Az LTE blokkolása, és a 3G kapcsoló visszaszerzése T-Mobile-os iPhone 5 és iPad készülékeken

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kérünk mindenkit, hogy mielőtt bármit is tenne a készülékével, figyelmesen olvassa el az alábbi cikkben foglaltakat, és mérlegelje az esetleges lehetséges kockázatokat, valamint készítsen biztonsági mentést a készülékén található adatokról. Az itt leírtak el nem olvasásából vagy meg nem értéséből fakadó problémákért nem tudunk felelősséget vállalni.

Ez a leírás azok számára lehet hasznos, akik nem használják az LTE-t, de még a 3G-t is szívesen kikapcsolnák, mert ahol élnek, vagy amerre járnak, gyenge a 3G-s térerő, de a készülék mégsem áll vissza EDGE-re, és adott esetben emiatt nem tudnak telefonálni vagy internetezni sem.

iphone-5-4g-lte1

A dolog kivitelezéséhez jailbreak nélküli készülékeken egy restore lesz szükséges, de utána természetesen visszaállíthatjuk majd az adatainkat a biztonsági mentésből, készüljön az az iTunes-ban, vagy az iCloud használatával.

Jailbreakelt készülék esetén is javasolt a biztonsági mentés, de itt sokkal egyszerűbb dolgunk lesz, mert hozzáférünk a fájlrendszerhez, és így nem kell restore, ezért kezdjük is ezzel.

Jailbreakkel

A korábbi grafikus logós cikkben már leírtuk, hogy az iOS az utólag telepített a szolgáltatói beállításokat tartalmazó frissítéseket a “/private/var/mobile/Library/Carrier Bundles/iPhone” mappa alatt tárolja. Az itt található beállításokat a rendszer akkor veszi figyelembe, ha a bundle verziószáma nagyobb, mint a rendszerben alapértelmezetten található bundle-é. Ez utóbbiak egyébként a /System/Library/Carrier Bundles/iPhone (vagy iPad esetén a /iPad/) alatt vannak.

A következőket kell tehát tennünk:

 1. másoljuk le a /private/var/mobile/Library/Carrier Bundles/iPhone/TMobile_hu.bundle mappából az overrides_N41_N42.plist és overrides_N41_N42.pri fájlokat;
 2. töröljük le őket a telefonról;
 3. indítsuk újra a készüléket.

Az újraindítás után már el is tűnt a beállításokból az LTE kapcsoló, és helyette ott van a 3G.

Jailbreak nélkül

Ebben az esetben kicsit nehezebb a dolgunk, hiszen nem férünk hozzá a fájlrendszerhez, így a bundle-höz sem. Ezért a grafikus logók telepítésénél már ismertetett IPCC-s módszert fogjuk használni egy speciális IPCC-vel. Ugyanakkor mivel az utólag telepített bundle-ök esetén a fájlokat csak felülírni lehet, de törölni nem, így ebben az esetben először egy restore-ra van szükség, vagy a készüléken az összes adat és beállítás törlése opcióra, mert csak így törlődnek a készülékről az override fájlok. De nézzük lépésről lépésre.

Az egészhez előfeltétel, hogy az iTunes engedélyezze a külső carrier beállítási frissítések telepítését, tehát ne csak azokat, amiket ő maga töltene le, hanem amit mi akarunk betallózni. Ehhez a következőket kell tennünk:

OS X esetén:

 1. Indítsunk egy Terminal-t, és írjuk be a következő parancsot, majd nyomjunk Enter-t:
  defaults write com.apple.iTunes carrier-testing -bool YES
 2. Indítsuk el újból az iTunes-t.

Windows esetén:

 1. Írjuk be a következő parancsot a futtatásba, majd nyomjunk Enter-t:
  "%ProgramFiles%\iTunes\iTunes.exe" /setPrefInt carrier-testing 1
 2. Indítsuk el újból az iTunes-t.

Ezután töltsük le a módosított T-Mobile-os bundle-t, amiből választhatunk egyből grafikus logóval ellátott verziót is, vagy válasszuk a gyári szövegeset:

Ha az előkészület előbbi részeivel megvagyunk, jöhet a tényleges része a dolognak.

