fbpx Skip to content

A SemiRestore azok számára nyújthat megoldást a rendszer majdnem gyári alapállapotba való visszaállítására, akik jailbreakelnek, de az Apple korlátozásai miatt nincs lehetőségük a készüléken lévő firmware-verziót ismét feltenni. Persze a megjelenésre még várni kell.

semirestore

Az eszköz valójában nem telepíti újra a készüléken lévő firmware-t, hanem mindössze eliminál róla bármi jailbreakes kiegészítést, valamint az alapértelmezett értékekre állítja a beállításokat, és eltávolítja a felhasználói adatokat is, viszont magához a jailbreakhez nem nyúl. A folyamat végén tehát a készülék a konfigurációs alkalmazással fogad minket, ahol aktiválhatjuk, és jóformán olyan lesz, mintha frissen restore-oltuk volna, azzal a különbséggel hogy már eleve jailbrealkelt.

Ez azok számára lehet hasznos, akik például A5-ös vagy újabb processzoros készülékeket, tehát iPhone 4S-t és újabbakat használnak, mert nekik jelenleg még mentett SHSH esetén sincs lehetőségük a hivatalosan legfrissebb firmware verziónál korábbit feltenni a készülékre, sem azt újratenni, ami jelenleg a készüléken van. Ez csak iPhone 4 és korábbiak esetén lehetséges, ahogyan arról már korábban részletesen is írtunk: Gyakori kérdések: az aktuális iOS-verziónál régebbi firmware visszaállítása

Ellenben ezzel a módszerrel mégis mindent új lappal lehet kezdeni még nekik is, ha esetleg valami kiegészítővel sikerült nagyon összekutyulni a dolgokat.

Maga az eszköz egyelőre nem tölthető le, és még csak fejlesztési fázisban van, de például az iDownloadBlognak már sikerült tesztelni.

SemiRestore – vizuális típusoknak

Hogyan működik a SemiRestore?

Mivel a SemiRestore egyelőre nem érhető el, így csak a beta5 használatát tudta az iDownloadBlog leírni. Így az alábbiak változhatnak  a hivatalos megjelenésig, és elképzelhető, hogy a jelenlegi feltételek sem lesznek már szükségesek.

A beta5 használatához egy működő készülék a feltétel, amire vagy már korábban telepítettük az OpenSSH csomagot, és az SSH daemon így épp fut is, vagy lehetőségünk van elindítani a Cydiát, és feltenni az OpenSSH-t. Ezen túl szükséges az APT 0.7 strict csomag is. Ha a készülék olyan állapotban van, hogy nem tölt be a SpringBoard és így nem érjük el a Cydiát, valamint SSH-n keresztül sem tudunk csatlakozni az eszközhöz, arra egyelőre nem kínál megoldást a SemiRestore.

Megkerestük az eszköz fejlesztőjét még tegnap, hogy mennyiben változik majd mindez a hivatalos kiadásig, tehát szükséges lesz-e az SSH és az APT 0.7 strict megléte, vagy hogy boldogul-e majd a szoftver olyan esetekben is, amikor a feltételek biztosítása nem megoldható, de egyelőre nem kaptunk választ.

Mindenesetre a twitteren közzétett képek alapján a SemiRestore egy egygombos eszköz szeretne lenni, így az alábbi, a beta5 esetén szükséges, haladóbb felhasználóknak való használat jelentősen leegyszerűsödhet egyetlen kattintásra:

semirestore_app

Érdekességképpen azért nézzük meg, mit írt az iDownloadBlog a beta5 használatának lépéseiről, OS X esetén.

  1. Csatlakozzunk a kitakarítani kívánt készülékkel a Wi-Fi hálózatunkra, és jegyezzük fel az IP-címét.
  2. Telepítsük a készülékre az OpenSSH és APT 0.7 strict csomagokat Cydiából.
  3. Indítsunk egy Terminal-t.
  4. Lépjünk abba a mappába, ahová a beta5 fájlját mentettük.
  5. Futtassuk le a következő parancsot ahhoz, hogy a SemiRestore-t a készülékre másoljuk (a 192.168.0.100-as IP-címet értelemszerűen cseréljük a készülékünk IP-jére):
    scp SemiRestore-beta5 [email protected]:/var/root/SemiRestore-beta5
  6. Adjuk meg a root jelszavát: ez alapértelmezetten alpine – hacsak nem változtattuk meg már korábban.
  7. A másolás megtörténte után nyissunk új SSH kapcsolatot az eszközzel:
    ssh [email protected]
  8. Menjünk a /var/root mappába, ahol egy ls parancs után már láthatjuk is, hogy valóban felmásoltuk-e a SemiRestore-t.
  9. Adjuk ki a következő parancsot:
    chmod +x SemiRestore-beta5
  10. Ezek után futtassuk le a binárist:
    ./SemiRestore-beta5
  11. Ennek eredményeként a Terminal egy csomó mindent kiír, de számunkra az a fontos, amikor azt dobja fel, hogy írjunk be egy nullát és nyomjunk Enter-t:semirestore_terminal
  12. Ha beírtuk a nullát, és lenyomtuk az Enter-t, a folyamat elindul, és már csak meg kell várnunk, míg véget nem ér.

