokról, hogy Thunderbolt, zajszint még nem is beszéltünk. Aztán ha összeraktad a sokkal erősebb pc-det, akkor mutasd!

  14. Na de ezek mennyi idő alatt? Az sem mindegy!

  15. Piacteremtes azt jelenti hogy egy termek uj keresletet teremt de mindegy. Teljesitmenyileg siman osszehozol egy macproval vetekedo gepet. Jeleneg az emberek kb 1-2% a kepes kihasznalni egy macprot…

  16. A thunderbolt pedig elszor a pc gyartoknak lett felajanlva az intel reszerol mivel ok gyartjak csak nem igazan gazdasagos… A pc gyartok maradtak az usbnel… Ennyi a tb sztorija. Teny h gyors, de draga.

  17. A titok a pchez amugy: pci box 🙂

  18. @ElHentel: Ezt az új keresletet az első iPhone hozta és nem a harmadik generáció…
    Na, most már ott tartasz, hogy teljesítményileg vetekedőt hozol össze? 😀 Alakul… Egyébként 1-2%-a sem. És akkor mi van? Ezek a gépek nem arra valók, hogy józsika otthon tolja róla a facebookot és elindítsa a legújabb FIFA-t.

  19. @ElHentel
    Teljesítményben sem hozol össze egy olyan PC-t sem ami lenyomja a Mac Pro-t. Geekbench 3 oldalán is első helyen van a Mac Pro
    Csak a szuper számítógépek erősebbek meg az ilyen extrémen overclockolt gépek, amikre rá van szerelve egy fél hütőház!
    A Thunderbolt-ot igaz hogy az Intel fejlesztette ki, de az Apple-el közösen együttműködve, s elsőként az Apple gépeiben jelent meg! Ez is a jövő, még drága mert kevesen használják, de el fog terjedni.

  20. @ElHentel
    A PCI Boc nem a legjobb, mivel nem nagyon van olyan PC amivel ősze tudod kötni hogy normális sebességet adjon! Usb 3.0 nem elég

  21. Azért a Samsung GearFit sem piskóta, és azt már most meg lehet venni. Az iWatch meg állítólag 1000 dollár körüli lesz, ami azért elég durva. Én amúgy egy Garmin Vivofit-et vettem, hasznos kis jószág… 🙂

  22. @farrvince: úgy tudom nem ennyi fogyott, csak ennyit szállítottak le a szolgáltatóknak és kiskereknek. De közel sem adtak el ennyit…

  23. @Bencissimo: amit leszállított az Apple, azt eladta azoknak, akiknek leszállította. de ezt már többször leírtuk.


Add a Comment