 1. készítsünk egy biztonsági mentést (backup) a készüléken lévő adatokról, ezt megtehetjük az iTunes vagy az iCloud segítségével;
 2. restore-oljuk a készüléket VAGY használjuk a Beállítások / Általános / Visszaállítás alatt az Összes tartalom, beállítás törlése opciót;
 3. aktiváljuk a készüléket, és ha az iTunes feldobja, hogy frissítsük a szolgáltatói beállításokat, akkor nyomjunk a mégsemre:
  carrier_frissites
 4. OS X esetén az ALT, Windows esetén a SHIFT billentyűk lenyomása közben kattintsunk a felső, Check for Update (Szoftverfrissítés keresése) gombra;
 5. a megjelenő ablakban tallózzuk be az előbb letöltött IPCC fájlt;
 6. az iTunes egy kis ablakban kiírja, hogy frissíti a hálózati beállításokat, majd ez automatikusan bezáródik. Ezt követően visszaállíthatjuk az adatainkat az egész folyamat elkezdése előtt készített backupból.

Ezzel a készülékünkön egy 14.3-as verziójú bundle lesz, ami nem tartalmazza az LTE kapcsoló megjelenéséhez szükséges két konfigurációs fájlt. Ráadásul a magasabb verziószám miatt ameddig a bundle verziója nem frissül ismét, addig ez a verzió marad a készüléken.

Az utólag telepített bundle nem kerül bele a backupba, így azt egy restore után újból fel kell tegyük, szintén még azelőtt, hogy az iTunes vagy a készülék frissítené azokat. Amennyiben véletlenül az automatikusan felkínált frissítést tesszük fel, akkor kezdhetjük ismét a restore-ral.

Az LTE kapcsoló visszaállítása

A visszaállítás szerencsére egy fokkal egyszerűbb mindkét esetben. Jailbreakelt készüléken egyszerűen másoljuk vissza a korábban lementett két override fájlt (ha már nincs meg, akkor töltsük le alább). Jailbreak nélkül pedig mindössze a gyári 14.1-es bundle-t kell a fentebb említett betallózós módszernél kiválasztani, telepíteni, és kész.

Minden esetben érdemes lehet a telepítés után újraindítani a készüléket, de valójában enélkül is működnie kell.

A fenti leírás a magyar T-Mobile esetén elérhető LTE beállításait módosítja, de ez alapján gyakorlatilag bármely más szolgáltatóra is alkalmazható a módszer. A magyar T-Mobile-os fájlok értelemszerűen nem működnek más szolgáltatóval.

Ezek még érdekelhetnek:


 1. Ezt a cikket úgy vártam, mint a Messiást, de sajna Vodafone-os vagyok :(
  Ha JB-s a telóm és kitörlöm a /private/var/mobile/Library/Carrier Bundles/iPhone/TMobile_hu.bundle mappából az overrides_N41_N42.plist és overrides_N41_N42.pri fájlokat akkor elérek vele valamit? :/
  köszi

 2. Én nem szeretném az LTE -t elveszíteni. Azt nem lehetne megoldani hogy lenne egy LTE kapcsoló egy 3G kapcsoló és egy mobil adaforgalom kapcsoló is?

 3. A jailbreak mentes modszer megoldhato hogy ne legyen olyan szarakodos, megpedig igy:

  http://uhelios.com/downloads/

  innen leszeded a carrier editort, csinalsz egy IPCC filet magadnak vele, csak ki kell valasztani hogy milyen a szolgaltatod, ergo van vodafone telenor es tmobile is. Sokkal egyszerubb mint restoreolni vagy torolni mindent hiszen megcsinalod a filet es csak updateeled az ipcc-t. persze ehez is kell a carrier testing mode.

  en ezt hasznalom ahoz hogy az angol tmo-nal ne legyen LTEm

 4. @Jadeye:
  vagyis ha felfrissítenék 6.1.2re ( most 6.0.2n vagyok), nem lesz LTE kapcsolóm, hanem marad a 3G/Edge? :O
  Mert az oké, hogy vodánál nincs LTE szolgáltatás, de úgy tudtam, hogy az LTE kapcsoló megjelenik és ugrott az EDGE-m.
  köszi