Ahogy fentebb írtuk, valószínűleg ez a hivatalos verzióban sokkal egyszerűbb lesz, így nem kell majd Terminal segítségével vacakolni, hanem egy gombnyomásra elindul a folyamat.

Konklúzió

Az iDownloadBlog videója elég meggyőző, így nem kell átveréstől tartani, de ameddig mi magunk nem tudtuk személyesen is kipróbálni az eszközt, megmaradunk kissé szkeptikusnak.

A SemiRestore mindent töröl a készülékről, így a beállításokon és a cydiás kiegészítőkön túl a személyes adatainkat, tehát a névjegyzéket, üzeneteket, alkalmazásokat, képeket, zenéket, tehát tényleg mindent. A mi felelősségünk, hogy legyen biztonsági mentés azokról az adatainkról, amiket vissza szeretnénk állítani.

Ugyanakkor ha valami szoftveres hiba miatt indítottuk el a folyamatot, akkor az iTunes vagy az iCloud által készített backupból nem célszerű azokat visszaállítani, mert a hibát is visszaállíthatjuk. Erre korábban már több megoldási lehetőséget is vázoltunk: Hogyan mentsük az adatainkat manuálisan?, illetve iBackupBot: szerkesszünk iOS-backupot!.

A SemiRestore tehát nem telepíti újra a firmware-t, hiszen arra az Apple korlátozásai miatt nincs lehetősége, viszont egy alapos nagytakarítást végez, aminek az eredménye egy jóformán frissen restore-olt és jailbreakelt készülék. Mivel azonban ez egy nemhivatalos megoldás, így fennáll az esélye, hogy talán nem töröl le mindent, de akinek nincs más lehetősége a készüléke lepucolására, annak tökéletes megoldás lehet, hiszen éhes ember sem válogat.

Az eszköz kapcsán nincs kiadási dátum, de az evasi0n megjelenéséhez hasonlóan itt is követhető az aktuális állapot a projekt weboldalán: http://semirestore.tk

Természetesen ha kapunk választ a fejlesztőtől, vagy megjelenik az eszköz hivatalosan is, frissítjük a cikket.

Ti mit gondoltok? Hasznát vennétek a SemiRestore-nak?

Olvasd el a hozzászólásokat is

25 Comments

  1. Végre valami igazán hasznos 🙂
    Bár kíváncsi leszek az első kiadás gyermekbetegségeire

  2. Abszolút hasznát venném, pont úgy vagyok vele, hogy mostmár ráférne egy restore, csak sajnos azt most frissítés nélkül nem lehet. Remélem hamarosan megjelenik 🙂

  3. En is nagy hasznat tudnam venni, remelem sikerul a sracoknak. Viszont ha mar JB, errol mit tudtok, gondoltok? http://www.inner.mobi

  4. @iGor: ezzel nem lehet visszaállítani a készüléket, viszont ezzel gyakorlatilag korlátlan hozzáférést adsz a készüléked adataihoz egy harmadik félnek, akiről nem tudhatod, felhasználja-e a tudtod nélkül az adatokat, vagy sem.

  5. Ezt a funkciót, vagy programot már azóta várom, mikor első JB-s szifonom (3G) eladása előtt elindítottam a “Telefon visszaállítása” menüpontot, majd kb 4 órán keresztül vártam, hogy végezzen, ami sosem történt meg…
    Akkor és azóta sem értettem, hogy miért nem volt felkészítve erre a teló, illetve miért kellett arra kb 6 évet várni, hogy előbb eltűnjön ez a menüpont JB után, most pedig végre legyen egy ilyen funkció!
    Kérdem ezt azért, mert annyi nagyszerű bővítés, fejlődés történt ezeken a nagyszerű telefonokon!
    De lényeg, hogy végre itt van, illetve lesz a megoldás! 🙂

  6. Sziasztok!

    Tehát ha jól értem, akkor 6.1.3 gyakorlatilag jelenlegi állás szerint örökre eltörölte a jailbreak lehetőségét? Ha van egy jailbreakelt eszközöm, azt sem tudom még most valahogy úgy backupolni, hogy bármikor (akár egy iTunes restore után is), vissza tudjam állítani a mostani jailbreakelt állapotra?

