fbpx Skip to content

Pár hónapja már írtunk róla, hogy az Apple egy vezetékes, vezeték nélküli üzemmóddal is rendelkező fülhallgató szabadalmat nyújtott be az amerikai szabadalmi hivatalba. A módszer lényege az volt, hogy a fülhallgató egy mágneses csatlakozó segítségével könnyedén leválasztható volt az éppen használt készülékről, és a beépített Bluetooth kapcsolatnak és akkumulátornak köszönhetően vezeték nélkül is képes lesz üzemelni.

beats-headphones

Azóta a projekt előrehaladtáról semmit nem tudni, azonban azt igen, hogy Apple már jó ideje tervezi a jack csatlakozó leváltását, melyet kellően elavultnak tituláltak ahhoz, hogy valami egészen új módszert dolgozzanak ki. A legújabb szabadalmuk egy hasonló konstrukcióról szól, azonban jelen esetben fejhallgatóról van szó, ami néhány különleges tulajdonsággal is rendelkezik.

Az elemzők szerint Tim Cookék jó eséllyel az iPhone 7 modellről már el fogják hagyni a jack csatlakozót, és a készülék mellé csomagolt EarPods fülhallgatót Lightning-kompatibilissá teszik. Ez többek között azért is lehet előnyös, mert a Lighting-csatlakozón történő használat sokkal jobb minőségű hangzást eredményezhet a csatlakozó digitális mivolta miatt, mint az elavult, analóg 3.5″-es, klasszikus fülhallgató kimenet.

apple-wired-wireless-02

Szintén egy lehetséges opció a teljesen vezeték nélküli fül- illetve fejhallgató használata, ám jelen állás szerint ezzel kapcsolatosan még semmi konkrétumot nem árult el az Apple. Az új szabadalom szerint a fejhallgató hibrid felépítéssel fog rendelkezni, mely vezetékes használat esetén a Lightning-csatlakozót preferálja, azonban lehetőséget biztosít a vezeték nélküli használatra is a fejhallgatóba épített apró hardvernek köszönhetően.

apple-wired-wireless

A leírás szerint a fejhallgató beépített akkumulátorral, saját processzorral és memóriával rendelkezne, ami megkönnyítené a kommunikációt a küldő és fogadó eszköz között, valamint a jelfeldolgozás sebességét is jelentősen növelni tudná. Arról nem is beszélve, hogy a vezetékes és vezeték nélküli módok közötti váltást is nagyban megkönnyítené. A beadvány arra is kitér, hogy a megoldást nem csak fejhallgatókban, hanem más esetekben is alkalmazni lehetne minden további nélkül.

Ahogyan azt már sokszor hangoztattuk, az Apple által beadott szabadalmi kérelmek sosem garantálják azt, hogy az adott technológia valaha is fogyasztói piacra kerül, azonban érdemes lehet elgondolkoznunk azon, hogy milyen lesz az életünk a jack csatlakozó nélkül, ugyanis egyre inkább támad a hírek alapján az embernek olyan érzése, hogy az iPhone 7 meg fog válni ettől a jól bevált csatlakozási formától.

Olvasd el a hozzászólásokat is

4 Comments

  1. Én remélem lesz akkor 2 csatlakozó rajta! Vagy valami uton modon szinkronban tölti a telefont is. Mert nekem a kocsiban csak jackel megy a zene… És ha lesz is átalakitó akkor vagy a töltés rovására megy vagy nem, de 10 órát folyamatosan megy a zene, tehát szinte mindig töltöm.. Remélem erre is gondoltak…. A vezeték nélküli csatlakozás meg nem opcionális, mert régi kocsikat vezetek minden nap, és csak jack bemenet van a cuccokon…

  2. Nekem nincs ilyen gond, simán átmegy a hang a lightningon is és tölti is közben a telefont, szóval szerintem működik ez egyszerre is.
    Off: Miért felejti el az oldal mindig a bejelentkezési adataimat és léptet ki? Megjegyeztetni sem lehet, mint Safariban vagy mint a korábbi appban, hiába jelölöm be az emlékezz-t. Ránéznétek mi a gond?

  3. @Jecy: Most már jó lesz, ha újra belépsz majd. Az SSL miatt volt ez a hiba.

  4. adjanak egy bluetooth-os beats fejhallgatót minden iphone-hoz és boldog leszek:)


Add a Comment