 5. Sokkal egyszerűbb ha az előző carrier logó frissítésben átírjuk nagyobbra a verziószámot, és rárakjuk a telefonra. Ennek ugyan úgy működnie kell

 6. @KommyKT: pontosan ilyen csomag van a cikkben. viszont ha már a 14.1 beírta oda a két override fájlt, azt egy magasabb verzióra átírt 14.0 nem törli ki, csak hozzáadni vagy felülírni tud fájlokat, törölni nem. tehát hiába teszed fel a 14.1-re a korábbi, 14.0-s verziót, az LTE megmarad. próbáld ki.

 7. Köszönöm szépen!!!
  Kb 1hete gondolkodtam h írok nektek ez ügyben, de lusta voltam.. vártam h hátha jön rá vmi megoldás és tessék… :))

 8. OK!
  Biztonsági mentés:Ok!
  Igaz, az Appokat nem mentette le, de ezzel nem is foglalkoztam mert “csak” 43 Appom van, majd újra letöltöm!

  A futtatásba a bemásolt parancsort már hibaként értelmezi a Win :-(
  Nem ismeri fel…:-(
  Azért csináltuk tovább….
  Restore! Tök gyári állapot! Ok!
  Aktiváltam és minden maradt a régiben!
  A bosszantó az, hogy bekapcsolt állapotba már többször előfordult, hogy hívást sem fogadni, sem indítani nem tudok!
  Maradt az LTE :-(
  Visszaraktam a biztonsági másolatot és most töltögetem az Appokat :-(

 9. @M1800Rider: hát ha a windows nem ismerte fel a parancsot, akkor ott a gond. egyszerűen menj az iTunes mappájába akkor a parancssorral, és add ki ott a parancsot. milyen windows? a C:\Program Files alá telepítetted az iTunes-t? ha esetleg nem oda, akkor add meg a jelenlegi telepítés helyét, és akkor úgy jó kell legyen.

  @xnotimeforlovex: természetesen megoldható.

  @ngtv: az LTE-n csak az adatkapcsolat megy, a hanghívás nem.

 10. @Jadeye:

  Nekem valami nem stimmel. Amikor beírom a parancsot a futtatásba, utána kellene valami ablaknak felugrani? Mert nekem nem történik semmi. Megcsinálok mindent úgy, ahogy le van írva, aztán amikor shifttel rákattintok a “Frissítések ellenőrzése gombra”, akkor simán csak azt írja ki, hogy “Ez az iPhone-szoftververzió a legfrissebb.” Nem jön fel semmilyen ablak, ahova tallózni tudnék.

  Mi lehet a baj? Elúszik az egész már a legelső, futtatásos lépésnél, vagy rossz gombara kattintok, amikor a betallózást kellene csinálni? Mert a cikkben nem az általam használt gomb van írva, de pont olyat nem látok…

  Köszönöm!

 11. @Barracuda: vagy nem jól kattintasz, vagy nem tudom, mert amikor Windows-on a SHIFT lenyomása mellett kattintasz a frissítésre, akkor feljön egy ablak, ahol be kell tallózni az IPCC-t. ha a parancs nem fut le, akkor maximum nem engedi majd, hogy IPCC-t betallózz, de ettől még az ablak fel kell jöjjön. ha Mac-et használsz, akkor az ALT-ot kell lenyomni.

 12. @Jadeye:

  Bocsánat, bocsánat, bocsánat! Én voltam a láma! Shiftet olvasok, Shiftet írok és Ctrl-t nyomok. Így tényleg nem megy. :)

  Már az appok mennek vissza éppen, sikerült az operáció.

  Köszi szépen!