    (tekintve, hogy most restoreolni nem lehet; a mostani törések már csak A5 előtti eszközökre működnek, amik elavultak; most még van 1-2 iOS 6 eszköz, amin megy a jailbreak, de amint azokkal történik bármi, pl. nem indul el, akkor az már sehogy se állítható vissza jailbreakelt állapotba… valamit kihagytam?)

  7. Sziasztok!

    Ha van most még egy jailbreakelt iPad Mini-m, akkor van bármi lehetőségem rá, hogy a jövőre is biztosítsam, hogy az jailbreakelt maradhasson (úgy is, hogy ha tegyük fel egyik napról a másikra nem indul és valamilyen szintű restorera van szükségem)?

  8. @faken: a backup sosem mentette le a jailbreakelhetőséget vagy magát a jailbreaket, úgyhogy abból az sosem állítható vissza. a 6.1.3 jelenleg nem jailbreakelhető, de hogy ez később esetleg változik-e, azt nem lehet tudni

    ha elhullik a készüléken lévő rendszer, akkor iPhone 4S és újabbak esetén csak az Apple által biztosított legfrissebb iOS-verziót lehet feltenni, korábbit nem.

  9. Az old bootromos 6.1.3 3GS készülékeket untethered Jailbrake-elni lehet a legújabb sn0wbreeze -el.Sőt baseband downgrade-elni is lehetett és ultrasn0w-al függetleníteni.

  10. uh de nagyon várok erre, főleg, hogy a gevey sim továbbra is működjön.
    viszont olyasmiról nem tudtok valamit, hogy a telefonon állandóan fut a háttérben valami process (még akkor is, ha mindent kilövök multitaskból). dolgozik a proci, meleg a telefon még akkor is, ha hozzá se érek, és az akkumulátor töltöttsége is erőteljesen csökken. ha lekapcsolom a wifit, a probléma megszűnik – a telefon nem lesz meleg és az akksi is normálisan bírja. valami trójai lehet rajta, ami a háttérben állandóan kommunikál valamivel wifin keresztül?
    restore most nemigazán játszik, mert gevey simmel függetlenített, és az konkrétan ehhez az fw-hez van. gyárilag csak novemberben tudom függetleníteni… : / esetleg még arra gondoltam, hogy restore és feltenni a legújabb fw-t, lehet még azzal is elbánik a gevey. most 6.0.1 van rajta.

    valakinek tipp?

  11. Mateo87:
    Ha nem vagy benne biztos, hogy kezeli a 6.1.3 -at a Gevey-d akkor inkább ne frissíts. Ha frissítesz is valamikor mindenképpen baseband preservation azaz baseband megőrzéssel.

  12. @zolissz: nyilván ez a helyzet, de az ilyen készülékekből nagyon kevés van, olyanok, mint a fehér holló. akinek ilyen a készüléke, az tud róla, és annak nem kell ezt elmagyarázni.

    a baseband downgrade lehetősége továbbra is a készülék sorozatszámától függ, és mivel az old bootromos 3GS annyira régi, így a sorozatszáma nyilván beleesik az iPad basebandezhető, majd arról downgrade-elhetők sorába.

    iPad basebandre való frissítés nélküli downgrade csak az 5.8-as bootloaderrel rendelkező iPhone 3G esetén lehetséges, de a 3G-re 4.2.1-nél újabb firmware már nem jelent meg, így sem 5.x, sem 6.x.

    @Mateo87: ha azt is leírtad volna, hogy milyen készülékről van pontosan szó, akkor egyszerűbb lenne segíteni. mert ha mondjuk iPhone 4, akkor azt a megfelelő SHSH-val még baseband frissítés nélkül is bármikor újra lehet húzni. ha újabb, tehát már iPhone 4S vagy 5, akkor azt nem.

    látatlanban nem lehet megmondani, mi az, ami húzza a készüléket, neked kell tudni, hogy miket és honnan telepítettél rá.

  13. @Jadeye: aha, 4S a készülék.. elfelejtettem említeni, mert természetesnek vettem, hogy nem lehet downgrade-elni, vagy régebbi fw-t visszarakni.
    jb után csak néhány tweakeket raktam fel, igyekszek nem teleszemetelni a telefont cydiából. egész pontosan ezek vannak fent:
    Activator, AutoProtect for iOS 6, Auxo, iGotYa, Magyar bill fix 6.x, Zephyr.
    Zephyren kívül mindegyiket az alap repókból raktam fel, tehát a fizetőseket megvettem. a Zephyrt más repóból, ingyen töltöttem le. lehet azzal lesz a gond?

