Az iOS 8-cal megérkezhet az LTE a Vodafone-os iPhone-okra is

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Apple még annak idején, az iPhone 5 megjelenésével tette elérhetővé adott szolgáltatók esetén az LTE-t, bár erre itthon még a Telekom esetén is várni kellett az iOS 6.1 megjelenéséig. A Telenor viszont nem Apple-partner, így ott ez még sokkal bonyolultabb. Az iOS 8 beta 2-ben ugyanakkor megjelent az LTE-kapcsoló már a Vodafone-os előfizetők készülékein is – igaz, egyelőre nem sok haszonnal.

LTE_Vodafone_HU_iOS8b2

A Vodafone hálózatán ugyanis jelenleg még nem érhető el maga az LTE (csak a 3G), ezért az náluk egyelőre nem csak iPhone, de más készülékekkel sem használható. Az iOS 8 őszi megjelenéséig azonban még van pár hónap, így a készülékek már szoftveresen felkészülve várhatják, hogy a szolgáltató bekapcsolja az LTE-t, ha azt közben kiépítették.

Jelenleg nincs arról információ, hogy a Vodafone esetén mikor válik elérhetővé majd az LTE, ezzel kapcsolatban a cég egyelőre nem közölt részleteket, ugyanakkor a weboldalukon csak annyi szerepel, hogy a hálózatfejlesztés befejeződött. Ez nem jelenti azt, hogy a hálózat eközben technikailag már ne lenne egyébként akár LTE-re is képes, mert könnyen lehet, hogy a mérnökeik már tesztelik is mindezt a háttérben. Ám ameddig a cég hivatalosan nem jelenti be az LTE támogatását, addig a fenti kapcsoló megjelenése nem tekinthető erre utaló bizonyítéknak.

Azt viszont az elmúlt évek tapasztalata alapján már tudjuk, hogy lesznek majd többen, akiket kifejezetten bosszant majd az LTE-kapcsoló megjelenése. Jelenleg ugyanis ha van LTE-kapcsoló, akkor azt kikapcsolva a 3G már nem kapcsolható ki külön, így nem lehet az adott készüléket jailbreak nélkül EDGE-re (és adott esetben GPRS-re) kényszeríteni, ami gondot okozhat azokon a területeken, ahol nem csak a 3G ritka jószág, de néha még a sima térerő is eléggé alacsony szinten van. Emiatt sokan inkább kikapcsolnák ezeket a szolgáltatásokat, ezzel is biztosabb térerőt és hosszabb készenléti időt kisajtolva a készülékből.

Korábban a Telekom előfizetői számára már volt megoldás erre még jailbreak nélkül is, viszont amióta a rendszerben a bundle alapértelmezetten tartalmazza az LTE elérhetőségét, azóta kizárólag jailbreakkel lehet belenyúlni a rendszerbe, és eliminálni az LTE-kapcsolót.

Ha tehát az iOS 8 hivatalos megjelenésekor a rendszerben továbbra is elérhető lesz az LTE-kapcsoló, azt várhatóan szintén csak jailbreakkel lehet majd eltüntetni – hacsak időközben az Apple nem változtat az egészen, és teszi lehetővé az LTE kikapcsolása után még külön a 3G kikapcsolását is. Ezzel kapcsolatban nyilván szintén nincs még információ, és az őszi megjelenésig sok minden változhat. Annak idején az iPhone 4s-ekben a 3G kikapcsolása volt elérhetetlen, de ezt végül javította az Apple, így elképzelhető, hogy az LTE esetén is változtatnak majd.

Ezek még érdekelhetnek:


  1. Nagyvárosokon kívül bármely szolgáltató gyengén muzsikál. Az északkeleti határ mellett, attól 20-30 kilométere bármelyik szlovák szolgáltató nagyobb térerővel fogható, mint a magyarok.

  2. Azert ossze ne hasonlitsuk mar a T es a Voda lefedettseget orszagosan. Nem vagyok nagy Voda rajongo, de messze nincs a T-s 3 vagy 4G-s lefedettseg a Voda lefedettsegehez..

  3. Szerintem amíg egyikkel sem lehet bárhol normálisan, üzembiztosan TELEFONÁLNI, addig teljesen értelmetlen azon vitatkozni, hogy a T-nek vagy Vodának jobb-e a 3 vagy 4G lefedetsége.

Írd le a véleményedet! (Moderációs elveinket ide kattintva olvashatod.)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!