 13. Hát ez marha jó. Nyomtam egy restore-t, előtte természetesen full backup a mac-emre. Még nem csináltam ilyet, azthittem automatikusan minden ugyanúgy tölt vissza (úgyanúgy mappákba szedve ahogy volt). Hát a nagy francokat. 3 alkalmazást szedett le magától, és ennyi. Rá fog menni az egész éjszakán erre a szarra…

 14. @Pakos091: ha hagytad az iTunes-nak, hogy frissítse magától az aktiválást követően a szolgáltatói beállításokat, akkor az megint felteszi a 14.1-es verziót, és ahogyan a cikkben is írva van, az már akkor felmásolta azt a két fájlt, ami az LTE-hez kell, amit törölni nem tudsz jailbreak nélkül, csak restore-ral. akkor meg már hiába teszed fel a módosított bundle-t.

  a backup mindent tartalmaz, beállításokat, adatokat, tehát megvannak benne a képeid is, de maximum az iBackupBot vagy bármi backup-kezelő ki tudja szedni őket belőle.

  az adataid mentése a te felelősséged, sajnos ezzel mi nem tudunk mit tenni. próbáld meg újra az egészet, és állítsd vissza az adatokat újra, majd utána automatikusan el kell induljon egy szinkronizálás is.

 15. Nekem sehogysem akar sikerülni jailbreakelve van a készülék de elinditom a parancssorba ami odavan irva elindul az itunes és ennyi utánna mit csináljak? köszi a segitséget előre is !

 16. Sziasztok
  Mai nap frissitettem az iPhonem 6.0.2rol 6.1.2-re sikerult is az LTE-t kiloni (koszonom szepen a cikket eddig az LTE miatt nem frissitettem) na most ezelott atlagban 3as volt a tererom a frissites utan pedig 1 jobbik esetben 2es es a kerdes a kovetkezo lenne hogy mi a “gond” ?

 17. Hello Sracok,

  mindent ugy csinlatam ahogy le van irva: backup, setup as new phone/ .ipcc betallozas.
  A Carrier version T-Mobile H 14.3 lett, de a kapcsolo maradt LTE (be/ki) es nem 3G.

  Valami otlet?

  Koszi,
  V

 18. sziasztok!
  nekem olyan gondom lenne, hogy van 2db 4S-em az egyikben van olyan opció ahol ki tudom kapcsolni a 3G szolgáltatást a másikban pedig nem és mind a 2-n 6.1.2 van, van erre esetleg valami megoldásotok mert ahol lakom nem sok 3g elérhetőség van és „dobálja” a térerőt (mindeig váltogat 2g meg 3g között) néha olvastam hogy amiatt van mert autómatán csinálja. valahogy nem lehet előszedni benne a 3g kapcsolását manuálisan? előre is köszi

 19. már mindent megprobáltam és semmi sem hozza elő a 3g kikapcsolást azért kellee mert ahol lakom nincs sok 3g lefedetség és össze vissza ugrál edge és 3g között a teló és nem 1 perc neki újra fellépni (gevey) a másik hibátlanul üzemel vele mivel abban ki tudom kapcsolni a 3g-t nem tudom hogy az számít -e eredetileg uk three függő a teló örülnék ha tudnánk valamit alkotni vele valamit nem lehet kezdeni vele mint az i5el hogy az lte-t kicserélik 3gre ?

 20. igen és semmi javulás a másik telón is csak akkor jön elő a 3g kikapcsolás ha a sim kártyát beleteszem de ennél még akkor sem sajnos már nincs öttletem ezért gondoltam hogy már valaki találkozott ilyennel

 21. @xnotimeforlovex: a restore majd új iPhone-ként való beállítás? mert az természetesen igen.

  vagy az LTE kapcsoló eltüntetése? mert azt nem teszteltük, de a beta alatt nagyjából felesleges is, mert a hivatalos verzióig még sok részlet változhat.

 22. Kedves Jadeye ! Ha az ipcc file-ban átirom a 14.3-as verziójú bundle 15.2 re lehet,hogy működni fog, mivel jelenleg a szolgáltató Telekom HU 15.1
  Egyáltalán iOS 7 alatt ezt meg lehet csinálni ?
  Ha igen és ugyanigy mint a 6.2 höz elkészítetted itt is megcsinálod sokan fogjuk áldani a neved, mivel sajnos kishazákban nem az LTE hanem a 3GE sem müködik mindenütt.
  Előre is köszönöm

 23. @xnotimeforlovex: mindenképp.