  14. @Mateo87: a zephyr ugye egy multitaskos kiegészítő. önmagában semmi köze nincs az internethez. hogy tettek-e bele bármi mást azok, akik feltörték, az jó kérdés, viszont akkor annak nem csak Wi-Fi-n kellene küzdenie, hanem 3G-n is.

    amit én elképzelhetőnek tartok, az *esetleg* az iGotYa, de annál is furcsa lenne, hogy csak Wi-Fi esetén.

    de nincs bekapcsolva amúgy a Photo Stream? mert az pont olyan, ami csak Wi-Fi-n keresztül töltögeti fel a fotóidat, és mondjuk van maximum olyan 1000 fotód, amit feltöltene, egyenként 3-4MB méretben, amivel így már nagyon régóta küzd, mert mondjuk ADSL-ed van, ahol lassú a feltöltés. (videókat nem tölt fel)

  15. @Jadeye: igen, zephyrre pont emiatt gondoltam, hogy hátha megbolygatták. most leszedtem, respring, a telefon normál szoba hőmérsékletű, majd wifi on, és 20 perc után megint érezni, hogy melegszik, és az akksi is rohamosan esik.. néha olyan szinten felmelegszik, mintha épp egy proci igényes appot futtatnék rajta.. és csak, ha wifi be van kapcsolva és van is aktív net kapcsolat.
    Photostream be van kapcsolva rég óta, szóval mindig feltölti az aktuális új 4-5 képet frissen, de nem is fotózok sokat, ez tehát kizárva.
    3G-n nem tudom, hogy hogyan viselkedne, mert ennél a szolgáltatónál még nincs ilyen előfizetésem – az eredeti hálózat, amin lenne 3G-m, az külföldi.
    már olyan érzésem van ettől a helyzettől, mintha valami trójai program futna állandóan, amikor wifit érzékel. lehet, hogy valaki hozzáértőnek mondanának valamit a háttérben futó processek, SystemInfo nevű appal nézegettem is, de nem igazán értek ehhez.
    alap helyzetben nyomnék neki restore-t, jb annyira nem fontos, csak sajna most ez nem játszik, mert gevey függetlenítésem van és a szolgáltató is elutasította a gyári függeltenítést szerződés ideje alatt.
    akkor megpróbálkozok iGotYa-val, leszedem és anélkül is megnézem, aztán meg egyesével a többit is.

  16. egyébként bármiféle cydiás telepítés nélkül mehet fel trójai vagy bármilyen más kártevő a jb-s ios-re?
    (átlag user vagyok és nem szoktam random “extrákat” telepíteni a telóra.)

  17. Sziasztok!
    Segítséget szeretnék kérni!
    Lenne egy 4s gyári függ. készülékem 6.1 jb!
    Május 24-ig garis! Tegnap beszürkült a wifi!
    Mielőtt neki esnék a restornak, hogy kiderüljön hogy hardver hiba-e kell valamit tennem, hogy később a jb-ni tudjak?
    Szerintetek cserélnék a készüléket?

  18. K@Jadeye: köszönöm.
    A készülék Angliában lett vásárolva rokonom által és én ajándékba kaptam.
    Számla minden megvan.
    Kérdésem, hogy a fenn leírtak alapján érvényesíthetem-e a garanciát?

  19. @godan: először próbálj egy hálózati beállítások törlését, de én inkább rögtön visszavinném, mert szinte biztosan hardveres. előtte még nyomj rá egy restore-t, és ne állítsd vissza backupból. szinte biztos, hogy ugyanúgy kiszürkülve marad. ezután vidd be az első iStyle-ba például: http://szifon.com/2013/01/08/iphone-garancialis-javitasa-hazankban/

    az összes hivatalos szervizpont listája itt: http://szifon.com/2013/01/10/gyakori-kerdesek-amerikai-keszulekek-garancialis-ugyintezese-itthon/

  20. @Jadeye: Szerinted arra van lehetőség amennyiben cserekészülék lesz, hogy újabb modellt válasszak? (persze ráfizetéssel)

  21. @godan: tudtommal erre nincs lehetőség, kicserélni arra a típusra fogják, amilyen. de pontos részletekkel az adott AASP tud szolgálni. (ez alól egyetlen kivétel, ha az adott típusból már raktáron sincs csere — anno többen így kaptak az 1. generációs, akkuhibás iPod nano helyett egy 6. generációsat, de erre kicsi az esély.)

  22. @Jadeye: Köszi a tippeket. Végülis az AutoProtect for iOS 6 volt a ludas, egyesével leszedtem a tweakeket és vártam, mikor nem melegszik. Most visszaraktam a többit és minden rendben.
    Írtam is a fejlesztőknek erről.

  23. @Mateo87: érdekes. na de legalább akkor kiderült, és sikerült a restore-t is megúszni. 🙂


Add a Comment