  @Laci: meg fogom nézni, természetesen lesz róla új cikk is. de azt hiszem, az iOS 7-es bundle-ben már alapból benne vannak az override fájlok, így nem biztos, hogy azokat ki lehet ütni. egyelőre nincs a közelemben iOS 7-es iPhone 5, pláne nem LTE-s előfizetés, de holnap megpróbáljuk megnézni a szervizben.

 24. Kedves Jadeye !
  Sikerült megnézni az LTE helyetti 3G visszaállítást. Távol áll tölem, hogy sürgesselek, de sajnos enélkül nagyon merül az aksi. Eddig 4 napig nem volt gondom, most naponta töltenem kell.
  Köszönettel

 25. Nekem is hihetetlenül merül, és dobálja a hálózatot 3g-n ahol lakok,és nem tudok vele mit kezdeni mert már nem engedi visszarakni a 6.1.4-et….

 26. Kedves Sorstársak !
  Jó tanácsként tudom közölni, hogy ameddig Jadeye nem tud segíteni rajtunk, akinek nem létszükség a mobil internet elérés a Beállítások/Mobiltelefon oldalon, ha a Mobil adatforgalmat kikapcsolja az ideiglegesen megoldást jelent.

 27. Sziasztok!
  Abban esetleg tudna valaki nekem segíteni, hogy honnan tudnám beszerezni a three szolgáltatójának ios 7.0.2höz tartozó ipcc fájlt? ami jelen esetben 15.0 Mert bárhol kerestem nem bukkantam rá :( és így nem tudom használni a telóm mert olyan helyen lakom ahol nem nagyon van 3g szolgáltatás, telefonból esetleg kitudom valamein úton módon nyerni esetleg?

 28. Üdv, azóta kiderült, hogy működik-e a 3g kapcsoló visszanyerése iphone 5 ios7 esetében? 6 éve van apple készülékem és most megérett bennem, hogy ennyi volt, mert ios7 óta délre lemerülök (rossz a lefedettség errefelé, de a 3g kikapcs ezelőtt megoldotta). Így minden eddigi pozitívum ellenére megkeseríti az életem.

 29. @Laci: “igaz, hogy “Jadeye” megigérte de azóta sem foglalkozott vele”
  már ne is haragudj, de honnan tudod, hogy nem foglalkoztam vele? meg ha nem gond, csak emiatt nem fogok venni egy készüléket. írtam, hogy nincs nálam teszt készülék, de ha sikerül jutni a kérdéssel valamire, lesz róla cikk. nem sikerült jutni semmire, ezért nem lett cikk. de ez a kissé követelőző/számonkérő hangnem nem igazán tetszik.

  az időközben megjelent 7.0.1, 7.0.2 és 7.0.3 esetén a jelek szerint már alapból olyan bundle van, amiben benne vannak eleve az override fájlok is, így nem lehet kiszedni belőle őket, és az LTE kapcsolót eltüntetni, a 7.0-t pedig nem lehet újratenni. amint viszont lesz iOS 7-es jailbreak, akkor majd meg lehet csinálni.

  @szifonhsz: sehogy nem lehet.

 30. @Jadeye: Nem sértésnek szántam a megjegyzésem ! Ha úgy hangzott akkor ezuton kérek elnézést érte. Csak, hogy hosszú időn keresztül nem jelentkeztél ezzel a támával kapcsolatosan, feltételeztem, hogy nem volt időd foglalkozni vele. Sokunknak Te vagy a kulcs a probéma megoldásához ezért vártunk mint a mesiást, hogy jelentkez. Még egyszer elnézést de nem számonkérésnek szántam !

 31. Sziasztok ! Van ötlete valakinek hogy miért nem megy LTE-n az i5 telefonom ? 6.1.2 ios van rajta , most kapcsolták be az LTE-t , másik telefonnal megy (ezzel a simmel) , ezen nem . Ez egy ausztriai tmobilos telefon , viszont magyarorszagon szinten mukodik az LTE. Vagyis a telefon tudja, elofizetes is tudja , a kettő együtt megsem :)

Írd le a véleményedet! (Moderációs elveinket ide kattintva olvashatod.)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!